İş İlanlarım.Net – Güncel İş İlanları

2019 Kanada İş İlanları ve İmkanları? Kanada’da Göçmenlik ve Çalışma

Britanya ve Fransa’dan gelen göçmenlerle kurulmuş, Britanya mirasını benimseyen, Amerika ile komşu olan Kanada toprak açısından Dünya’nın 4. en büyük ülkesi iken yüz ölçümü açısından ise 2. en büyük ülkesidir. Kuzey Amerika’nın en kuzeyinde yer alan ülke, teknoloji ve ekonomi açısından Amerika ile oldukça benzerlikler gösterir. 10 eyalet ve 3 bölgeden oluşan Kanada’nın başkenti Ottawa’dır. Kökeni 2 farklı ulusa dayanan Kanada’da anadil İngilizce ve Fransızcadır.

Ekonomik açıdan oldukça iyi durumda olan Kanada, Dünya’nın en büyük 11. ekonomisine sahiptir. Küreselleşen ve ticari hacmi artan bu ekonomide ülke çapında gelir dengesizliği oldukça düşüktür. Ülkede üretim, maden ve hizmet sektörleri en göze çarpan sektörlerdir. Bütün bu sektörler arasında ekonomiyi en çok destekleyen sektör hizmet sektörüdür ancak bunların yanı sıra bilim ve teknoloji alanında da çeşitli yatırımlar söz konusudur.

Kanada’da Yaşamak Nasıldır?

Kanada’da yaşam şartları oldukça iyi durumdadır. Ülkede eğitim ve sağlık hizmetleri bedava verilmektedir. Eğer aile desteğiyle okumaya geldiyseniz biraz pahalı olabilecek bir ülke ama iş bulup yaşamaya başladıysanız o zaman oldukça rahat bir şekilde yaşamınızı sürdürebilirsiniz. Ancak Kanada’da çalışmak ve yaşamak için göçmenlik başvurusunda bulunmalısınız. Tabii ki göçmenlik durumunu gerçekleştirmeden bir süre orada yaşamak için geçici olarak çalışabilirsiniz. Eğer üniversite okumuşsanız Kanada’ya gitmenin en kolay yolu üniversitelerin yüksek lisans programlarını değerlendirmek olur. Özellikle göçmenlik almak istiyorsanız iyi düzey İngilizce biliyor olmanız şarttır.

Türkler İçin Birçok Avantaj Barındıran Ülke: İngiltere’de Çalışmak ve Yaşam Şartları!

Kanada Göçmenlik Başvurusu

Kanada’ya göçmen olarak gidebilmek için yerine getirilmesi gereken bazı şartlar vardır. Öncelikle ülke, vize işlemlerini çok sıkı bir şekilde değerlendirmektedir. Göçmen kabul eden bir ülke olduğu için vizenizi alırken göçmenlik dışında bir amacınız varsa bunu en iyi şekilde bildirmelisiniz. Kanada göçmenlik şartları belirli durumlara göre çeşitlilik gösterir. Bunlardan ilki kalifiye eleman kategorisinde göçmenlik başvurusudur. Burada dikkat edilen kriterler şu şekildedir:

  • Eğitim düzeyi
  • İş deneyimi
  • Yabancı dil bilgisi

Bir diğer kategori ise mal varlığını kapsayan yatırımcılık, girişimcilik sebebiyle göçmenlik başvurusudur. Burada bilinmesi gereken önemli noktalardan biri, her kategori için farklı belgelerin talep edilmesi ve puan sisteminde farklı şekilde değerlendirmeye tabi tutulmasıdır.

Farklı Bir Fırsat Daha: Almanya İşçi Alımları ve Başvuru Şartları

Bütün bu bilgiler ışığında başvurunuzu yapacağınız kategoride, Kanada göçmenlik başvuru formunu doldurmanız gerekir. Bu formu bir uzman ya da bu konuda deneyimli birinin de gözetimiyle doldurmanız sizin yararınıza olacaktır. Çünkü formdaki en ufak bir hata bile göçmenlik durumunuzu tehlikeye sokabilir. Formu doldurmanızın ardından gerekli belgeleri ilgili büroya ulaştırarak Kanada göçmenlik testi için uygun olup olmadığınızın değerlendirilmesi ve puanlama aşamasına geçilmesi için bütün kriterleri sağlamış olursunuz. Kanada göçmenlik bürosu farklı eyaletlerden oluşan bir ülke yapısına hizmet edecek şekilde oluşturulduğu için önemli noktalardan biri, hangi bölge için göçmenlik başvurusu yaptığınızdır. Çünkü büroların sorumlu tutuldukları bölgeler birbirinden farklıdır ve doğru bölge için doğru büroya başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

Kanada Göçmenlik Puanlama

Puanlamayı etkileyen birçok nokta mevcuttur: Eğitim düzeyiniz, iş tecrübe durumunuz ve mevkiniz, akrabalık durumunuz, yaşınız, iş daveti almanız vb. Peki bütün bu kriterlerin puan değerleri tam olarak ne yöndedir?

  • Yaş: 18-47 yaş arası 4 puan, 18 yaş altı veya 48 yaş üstü 0 puan, 21-45 yaşları arası 10 puan
  • Eğitim: Ortaokul-lise mezunu 5-10 puan, üniversite mezunu 20 puan, 3 yıllık meslek okulu mezunu 20 puan, iki yıllık ön lisans mezunu 15 puan, master-doktora yapmış olmak 25 puan
  • Meslek eğitimi: Bir mühendis 17 puan alırken bir işçi 2 puan alıyor. Kanada’da önceden iş ayarlamak ise 10 puan
  • Mesleki tecrübe: Tecrübe süresi olarak 1 yıl 10 puan, 2 yıl 15 puan, 3 yıl 20 puan, 4 yıl 25 puan
  • Yabancı dil bilgisi: İngilizce ve Fransızca iyi düzeydeyse 20 puan, bu dillerden yalnızca biri iyi düzeydeyse 16 puan, orta düzeydeyse 12 puan
  • Kişisel uyum: Kanada kültür ve ortamına uyum sağlama motivasyonu 5-7 puan
  • Akrabalık: Birinci dereceden 5 puan, eşinizin yüksek lisans mezunu olması 5 puan, eşinizin lisans mezunu olması 4 puan

Ayrıca Kanada hükumeti bütün katılımcılara 8 puan vermektedir.

Kanada Göçmenlik Başvurusu Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Başvurunuzun sonuçlanma süresi tam olarak sizin belgelerde belirttiğiniz durumunuz ve göçmen olmayı istediğiniz bölgeye göre değişkenlik gösteriyor. Bazıları için bu süre kısa bir zaman dilimini kapsarken bazıları için yıllar süren bir duruma da dönüşebilir. Öncelikle önemli nokta, başvurduğunuz eyalet. Ardından başvurunuzda belirttiğiniz eğitim düzeyi, dil bilgisi vb. unsurların bu eyaletle olan kombinasyonu doğrultusunda bir sonuca ulaşılıyor. Sürecin büyük çoğunluğu sadece belge gönderip beklemek üzerine kurulu. Yani sizi yoracak tek kısım zaman oluyor. Tabii ki bu süreçte dikkat edeceğiniz noktalar da var. Özellikle bu konuda en detaylı ve kesin bilgiler Kanada’nın göçmenlik ile ilgili resmi sitesinde yer alıyor. Bu süreçte yapabilecekleriniz, gelişmeleri ve değişimleri takip edip başvurunuzu sürekli olarak güncel tutmak olacaktır. Yine bütün bu işlemleri yaparken yanınızda tecrübeli birilerinin bulunmasında fayda var.

Başvuru Onaylandıktan Sonraki Süreç Nasıldır?

Göçmenlik başvurunuz onaylandıktan sonra bir Kanada vatandaşının sahip olduğu bütün sosyal haklara sahip olursunuz. Yalnızca seçme ve seçilme hakkına bir süreliğine sahip olamazsınız. 3 yıl Kanada’da kalıp oradaki kolej ve eğitim programlarına katılmanız durumunda eski vatandaşlığınızı koruyarak Kanada vatandaşı olma hakkını da elde edersiniz. Bu eğitimleri alırken aynı zamanda çalışmaya devam edebilirsiniz.

Kanada’da Çalışmak İçin Ne Yapmak Gerekiyor?

Kanada iş imkanları açısından oldukça çeşitlilik gösteren bir ülke. Kanada yine aynı çeşitlilikte program ve kategorilerde çalışma imkanı sunuyor. Öncelikle bir yatırımcı, girişimci veya iş sahibiyseniz gelir vergisinden 5 sene kadar etkilenmemenizi sağlıyorlar. Bütün bunların dışında herhangi bir meslek alanında işe alınmışsanız geçim sıkıntısı yaşamanızın çok zor olacağını belirtmekte fayda var. Kalifiye eleman kategorisinde ülkeye giriş yapmışsanız göçmenlik durumunda belirttiğiniz bilgiler ışığında girdiğiniz işte çalışırken aynı zamanda Kanada hükumeti size eğitimler vererek vatandaşlık yolunda önünüzü açar. Tabii bütün bunların yanı sıra geçici olarak çalışma opsiyonuna da sahipsiniz. Kanada’da çalışmaya başlamak için birkaç yöntem mevcuttur. Bunlardan akla ilk geleni göçmenlik işlemlerini tamamlamak ve ardından Kanada iş bulma siteleri aracılığıyla kendinize uygun işi bulmaktır. Bunun yanı sıra göçmenlik işlemleri öncesi bulunduğunuz ülkeden orada faaliyet gösteren firmalarla iletişime geçip davet alabilirsiniz. Türkiye vatandaşı olan bir kimse Kanada’da iş yapan Türk firmaları tarafından bütün kriterler sağlandıktan sonra davet alarak göçmenliğe başvurabilir ya da geçici olarak çalışma başvurusunda bulunabilir.

Yurt dışında Çalışmak İçin Neler Yapmalısınız: Yurt Dışında Çalışmak İstiyorum, Fırsatlar Neler?

Kanada İş Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kanada’da iş bulmak isteyenler için birçok imkan söz konusudur. Bu konuda size, en çok Kanada’nın kendi iş bulma siteleri yardımcı olacaktır. Bu sitelerde iş bulabilmeniz için önemli kriterler göçmenlik kriterleriyle neredeyse aynıdır ama tabii ki burada meslek alanınıza dair daha spesifik bilgileri de paylaşmanız gerekmektedir. Kanada iş ilanları için ortak gereklilik olarak dil yeteneği öne çıkmaktadır. Bazı işler için orta, bazı işler için ileri düzey yabancı dil biliyor olmanız gerekmektedir. Çoğunluk İngilizce yönünde olsa da Fransızca’ya yönelik ilanlarla da karşılaşabilirsiniz. Kanada’da iş fırsatları oldukça çeşitli olup göçmenlik kategorisinde ele alınan mesleklerin ufak bir listesi aşağıdaki gibidir.

Kanada Göçmenlik Başvurusu 38 Meslek

  • Mühendislik idarecileri
  • Mali ve yatırım analistleri
  • Yer ve deniz bilimcileri
  • Bilgisayar, inşaat, makine, maden, jeoloji, uzay, petrol, kimya mühendisleri
  • Kadastro memurları
  • Endüstriyel alet teknisyenleri ve tamircileri
  • Fizyoterapistler
  • Mesleki terapistler
  • Tıbbi laboratuvar teknoloji uzmanları
  • Tıbbi radyasyon teknoloji uzmanları
  • Tıbbi laboratuvar teknisyenleri ve patologların asistanları
  • Halk ve çevresel sağlık güvenliği uzmanları
  • Mesleki sağlık güvenliği uzmanları
  • Kardiyoloji uzmanları
  • İnşaat müteahhitleri ve denetçileri
  • Marangozlar
  • Makine teknisyenleri
  • Orman makine operatörleri
  • Santral sistem operatörleri
  • Su ve atık arıtma tesisi operatörleri
  • Madeni levha işçileri
  • Demirciler
  • Kaynakçılar ve ilgili makine operatörleri
  • Endüstriyel elektrikçiler
  • Elektrik hat ve kablo işçileri
  • Gaz tesisatçıları
  • Soğutma ve klima sistemi tamircileri
  • Demir yolu denetleyicileri
  • Uçak mekanikerleri ve müfettişleri
  • Asansör imalatçıları
  • Vinç operatörleri
  • Maden işçileri
  • Su kuyusu delicileri
  • Yer altında üretim ve gelişme madencileri
  • Petrol, gaz ve kimyasal işlem operatörleri
  • Fıskiye sistemleri döşeyicileri
  • Boru tesisatçıları
  • Telekomünikasyon kurulum ve onarım işçileri

Listeden de anlaşılabileceği üzere Kanada’da yapılacak işler oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Teknik ve tıbbi konularda çoğunluk gösteren bu meslekler arasında eğitim, dil ve tecrübe durumunuza göre ücret farklılıkları olacaktır.

Refahın En Yüksek Seviyesi: Dubai’de Çalışma Şartları ve İmkanları Neler?

Kanada’da Geçici Çalışmak

Geçici çalışabilmek için öncelikle bir firma tarafından iş daveti almanız gerekiyor. Kanada’da çalışabilmek için çalışma iznine ve geçici de olsa yerleşme iznine ihtiyacınız olacak. Bütün bunları size davet gönderen firma sizin için hazırlıyor. Bu süreçte firma sizden birtakım belgeler isteyecektir. Gerekli belgeleri ulaştırdıktan sonra ülke yetkilileri tarafından bir onay süreci yaşanıyor ve onay verilirse geçici olarak çalışmaya ve konaklamaya hak kazanıyorsunuz. En önemli gereklilik iyi seviyede İngilizce. Ülkede yapısı gereği 2 dil kullanılmakta ve en azından birini iyi düzeyde konuşabiliyor olmanız gerekmektedir. Orada yapacağınız işlerdeki temel göreviniz ise yeterli tecrübeye sahip olmayan Kanada çalışanlarına yardım edip onların gelişimlerine katkıda bulunurken işlerin aksamamasını sağlamak yönünde olacaktır.

Bir önceki yazımız olan 2019 Almanya İşçi Alımı Kesinleşti mi? Başvuru Nasıl Yapılır? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.