Muhtasar Beyanname İçin İş yeri Kodu Sorgulama Nasıl Yapılır?
İş yeri kodu, ticari faaliyetlerle ilgili istatistiklerin yürütülmesi ve bilgi takibi amacıyla oluşturulan 6 haneli bir koddur. Ülkemizde de Avrupa Birliği’ne uyum süreci ile birlikte kullanılmaya başlayan iş yeri kodu, özellikle iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kanunlar yürürlüğe girdikten sonra tehlike sınıflarını belirtmek için gereklilik kazanmıştır. Resmi kurumlarca da kullanılan iş yeri kodu ile kurumların özellikleri rakamlar ile ifade edilmekte ve aynı özellikteki kurumların aynı sınıf altında değerlendirilmektedir.
İçindekiler
İş Yeri Kodu Değiştirilebilir mi?
İş yeri kodu, bir şirketin kuruluş aşamasında, faaliyet alanı, faaliyet alanına bağlı olarak yapılacak işin tehlike derecesi gibi bilgilere göre düzenlenir. Kodu değiştirmek için vergi dairesine başvurmak ve faaliyet alanını değiştirmek gerekir. Bununla birlikte yanlış beyanda bulunmanın bir cezai yaptırımı olduğundan iş yeri kodunun doğru faaliyet alanına göre tayin edildiğinden emin olunmalıdır.
Muhtasar beyanname veren iş yerleri ve çalıştırdıkları kişiler için Sosyal Güvenlik Kurumuna prim ödeyen iş yerlerinin iş yeri kodları, ilgili tablolarda bulunur. Bu kodlara göre çalışan kişilerin yaptıkları iş tanımları da çalıştıkları iş yerinin faaliyet alanına göre belirlenebilir. İş yeri kodlarına göre söz konusu işin tehlike seviyesini öğrenmek, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kanunlar kapsamında çalışanların haklarını ve şirket sahiplerinin yükümlülüklerini bilmelerini sağlamak mümkündür. Önümüzdeki yıllarda, az tehlikeli olarak belirlenen iş kollarındaki şirketlere, 50 kişiden fazla çalışan olması halinde “Ortak Sağlık Güvenlik Birimi” ile birlikte çalışması zorunluluğu getirilecektir.
SGK İşyeri Kodu Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
İş yeri kodu sorgulama işlemi, çeşitli yöntemler aracılığıyla gerçekleştirilebilir. Söz konusu iş yerinin uluslararası standartlarda tanımlanabilmesi için gerekli olan iş yeri kodunun yanlış olması ya da herhangi bir şekilde yanlış beyan edilmesi çeşitli yaptırımlara yol açabilir.
Daha önce çalışılan bir şirketin iş yeri kodu, SGK ile entegre bir şekilde hizmet veren e-Devlet üzerinden öğrenilebilir. Sorgulama işlemi için aşağıdaki adımlar takip edilmelidir.
- Öncelikle yazının devamında paylaşmış olduğumuz bağlantıya tıklayın.
- Aşağıdaki bağlantıya tıkladığınız karşınıza e-Devletin SGK tescil ve hizmet dökümü sayfası çıkacak. Sisteme giriş yapmak için bu sayfadaki kimliğimi şimdi doğrula butonuna tıklayın.
- Kimliğimi şimdi doğrula butonuna tıkladıktan sonra sistem sizi kimlik doğrulama ekranına yönlendirecek. Bu sayfadaki kimlik doğrulama yöntemlerinden biri aracılığıyla sisteme giriş yapın. E-devlet sistemine T.C. kimlik no ve e-devlet şifresi bilgileriyle giriş yapabileceğiniz gibi mobil imza, e-imza, T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığı yöntemlerinden biri aracılığıyla da giriş yapmanız mümkün.
- Sisteme giriş yaptıktan sonra otomatik olarak hizmet dökümü sayfasına yönlendirileceksiniz. Önceden çalıştığınız şirketin iş yeri kodunu öğrenmek için o iş yerinde sigortalı olarak çalışmış olmanız gerekir. Yukarıdaki görselde de örneği görüldüğü üzere, sorgulama sonucu karşınıza çıkan tablo üzerinden önceden çalıştığınız kurumların iş yeri kodunu öğrenebilirsiniz.
Muhtasar İş Yeri Kodu Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Bu işlem yalnızca İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden, muhtasar beyanname verme yetkisine sahip kişiler tarafından gerçekleştirilebilir. GİB iş yeri kodu sorgulama olarak da bilinen bu sorgulama türü için internet vergi dairesi ya da diğer adıyla Gelirler İdaresi Başkanlığının aktif vergi dairesi sayfasını kullanmak gerekiyor.
- Öncelikle aşağıda paylaştığımız bağlantıya tıklayarak İnteraktif Vergi Dairesinin internet adresine giriş yapın.
- Aşağıdaki bağlantıya tıkladığınız sizi, yukarıdaki ekran görüntüsünde örneğini gördüğünüz sayfa karşılayacak. Bu sayfadaki ilgili boşluklara T.C. kimlik numaranız, vergi numaranız ya da kullanıcı kodunuz ile birlikte şifrenizi yazarak sisteme giriş yapabilirsiniz. Bununla birlikte e-devlet şifresi ile giriş seçeneğine tıklayarak da sisteme e-devlet bilgileriniz aracılığıyla giriş yapmanız mümkün.
- Sisteme giriş yaptıktan sonra Gelir İdaresi Başkanlığının ilgili sayfası ile karşılaşacaksınız. Eğer muhtasar beyanname verme yetkiniz bulunuyorsa bu sayfadaki beyanname işlemleri bölümünün altında mesajlar sekmesi göreceksiniz. Bu sekmeye tıkladığınız takdirde söz konusu sorgulama işlemini gerçekleştirmiş olacaksınız.
Muhtasar iş yeri kodu sorgulama işlemi için TIKLAYINIZ!
Bir önceki yazımız olan 2020 Güncel Pasaport Harçları - Ücretleri Ne Kadar? Öğrenci Pasaportu başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.