İş İlanlarım.Net – Güncel İş İlanları

PDR Nedir? PDR Çalışma Alanları Neler, PDR Maaşları Ne Kadar?

30.10.2020

Genelde psikoloji bölümü ile karıştırılan ve PDR olarak kısaltılan “Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik” bölümü son dönemde üniversite tercihlerinde sık rastlanılan bir bölüm haline gelmiştir. Hatta öyle ki, bölümün puanları hukuk bölümü ile denk hale gelmiştir. PDR çalışma alanları ve maaşları da bu bölüme olan rağbeti artırmıştır.

Biz de meslek tercihi yapmak isteyenlere yol göstermek amacıyla hazırladığımız bu yazıda pdr nedir ne iş yapar maaşı ne kadardır konularının üzerinde durduk. Birçok genç tarafından merak edilen “Psikoloji ile PDR aynı mı? Değilse, PDR ne iş yapar? Rehberlik ve psikolojik danışmanlık maaşı ne kadardır?” sorularının cevaplarını en ince ayrıntısına kadar anlattık. Siz de PDR iş alanları, eğitim süreci ve PDR maaşları hakkında merak ettiklerinizi bu yazıda bulabilirsiniz. 

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik – PDR Bölümü Nedir?

Açılımı “Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik” olan bu bölüm, üniversite sınavında TM-3 puan türü ile öğrenci alan, sosyal bir bölümdür. Bu bölümden mezun olan bireyler “Psikolojik Danışman” unvanı alırlar ve genelde eğitim kurumlarında rehber öğretmen olarak karşınıza çıkarlar.

PDR Mezunları Ne İş Yapar?

PDR çalışma alanları ve rehberlik ve psikolojik danışmanlık maaşları konusuna geçmeden önce mesleğin görevlerini daha yakından tanıyalım.

Psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü mezunlarına genellikle eğitim kurumlarında rastlanmaktadır. Öğrencilere, velilere ve kurum personeline yönelik, bireylerin kendilerini geliştirmesine katkı sağlamak amacıyla; kişisel, sosyal, eğitsel ve mesleki hizmet veren kişiler PDR bölümü mezunlarıdır.

Eğer psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü mezunuysanız  bakanlıkların çeşitli birimlerinde çalışabileceğiniz gibi, devlet kurumlarında, eğitim kurumlarında ve özel sektörde de kendinize iş bulabilirsiniz. Rehberlik ve psikolojik danışmanlık maaş aralığı çalışılan kuruma, tecrübeye ve mesleki yeterlilik düzeyine bağlı olarak 2000 TL ile 9000 TL arasında değişir.

PDR ile Psikolojinin Kapsamı Aynı Mıdır?

Psikoloji bölümü ile psikolojik danışmanlık ve rehberlik halk tarafından aynı bölümler gibi görülebilir. Ancak bu iki mesleğin çalışma alanları benzer olsa da çalışma grupları arasında farklılıklar vardır:

  • Psikolojik danışmanlık ve rehberlik alanında genellikle 0-18 yaş arası bireyler üzerinde çalışmalar sürdürülürken, psikoloji biliminde herhangi bir yaş sınırlaması yoktur.
  • Psikolojik danışmanlar ya da rehber öğretmenler bireyin sorunu fark edip, çözüm yolu bulmasına yardımcı olurken, psikolog tüm bu süreçleri takip eder ve danışanıyla beraber çözüme ulaşmaya çalışırlar.
  • Psikolojik danışmanlık ve rehberlik eğitim ve pozitif psikoloji ağırlıklıdır ve bireyin olumlu yönlerine odaklanır. Psikoloji ise genellikle nevrotik, patolojik ve problemli bireylerle ilgilenen bir bilim dalıdır.

Nasıl Psikolog Olunur?

PDR Mezunları Nerelerde Çalışabilir? PDR İş İmkanları Neler?

Psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü öğrencisiyseniz ya da mezunuysanız geniş iş imkanlarına sahip olduğunuzu bilmeniz gerekir. Gerek devlette gerekse özelde çeşitli kurumlarda çalışabilirsiniz. Devlet kurumlarına Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile başvurabilirsiniz. Özel sektörde ise tecrübeye, sizin kendinizi geliştirmiş olmanıza bakılır. Kendinizi geliştirmek okul eğitiminiz dışında; mesleğiniz üzerine almış olduğunuz çeşitli eğitimler, sertifika programları olarak sıralanabilir.

Psikolojik danışman veya rehber öğretmen olarak devlet kadrosunda çalışmak isterseniz önünüzde geçmeniz gereken bir sınav var. O da, daha önce bahsettiğimiz gibi, Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS). Atamalarda taban puan genellikle 81-84 arasında değişir. Tüm bunlara ek olarak pdr mezunları; bakanlıklara bağlı kurumlarda, özel sektörde çalışabilir ve üniversitelerde akademik kariyer de yapabilir.

2020 Atamalarında PDR Taban Puanı

2 Eylül tarihinde açıklanan Haziran 2020 atamalarında psikolojik danışman ve rehber öğretmen olarak 1378 öğretmen sözleşmeli olarak Milli Eğitim bakanlığı kadrosuna atanmıştır. 2020 atamalarında PDR taban puanı 77,87 ve 78 puanlık sözlü mülakat ile ülkemizin Muş ili olmuş ve bu ilimize 4 adet rehber öğretmeni ataması yapılmıştır. Son atamalarda en çok atama alan illerimiz 4’er kişilik kadrolarla Gaziantep, Muş, Kahramanmaraş ve Van olmuştur.

2020 son atamalarında hangi şehrimize, kaç adet rehber öğretmen, hangi puanla atandı merak ediyosanız aşağıdaki butondan kurum bazlı tabloyu indirerek inceleyebilirsiniz.

Kurum bazlı atama taban puanları tablosu

Eğitim Alanında Rehber Öğretmen Olarak Çalışmak

Öğrencileri anlamak, onlarla iletişim kurmak bazen zor olabilir. Ancak onlarla konuşacağınız birkaç cümle öğrencinin hayatını değiştirebilir, ona yol gösterebilir. Öğrencilere meslek edinme yolları, verimli çalışma teknikleri, boş zamanlarını değerlendirmeleri hakkında bilgilendirme yapabilirsiniz. İlgi alanlarına göre öğrenciyi yönlendirebilir, yeteneklerini kendisinin ve ailesinin fark etmesini sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra bireysel veya grupla görüşmeler gerçekleştirebilir, öğrencilerin sorunlarının kaynağını anlaması ve çözmesine yardımcı olabilirsiniz. Gerekli durumlarda öğrencinin ebeveynleri ile iletişime geçer onlarla da görüşme gerçekleştirebilirsiniz. Bu kapsamda devlet okullarında, özel okullarda ve dershanelerde rehberlik öğretmeni olarak çalışabilirsiniz.

Danışmanlık Hizmeti Vermek

Psikolojik danışmanlık ve rehberlik (PDR) bölümü mezunlarının yapabileceği bir diğer iş de, danışmanlık hizmeti alanına yoğunlaşmasıyla olur. PDR mezunları bakanlıkların çeşitli birimlerinde görev alarak danışmanlık hizmeti verebildikleri gibi kendi ofislerini de açabilirler.

  • Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel eğitim öğretmenlerinin ve psikolojik danışmanların bulunduğu Rehberlik Araştırma Merkezi’nde (RAM) de çalışabilirsiniz. Bu merkez ailelere; rehberlik, psikolojik danışma, özel eğitim gerektiren durumlarda ücretsiz hizmet veren bir merkezdir. Çocuklarında yaşıtlarına göre eksiklik gören veya çocuklarının üstün zekalı olduğunu düşünen aileler bu merkezlere başvurup destek alırlar.
  • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da zaman zaman ASDEP yani Aile Sosyal Destek Personeli adı altında alımlar yapar. Alınacak ve alınan personeller arasında psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü mezunları da vardır. Aile Sosyal Destek Personeli yani ASDEP, aile ve bireylerin sosyal yardım ve sosyal hizmetlere olan ihtiyaçlarının tespitini yaparken gerektiğinde diğer kamu hizmetlerinden de yararlanılmasını sağlar.
  • Adalet Bakanlığı bünyesinde çalışan bir psikolojik danışman da olabilirsiniz. Aile ve çocuk mahkemelerinde, çocuk ıslah evlerinde psikolojik danışmanlık yapabilirsiniz. Çocuk mahkemelerinde ise bilirkişi olarak görev üstlenebilirsiniz. Bu görevde çalışan PDR mezunları, mahkeme kararını etkileyecek ev ve okul ziyaretleri yaparak rapor yazıp söz konusu kişilerin hayatını değiştirecek kararlar verilmesinde rol oynarlar. Ceza evlerinde pedagog olarak da çalışabilirsiniz.
  • Psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü mezun iseniz belli illerde bulunan Psikolojik Danışma Merkezleri’nde de psikolojik danışman ya da psikoterapist olarak çalışmanız mümkündür. Psikoterapist olmak için okuldan almış olduğunuz eğitim yetmeyebilir. Bu alanda kendinizi geliştirmek için dışarıdan eğitimlere ve sertifika programlarına katılmanız gerekebilir.

Akademik Kariyer Yapmak

Akademik kariyer yapmak için lisans eğitiminizde iyi bir öğrenci olmanızın yanı sıra geçmeniz gereken dil sınavı ve ALES gibi aşamalar da vardır. Bu sınavlardan sonra yüksek lisans ve doktora yaparak akademik kariyerinize adım atmış olursunuz. Yüksek lisans ve doktora yaparken bir konuda uzmanlaşmanız istenir. Uzmanlaştığınız alanda da üniversitelere derslere girebilir, araştırmalar yapabilirsiniz.

Özel Ofis Açarak Çalışmak

Tüm bu çalışma alanlarının aksine kendi ofisinizi açabilir ve bahsi geçen kurumlardan bağımsız olarak çalışabilirsiniz. Ancak bu durum geniş bir sosyal çevreye sahipseniz iyi olabilir. Çünkü burada yapacağınız tüm harcamalar size ait olacaktır ve kazancınızı belirleyecek olan da sizsiniz. Kendi ofisini açan danışmanlar arasında ofisini kısa sürede kapatanlara sayıca fazla rastlanıyor. Bu sebeple sosyal çevrenizin geniş olması, işinizde iyi olmanız, kendinizi alanınızda geliştirmiş olmanız ofisinizin daimi hale gelmesinde önemli rol oynayacaktır.

PDR Mezunları Ne Kadar Maaş Alır? PDR Maaş Aralığı Nasıl?

PDR ile ilgili akıllardaki soruların başında “Psikolojik danışman ne kadar maaş alır?” geliyor. Biz de sizler için sektör sektör PDR mezunları ve rehber öğretmenleri ne kadar maaş alıyor sorusunu yanıtladık.

Devlette Rehber Öğretmen Maaşı Ne Kadar?

Devlet kurumlarında çalışan rehberlik öğretmeni maaşı hizmet verilen kuruma göre değişiklik gösterir. Peki farklı devlet kurumlarında PDR ne kadar maaş alır:

  • Eğitim sektöründe çalışan rehber öğretmen maaşları çalışılan kuruma göre farklılık gösterebilir. Bir devlet okulunda rehberlik öğretmeni maaşları kıdem derecesi yükseldikçe toplamda 5500 TL’yi bulabilir.
  • Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği’nin ‘Çalışma Saatleri ve İzinler’ başlıklı 37. maddesinin 2. fıkrasına göre rehberlik servislerinde görevli rehberlik öğretmenlerinin çalışma saatleri haftalık 30 iş saatidir. Günlük 6 saat çalışma yükümlülükleri bulunan devlet okulu rehber öğretmenlerinin ek ders ücreti alma hakları da vardır. PDR devlet maaşları üzerine eklenen bu ek ders ücreti 1300 TL civarındadır. Bu kapsamda yeni atanan pdr öğretmen maaşı (ek ders ücreti hariç) 4.000 – 4.200 TL seviyesindedir.
  • Devlet kurumuna yeni atanmış ücretli rehber öğretmeni maaşı da ek ders ücreti hariç 4.000 TL civarındadır.
  • Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM)’nde çalışan psikolojik danışman maaşları ise 5100-5200 TL arasında değişir. Mesai saatleri eğitim kurumlarına  kıyasla daha fazladır ve izinleri de yıllık 20 gün ile sınırlandırılmıştır. Bu sebeple bu kurumda çalışan psikolojik danışman maaşı da daha yüksektir.
  • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda PDR bölümü maaşları 5000 TL’yi bulmaktadır.
  • Psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü mezunları  Adalet Bakanlığı’nda da çalışabilirler. Adliye PDR maaşları 4000 – 5000 TL arasındadır.

Özel Okullarda Rehber Öğretmenliği Maaşı Ne Kadar?

Özel okul PDR maaşı hakkında net bir şey söylemek mümkün değildir. Özel okullarda rehber öğretmen maaşları kişisel donanıma, kariyerinize ve tecrübenize göre değişkenlik gösterir. 

Kurumlardan bazıları asgari ücret ile rehber öğretmen çalıştırabilir. Bazı özel eğitim kurumlarında ise PDR öğretmen maaşları 7000 TL’ye varabilir. Bu durum her ne kadar kurumun gelişmişliği ile ilgili olsa da aynı zamanda sizin kendinizi ne kadar geliştirmiş olduğunuzla da ilgilidir. Özel okullarda olan bu durum, dershane rehber öğretmen maaşları için de benzerdir. Dershanelerin maaş politikası, PDR personelinin yeterlilik düzeyi ve kurumun gelir seviyesi maaşların değişiklik göstermesine sebep olabilir. Dershanelerde en düşük maaş 2020 TL’dir, iyi seviyede hizmet veren kurumlarda bu ücret yükselebilir.

PDR Akademisyen Maaşları Ne Kadar?

Akademisyen olup bu işi yaparsanız maaşınız 5500 TL’den başlar ve kıdem olarak yükseldikçe, gerekli çalışmaları yaptıktan ve sınavları geçtikten sonra maaşınız da artar. Çalışmış olduğunuz alanda profesör olup akademik hayatınıza devam ederseniz maaşınız 10.000 TL’ye kadar yükselebilir.

PDR iş imkanları ve maaşları açısından oldukça doyurucu bir meslek. Eğer siz de bu işi yapabileceğinizi düşünüyorsanız tercih listenizde önlere psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümünü yazabilirsiniz.

Okul Öncesi Öğretmeni Maaşları Ne Kadar?

Psikolog Maaşları Ne Kadar?

Bir önceki yazımız olan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Mezunları Nerelerde Çalışabilir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Pdrci6059 dedi ki:

    Haftalik ek ders yaparsa degil, haftada 18_saat okul acik olursa ve rehber ogretmen fiilen gorevine gelirse bu ek dersi alie. Calisma saatleri haftada30 saattir bu 30 saati okul idsresi ile birlikte planlar.

  2. Zeynep dedi ki:

    Bu kadar az mı gerçekten 16 yıl okul okul ama alacağın maaş 3 bini bulmuyor