İş İlanlarım.Net – Güncel İş İlanları

Otel Açmak: Ruhsat, Gerekli Belgeler, Devlet Destekleri ve 2020 Maliyetleri

29.05.2020

Otel açmak günümüzde belli bir sermayesi olan yatırımcıların en çok tercih ettiği işletme girişimlerinden biridir. Türkiye coğrafi konumu itibarıyla hem yerli hem de yabancı turist açısından zengin bir ülke olduğu için kendi işinin sahibi olmak isteyen girişimcilerin öncelikleri genelde otel açmak olmaktadır. Turizm sektöründe kendi işinin patronu olmak çoğu sermaye sahibinin parasını yatırmak isteyeceği bir girişim modeli oluşturur.

Otel Çeşitleri

Her işletme girişiminde yapılması gerektiği gibi otel işletmeciliği yapma niyetinde olan kimseler de öncelikle işletmesinin konseptini belirlemelidir. Nasıl bir yol izleneceğini belirginleştiren en önemli adım temeli oluşturmaktır. Nasıl bir otel kurma yolunda olduğunuzu bilmek birçok konu hakkındaki soru işaretlerini henüz oluşmadan yok eder. Oteller farklı türler ve konseptlerden oluşurlar. Otel türleri kendi arasında 1’den 5’e kadar yıldız verilerek kategorileştirilir. Yıldız otellerin tanımları şöyledir:

1 Yıldızlı Oteller

Bu tip oteller genellikle şehirlerin çarşılarında ya da çarşılara yakın olan yerlerde bulunan otellerdir. Bu oteller 10 oda kapasiteli olurlar. İçlerinde odalar dışında resepsiyon, oturma alanı, lobi, tuvaletler, yönetim bölümü bulunmalıdır. Uygun fiyatlı konaklama sağladığı için genellikle öğrenciler ya da günü birlik konukları ağırlayan otel tipidir.

2 Yıldızlı Oteller

İçlerinde en az 20 odası bulunmalıdır. Yine odalar dışında resepsiyon, oturma alanı, lobi, tuvaletler, yönetim bölümü bulunmalıdır. Fakat 2 yıldızlı otellerin odalarında 1 yıldızlılardan farklı olarak telefon ve benzeri hizmetler bulunmaktadır.

3 Yıldızlı Oteller

Bu tip otellerde en az 30 oda bulunması gerekir. 1 ve 2 yıldızlı otellerden farklı olarak içlerinde oturma odaları, banyolarda küvet, asansör, içki servisi ve toplantı salonu gibi imkanlar bulunur.

4 Yıldızlı Oteller

4 yıldızlı otellerde en az 70 sayıda oda bulunur. Bununla birlikte banyolarda küvet, otel içerisinde restoran, çamaşır ve ütü servisi, oda servisi, oda içerisinde televizyon gibi çeşitli imkânlar bulunur. Bu tip otellerin büyük bir kısmı açık ya da kapalı havuza sahip olur veya denize yakın konumlarda bulunur.

5 Yıldızlı Oteller

En az 100 oda ve yüzme havuzu, otopark, gece kulübü, yalıtım sistemi, kendine ait plajı ve tatil köyü olan şehir otelleridir.

Bunlar dışında otel konseptleri arasında motel, pansiyon, hotel, butik hotel, islami otel, termal otel, her şey dahil oteller ve tatil köyü gibi çeşitler de bulunmaktadır.

Otellerdeki Personel Dağılımı Nasıl Olur?

Otellerdeki personel dağılımı, maliyet konusunu etkileyecek bir faktördür. Şöyle ki, eğer beş yıldızlı bir otel işletmecisi olacaksanız çalışacak personel sayısı da doğru orantılı şekilde artacaktır. Daha ufak çaplı bir işletme açmak istiyorsanız çalışacak personel sayısı da aynı oranda azalacaktır. Aşağı yukarı tüm otellerde çalışan personellere gelecek olursak:

  • Yiyecek-içecekle ilgilenen personel
  • Mutfak personelleri
  • Kat hizmetleri personelleri
  • Büro bölümleri personelleri
  • Garson- barmen, barboy, komi gibi personeller

5 Yıldızlı Otel Açma Maliyeti

5 yıldızlı otelin nerede açılacağı konum maliyetini etkileyen en önemli etmendir. Konaklama tesislerin maliyetleri yatak başı modernizasyon maliyeti hesabı inşaat kalemi hariç tesisat, teçhizat ve tefriş kalemlerinin tamamı alınarak hesaplanmaktadır. 5 yıldızlı bir otel ve içerisinde tatil köyü açmanın ortalama maliyeti tesis başı 40 milyon 200 bin TL civarındadır. Otel açmak için ne kadar sermaye gerekli olduğu sorusunun net bir cevabı olamaz. Bu tamamen sizin kurmak istediğiniz işletmenin ayrıntılarıyla netleşecek bir durumdur. Bir ortakla bu işe girecek olursanız ya da ufak çaplı bir işletme sahibi olmak istiyorsanız maliyetler düşebilir.

Otel Ruhsatı Kaç Para?

Otel ruhsatları otelin tipine göre ücretlendirilir.

  • 1 yıldızlı otellerde belge ücreti 1000 TL, müessese harcı ise 176 TL’dir
  • 2 yıldızlı otellerde belge ücreti 2000 bin TL, müessese harcı ise 296 TL’dir
  • 3 yıldızlı otellerde belge ücreti 3000 TL, müessese harcı ise 353.80 TL’dir
  • 4 yıldızlı otellerde belge ücreti 4000 TL, müessese harcı ise 472.40 TL’dir
  • 5 yıldızlı otellerde belge ücreti 5000 TL, müessese harcı ise 709.40 TL’dir
  • 4 yıldızlı tatil köyü belge ücreti 4000 TL, müessese harcı ise 472.40 TL’dir
  • 5 yıldızlı tatil köyü belge ücreti 5000 TL, müessese harcı ise 709.40 TL’dir
  • Motellerde belge ücreti 3000 TL, müessese harcı ise 353.80 TL’dir
  • Pansiyonlarda belge ücreti 1000 TL, müessese harcı ise 176 TL’dir
  • Butik otellerde belge ücreti 5000 TL, müessese harcı ise 709.40 TL’dir

Otel Ruhsatını Kim Verir?

Otel ruhsatı alabilmek için bağlı olunan belediyeye başvuruda bulunmak gerekiyor. Otel açabilmek için gerekli diğer belge ise Turizm işletme belgesi. Bu belge, Kültür ve Turizm Bakanlığına başvuru yaptıktan sonra belge harcı ücretinin ödenmesinin ardından çıkartılabilir. Ayrıca halka açık yerlerde konaklama tesisi açmak isteyenlerin bir çeşit izin belgesi alması gerekmektedir. Bu belge yapı kullanma izin belgesidir. Bu belgeyi alabilmek içinse işletmek istenilen yapının belli başlı şartları yerine getirmesi ve girişimcinin gerekli belgeleri bulundurması gerekmektedir.

Otel Açmak İçin Gerekli Belgeler

  • 2 adet fotoğraf (şirket işletmesi ise gerekli değildir)
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi ve ikametgâh belgesi
  • Adli sicil kaydı belgesi
  • Sosyal Güvenlik Kurumuna kayıtlı olunduğuna dair herhangi bir belge
  • İşletici kimlik bildirme belgesi (Form-1) (fotokopi)
  • Ustalık belgesi (Aşçılık) (fotokopi)
  • İmza sirküleri ve Ticaret Sicil Gazetesi (fotokopi) (şahıs işletmesi ise gerekli değildir)
  • Vergi levhası (fotokopi)
  • Oda faaliyet belgesi ve oda sicil tasdiknamesi (fotokopi)
  • Tapu ve yapı kullanma izin belgesi (fotokopi) (Yapı Kullanma İzin Belgesi “otel, apart otel ya da pansiyon” olarak alınmış olmalıdır)
  • İş yeri kiralık ise kira sözleşmesi (tapuda adı geçen mülk sahibi/sahipleri ile yapılmalıdır) (aslı ya da noter tasdikli sureti)
  • İtfaiye uygunluk raporu
  • ASAT iş yeri açma ruhsatı görüş belgesi

İş Yeri Açma Ruhsatı Nasıl Alınır? Gerekli Belgeler Nelerdir?

Bu belgeler yalnızca büyük çaplı otel işletmeleri için geçerli değildir. Apart otel açmak için gerekli belgeler de yukarıdakilerle aynıdır.

Otel Açma Şartları

Umuma açık yerlerde konaklama tesisi açmak isteyen işletmeci adayları nelere dikkat etmeleri gerektiğini bilmelidirler. Otel nasıl açılır sorusu böyle bir işletmenin hayalini kuran herkesin aklına gelecek ilk sorudur. Otel açmak için yüklü bir sermaye ile belli başlı belgelere sahip olmak gerekmektedir. Fakat bunların yanı sıra otelde bazı düzenlemelerin de eksiksiz yapılması gerekmektedir. Birincil düzenleme otelin güvenliğine dairdir. Otelde konaklayacak konukların güvenliğine ilişkin düzenlemeler yangın merdiveninden başlar. Daha sonra, otelin hijyenik şartları karşılaması gerekmektedir. Yapının yerleşim krokisinin teknik biri tarafından çizilmiş olması şartı bulunmaktadır. Ayrıca işletmecilerin bu teknik çizimi izinsiz değiştirme hakları da bulunmamaktadır. Güvenliğe dair diğer şartlar; otel mutfaklarında yağ tutucu bulunması ve sanayi tipi bulaşık makinesi bulundurulması gibi koşulları kapsamaktadır. Ayrıca otel tuvaletlerinin bedensel engeli bulunan kişilerin de göz önünde bulundurularak düzenlenmesi gerekmektedir.

Butik Otel Açmak İçin Devlet Desteği

KOSGEB, girişimcilere otel açmaları için destek sağlamaktadır. Oteller haricinde destek sağladığı diğer konaklama yerleri arasında hosteller, dağ evleri, tatil pansiyonları, kamp alanları, apart oteller ve butik oteller de bulunmaktadır. Fakat KOSGEB’in bu konaklama yerlerine sağladığı destek tek bir tane değildir. 2020 yılında oteller ve diğer konaklama yerleri için devletin verdiği girişimci destekleri:

  • KOSGEB yeni girişimci desteği,
  • KOSGEB genel destek programı
  • KOSGEB KOBİ proje destek programı
  • KOSGEB kredi faiz desteği

KOSGEB otel destekleri otel işletmesi açacak olanlar için destekler, proje esaslı olmayan destekler, kurumsallaşma ve markalaşma destekleri ve KOSGEB kredi faiz desteği şeklinde de sınıflandırılabilir.

Diğer işletmelerde olduğu gibi KOSGEB otel ve diğer konaklama tesislerini açmak için, KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ne katılıp gerekli belgenin alınması gerekmektedir. Bunun ardından ayrıntılı bir iş planı oluşturup KOSGEB’e sunmak ve onay almak gerekmektedir. Bu şartları yerine getirdikten sonra hem beş yıldızlı otel için hem de butik otel için KOSGEB girişimci destekleri yeni işletmelere verilebilir. İş planının KOSGEB tarafından onay alabilmek için sunduğunuz işletme planının o sektördeki bir eksikliği giderecek özellikte olması gerekmektedir. Aynı zamanda açmayı planladığınız işletmenin kâr etmeyi vadetmesi de onay almasını sağlar. KOSGEB’ten alınan desteğin başka yere harcanmasını engellemek adına sonraki süreçte çeşitli kontroller yapılmaktadır.

Tuhafiye Açmak İçin Neler Gerekli?

Çamaşırhane Açmak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler

Bir önceki yazımız olan Bayanlar İçin Açılabilecek Para Kazandıran Dükkan Fikirleri başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.