İş İlanlarım.Net – Güncel İş İlanları

2020 Uzman Çavuş Maaşları Ne Kadar? Uzman Erbaş Maaşları

27.05.2020

Güvenlik ile ilgili meslek kolları arasında yer alan uzman çavuşluk, son zamanlarda popüler mesleklerden biri haline geldi. Ülkemizde pek çok vatandaşın ilgi gösterdiği bu meslek kolu için her sene Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ihtiyaç sayısınca alım yapılıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bünyesinde çalışmak isteyen vatandaşlar ise alım ilanlarını takip etmekle birlikte işin maddi boyutunu da düşünüyor ve bu görevde çalışılması durumunda ne kadar maaş alınacağıyla ilgili araştırma yapıyorlar. Askeri kariyer yapmak isteyenler uzman çavuşların aylıklarına ek olarak bu meslek grubunun ne iş yaptığını ve hangi kriterlere göre alım yapıldığını da merak ediyorlar.

Uzman Çavuş Ne İş Yapar?

Uzman çavuşlar Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda görev alırlar. Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde yer alanlar “jandarma uzman çavuş” olarak da bilinirler. Uzman çavuşların genel isimleri “uzman erbaş”tır ve uzman onbaşı, er/erbaş ve sözleşmeli pozisyonda çalışan erlerin üstünde bir rütbeye sahip olurlar. Uzman çavuşlar, başta komando olmak üzere pek çok birlikte görev alır. Bunun yanı sıra özel kuvvetlerde, yani bordo bereli olarak da çalışabilirler. Uzman çavuşlar, Türk Silahlı Kuvvetleri tarihinde sözleşmeli olarak görev alan ilk askerlerdir. Sözleşme süreleri 1 ile 5 sene yıl arasındadır ve sözleşme süreleri performansa göre uzatılabilir.

Uzman Çavuş Maaşları

Görevine yeni başlayan uzman jandarma maaşları ve uzman çavuş maaşları, geçtiğimiz yılın başında 4.200 TL ile 4.520 TL arasındaydı; ancak 2019 Temmuz ayı zammı ile birlikte maaşlar 4.452 TL ile 4.791 TL seviyesine yükseltildi.

Uzman çavuş maaşlarına etki eden unsurlardan birisi görev yeridir. Doğuda görev alan uzman çavuşların maaşı daha yüksek olur. Örneğin; şartların oldukça ağır olduğu ve operasyon sayısının daha fazla olduğu bölgelerde görev yapan uzman çavuşların maaşları batıda görev yapanlara kıyasla daha iyi durumdadır. Doğuda uzman çavuş maaşları 2019 Temmuz ayı zammı ile 6.360 TL ile 6.890 TL seviyesine yükseltildi.

Evli uzman çavuş maaşları da bekar uzman çavuşların maaşlarına kıyasla daha yüksek olur. Bir uzman çavuş evliyse ve çocuğu varsa çocuk sayısına göre maaşa ek bir tazminat ödeneği alabilir. Risk bölgesinde görev alan uzman çavuşun, bu tanım dışında kalan bir bölgede görevlendirilmesi durumunda maaşına eklenen tazminat kesilir ve normal maaşını almaya devam eder.

Uzman onbaşı maaşları

Pozisyon olarak uzman çavuşların altında bulunan uzman onbaşı rütbesi alabilmek için; ilkokul veya ortaokul mezunu olunması yeterlidir. Maaş tutarları değişiklik göstermekle birlikte; uzman onbaşı olan bir er en düşük 3.700 TL, en yüksek ise 4.000 TL alır. Değişikliğin sebebi; yukarıda da söz ettiğimiz gibi batı ve olmak üzere yapılan görevlendirmelere bağlı olarak risk durumları ve operasyon sayılarıdır. Bu tutara, ayrıca; aile ve çocuk yardımı ile operasyon ücreti gibi ekstra ödenekler de eklenir.

Uzman çavuşun maaşını belirleyen durumlar

Ülkemizde askeri sınıflandırmalar doğrultusunda çeşitli birimlerde görevlendirilen uzman çavuşların maaşını belirleyen farklı kriterler mevcuttur. Genel olarak uzman çavuşun maaşını şunlar belirler:

  • Görevli olunan birim
  • Görev yeri
  • Medeni hal
  • Çocuk sayısı
  • Görevde geçirilen süre

Uzman Çavuşluğun Diğer Sınıflarına Ait Maaşlar

Sıhhiye uzman çavuş maaşları, ulaştırma uzman çavuş maaşları, ikmal uzman çavuş maaşları gibi uzman çavuşluğun farklı kollarına ait aylık tutarları 2019 Temmuz zammı ile birlikte  4.452 TL ile 4.791 TL aralığına getirildi. Tüm uzman çavuşların alacakları en düşük maaş aralığı bu seviyedeyken yukarıda bahsedilen kriterlere göre aylık tutarı yükselebilir.

Uzman Çavuş Branşları Nelerdir?

Uzman çavuş alımları, fiziki durumu yeterli olan erkek vatandaşları arasında yapılan seçimler ile gerçekleştirilir. Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Özel Kuvvetler Komutanlığı tarafından istidam edilen uzman çavuşlar, çeşitli branşlarda farklı görevlere sahip olabilirler. Bu branş seçimleri; ya kişi tarafından yapılır ya da ihtiyaca göre belirlenir.

Komando uzman çavuş

Komando uzman çavuşun görevi her çeşit arazi koşulunda operasyona katılım sağlamaktır. Diğer sınıflara göre biraz daha ağır bir göreve sahip olmakla beraber hemen hemen pek çok bölgede faaliyet göstermeleri beklenir. Komando uzman çavuş maaşları; görev yeri, operasyon sayısı gibi kriterlere bağlı olarak değişmekle birlikte en az 4.452 TL’dir.

Piyade uzman çavuş

Hava ve arazi şartı fark etmeksizin; her koşulda muharebe görevini yerine getirir. Hudutların güvenliklerinde görev alır. Piyade sınıfında yer alan bir uzman çavuş, genellikle; manga komutanı, uzman nişancı, keskin nişancı ve taktik tekerlekli araç sürücüsü olur. Piyade uzman çavuş maaşları da en az 4.452 TL olmakla birlikte diğer kriterlere göre artabilir.

Tank ve topçu uzman çavuş

Tank uzman çavuşlar tan sürücüsü ya da tank nişancısı olarak görev alırlar. Topçu uzman çavuşlar ise düşman güçleri ile bir çatışma söz konusu olduğunda uzaktan ateş desteği verirler. Harici olarak; ileri gözetleyici ve ateş idare uzmanı olarak da görev alabilirler. Tankçı uzman çavuş maaşları ve topçu uzman çavuş maaşları en az 4.452 Türk Lirası seviyesindedir ve görev yeri, çocuk sayısı gibi durumlara bağlı olarak artış gösterebilir.

Hava savunma uzman çavuş

Hava savunma branşında hizmet veren uzman çavuşlar, füze ve hava araçlarının etkisiz hale getirilmesini sağlar. Düşmanlara ait uçaklardan gelecek potansiyel zararların engellenmesi gibi durumları, hava savunma ekiplerinde görev alanlarla birlikte sağlar. Bu sınıfta yer alan uzman çavuşlar helikopter nişancısı olarak görev alabilir.

İstihkam uzman çavuşluk

İstihkam uzman çavuşlar hareket sahasında faaliyetler yürütürler. Düşman mayınlarının tespit edilmesi ve etkisiz hale getirilmesi için çalışırlar. Ayrıca hareket sahasında olan askerlere destek olarak potansiyel tüm engellerin kaldırılması da istihkam görevlileri tarafından sağlanır. İstihkam uzman çavuşlar, inşaat makinelerini kullanabilen, kepçe veya greyder operatörlüğü yapabilen kişiler arasından da seçilir.

İstihbarat uzman çavuşluk

Yasalar çerçevesinde muharebe için gerekli olan bilgilerin toplanması, analizi, yayımlanması ve kullanılmasını içeren görevleri yerine getirirler.

Muhabere (MEBS) uzman çavuşluk

Muhabere uzman çavuşlar, telsiz ve telefon gibi cihazlarla ilgilenirler. Ayrıca bu cihazların kullanımları esnasında olumsuz olayların yaşanmaması için cihaz bakımlarını yapmakla yükümlü olurlar.

Uzman Çavuş Olma Şartları Nelerdir?

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yayınlanmış olan duyuruya göre uzman çavuş olabilmek için bazı şartlar vardır. Bu şartlar sırasıyla şu şekildedir:

  • Başvuranların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ver erkek olması
  • En az lise ya da dengi herhangi bir okuldan mezun olunması
  • Askerliğin er ya da erbaş olarak yapılmış ya da yapılıyor olması
  • Sözleşmeli er ya da erbaş olarak görev yapan personellerin, Sözleşmeli Erbaş ve Er Yönetmeliği’ndeki hükümlere uygunluk sağlaması
  • Birlik komutanları tarafından düzenlenmiş “uzman erbaş olur” hükmünün alınması
  • Askerlik görevini yerine getirmiş kişiler için, müracaat tarihi itibari ile terhisi üzerinden 5 seneden daha uzun bir süre geçememiş olması
  • Askeri öğrencilik ile ilişiğin kesilmemiş olması
  • Müracaatın yapıldığı senenin; 1 Ocak günü itibariyle, 27 yaşının bitirilmemiş olunması
  • Türk Silahlı Kuvvetleri’nde subay, astsubay ve uzman erbaş olarak görev yapılmamış olunması
  • Yapılacak arşiv araştırması ve güvenlik soruşturmasının sonucundaki değerlendirmenin olumlu olması
  • Askerliğini yapmaya devam ederken, başvuru yapan kişilerin nitelik belgesinde 80 ve üzeri not alınmış olması
  • Taksirli suçlar nedeniyle 6 ay ya da daha uzun süre bağlayıcı bir ceza alınmamış olması
  • Kamu haklarından mahrum bırakılmamış olunması
  • Askeri hastaneden alınacak sağlık raporlarına ait sonuçların olumlu olması
  • Askeri ilanda yer alan boy ve kilo şartlarına; en az 1.64 cm ve en fazla 2.10 cm ile uyum sağlanması ve bu doğrultuda en ile boy oranının orantılı olması
  • Yapılacak; yazılı, fiziki ve sözlü mülakatlarda başarılı olunması

Uzman çavuşluk kişinin tercihine bağlı olarak alınan bir rütbe olsa da alımlar kontenjana göre yapıldığı için kontenjanda belirlenen sayının üzerinde başvuru yapılması halinde kriterlere uygun adaylar arasından bir eleme yapılır.

Polis Özel Harekat Maaşları Ne Kadar?

Jandarma Özel Harekat Maaşları Ne Kadar?

Bir önceki yazımız olan Ankara Evde Ek İş İmkanları ve Evlere İş Veren Firmalar başlıklı makalemizde Ankara Ev Hanımları İçin Kurslar, Ankara Ev Hanımlarına İş 2017 ve Ankara Evlere İş Veren Yerler İletişim Telefon Numaraları hakkında bilgiler verilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.