İş İlanlarım.Net – Güncel İş İlanları

Kazakistan’da İş İlanları, Fırsatlar ve Yaşam Şartları

Kazakistan ekonomisi, 2018 yılından itibaren yaklaşık 4 kat büyüme kat ederek dikkat çeken bir hal almaya başladı. Dünyanın en büyük yüz ölçümüne sahip dokuzuncu ülkesi olma özelliğini taşıyan Kazakistan, doğal kaynaklar ve bu kaynakların işletmesine bağlı olarak istihdam alanı geniş bir ülkedir. Doğal kaynakların belirleyici rol oynadığı ülke ekonomisinde, Kazakistan Ulusal Ekonomi Bakanlığı aracılığıyla yapılan açıklamaya göre; işsizlik oranı yaklaşık %5 civarındadır. İşsizlik oranın bu kadar düşük olması diğer ülke vatandaşlarının kafasına; “Kazakistan’da çalışmak istiyorum ya da Kazakistan’da iş kurmak istiyorum” düşüncelerinin yerleşmesine neden oluyor.

Kazakistan Nasıl Bir Ülke?

Orta Asya’da bulunan bağımsız bir Türk devleti olan Kazakistan’ın kuzeyinde Rusya, güneyinde Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan, doğusunda ise Çin Halk Cumhuriyeti bulunuyor. 5 coğrafi bölge ve 14 eyalete ayrılmış olan ülkenin 5 coğrafi bölgesi Merkez Kazakistan, Kuzey Kazakistan, Güney Kazakistan, Doğu Kazakistan ve Batı Kazakistan olarak adlandırılmıştır.

Başkenti Astana olan Kazakistan’ın nüfusu yaklaşık olarak 17,6 milyondur. Kamuoyuna açıklanan yıllık veriler doğrultusunda; Kazakistan nüfusunun büyük bir bölümünün genç nüfustan oluştuğunu söylemek mümkündür.

Ülke topraklarının 5’te 1’i dağlarla kaplıdır. Batı ve güney kesimlerinde ise yaylalar ve platolar yer alıyor. Kazakistan’da aktif ve kurumuş binlerce akarsu bulunuyor. Kurumuş ırmakların taşıdığı kumlar güneyde Kızılkum Çölü’nü, orta kesimde Karakum Çölü’nü, kuzeyde Büyük ve Küçük Barsuki Çöllerini meydana getirmiştir. Fiziki yapısındaki değişikler, Kazakistan’ın iklim şartlarına da yansımıştır. Bu nedenle ülke genelinde karasal iklim hakimdir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. Buna bağlı olarak Kazakistan’da ocak ayı -19 ile -4; Temmuz ayı ise 19-26 dereceler arasında seyreder. Coğrafi ve iklim koşulları nedeniyle Kazakistan yaşam şartları Türk insanlarını biraz zorlamaktadır.

Kazakistan’a Vize Var mı?

Kazakistan’a seyahat edecek diplomatik, hizmet, hususi ve umuma mahsus pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 1 ay (30 gün) süreyle vizeden muaftır. Vizesiz olarak seyahat edilebilen Kazakistan ziyareti sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekildedir:

  • Ülkeye varışta pasaport kontrolünden önce giriş formunun doldurulması gerekir.
  • Giriş-çıkış sırasındaki pasaport kontrolünde üzerinde 10 bin doları aşan miktarda döviz bulunduranların, bunu önceden deklare etmeleri mecburiyeti vardır.
  • Pasaportların 5 iş günü içerisinde ikamet edilen yerin göçmen bürosuna kayıt ettirilmesi ve Kazakistan’da kalınacak süreyi gösteren bir kayıt kartının alınması lazımdır.

Kazakistan’da Yaşam Nasıldır?

Kazakistan şehirleri genel itibarıyla düzenli ve oldukça planlı bir şekilde kurulmuştur. Şehirde binaların yanı sıra; sulama kanalları, ağaçlar ve sosyal etkinlik alanları iç içe geçirilmiştir. Nüfusun hızla artmasına rağmen otopark ve trafiğe dair herhangi bir problem söz konusu değildir. Kazakistan’da hayat oldukça planlı ve yerleşmiş olarak ilerler.

Kazakistan’da devam eden sosyal hayat ve Kazakistan insanları hareketli ve sıcakkanlı olarak tanımlanabilir. Çoğunluğu Müslüman vatandaşlarından oluşan ülkede din baskısı yoktur. Kazakistan genelinde domuz ve alkol ürünlerinin tüketilmesinde ya da satılmasında da herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir.

Uzaklarda Bir Yaşam Kurmak: Kanada’ya Göçmen Olarak Nasıl Gidilir?

“Kazak insanları nasıldır?” sorusunu cevaplarken, Türklere oldukça benzer yanlarının olduğu söylenebilir. Kazakistan, İslam ülkesi olarak kabul edilse de Sovyet Rusya döneminden kalma kültürel izler görülür. Sosyal hayatta, yazılı olmayan görgü kurallarının yasakladıkları arasında yüksek sesle konuşmak, kabalık yapmak, kamusal alanda rahatsızlık verici derecede alkol almak ve zenginlikle hava atmak gibi davranışlar yer alır.

Kazakistan’da eğitim 7-17 yaş arasında mecburi ve parasızdır. Okullarda Rusça ve Kazakça eğitim verilmektedir. Ayrıca azınlık dillerinde de öğretim veren yatılı okullar bulunur. Kazakistan’da üniversite eğitimi alacaklar için çok sayıda üniversite vardır. Eğitim maliyeti Türkiye ile kıyaslandığında oldukça uygundur.

Genç bir nüfus yoğunluğu olan ülkede, sosyal yaşam ve gece hayatı oldukça aktiftir. Kazakistan gece hayatı özellikle başkent Astana ekseninde toplanmış gözükse de diğer şehirlerde de güneş battıktan sonra gece hayatı başlar. Gece hayatı maliyeti, Türkiye ile kıyaslandığında maddi olarak daha hesaplıdır.

Türklerin Akın Ettiği Ülke: Katar’da Çalışma İmkanları ve Şartları Neler?

Kazakistan’da Yaşam Ucuz Mu?

Kazakistan’da yaşam fırsatlarının yanı sıra vergi oranlarının düşük olmasından ötürü birçok ürünün fiyatları düşüktür. Ülkenin para birimi Tenge’dir. 1 TL, güncel döviz kuru baz alınarak hesaplandığında yaklaşık 65,38 Kazakistan Tenge’ye karşılık gelir.

Kazakistan’da yaşam maliyetleri, Türkiye’den giden bir kişi için ilk başka fazla gözükür. Özellikle ev eşyası ve giyim harcamaları oldukça pahalıdır. Petrol rezervlerinin sayısının fazla olması ve işletme açılması benzin ve yakıt fiyatlarının düşük olmasına olanak verir. Bu nedenle ulaşım, taksi ya da kişisel araç kullanımı oldukça hesaplı olacaktır. Kazakistan’da ısınmaya dair herhangi bir problem yoktur. Ülkenin en ücra köşesinde bile yaşıyor olsanız, ülke genelinde 6 ay boyunca kar olmasına rağmen her yerde bulunan merkezi ısıtma sistemi ile kolayca ısınmanız mümkündür.

Kazakistan’da büyük yerleşim bölgeleri dışında insanlar göçebe yaşam şeklini devam ettirmektedir. Halkın çoğu yazın “çaylav” dedikleri yayla evlerinde; kışın ise “kıştav” denilen evlerde kalırlar. Bu nedenle ülke genelinde ev bulmak konusunda sıkıntı yaşanmaz. Her bütçeden insan kendine uygun ve istediği evi bulabilmektedir.

Kazakistan ev fiyatları herkesin bütçesine, evin konumuna ve evin özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Ancak genel olarak ev fiyatları oldukça makul ve uygundur. Aynı zamanda mobilyalı ev bulmak oldukça mümkündür. Kazakistan ev kiraları 70-100 Kazak Tenge’si arasındadır.

Kazakistan’da İş İmkanları Nelerdir?

Kazakistan ekonomisinde özellikle petrol, uranyum, demir ve altın rezervleri gibi doğal kaynakların etkisi oldukça büyüktür. Yer altı ve yer üstü kaynakları sayesinde Kazakistan, küresel dünya ülkeleri tarafından dikkatle takip edilmekte ve ticari ortaklıklar kurulmaktadır. Başlıca ticaret ortakları arasında; Çin, Rusya, İtalya, Hollanda, Almanya ve Türkiye yer alır.

Yurt dışında Çalışmak İçin Neler Yapmalısınız: Yurt Dışında Çalışmak İstiyorum, Fırsatlar Neler?

Kazakistan’da iş kurmak isteyenler inşaat, gıda, petrol, otelcilik, sağlık, ilaç-kimya sanayisi ve savunma sanayisi alanlarına yönelebilirler. Değişik iş fikirlerini hayata geçirmeyi düşünenler için ise balıkçılık, kaporta boyacılığı, prodüksiyon alanı, lokanta, cafe ve kuaförlük en iyi alternatifler arasında yer alır. Kazakistan iş ilanları da çoğunlukla bu sektörlerdedir.

Kazakistan’da iş imkanları değerlendirmek için ilk adımda uzmanlık alanının düzgün bir şekilde seçilmesi gerekir. Kazakistan iş ilanları için internet üzerinden araştırma yapanlar, ağırlıklı olarak inşaat sektöründeki iş pozisyonlarına rastlarlar. Genellikle ilanlarda işçi, usta, mühendis ve mimar gibi pozisyonlara uygun çalışanlar aranmaktadır.

Refahın En Yüksek Seviyesi: Dubai’de Çalışma Şartları ve İmkanları Neler?

Kazakistan’da Maaşlar Ne Kadardır?

Kazakistan’da çalışmak için illa öğrenci ya da Kazak olmanız gerekmez. Ancak Kazakistan’da çalışmak veya iş kurmak için çalışma vizesi alınmalıdır. Kazak hükumeti, ülkesinde çalışan olarak ikamet edecek kişilere yatırımcı ve çalışan adı altında iki tür vize imkanı verir.

Yatırımcı vizesi Kazakistan’da yatırım yapan yabancı, gerçek ve tüzel kişilerin yabancı yöneticileri ile yatırım yapan şirketin yönetim kadrosu temsilcilerine, bunların aile bireylerine verilir. Yatırımcı vizesi, yatırım şirketinin durumuna göre; sayısız giriş-çıkış için verilebilmektedir. Kazakistan’da maaşlar şu şekildedir:

  • Normal çalışma standartlarını yerine getirebilen her birey, Kazakistan’da çalışıp para kazanabilmektedir. Maaşlar Tenge ya da Dolar üzerinden ödenmektedir.
  • Kazakistan’da asgari ücret yaklaşık 284 Tenge’dir.
  • Öğrencilerin okudukları bölüm kapsamında staj yapması halinde yasal olarak herhangi bir ücret ödenmez.

Kazakistan’da İş Yapan Türk Firmalar Var mı?

Kazakistan’da Türk sermayeli 600 firma bulunuyor. Türk şirketler hastane, havalimanı ve toplu konut gibi üst yapı çalışmalarında ve bölgesel olarak gerçekleştirilen alt yapı çalışmalarına dair projelerde rol oynarlar. Türk şirketler hem bütün projeyi üstlenmekte hem de yerel işletmelerin üstlendiği büyük projelerin taşeronluğunu yapmaktadır. Özellikle Türk inşaat firmaları üstlendikleri projelerde, personel alımı için Kazakistan’da mavi ve beyaz yaka pozisyonlarında birçok iş ilanı vermektedir.

Farklı Bir Fırsat Daha: Almanya İşçi Alımları ve Başvuru Şartları

Bir önceki yazımız olan İsrail İnşaat İşçi Alımı Yapan Firmalar ve İsrail İş İlanları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.