İş İlanlarım.Net – Güncel İş İlanları

Nasıl DJ Olunur? Nasıl Öğrenilir?

29.07.2018

Her geçen gün tüm müzik türlerinin birbirleriyle entegre bir hal almasıyla birlikte DJ’lik mesleği popülerleşmeye devam ediyor. Hemen her mekanda, müzik festivallerinde sayısız DJ sahne alıyor ve kitleleri kendine hayran bırakıyor. Peki kitleleri etkisi altına alan, çaldığı müziklerle binlerce kişiyi kendinden geçiren başarılı bir DJ olmak için ne yapmak lazım?

Nasıl DJ Olunur?

Müzikle ilgili her şeyde olduğu gibi DJ’likte de en önemli şey tutkudur. Eğer icra ettiğiniz mesleğe tutkuyla bağlı değilseniz başarılı olmanız mümkün değil; hele ki söz konusu olan konu müzikse. DJ olabilmek için yalnızca pikaplarda plakları gıcırdatma kabiliyeti yeterli değildir. DJ’lerin ihtiyaç duyduğu ekipmanları alarak bir DJ olamazsınız. Melodilerin birbirleriyle olan uyumuna, ritim duygusuna ve dinleyicilerinizin ne istediğine tam olarak hakim olmanız gerekir. Hiçbir müzik türünü ayırmadan hepsini dinleyerek geniş bir müzik kültürüne sahip olmalısınız. Yalnızca belli bir türe bağlı kalarak yapacağınız dinlemeler size belli bir oranda fayda sağlasa da yeterli dinlemeye yapmayarak bir sonraki mix’iniz için ideal olan sample’ı kaçırmanız son derece olası.

Özellikle bu işe yeni başlayanların en çok merak ettiği konulardan biri kaç ayda DJ olunur sorusudur. Bu tamamen sizin bu mesleğe ne kadar vakit harcadığınızla alakalıdır. Setup’ınızın başında kaç saat geçirirseniz, ne kadar fazla mix yaparsanız o kadar hızlı bir şekilde DJ olabilirsiniz.

DJ Olmak İçin Hangi Okula Gidilir?

Ülkemizde DJ olmak için eğitim veren herhangi bir bölüm bulunmuyor. Ancak müzik eğitimi almak isteyenler konservatuar bölümünü tercih edebilirler. Ayrıca, bazı üniversiteler ünlü DJ’lerle iş birliği yaparak çeşitli dönemlerde eğitimler açabiliyor. Bu eğitimlere katılarak da DJ’liğin püf noktalarını öğrenebilirsiniz. DJ’lik nasıl öğrenilir sorusunun yanıtlarından biri de özel kurslardır. Özellikle İstanbul’da bulunan bu tarz kurslarda da DJ’lik eğitimi veriliyor. Eğer yeterli bütçeniz varsa, özel kurslarda eğitim alarak DJ olabilirsiniz.

DJ Olmak İçin Ne Yapmak Lazım?

DJ olmak için izleyebileceğiniz tek ve kesin bir yol bulunmuyor. Yani “x yolu tercih ederseniz muhteşem bir DJ olursunuz” gibi bir durum söz konusu değil. Ancak profesyonel DJ’ler, bu sektöre adım atmak isteyenlere şu tavsiyelerde bulunuyor:

1. Başlama azmi

Her şeyden önce bunun bir heves ya da hayal olarak kalmaması gerekiyor. Geç kaldığınızı düşünseniz bile eğer müzik kulağınız varsa ve bu işe gerçekten emek harcamayı göze alıyorsanız bir DJ olabilirsiniz. Önemli olan bu işi yapacağınıza dair kararlılık gösterebilmenizdir. Bu nedenle önce, içinizdeki dürtünün anlık bir heves mi yoksa bir volkan gibi patlayan yoğun bir tutku mu olduğunu keşfedin. Gerisi çorap söküğü gibi gelecektir.

2. Ekipman

DJ olmak isteyenlerin en merak ettiği konulardan biri de DJ ekipmanları nelerdir sorusudur. Başlangıçta, gidip en pahalı ekipmanları alın demiyoruz ancak bütçenizin elverdiği en kaliteli ürünleri almak işinizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca controller yerine daha uygun fiyatlı deck ve mikserden oluşan bir setup kurmanız daha uygun olur. Bu setup, controller’a göre daha az imkan sunsa da ritim uyumu edinmeniz için en azından başlangıçta daha avantajlıdır.

3. Kayıt

Kendi kendinize alıştırma yapıyor olsanız bile mix’lerinizi her zaman kaydedin. Bu sayede pratik yaparken sizin kulağınıza hoş gelen bir mix’in, dinlediğinizde o kadar da uyumlu olmadığını fark edebilirsiniz. Ya da bir anda yakaladığınız ritim melodi uyumunu tekrar elde etmek için sayısız saatler boyunca mesai harcamak zorunda kalmazsınız.

4. Temiz kalmak

İlk kez sahneye adım atmak oldukça heyecan verici bir deneyimdir. Bazı DJ’ler bu stresi üstlerinden atabilmek için alkol ya da başka illegal maddeleri kullanmayı tercih edebiliyor. Ancak ne kadar heyecanlı olursanız olun temiz kalmak çok önemli. Bu tip keyif verici maddeler algılarınızı açıyor gibi görünse de aslında bu bir yanılgıdır. Sizin kulağınıza o sırada çok güzel gelen bir mix, aslında son derece amatör bir müzik olabilir. Müzik kalitenizi korumak için temiz kalmanız her şeyden önemli.

5. Müzik kültürü

Müzik kültürünüz ne kadar genişse, çaldığınız türün nereden doğup geliştiğine ne kadar hakim olursanız, mix’leriniz de o kadar kaliteli olacaktır. Setup’ın başındayken yaratıcılığınızı sonuna kadar kullanıp farklı türleri birbirine entegre etmekten çekinmeyin ancak bazı müzik türlerinin birbirleriyle uyumu olmadığını bilirseniz mix’lerinizde de gereksiz bir çabaya girmemiş olursunuz.

6. Yarışmalar

Belli bir seviyeye geldikten sonra adınızı duyurmanız için başvurabileceğiniz en uygun yol DJ’lik yarışmalarına katılmaktır. Burada hem adınızı duyurabilir, hem de daha geniş kitlelere çalma tecrübesini yaşayarak kendinizi daha da geliştirebilirsiniz. Bu nedenle ego yapmayın, yarışmaların sizin avantajınıza olduğunu bilin ve tanınmış bir DJ olana kadar düzenli bir şekilde bu yarışmalara katılın. Bu sayede bol bol pratik de yapmış olursunuz.

7. Kitle kontrolü

İsmi duyulmuş tanınan bir DJ olduktan sonra sizi dinlemeye gelen kişiler zaten ne çalacağınızı bildiği için sorun yok ancak daha yolun başındaysanız çalacağınız mix’leri iyi seçmeniz gerekir. Dinleyici kitlenizin ruh halini gözlemleyerek ne istediklerini tespit etmeye çalışın. Setup’ınızda direkt kendi mix’lerinizi çalmaya başlamayın. Önce ortamı yavaş yavaş ısıtıp kitlenin hareketlerine bakın. Eğer müziğin ahengine kapılıyorlarsa siz de ona göre dozajı kademe kademe artırın.

8. Sosyal medya

Pek çok sektörde olduğu gibi DJ’likte de isim yapmak için en uygun ve yaygın mecra sosyal medya. Sosyal medya hesaplarınızın hepsinin aynı isimde olması, size ulaşmak isteyenlerin sizi daha rahat bulmasını sağlar. Sosyal medya hesaplarınızı aktif kullanarak adınızı duyurun ve takipçi kazanın. Hesaplarınızda negatif şeyler paylaşmaktan uzak durun çünkü eğlenmek isteyen kişiler olumsuz paylaşımlara kapalıdır. Bu da adınızı duyurmak yerine gelişmekte olan şöhretinizi kötü etkileyebilir.

9. Ücret

Her işin maddi bir karşılığı var ancak başlangıç aşamasında isim yapmış DJ’lere yakın ücretler talep etmeniz bir anda istenmeyen kişi haline gelmenize neden olabilir. Yaptığınız işin kalitesini ve değerini bilin ancak en azından DJ’liğinizin ilk yıllarında ücret konusunda biraz fedakarlık yapmaktan geri durmayın.

10. Tarz

Başlangıçta ünlü DJ’lerden esinlenmeniz kadar normal bir şey olamaz ancak bunun kronikleşmesine izin vermeyin. DJ’liğin mantığını öğrendikten ve setup’ınıza iyice hakim olduktan sonra kısa sürede kendi tarzınızı oluşturmaya bakın. Başka bir DJ’in kopyası olmanız belli bir noktaya kadar ilgi çekebilir ancak daha sonraları dinleyicilerinizde bariz bir azalma yaşanır. Unutmayın, dinleyicileriniz sizi dinlemeye geliyor. Sahne sizin, tarz da sizin olmalı.

Bir önceki yazımız olan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Mezunları Nerelerde Çalışabilir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.