Yeşil Pasaport Nasıl Alınır? Yenilemesi, Randevusu ve Gerekli Evraklar
Türkiye Cumhuriyeti dışındaki ülkelere seyahat edecek olan vatandaşlara yetkili kurum tarafından verilen ve yabancı ülkelerdeki kayıt işlemlerinde ve kimlik incelemelerinde gerekli bir belge olan pasaport, Nüfus ve Vatandaşlık İşeri Genel Müdürlüğü tarafından verilir. Pasaport başvurusu için kurumdan randevu alınmasıyla birlikte başlayan süreçte önce pasaport ücretlerinin yatırılması, sonrasında ise randevu vaktinde kuruma gidilmesi gerekir. İşlemlerin sona ermesiyle birlikte pasaportun vatandaşa teslimi için süreç başlar. Bu süreçte vatandaşlara özel kurye ile pasaportları teslim edilir. Ayrıca yeşil pasaport süresi de dikkat edilmesi gereken bir başka konudur. Süresi bitmiş pasaportlarla yurt dışına gitmek mümkün olmayacağı için ihtiyaç halinde pasaportlarla alakalı süre uzatma işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekir.
İçindekiler
Yeşil Pasaport İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Yeşil pasaport için yapılan başvurularda vatandaşların kurumdaki yetkiliye vermesi gereken evraklar şunlardır:
- T.C. kimlik kartı veya nüfus cüzdanı (eğer ikisi de yoksa geçici kimlik belgesinin aslı)
- İki adet biyometrik fotoğraf
- Varsa eski pasaport belgesi
- Öğrenim hayatına devam eden çocuklar için öğrenci belgesi
- Engelli çocuklar için sağlık raporu
- Hususi damgalı pasaportlar için talep formu
- Pasaport defter bedeline ilişkin ücretin ödendiğini gösterir nitelikte dekont
Yeşil pasaport talep formunu indirmek için TIKLAYINIZ!
Yeşil Pasaport ile Yurt Dışına Çıkarken İstenen Belgeler Nelerdir?
OHAL uygulamasın olduğu dönemde yeşil pasaportuyla yurt dışına seyahat eden vatandaşlardan bazı belgeler isteniyordu. İzin belgesi gibi bu tip belgeler OHAL’in kalkmasıyla birlikte gerekli belgeler arasından çıkartıldı.
Yeşil Pasaport Kimlere Verilir?
Bazı kamu görevlilerine ve eski bürokratlara verilen yeşil pasaport, daha geniş kapsamda aşağıdaki kişilerin kullanımına uygundur:
- Birinci, ikinci ve üçüncü derecede bulunan ya da sözleşmeli statüdeki devlet memurlarına
- TBMM’nin eski üyelerine
- Devletin eski bakanlarına
- Birinci, ikinci ve üçüncü derecede kadro karşılığında çalışmasını sürdüren diğer kamu görevlilerine
- Kadro derecesi 1, 2 ya da 3 iken emekliliğe ayrılan ya da görevden çekilen kamu çalışanlarına
- Aktif başkanlık süreleri boyunca il, ilçe, büyükşehir belediye başkanlarına
- Devlet sporcusu unvanı taşıyanlara
- Birinci derece kadroyla emekli olan belediye başkanlarına
- Yeşil pasaport sahibi kişinin ailesine (eşi, çocuğu)
Yeşil Pasaport Avantajları Nelerdir?
Yeşil pasaportun avantajlarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Harç ücreti ödemeye gerek yoktur, yalnızca pasaport defter bedeli ödenir.
- Pek çok ülkeye vizesiz seyahat ayrıcalığı bulunur. Avrupa Birliği üyesi ülkeler dahil olmak üzere dünyadaki birçok ülkeye vizesiz gidilebilir.
- Özel pasaport olması dolayısıyla kolay pasaport geçişi ayrıcalığına sahiptir.
- Vizeli ülkelerde ise vize alma kolaylığı tanır.
Yeşil Pasaport Harcı Ne Kadar?
Pasaportlar için belirlenen harç bedelleri pasaport belgelerinin süresine göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca pasaportlar için ödenmesi gereken bir diğer bedel ise pasaport defter bedelidir. Hizmet damgalı ve hususi pasaportlar için 133,50 Türk Lirası tutarındaki pasaport defter bedelini ödenmesi gerekirken harç bedeli ödemesine gerek yoktur. Yani yeşil pasaportlu vatandaşların pasaport harç bedelinden muaf olduklarını söylemek mümkündür.
Bununla beraber muaf olmayanlar için sürelerine göre harç bedelleri ise şu şekildedir:
- 6 aylık süre için 170,40 Türk Lirası
- 1 yıllık süre için 248,40 Türk Lirası
- 2 yıllık süre için 405,50 Türk Lirası
- 3 yıllık süre için 575,90 Türk Lirası
- 3’ten daha uzun seneyi kapsayan süreler için 811,60 Türk Lirası
Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?
Pasaport alma ya da yeşil pasaport yenileme işlemleri için ilk olarak randevu almak gerekir. Yeşil pasaport randevusu için ise günümüzde iki farklı yöntem tercih edilebilir. Telefonla randevu almak isteyenler Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün çağrı merkezi numarası olan ALO 199 hattını arayıp randevu alabilirken internet üzerinden hızlı bir şekilde randevu almak isteyen vatandaşlar ise kurumun sitesindeki randevu alma sistemini kullanabilirler.
- Kurumun resmi web sitesinden pasaport randevusu almak istiyorsanız öncelikle bu bölümün altında paylaşmış olduğumuz bağlantıya tıklayın.
- Bağlantıya tıkladıktan sonra açılan randevu alma ekranındaki üçüncü sırada bulunan “pasaport için randevu al” yazısına tıklayın.
- Bu bağlantıya tıkladıktan sonra otomatik olarak bir bilgi ekranı karşınıza gelecektir. Bu ekranda 18 yaşından küçük olan vatandaşların pasaport başvurusunda bulunabilmesi için anne ve babalarıyla beraber gelmeleri ya da beraberlerinde bir muvafakatname getirmeleri gerektiğini anlatan bir uyarı yer alır. Bu uyarıyı okuyup kabul ettiğinizi bildiren “kabul ediyorum” butonuna tıklayın.
- Daha sonra önünüze gelecek olan formda hangi tür pasaport için başvuru yapmak istediğinizi seçmeniz gerekiyor. Eğer yeşil pasaport için başvuruda bulunuyorsanız “hususi pasaport” seçeneğini işaretleyebilirsiniz. Bordo pasaport için başvuracakların “umuma mahsus pasaport”, gri pasaport için başvuracakların ise “hizmet pasaportu” seçeneklerini işaretlemesi gerekir.
- Daha sonra alt taraftaki boşluklara ad, soyad, T.C. kimlik no, cep telefonu numarası, e-mail adresi gibi bilgileri girin ve sayfada gördüğünüz güvenlik kodunu doğru bir şekilde ilgili boşluğa girip “devam et” yazısına tıklayın.
- Randevu almak istediğiniz şehri ve ilçeyi tercih edeceğiniz bu bölümde ilk olarak sol taraftaki bölümden il seçimini yapın. Daha sonra sağ tarafta açılan listeden ilçe tercihini yapabilirsiniz.
- Bu aşamada karşınıza çıkacak olan “kişi seçin” bölümünden ise kendi adınıza randevu alabileceğiniz gibi aynı zamanda anneniz, babanız, eşiniz ya da çocuklarınız için de randevu alma şansınız bulunuyor. Kişi seçimini gerçekleştirdikten sonra “ileri” butonuna tıklayıp sonraki aşamaya geçin.
- Bu aşamada da randevu için gün ve saat belirleyebilirsiniz. Öncelikle soldan kişi seçimi yapıp sağ tarafa gelin ve tarih, saat ayarlamasını yaparak randevuya ilişkin zamanı belirleyin. Bu belirlemeyi gerçekleştirdikten sonra ise sağ alt tarafta bulunan “ileri” yazısına tıklayıp işlemleri tamamlayın.
- İşlemlerin tamamlanmasından sonra pasaport ücretini randevuya gitmeden öne yatırmanız gerektiğini unutmayın. Ayrıca gerekli durumlarda gösterebilmek açısından ödemeye ilişkin dekontu da saklamanız ve başvuru esnasında diğer evraklarla beraber yanınızda bulundurmanız gerekir.
İnternet üzerinden pasaport randevusu almak için TIKLAYINIZ!
Yeşil Pasaport Ücreti Nasıl Ödenir?
Yeşil pasaport uzatma, alma ya da yenileme işlemlerinde istenen ücretlere yönelik ödemeleri gerçekleştirmek için iki farklı yol bulunur. Vatandaşlar Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün anlaşmalı olduğu bankalar ve PTT şubelerine gidip ödeme yapılabileceği gibi internet üzerinden de hızlı ve kolay bir şekilde online ödeme yapmak mümkündür.
- Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde faaliyetlerini sürdüren İnternet Vergi Dairesinin resmi internet sitesi üzerinden pasaport ücretlerini banka kartı, sanal kart ya da kredi kartı kullanarak ödemek mümkündür.
- Eğer internet üzerinden ödeme yapmak istiyorsanız ilk olarak bu bölümün en alt kısmında yer alan bağlantıya tıklayıp kuruma ait resmi web sitesini açın.
- İnternet Vergi Dairesinin resmi internet sitesinin sol kısmındaki menüye baktığınız zaman en alt sırada göreceğiniz “harç ve değerli kağıt bedeli ödeme” yazısının yer aldığı butona tıklayın.
- Karşınıza gelen ödeme ekranında ilk olarak hangi işleme ait ödemeyi yapacağınızı belirleyin. Pasaport işlemi yapacağınız için ekranın sağ tarafında kalan ve ikinci sırada yer alan “pasaport için değerli kağıt bedeli ödeme” yazısına tıklamanız gerekir.
- Bu aşamadan sonra harç ve değerli kağıt bedeline ilişkin ödemeyi yapabilmek için ilk olarak ilgili boşluğa T.C. kimlik numaranızı yazın ve sonrasında uygun boşluklara sırasıyla ad, soyad, il, mal müdürlüğü ya da vergi dairesi seçeneklerini girin. Bu bilgileri girdikten hemen sonra “değerli kağıt bedeli” bölümünde göreceğiniz ücreti ödemeyi kabul ediyorsanız alt kısımda yer alan yeşil renkli buton içerisindeki “öde” yazısına tıklayabilirsiniz.
- Şimdiki aşamada ise ödemeyi tamamlamak için kart bilgilerini yazmanız gerekir. İlgili boşluklara paranın yatırılacağı kartın numarasını, sahibinin isim ve soyisim bilgilerini, kartın son kullanma tarihini ve arka yüzdeki güvenlik kodunu yazıp “ödeme yap” yazısına tıklayın.
- Bu yazıya tıkladıktan sonra bankanız size ödeme onayı için bir kısa mesaj iletecektir. Cep telefonunuza gelen kısa mesajın içerisindeki güvenlik kodunu ilgili boşluğa yazdıktan sonra ödeme işlemini tamamlayabilirsiniz.
- Ödeme işleminin tamamlanmasıyla birlikte tarafınıza iletilecek olan dekontu saklamanız ve başvuru için randevuya giderken yanınızda götürmeniz gerekir. Bunun için dekontun çıktısını alabilirsiniz.
İnternet üzerinden pasaport ücreti yatırmak için TIKLAYINIZ!
Güncel Pasaport Harçları İçin: Güncel Pasaport Harçları Ne Kadar?
Pasaport Nasıl Çıkartılır?: Pasaport Randevu, Başvuru ve Diğer Tüm İşlemler!
Bir önceki yazımız olan İsrail İnşaat İşçi Alımı Yapan Firmalar ve İsrail İş İlanları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.