İş İlanlarım.Net – Güncel İş İlanları

Yurt Dışında Çalışmak İçin Neler Yapabilirim? İmkanlar ve Fırsatlar

Günümüzde, gerek ülkemizdeki ekonomik koşullar, gerekse farklı ülkelerin kültür ve yaşam olanaklarını keşfetme arzusundan dolayı yurt dışında dil öğrenmek ve çalışmak isteyen insanların sayısı artış gösteriyor. Yurt dışında master ve doktora yapmayı düşünenler kadar iş hayatına doğrudan yurt dışı ülkelerinde başlamayı planlayanların sayısı da bir hayli fazla.

Yurt Dışında Çalışmak İçin Nereye Başvurmalıyım ?

Yurt dışında çalışmak istiyorsanız internette kariyer sitelerini araştırarak, niteliklerinize uygun işler bulabilir ve bu işlere başvuru yapabilirsiniz. Başvuru yaptığınız şirketlerden dönüş almanız durumunda çoğu zaman ilk mülakatlar online olarak gerçekleştirilir. Başarılı geçen bir online mülakatta işin şartları, alacağınız maaş, adınıza yapılacak sağlık sigortası, çalışma vizenizin alınması gibi konular da konuşulur. Tarafınıza yapılan bir teklifi kabul etmeden evvel, gitmeyi düşündüğünüz ülkenin şartlarını, ortamını ve kültürünü çok iyi araştırmalı ve nihai kararınızı buna göre vermelisiniz.

Ayrıca İŞKUR, zaman zaman yurt dışına personel gönderimi yapmaktadır. İŞKUR bu projeleri kendi web sitesinde duyurur. İşin niteliği, alınacak maaş ve yurt dışında kalınacak süre ilanda belirtilir. Bu ilanlara başvuru yapabilmek için daha önce yurt dışında çalışmamış olmanız gerekir.

Yurt Dışında Yapılabilecek Meslekler Nelerdir?

Üniversite mezunuysanız kendi mesleğinizle ilgili işleri araştırmanız faydanıza olacaktır. Özellikle hemşirelik, bilgisayar mühendisliği, makine mühendisliği, inşaat mühendisliği, yazılım uzmanlığı, veri analistliği, elektronik mühendisliği, maden mühendisliği, kimya mühendisliği, kimyagerlik, endüstri mühendisliği alanlarında birçok avantajlı iş fırsatı yakalayabilirsiniz.

Üniversite mezunu olmayanlar veya öğrenciler için ise yurt dışında yapılabilecek en iyi işler turizm ve gıda sektöründeki mesleklerdir. Birçok ülkede turizm ve gıda sektöründe işçi veya ara eleman olarak çalışarak, üniversite mezunlarından bile daha fazla gelir elde etmek mümkündür. Çalışma vizesi veya oturum izni alabilmek için çalışacağınız iş yerinden destek istenebilir. Çoğu ülkede iş yerleri, yurt dışından gelecek çalışanlar için çalışma vizesini kendileri alır.

Yurt Dışında Mühendis Olarak Çalışmak

Mühendisler için Avustralya, Kanada, Avrupa ülkeleri ve ABD; yaşamak ve çalışmak için iyi birer seçenek olabilir. Bu bölgelerde mühendislik alanına göre değişmekle birlikte; ülkemize nazaran daha fazla maaş alıp, daha iyi koşullarda çalışmak mümkündür.

Fakat mühendislik mesleğini yurt dışında icra etmek için iyi bir mesleki birikimin yanında, yabancı dil bilgisinin de üst düzeyde olması gerekir. Örneğin işinde oldukça deneyimli ve başarılı olan bir makine mühendisinin, temel düzeyde Almanca bilmeden Almanya’da iş bulması ve çalışma vizesi alması kolay olmayacaktır.

Almanya’da Maaşlar Ne Kadar?:Almanya’da Maaşlar ve Asgari Ücret!

Avustralya gibi nitelikli göçmen alımına açık ülkelerde, değerlendirmeye katılabilmek için; mezun olduğunuz bölümün akreditasyon sahibi olması, uluslararası geçerliliği olan bir dil sınavı puanınızın olması, belirli bir yaşın altında olmanız, sabıka kaydınızın bulunmaması gibi koşulları taşımanız beklenir.

Yurt Dışında Doktor Olarak Çalışmak

Doktorlar için ABD, Kanada ve Avrupa ülkelerinde çalışmak; Türkiye’ye göre daha kazançlı ve daha rahattır.

Eğitimini Türkiye’ de tamamlamış doktorların yurt dışında çalışma imkanları diğer sağlık çalışanlarına göre daha kısıtlıdır. Bunun sebebi her ülkenin tıp eğitiminin farklı olması, hastalıkların ve tedavi yöntemlerinin bölgeden bölgeye fazlasıyla değişiklik göstermesi ve ülkelerin sağlık politikalarındaki farklılıklardır.

Yurt dışında, özellikle de ABD ve Avrupa ülkelerinde doktorluk yapmak istiyorsanız bir dizi prosedür izlemeniz gerekecektir. Çoğu ülkenin prosedürlerine göre yapacağınız başvurular sonrasında dil sınavı ve mesleki yeterlilik sınavına tabi tutulursunuz ve bu sınavlarda başarılı olursanız klinik staj periyodunun ardından meslek lisansınızı alabilirsiniz.

Yurt Dışında Fizyoterapist Olarak Çalışmak

Fizyoterapistler ABD, Kanada, Avrupa ülkeleri ve Körfez ülkelerinde tatmin edici maaşlar almaktadırlar.

Fizyoterapist olarak ABD, Kanada, İngiltere gibi ülkelerde çalışmak için uluslararası geçerliliği olan bir dil sınavından (TOEFL, IELST gibi) yeterli puan almanız ilk şarttır. Sonraki adım olarak mesleki denklikle ilgili prosedürleri takip etmelisiniz. Bu prosedürler her ülke içinde farklılık gösterdiği gibi eyaletler arasında bile işleyiş farklılıkları bulunur. Mesleki denkliğinizi aldıktan sonra yurt dışında iş bulmak düşündüğünüzden daha kolay olacaktır.

Körfez ülkelerinde çalışabilmek için ise çoğunlukla İngilizce ve Arapça bilmeniz beklenir.

Yurt Dışında Diş Hekimi Olarak Çalışmak

Diş hekimi olarak yurt dışında çalışmak istiyorsanız, Kanada’ya nitelikli göçmenlik başvurusunda bulunabilir veya Avrupa ülkelerinde mesleki denklik almayı deneyebilirsiniz.

Kanada’ya Göçmen Olarak Nasıl Gidilir?: Kanada’da Göçmenlik Şartları ve İş İmkanları 

Diş hekimi olarak Türkiye’de okuyup yurt dışında çalışmak istiyorsanız, uluslararası geçerliliğe sahip bir dil puanınız olmalı ve gittiğiniz ülkede mesleki denkliğinizi aldıktan sonra gerekli staj süresini de tamamlamalısınız.

Türkiye’de Hukuk Okuyup Yurt Dışında Çalışmak

Hukuk fakültesi mezunları yurt dışında uluslararası ticaret gibi alanlarda, şirketlerde çalışabilirler. Fakat Avrupa Birliği ülkeleri dahil olmak üzere dünyadaki birçok ülkede, avukatlık yapmak için vatandaşlık bağı aranır.

Yalnızca İngiltere’de, eğer oturum izniniz varsa Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak belirli alanlarda çalışmanıza izin verilir.

İngiltere’de Çalışmak: İngiltere’de Çalışmak İçin Bilmeniz Gerekenler!

Yurt Dışında Hemşire Olarak Çalışmak

Hemşirelik eğitimi hemen hemen bütün ülkelerde eşdeğer olduğu için mesleğinizi, dünyanın her yerinde yapma imkanınız bulunmaktadır.

Öncelikle yurt dışında yaşamak istediğiniz ülkenin şartlarını iyice araştırmalısınız. Genellikle gideceğiniz ülkenin yerel dilini çok iyi derecede konuşabilmeniz, hastalar ve meslek gruplarıyla çok iyi iletişim kurabilmeniz beklenir. Dil kıstasları ülkeden ülkeye değişmekle birlikte, örneğin Almanya’da çalışmak için B2 seviyesinde Almanca bilmeniz ve bunu belgelemeniz gerekir.

Eğer gitmek istediğiniz ülkenin dil şartlarını taşıyorsanız, diplomanızın o ülkedeki denkliğini alarak mesleğinizi yapmaya başlayabilirsiniz. Denklik almak için belirlenmiş kurumlara müracaat etmeli ve evraklarınızı teslim etmelisiniz. Söz konusu kurumlarda doğrudan diplomanızın denkliği onaylanabileceği gibi bir eğitim sürecinden geçmeniz de istenebilir. Bazı ülkelerde, dil sınavını vermiş olmanıza rağmen kurumlara mülakata çağrılırsınız ve kendinizi mesleki olarak nasıl ifade ettiğinizi ölçerler. Sonuç olarak dil bilmeden yurt dışında çalışmak hemşireler için neredeyse imkansızdır.

Yurt Dışında Paramedik Olarak Çalışmak

Özellikle Avrupa ülkelerinde çok iyi maaşlar alan paramediklerin mesleki hakları ve yurt dışında çalışma fırsatları ülkemize nazaran daha zengindir. Bu meslek grubunun diploma denkliğinin tanınmasıyla ilgili Avrupa Birliği ülkelerinde birçok çalışma yapılmış ve zorlu prosedürler esnetilmiştir.

Türkiye’den diploma almış bir paramedik iseniz, gittiğiniz ülkenin dilini iyi derecede bilmek şartıyla ilgili kurumlara diplomanızın denkliğini onaylatabilirsiniz. Denklik prosedürleriniz sürerken, dilinizi geliştirmek için dil kursuna yazılmanız sizin için faydalı olacaktır.

Diploma denkliğinizi aldıktan sonra hastanelere iş başvurusunda bulunabilirsiniz. Fakat yurt dışında memur olarak çalışmak için gitmiş olduğunuz ülkenin vatandaşı olmanız gerekir. Bu nedenle iş arayışınızı özel sektörde yoğunlaştırmalısınız.

Yurt Dışında Mimar Olarak Çalışmak

Avrupa’ da mimarlık yaparak kendinizi mesleki anlamda epey geliştirebilir ve iyi kazanç elde edebilirsiniz. Bunun için uluslararası geçerliliği olan bir kurum tarafından akredite edilmiş bir diplomaya sahip olmanız veya gittiğiniz ülkede diploma denkliği almanız gerekir.

İngilizce seviyeniz çok iyiyse Körfez ülkelerinde mimarlık yaparak çok iyi gelirler elde edebilirsiniz. Bu ülkelere gitmek istiyorsanız, gitmeden evvel internet sitelerinden iş ilanlarına başvuru yapabilirsiniz. Görüştüğünüz şirketle prensipte anlaştıktan sonra çalışma vizeniz ile ilgili masraflar, özel sağlık sigortanız ve çoğunlukla ev ve arabanız şirket tarafından karşılanır.

Bireysel olarak yurt dışında çalışma izni alabilmek için, diploma denkliğinizi aldıktan sonra ilgili meslek kuruluşuna kaydınızı yaptırmanız gerekir.

Yurt Dışında Psikolog Olarak Çalışmak

Psikoloji lisans derecesi kapsamında ülkemizde verilen eğitimin, diğer ülkelere göre büyük farklılıklar göstermesinden dolayı yurt dışında diploma denkliği alma konusunda problemlerle karşılaşabilirsiniz. Fakat mutlaka yurt dışında çalışmak istiyorum diyorsanız öncelikle gitmek istediğiniz ülkede yüksek lisans yapmayı düşünebilirsiniz. Bir yüksek lisans programına kaydolmak, mesleğinizin o ülkedeki işleyişini daha iyi anlamak ve mesleğinizi icra edebileceğiniz bir unvan kazanmak açısından çok faydalı olacaktır.

Ayrıca mesleğinizi farklı ülkelerde yapabilmek için, gitmek istediğiniz ülkenin dilini çok iyi seviyede konuşabiliyor olmanız gerekir. Hem mesleki jargona hem de günlük konuşma diline hakim olmazsanız danışanlarınızla iletişim kuramazsınız. Eğer yurt dışında çalışmaya öğrenciyken karar verdiyseniz, yabancı dilinizi geliştirmek amacıyla yaz aylarında yurt dışında çalışmak veya staj yapmak sizin için faydalı olacaktır.

Mesleki denkliğinizi aldıktan sonra işinizde başarılı olabilmek için, iş başvurusu yapmaya başlamadan önce bulunduğunuz ülkenin profilini çok iyi analiz etmeli, yapılmış yerel bilimsel çalışmaları takip etmeli ve sosyalleşerek insanlarla iletişim kurmalısınız.

Yurt Dışında Eczacı Olarak Çalışmak

Yurt dışında eczacı olarak çalışabilmek için uluslararası geçerliliğe sahip bir dil sınavında (TOEFL, IELTS gibi) başarılı olmanız ve gittiğiniz ülkenin akreditasyon kurumu tarafından yapılan sınavlara girmeniz gerekir. Çoğu ülkede bu sınavlar bir tek kurum tarafından denetlenir ve farklı kurumlar tarafından yapılır.

Gittiğiniz ülkede diploma denkliğinizi alabilmeniz için bir dizi sınavdan geçmeniz ve her aşamayı başarı ile tamamlamanız beklenir.

Mesleki denkliğinizi aldıktan sonra iş başvurularında bulunabilir bir iş yerinde çalışmaya başlayabilirsiniz. Fakat kendi iş yerinizi kurmak istiyorsanız, ülkeden ülkeye bunun şartları değişmektedir. Bazı ülkelerde en üst düzey otorite olan meslek kurumuna üye olmanız yeterli olurken, bazı ülkelerde bu kuruma üye olduktan sonra belirli bir staj dönemini tamamlamanız istenir.

Örneğin Amerika’da sınavlarınızı başarıyla tamamladıktan sonra 1000 saatlik bir staj süreci geçirmeniz gerekir. Bu sürecin her aşamasında değerlendirmeden geçer ve notlandırılırsınız. Ancak bu aşamayı atlattıktan sonra mesleğinizi yapmanıza izin verilir.

Yurt Dışında Biyolog Olarak Çalışmak

Fen bilimleri alanlarında genellikle diplomalar uluslararası geçerlilik taşır. Bunun sebebi tüm dünyada verilen eğitimin ve eğitim sürelerinin benzerlik taşımasıdır.

Biyolog olarak Amerika, Kanada, Yeni Zelanda, Avustralya veya Avrupa ülkelerinde yaşamak ve çalışmak; hem maddi hem de sosyal anlamda ülkemize göre oldukça avantajlı görünmektedir.

Gitmek istediğiniz ülkeyle ilgili iş ilanlarını internette araştırabilir ve yine internet üzerinden başvuru yapabilirsiniz. Özellikle LinkedIn’den alanınızla ilgili iş ilanlarını araştırabilirsiniz. Başvurularınızla ilgili dönüş alırsanız online mülakatlara katılabilirsiniz. Online mülakatlarda başarılı olabilmek için çok iyi derecede İngilizce konuşabiliyor olmanız gerekir.

Bazı şirketler uluslararası geçerliliği olan bir dil sınavında (TOEFL, IELTS gibi) başarılı olmanızı beklerler. Eğer geçerli bir dil sınavı puanınız yoksa öncelikle sınava girmeli, daha sonra başvuru yapmaya başlamalısınız.

Bir önceki yazımız olan İsrail İnşaat İşçi Alımı Yapan Firmalar ve İsrail İş İlanları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM