İş İlanlarım.Net – Güncel İş İlanları

Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Mezunları Ne İş Yapar? Maaşları Nasıl?

18.07.2019

İki senelik bir ön lisans programı olan biyomedikal cihaz teknolojisi, tıp ve biyolojik bilimler alanında kullanılan cihazların üretimi, montajı, bakımı ve onarımı için yeterli birikime sahip teknikerlerin yetiştirilmesine yönelik çalışmalar yapan bir alandır. Hastaneden laboratuvara kadar çeşitli çalışma ortamlarında iş olanağı tanıyan bu bölüm, hem kamuda hem de özel sektörde çalışabilecek personel yetiştirir.

Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Nedir?

Günümüzde hastanelerde yaklaşık 20 bin çeşit tıbbi cihaz ve sistem kullanılıyor. Bu kadar geniş sistem ve cihaz hacmi içerisinde biyomedikal sistemlerin tasarım ve geliştirme uğraşlarını yürütüp sistemlerin verimli bir şekilde kullanılmasında görev alacak hem teknik hem de bilimsel açıdan donanımlı, bilgi birikimi yüksek elemanlara ihtiyaç her geçen gün artış gösteriyor. Biyomedikal cihaz teknolojisi bölümü de bu eleman ihtiyacını karşılamak için insan yetiştirme amacıyla kurulmuştur. Tıpta ve biyolojik bilimler alanında kullanılan cihaz ve aletleri şemalarına uygun şekilde yerlerine monte edip sürekli bakımlarını sağlayacak ve arıza olduğunda arızanın olduğu yeri saptayıp onaracak teknik personeller bu bölümde yetişir.

Biyomedikal cihaz teknolojisi, dört dönemden oluşan, yani öğrencilerin iki yıllık eğitim aldığı bir ön lisans programıdır. Biyomedikal teknolojilerdeki asıl gaye tıp alanında kullanılacak her çeşit araç ve gerecin üretimini yapmak, bunların montajını sağlamak, cihazları çalıştırmak ve bakımlarını gerçekleştirmektir. Bütün bu işlemler genelde biyomedikal mühendisleri tarafından yapılır. İki senelik ön lisans eğitimi sonunda biyomedikal cihaz teknikeri olmaya hak kazanan kişiler de mühendislere yardımcı olarak sağlık kuruluşlarındaki cihazların montaj, tamir ve bakım işleriyle ilgilenirler.

Bu bölümde okuyan öğrenciler sadece teorik bilgi almakla kalmaz, aynı zamanda biyomedikal cihaz teknolojisi staj yerlerinde ve laboratuvar alanlarında pratik uygulamalara da katılırlar. Bu sayede üniversiteden mezun olmadan önce alanlarıyla ilgili önemli bir mesleki deneyim yaşama hakkına sahip olurlar.

Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Dersleri Nelerdir?

Üniversitelerde ders programları ve içerikleri her zaman benzerlik göstermese de genelde pek çok ders aynıdır. Bu bağlamda biyomedikal cihaz teknolojisi bölümünde okuyan öğrencilerin gördüğü dersler de birçok üniversitede genel olarak birbirine benzer.

Bölüm öğrencilerinin dört dönemlik üniversite eğitimleri esnasında alacağı dersler şunlardır:

  • Elektronik teknisyenliği matematiği
  • Elektroteknik
  • Bilgisayara giriş
  • Anatomi ve fizyoloji
  • Elektronik malzeme özellikleri
  • Temel İngilizce
  • Medikal iletişim
  • Tıbbi enstrümantasyon
  • Bilgisayar uygulamaları
  • Sayısal elektronik
  • Elektronik
  • Mikroişlemciler
  • Mesleki terminoloji
  • Tıbbi görüntüleme sistemleri
  • Biyomedikal sistemlerdeki arıza analizi
  • Biyomedikal işaretlerin işlenmesi
  • Tıbbi uygulamalar
  • Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi

Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Ne İş Yapar?

Biyomedikal cihaz teknolojisi programından mezun olanlar, biyomedikal cihaz teknikeri olarak çalışabilirler. Biyomedikal cihaz teknikerleri tıp ve biyolojik bilimler alanlarında kullanılan alet ve cihazları, şemalarına uygun şekilde monte eder ve bakımlarını yaparlar. Eğer bu cihazlarda bir arıza meydana gelirse bu arızanın nerede oluştuğunu tespit eder ve sonrasında cihazı onarırlar.

Biyomedikal cihaz teknikerleri kamuda ve özel sektörde çalışabilirler. Devlet hastaneleri, özel hastaneler, şehir hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri, üniversite hastaneleri gibi sağlık kuruluşlarında görev alma imkanına sahip olan biyomedikal cihaz teknikerleri, laboratuvarlarda, dispanserlerde, tıbbi cihaz üretimi yapan fabrikalarda, tıbbi cihazları tamir eden ve bunların bakımını yapan atölyelerde ya da servislerde de görev alabilirler. Bu yüzden çalışma ortamları çalıştıkları iş yerine göre çeşitlilik gösterebilir fakat genel olarak doktor, hemşire ve diğer hastane görevlileriyle etkileşim halinde olurlar.

Biyomedikal Cihaz Teknolojisi İş Olanakları Nelerdir?

Biyomedikal cihaz teknolojisi iş imkanlarına bakıldığında bu programı bitiren teknikerlerin hem kamuda hem de özel sektörde iş bulabildiğini söylemek mümkündür. Kamu hastanelerinde ya da devlete bağlı diğer kurumlarda çalışmak isteyen biyomedikal cihaz teknikerlerinin Kamu Personeli Seçme Sınavı’na girmeleri ve yeterli puanı almaları gerekir. Biyomedikal cihaz teknolojisi atamaları KPSS puanına göre yapıldığı için ne kadar iyi puan alınırsa atanma ihtimali o kadar artmış olur. Merkezi alımlarda atamalar en yüksek puandan düşük puana doğru yapılır. Mülakat yoluyla yapılan alımlarda ise adaylar KPSS puanlarına göre sıralanıp mülakata davet edilir ve komisyon adayların liyakat ve bilgi seviyelerini ölçümleyerek işe alım konusunda karar verir.

Özel sektörde ise işe alım süreci biraz daha farklı işler. Burada KPSS şartı aranmaz ve genelde biyomedikal cihaz teknikerleri iş ilanlarına bakarak belirli işlere başvururlar. İşe alım sürecinde kurum kendi kriterlerine göre adayları değerlendirir ve bir karara varır.

Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Maaşları Nasıl?

Biyomedikal cihaz teknikerlerinin maaşları, çalışma şartlarına ve çalıştıkları kuruma göre değişiklik gösterir. Maaşlardaki değişikliğin ana sebebi ise genelde sektör farklılığıdır. Özel sektörde çalışan ile kamuda çalışan biyomedikal cihaz teknikerinin maaşları arasında farklılık olabilir.

Kamuda çalışan yeni mezun bir biyomedikal cihaz teknikerinin maaşı ortalama 3800-4100 TL seviyesindedir. Bu maaş, döner sermaye ya da diğer ek ödenekler ile birlikte artabilir. Ayrıca kamuda çalışmaya devam eden teknikerin iş deneyimi arttıkça maaşı da artmaya devam eder. Örneğin günümüzde 25 yıldan uzun süredir kamuda çalışmaya devam eden biyomedikal cihaz teknikerinin maaşı yaklaşık 4600 TL seviyesindedir.

Özel sektörde ise net bir maaş aralığı vermek mümkün değildir. Çünkü kurumlar kendi fiyat politikalarını belirler ve buna göre personellerine maaş verirler. Ama genelde yeni mezun olan bir biyomedikal cihaz teknikerinin asgari ücretin biraz üzerinde maaş aldığını söylemek mümkündür. Alanında kendini ispatlamış ve önemli başarılar elde etmiş bir biyomedikal cihaz teknikerinin maaşı ise her zaman daha yüksek olur.

Biyomedikal Cihaz Teknolojisi DGS Geçiş Bölümleri Nelerdir?

Bölümünü başarıyla tamamlayan her ön lisans öğrencisi, Yüksek Öğretim Kurumu tarafından belirlenen bazı lisans bölümlerine dikey geçiş yapabilir. DGS ile yapılan geçişlerde öğrenciler, Türkçe ve matematik sorularını cevaplarlar. Sınavdan başarılı bir sonuç alanlar ise dikey geçiş haklarını kullanarak YÖK’ün onay verdiği bölümler arasından istediklerine geçiş yaparak iki yıllık eğitimlerini dört seneye çıkarabilirler.

Biyomedikal cihaz teknolojisinde dikey geçiş yapılabilen bölümler ise şu şekildedir:

  • Biyomedikal mühendisliği
  • Elektronik mühendisliği
  • Elektrik ve elektronik mühendisliği
  • Elektronik ve haberleşme mühendisliği

Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Taban Puanları 2019

2019 yılında üniversite sınavına girip tercih yapacak olan pek çok aday öğrencinin en merak ettiği bölümlerden birisi de biyomedikal cihaz teknolojisidir. İki senelik bir ön lisans programı olan biyomedikal cihaz teknolojisi bölümünün yer aldığı ilk 30 üniversitenin taban puanlarını ve başarı sıralamalarını aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz:

ÖSYM kılavuzundan tüm üniversitelerin biyomedikal cihaz teknolojisi bölümü taban puanı ve başarı sıralamasını incelemek için TIKLAYINIZ

Bir önceki yazımız olan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Mezunları Nerelerde Çalışabilir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.