İş İlanlarım.Net – Güncel İş İlanları

4/B Sözleşmeli Personellerin Hakları ve Ataması

06.04.2015

Devlette 4/B Sözleşmeli Personel Alımı Nasıl Yapılır

Merhaba Sayın Okurlarımız. Bildiğiniz üzere devlette personel olarak ya da memur olarak çalışanlar arasındaki farkı belirli etmek üzere ve karışıklığın engellenmesi için personellere 4/A’lı 4/B’li 4/C’li  4/D’li olarak adlandırılmaktadır. Bu makalemizde yıl içerisinde en fazla alımı olan personellerden olan Sözleşmeli olarak devlette çalışan 4/B Personelleri hakkında bilgi vermek istiyoruz. İzin süreleri,Sözleşmenin Yenilenmesi ,KPSS Şartı,Aile Yardımı ve Yemek Ücreti gibi insanların en fazla merak ettiği ve Hangi Kurumlar Alım Yapıyor bu konulara değineceğiz.Aslında devlet memurluğu için takip eden bir çok insan bilir ki 657 ‘e bağlı olarak çalışmaktadır bu personeller. Hatta çoğu zaman 657 4/B olarak geçerler. Şimdi sizlere soru cevap şeklinde daha iyi anlatabileceğimizi düşünerek bu şekilde bir makale hazırladık. Umuyoruz ki beğenirsiniz.

4B Sözleşmeli Personel

Soru 1: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesine göre istihdam edilen sözleşmeli personellere ücretsiz olarak izin verilebilir mi ?

Cevap 1: 6/6/1978 tarih ve 715754 sayılı Bakanlar Kurulu Karan ile yürürlüğe giren Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların 9, 10 ve 11 inci maddelerinde sözleşmeli personele hangi hallerde ve ne kadar süreyle ücretli yıllık, mazeret ve hastalık izni verileceği hususları düzenlendiğinden ve mezkur Esaslarda, ücretsiz izinle ilgili herhangi bir düzenlemeye yer verilmediğinden 657 sayılı Kanunun 4/B maddesine göre istihdam edilen sözleşmeli personele ücretsiz izin verilemez.

Soru 2: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesine göre istihdam edilen sözleşmeli personelin memur olarak atanması mümkün müdür?

Cevap 2: Belkide cevabı en fazla merak edilen sorulardan birisidir. Çünkü sonuçta insanlar sözleşmeli olarak çalışması güzel bir şey ama memur olarak atanması daha güzel bir şey. Her sözleşmeli personelin hayalidir Devlet Memuru Olmak. İşte o cevap.657 sayılı Devlet Memurları Kanununda sınavla Devlet memuru olunacağı hüküm altına alındığından memur olmak isteyen adayların Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik hükümlerine göre Kamu Personel Seçme Sınavına (KPSS) girmeleri ve memur yerleştirmelerine başvurmaları gerekmektedir. Bu demek oluyor ki  4/B’li olarak yerleşen bir sözleşmeli personel  ÖSYM’nin KPSS tercih işlemlerine başvuru yapabilir.

Soru 3: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesine göre istihdam edilen sözleşmeli personel iş sonu geldiği zaman  tazminatı için nereye başvurması gerekmektedir ?

Cevap 3: Yine cevabı merak edilen bir sorudur. Sözleşme süresi biten bir personelin iş sonunda tazminat için başvurması kimi zaman sıkıntı olmuştur. Ancak cevabı aslında çok nettir.657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesine göre istihdam edilen sözleşmeli personel iş sonu tazminatı için çalıştığı kuruma başvurmalıdır. Bu demek oluyor li Çalıştığınız kuruma başvurunuzu yapmanız gerekecektir.

Soru 4: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesine göre istihdam edilen sözleşmeli personelin 30 günü aşan rapor alması halinde sözleşmesi feshedilir mi?

Cevap 4: Devlet Personeli olarak çalışanların sıkıntılı durumlarından birisidir. Korkulacak bir yanı yoktur. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesine göre istihdam sözleşmeli personelin 30 günü aşan hastalık izinleri için ilgililerin sözleşmelerinin feshedilmemesi gerekmektedir. ( Normal şartlarda feshedilmemesi gerekmektedir.Yinede dikkat etmek ve araştırmak gerekmektedir.)

Soru 5 : Sözleşmeli olarak devlette çalışan personele aile yardımı ödeneği verilir mi?
Cevap 5 : 25 Şubat 2011 tarihli mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan 6111 sayılı Kanunun 118. maddesi gereğince, sözleşmeli personellere aile yardımı ödeneği verilmektedir.
Not: 4/B Sözleşmeli Personeller hakkında merak ettiğiniz farklı bir nokta varsa soru sorabilirsiniz. Veriler Devlet Personel Başkanlığı sitesinden faydalanılarak aktarılmıştır.

Bir önceki yazımız olan 1000 TL'den Az Maaş Alan Emekliye Zam Haberi başlıklı makalemizde 2015 Yılı Emekliye Zam Var Mı, Ahmet Davutoğlu Emekliye Zam Haberi 2015 ve Emekliler Ne Zaman Zam Alacak 2015 hakkında bilgiler verilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.