2015 Seçimlerden Sonra Türkiye’de Siyasi Durum
7 Haziran Seçimlerden Sonra Siyaset Senaryoları
Merhaba Sayın Okurlarımız. Ülkemizde bugün yapılan genel seçimler neredeyse tamamlandı. Ülke genelinde tüm sandıkların açılmasına az bir zaman kala gazeteciler ve siyaset adamlar gelecek için durum analizi yapmaktadır. Bir taraftan Koalisyon yapılması gündemdeyken bir yandan da erken seçim kaçınılmaz diyenler var. Peki ama 8 Haziran’da ne olacak ? AKP’nin milletvekili çıkartma sayısında bir düşüş olduğu ve HDP’nin barajı geçmesi dengeleri alt üst ettiği çok açık. 2011 seçimlerinde Ak Parti %49 alırken CHP ise 2011’de yüzde 26 aldı. Yani bugün yapılan seçimlerle kıyaslanacak olursa iki partide de düşüş gözlemleniyor. Rakamlarla konuşmak gerekirse HDP’nin oy oranlarında 5 Milyon oy olarak arttırdığını söyleyebiliriz.
Burhan Kuzu tarafından yapılan açıklamaya göre AKP açısından kötü olduğunu belirtti. Bu tabloyu hak etmediklerini ve sadece millet için çalıştıklarını söyledi.
Bu tabloya göre bir hükumet kurulamayacağını ayrıca koalisyonun da zor olduğunu erken seçime gidilmesinin gerektiğini belirtti.Ayrıca Başkanlık sistemini de halen savunan Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu bu şekilde yorumladı.
Erken Seçim Yeniden Seçim Hangi Durumda Olur ?: Şuan için dilde dolaşan bir konuya açıklık getirmek istiyoruz. Daha yeni seçim oldu sandıklar tam açılmadı derken erken seçim gündeme geldi. Peki ama erken seçim hangi durumlarda yapılır ? Anayasa’nın 116. maddesinde yer alan maddeye göre Bakanlar Kurulu güvenoyu alamazsa ve seçimden sonra 45 gün içerisinde yeni bir Bakanlar kurulu kurulamazsa Cumhurbaşkanı seçimlerin yeniden yapılması yönünde bir karar verebilir. Ancak bu zorunluluk değil sadece bir seçenektir.Bakanlar kurulunun oluşması için farklı milletvekillerine de görev verilebilir.
HDP’nin %10 Barajını Geçmesi: Aylar boyunca herkesin merak ettiği bir diğer konuda hiç şüphesiz Halkların Demokratik Partisinin ne kadar oy alacağı ve barajı geçebileceğiydi. Şuan için 13 ilde HDP Birinci sırada yer aldı. Gerçekten beklenenden daha fazla oy alan parti başarılı bir seçim çıkarttı diyebiliriz. Sonuçlar ise Şuan için HDP’nin %13 lük bir oy aldığı ve 70 den fazla Milletvekili ile Türkiye Büyük Millet Meclisinde yer alacaktır.Şuan için herhangi bir kriz söz konusu değildir ancak önümüzdeki günlerde Meclis Başkanı seçmekte bile zorlanacağını söyleyebiliriz. Umuyoruz ki en kısa zamanda bu sorun çözülür ve ülkemiz için en faydalısı olur.
Bir diğer senaryo ise Cumhurbaşkanının yetkilerinin sınırlandırılmasıdır. Yeni siyasi sistem hakkında şimdilik söylenecek olanlar bunlardır. İlerleyen zamanlarda daha net konuşabiliriz. Senaryolara göre AKP’nin tek başına hükumet kurabilmesi çok zor görünüyor. Ayırca AKP-MHP Koalisyonu yapılabilir. Yine bunlara ek olarak CHP-MHP- HDP Koalisyonu ise çok zor bir ihtimal de olsa olası durumlar arasında yer alıyor.
Kaynak:Editör
Bir önceki yazımız olan Dikkat: Yaz Aylarında Çeyrek Altın Fiyatları Yükselebilir başlıklı makalemizde 2015 Yaz Düğün Sezonu Altın Fiyatları, 7 Haziran Seçimlerinin Altın Fiyatlarına Etkisi ve Çeyrek Altın Ramazan Ayından Sonra Çıkar hakkında bilgiler verilmektedir.
