Muhasebe ve Vergi Uygulamaları İş Olanakları Neler? Mezunlar Ne İş Yapar?
Eşit ağırlık puan türünde tercih yapacak olan öğrenciler, özellikle iktisadi bölümlerin taban puanları ve sıralaması ile iş olanaklarının birbirine yakın olması sebebiyle, hangi bölümün kendileri adına daha faydalı olacağı konusunda endişe taşıyor. Bilindiği üzere muhasebe, kamu yönetimi, işletme, iktisat gibi bölümlerin iş alanları yakın olsa da ders içeriklerinde farklılık söz konusu. Özellikle muhasebe bölümü kendi içerisinde dallara ayrılırken bu dallar, lisans ve ön lisans olmak üzere farklı programlarda öğrenci kabul ediyor. Bu sebeple, muhasebe ve vergi kavramlarının iç içe geçtiği muhasebe vergi uygulamaları bölümü hakkında bilgi edinmek, öğrencilerin bilinçli tercih yapabilmeleri adına oldukça önemlidir.
İçindekiler
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Nedir?
Muhasebe ve vergi uygulamaları bölümü, toplamda 4 dönem olmak üzere 2 yıl süreyle eğitim veren bir ön lisans programıdır. Bu nedenle, bu bölümü tercih edecek olan adayların TYT’ye girmesi ve bu sınavda başarılı olması gerekir.
2 yıllık muhasebe ve vergi uygulamaları bölümünün amacı; muhasebe ve vergi konularında hizmet veren özel sektör veya kamu kuruluşlarının, finans ve muhasebe departmanlarının ihtiyaçlarını karşılamak üzere muhasebe elemanları yetiştirmektir.
Muhasebe ve vergi uygulamaları öğrencileri, 2 yıl boyunca muhasebe alanında yetiştirilir ve genel muhasebe, muhasebe paket programları ve vergi uygulamaları gibi konularda eğitim görürler. Bölüm mezunlarına ise muhasebe meslek elemanı unvanı verilir.
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dersleri Nelerdir?
Muhasebe ve vergi uygulamaları bölümünde öğrencilere verilen dersler, dönemlerine göre aşağıda sıralanmıştır.
1. Yarıyıl
- Temel Bilgi Teknolojileri (Zorunlu)
- Muhasebe ve Hukuk (Zorunlu)
- İktisada Giriş 1 (Zorunlu)
- Bireylerarası İletişim (Zorunlu)
- Genel İşletme (Zorunlu)
- Genel Muhasebe 1 (Zorunlu)
- Yabancı Dil 1 (Zorunlu)
2. Yarıyıl
- Temel Bilgi Teknolojileri 2 (Zorunlu)
- İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku (Zorunlu)
- İktisada Giriş 2 (Zorunlu)
- Ön Muhasebe Yazılımları ve Kullanımı (Zorunlu)
- Genel Muhasebe 2 (Zorunlu)
- Örgütsel Davranış (Zorunlu)
- Yabancı Dil 2 (Zorunlu)
3. Yarıyıl
- Türk Vergi Sistemi (Zorunlu)
- Kamu Maliyesi (Zorunlu)
- Genel Vergi Hukuku (Zorunlu)
- Envanter ve Bilanço (Zorunlu)
- Muhasebe Denetimi (Zorunlu)
- Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi 1 (Zorunlu)
- Türk Dili 1 (Zorunlu)
4. Yarıyıl
- Ticaret Hukuku (Zorunlu)
- Vergi Uygulamaları (Zorunlu)
- Mali Analiz (Zorunlu)
- Şirketler Muhasebesi (Zorunlu)
- Maliyet Analizleri (Zorunlu)
- Muhasebe Yazılımları (Zorunlu)
- Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi 2 (Zorunlu)
- Türk Dili 2 (Zorunlu)
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Mezunları Ne İş Yapar?
Muhasebe ve vergi uygulamaları bölümünden mezun olanlar, özel ve kamu şirketlerinde nakit ve gayrimenkul kayıtlarını tutarlar. Mevzuata uygun bir şekilde kasa defteri, fiş, makbuz, irsaliye gibi belgelerin kontrolünü sağlar, resmi makamlarla gereken yazışmaları yaparak muhasebe alanındaki işlerin yürütülmesini sağlarlar. Fatura ve tahsilat işlemleriyle ilgilenir, borç-alacak kontrolü yaparlar.
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları İş Olanakları Nelerdir?
Muhasebe ve vergi uygulamaları bölümünden mezun olanları, kamu ve özel sektör fark etmeksizin çeşitli alanlarda iş bulabilirler.
Muhasebe ve vergi uygulamaları iş imkanlarını sıralamak gerekirse aşağıdaki gibi bir listeden söz edilebilir:
- Muhasebe büroları
- Mali müşavirlik büroları
- Dış ticaret yapan firmalar
- Her türlü ticari şirket, işletme vb.
- Çeşitli finans kuruluşları
- Maliye Bakanlığı
- Defterdarlıklar
- Vergi Daireleri
- Bankalar
- Sigorta şirketleri
- Mal Müdürlükleri
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları DGS Bölümleri Nelerdir?
Muhasebe ve vergi uygulamaları okuyanların dikey geçiş yapabileceği muhasebe ve vergi uygulamaları DGS geçiş bölümleri aşağıdaki gibidir:
- Muhasebe
- Muhasebe ve Finansman Öğretmenliği
- Muhasebe ve Finansal Yönetim
- Uluslararası İşletmecilik
- Uluslararası Finans
- Uluslararası Ticaret
- Uluslararası Ticaret ve Lojistik
- Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik
- Uluslararası Ticaret ve Finansman
- Uluslararası Finans ve Bankacılık
- Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
- İktisat
- İşletme
- Kamu Yönetimi
- Maliye
- İşletme Enformatiği
- İşletme-Ekonomi
- İşletme Bilgi Yönetimi
- Lojistik Yönetim
- Ekonomi
- İşletme Yönetimi
- Muhasebe Bilgi Sistemleri
- Muhasebe ve Denetim
Muhasebe ve vergi uygulamaları bölümünden mezun olduktan sonra dört yıllık lisans bölümlerinden birini tercih edebilmek için herhangi bir özel koşul ya da bir ibare yok ise, tercih etmek istediğiniz bölüme yerleşebilmek için o bölüme ait olan DGS puan türü üzerinden (yani sayısal, eşit ağırlık ya da sözel) gereken puanı almanız gerekir. Muhasebe ve vergi uygulamaları bölümünden DGS ile geçiş yapabileceğiniz bölümler genel olarak eşit ağırlık puan türü ile öğrenci kabul eder.
Bunların haricinde Muhasebe ve vergi uygulamaları bölümüne (ya da diğer bölümlere) ait yerleştirmeler için özel koşul veya açıklama mevcut ise bunların dikkate alınması ve DGS tercih kılavuzunda yer alan özel koşullar açıklamasının incelenmesi gerekir.
DGS tercih kılavuzunda yer alan özel koşullar ve açıklamalar için TIKLAYINIZ!
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Ne Kadar Maaş Alır?
Muhasebe ve vergi uygulamaları maaşları, ön lisans mezunları ve dikey geçiş sonrası dört yıllık lisans programı mezunları için farklı aralıklarda şekillenir. Bunların dışında yeni mezun ile deneyimli çalışan arasında da ciddi ücret farkları söz konusu olur.
Genel olarak özel sektörde muhasebe alanında çalışan biri 2500 TL civarında maaş alabilir. Kıdem arttıkça alınan maaş 5000 TL’ye kadar çıkabilir.
Kamu kurum ve kuruluşlarında ise maaşlar 3000 TL civarında seyrediyor. Buna aile yardımı, çocuk yardımı, toplu sözleşme zammı, enflasyon farkı gibi faktörler eklenince maaşlar 3500 TL seviyelerine kadar çıkabilir.
Serbest çalışan muhasebecilerin maddi kazançları ile alakalı 20000 TL civarında rakamlardan söz etmek mümkündür. Sektöre yeni giren bir serbest muhasebecinin kazancı başlangıçta düşük olsa da kendi bürosunu açan bir muhasebeci, ilk etapta 5000 TL civarında kazanç elde edebilir.
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Taban Puanları
Muhasebe ve vergi uygulamaları bölümünün görev alanı geniş olduğu gibi tercih noktasında üniversite sayısı da oldukça fazladır. Sadece İstanbul’da çok sayıda üniversitede, muhasebe ve vergi uygulamaları bölümü mevcuttur. Bunların dışında İstanbul haricinde birçok şehirde, yine özel ve devlet okullarında da bu bölümü okumak mümkündür. Taban puanları ise 280 ile 170 puan arasında değişiklik gösterir.
Aşağıda yer alan tablodan taban puanlarının yanı sıra muhasebe ve vergi uygulamaları bölümü hangi üniversitelerde var sorusunun cevabına da ulaşabilirsiniz.
ÖSYM kılavuzundan tüm üniversitelerin muhasebe ve vergi uygulamaları programı taban puanı ve başarı sıralamasını incelemek için TIKLAYINIZ!
Diğer Bölümler;
Yerel Yönetimler Mezunları Ne İş Yapar?
2 Yıllık Bankacılık ve Sigortacılık Mezunu Ne İş Yapar?
Podoloji Bölümü Nedir? Mezunları Ne İş Yapar?
Ortopedik Protez ve Ortez Mezunları Ne İş Yapar?
Bir önceki yazımız olan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Mezunları Nerelerde Çalışabilir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.