İşletme Bölüm Rehberi: İşletme İş İmkanları, Maaşları ve Şartları
Ülkemizde en fazla tercih edilen üniversite bölümlerinin başında işletme gelir. Birçok üniversitede bulunan “İktisadi İdari Bilimler Fakültesi”nin göz bebeği olan işletme bölümü hem örgün eğitimde hem de açık öğretim de var. Bölümün bu şekilde kolay ulaşılabilir olması da zaten popüler bir meslek olan işletmeciliğe olan ilgiyi artırıyor.
Peki ama, bu bölüme bu kadar fazla talep olmasının işletme iş imkanları üzerindeki etkisi nedir? Talep artıkça işletme çalışma alanları da artıyor mu yoksa mezunlar işsiz kalıp farklı sektörlere mi yöneliyor? İşletme önü açık mı, bu bölümü okumaya değer mi? Tüm bunlar işletme okuyanlar veya okumak isteyenler tarafından merak edilen önemli konuların başında geliyor. Çünkü normal şartlarda öğrencilerin bir bölüme ilgisi artıdığında o bölüm çok fazla mezun verdiği için iş bulmak sıkıntı olabiliyor. Bunu bilen kişiler de işletme mezunlarının çalışma alanları hakkında detaylı bilgi almadan tercih yapmak istemiyorlar.
Biz de mesleğine karar vermek isteyenlerin akıllarındaki soruları gidermek amacıyla sizler için bu makaleyi hazırladık. Bu yazıda “İşletme okursak ne oluruz? İşletme okuyanlar nerede çalışır? 4 yıllık işletme diploması ne işe yarar?” gibi soruların cevaplarını vereceğiz. Böylece sizde işletme bölümü hakkında bilgi edinebilir, tercih döneminde ne istediğinize daha kolay karar verebilirsiniz.
İçindekiler
İşletme Bölümü Nedir? İşletme Okuyunca Ne Olunur?
İşletme bölümü; herhangi bir işletmeyi kurup yönetebilecek eğitimli ve donanımlı kişiler yetiştirmek amacıyla kurulmuş, 4 yıllık bir eğitim programıdır. Bölümde; bir işletmenin kuruluşu, var olan çağa uyum sağlayabilecek stratejiler geliştirerek büyümesi, yönetilmesi ve rakiplerinden sıyrılabilmesi için yapılacak çalışmalara yönelik eğitim verilir.
İşletme okumak isteyenlerin lisede eşit ağırlık yani Türkçe-matematik bölümünü seçmeleri gerekiyor. Bu bölümden sınava giren ve üniversitelerin taban puanlarını tutturan öğrenciler 4 yıllık eğitim programına başlamaya hak kazanıyorlar.
İşletme bölümünde eğitim alarak hayatları boyunca bu mesleği yapmak isteyenlerin yönetim becerisi, iktisadi yorumlama, analitik düşünme ve matematiksel işlemler konusunda başarılı olması gerekir. Aksi takdirde meslek hayatında hüsrana uğrayabilirler.
İşletme Bölümü Dersleri Nelerdir?
4 yıllık bir program olan işletme bölümünde; muhasebe, işletme yönetimi, ekonomi, iş hukuku, çalışanların motivasyonlarına yönelik çalışmalar, analiz yöntemleri, satış yönetimi gibi temel dersler vardır. Bunun yanı sıra kardeş bölüm olan iktisat ile alakalı dersler de gösterilmektedir. Makro iktisat, istatistik dersleri bunlara örnek olarak verilebilir. İşletme eğitimi her ne kadar kolay gibi görünse de bazı dersler sizi zorlayabilir.
4 Yıllık İşletme Mezunu Ne İş Yapar?
İşletme çok fazla mezun veren bir bölüm olmasına rağmen hala çok rağbet görüyor. Bu da insanların akıllarında “İşletme mezunları ne iş yapar? İşletme diploması nerelerde kullanılır? İşletme bölümü iş alanları ne kadar geniş?” gibi sorular oluşmasına sebep oluyor.
Aslında işletme okuyan nerede çalışır sorusunun cevabı, her yerdir. Evet, yanlış duymadınız. Bir işletme mezunu “işletme” olarak tanımlanan her yerde görev alabilir. Görev tanımı ise şu şekilde özetlenebilir:
- Muhasebe kayıtlarını tutmak.
- Çalışanların maaş hesaplamalarını yapmak.
- Şirketin gelir giderlerini kontrol etmek.
- Yıllık raporları düzenlemek.
- Çalışan motivasyonunu sağlamak.
- İşletmenin yürütülmesi ve kar etmesi için gereken fizibilite ve optimizasyon çalışmalarını yapmak.
Yukarıda saydıklarımız çok genel bir iş tanımına giriyor. İşletme meslekleri her alanda karşımıza çıktığı için görev listesi de ona göre uzayıp gidiyor. Biz burada size işletme bölümünden olunan meslekler çalıştıkları yerlerde nelerden sorumludur biraz onu göstermek istedik. Siz çalışmayı tercih ettiğiniz sektörde çok daha farklı görev kalemleriyle de karşılaşabilirsiniz.
İşletme Mezunları Nerelerde Çalışabilir?
İşletme mezunu iş alanları gerçekten çok geniş. Bankacılıktan kamu kurumlarına, akademisyenlikten mali müşavirliğe kadar uzanan bir iş sahası vardır. Yani aslında işletme iş olanakları açısından diğer tüm bölümlerden daha kapsamlıdır diyebiliriz. Çünkü bir işletme mezunu aklınıza gelebilecek her yerde çalışabilir.
İşletme mezunu iş imkanları arasında en çok tercih edilenlerden biri kamu kuruluşları. İşletme bölümü meslekleri arasında özel sektörde iyi maaşlar alan işler de var. Birazdan çeşitli işletme iş alanları hakkında detaylı bilgiler vereceğiz. Siz de kendinize uygun bir alan seçerek kariyerinizi o doğrultuda geliştirebilirsiniz.
Yalnız işletme mezunu iş olanakları konusuna devam etmeden önce belirtmemiz gereken bir nokta var. Daha önce de dediğimiz gibi bu alan çok tercih ediliyor ve çok mezun veriyor. Eğer işletme bölümü iş olanakları arasından en iyisini seçmek ve o alanda başarılı olmak istiyorsanız, diğer adaylardan sizi ayıracak özellikler edinmelisiniz. Bu aşamada ilk yapacağınız şey dil öğrenmek olmalı. İngilizce dışında, çalışacağınız alana göre, Rusça, Çince ya da İspanyolca gibi geniş kitleler tarafından konuşulan dillere yönelerek 2 dil birden öğrenebilirsiniz. Ayrıca hem eğitim hem de çalışma hayatınız boyunca eğitimlere katılarak kendinizi geliştirmelisiniz. Özellikle dijitalleşen dünyamızda bilişim ve dijital pazarlama alanlarının önü çok açık. Bu alanlardaki seminer ve eğitimlere katılmak CV’nizde çok iyi duracaktır ve dilediğiniz işi almanıza yardımcı olacaktır.
İşletme Mezunları Kamuda Hangi Alanlarda Çalışabilir?
İşletme mezunu devlette ne iş yapar sorusu bu bölümü bitirenlerin en çok merak ettiği şeylerden biri. Çünkü devlet kurumlarının şartları güzel maaşları da iyi. Bu da mezunları kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmaya yönlendiriyor.
Kamuda çalışmak isteyen işletme mezunlarının girebileceği sınavlar KPSS ve YDS’dir. Gerçi yabancı dil bilgisini ölçen YDS sınavı tüm kamu kurumları tarafından istenmiyor. Ama yine de girmekte fayda var.
İşletme mezunları KPSS’de “İİBF Mezunları” olarak bilinirler. Kamu personellerinden A Grubu ve B Grubu kadrolarından birisine atanmak için yüksek puanlar almanız gerekmektedir. Ayrıca tercih yapabilmek için en az 70 puan ve üzeri almış olmak gerekmektedir.
Sınavda başarılı olan kişiler, genellikle işletme mezunlarına müjde şeklinde açıklanan kamu kurumları kadroları arasından, aşağıda listelenenlere başvurabilirler:
- Uzmanlık
- Uzman yardımcılığı
- Müfettişlik
- Müfettiş yardımcılığı
- Denetmenlik
- İdari hakimlik
Özel Sektörde İşletme Ne İş Yapar?
Özel sektörde de işletme bölümü çalışma alanları oldukça geniştir. Özel sektörde iş bulabilmeniz, daha doğrusu diğer adaylara göre daha kolay iş bulabilmeniz, için iyi bir üniversiteden mezun olmalı ve kendinizi geliştirmelisiniz. Böylece bankalarda ya da diğer finans kurumlarında çalışma imkanı yakalayabilirsiniz.
Özel sektör işletme mezunu iş ilanları en çok; bankalar, sigorta şirketleri, özel finans kuruluşları, pazarlama ve satış firmalarında açılır. Bu şirketler farklı departmanlarda görevlendirmek üzere işletme bölümü mezunu alımı yapar.
Özel sektör demişken ingilizce işletme okuyanlar nerelerde çalışabilir sorusuna da değinelim. Önceki bölümlerde bahsettiğimiz gibi dil bilmek oldukça önemli. Özel sektörde de dil bilen kişiler ön plana çıkar. Özellikle global firmalar veya yurt dışına iş yapan Türk şirketleri İngilizce bölümünden mezun işletmecileri almayı tercih eder. Siz de üniversite tercihlerinizi yaparken veya dil kursu araştırırken bu kriteri göz önüne almayı unutmayın.
Akademisyen Olmak İsteyen İşletme Mezunu Nerede Çalışır?
İşletme mezunları, tüm bölümlerde olduğu gibi, akademisyen olarak da çalışabilirler. Tabii kariyer planını bu yönde ilerletmek isteyen birisinin ciddi emek harcaması gerekir. Çünkü iş 4 yıllık üniversite bitirmekle bitmiyor. Eğitime sürekli olarak devam etmelisiniz. Araştırma görevlisi, yardımcı doçent olarak üniversitelerde görev alabilmek için YDS ve ALES’ten istenilen puanları almak ve üniversitenin politikasında belirtilen diğer şartları sağlamak gerekiyor.
Polis Olmak İsteyen İşletme Mezunu Ne Yapar?
4 yıllık işletme mezunları POMEM için başvuru yapabilir. 6 aylık bir eğitim aldıktan sonra hem sağlık testinden hem de sınavlardan başarı ile geçenler polislik görevine başlar. Başvuru için KPSS’den en az 60 ve üzeri bir puan almış olmaları gerekmektedir. Yeni göreve başladığınız zaman 2 yıllık bir polis memuruna eş değer maaş alırsınız.
İşletme Mezunu Maaşları Ne Kadar?
İşletme mesleklerinin ne kadar geniş olduğundan bahsettik. Bu nedenle bu bölümden mezun olanların maaş skalası çok değişkendir. Fakat yeni mezun birinin alacağı maaşlar ortalama olarak aynıdır diyebiliriz.
Kamuda çalışan bir işletme mezunu ilk etapta 3.500 – 5.000 arasında bir maaş alır. Bu çalışılan kuruma göre değişir.
Özel sektörde ise maaşlar asgari ücretten başlar. Tabii ki zaman ilerledikçe kazanılan para da artar. Bu da hem sektöre hem şirketin maaş politikasına hem de kişinin meslekteki başarısına bağlıdır.
2 Yıllık Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü İş İmkanları Neler?
Dış Ticaret Mezunu Ne İş Yapar?
Bir önceki yazımız olan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Mezunları Nerelerde Çalışabilir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi işletme bölümü okumak istiyorum ileride iş bulma durumum nedir söyler misiniz?
Van yyü üniversitesitesinde mezunum iş arıyorum
Anadolu Üniversitesi – İkdisati Bilimler Fakültesi – İşletme (İngilizce)
Hedefim. Buradan mezun olduktan sonra iş bulma imkânım normal işletme okuyanlardan daha fazla olduğunu düşünüyorum. İngilizce bilmek beni daha avantajlı diye düşünüyorum. Haksız mıyım ? Onu merak ediyorum.
İngilizce işletmesi okumanın tabi daha çok avantajları var çünku şirketler artık diğer ülkelerin şirketlerle iş yapmaktalardır .o yüzden yabancı dıl bilmek önemlidir bu bölüm için …bn d katılıyrm snn fikrini
işletme mezunları, nasıl bir aşamadan geçtikten sonra polis olabiliyo