İş İlanlarım.Net – Güncel İş İlanları

İktisat Mezunu İş Olanakları Nelerdir? Nerede Çalışabilirler

Merhaba Sayın Okurlarımız, Türkiye’de üniversite öğrencilerinin büyük bir çoğunluğu İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF), İktisat Fakültesi gibi üniversitelerin bu fakültelerinde İktisat ya da İşletme okumaktadır. Genellikle ailelerde çevresinde İktisat okuyan öğrencilere ya da İktisat mezunu olan kişilere ne iş yapacaklarını ve nerelerde çalışabileceklerini sormaktadır. Bizler de bu yazıyı hem İktisat bölümü hakkında detaylı bilgi sahibi olmak isteyenler için hem de İktisat bölümünün iş imkanlarını merak edenler için hazırladık. İktisat eğitimi boyunca; İktisat Tarihi, mikroiktisat, makroiktisat, uluslararası iktisat, banka ve finans gibi temel derslerin yanı sıra bilimsel çözümlemelerin gerektirdiği analiz araçlarını kullanma yeteneğini geliştirmeye yönelik ekonometri, istatistik gibi derslerde yer almaktadır. Bunun yanı sıra Ticaret Hukuku, muhasebe tarzında ekonomi eğitimini tamamlayıcı dersler de bulunmaktadır.

İKTİSAT-MEZUNU-İS-İMKANLARI

İKTİSAT BÖLÜMÜNÜN AMACI

Türkiye’de lisans düzeyinde iktisat eğitimiyle amaçlanan şey öğrencilere iyi bir teorik altyapı kazandırmak ve bu alt yapıyı uygulamalı alanlarda hem ekonomik hem de istatistik bazlı yöntem ve analizler ile birlikte destekleyerek öğrencilere çözümle ve bununla birlikte kavrama yeteneğini benimsetmektedir. İktisat okumak isteyen öğrencilerde aranan nitelikler arasında genellikle sayısal düşünme başta olmak üzere sözel yeteneklerin de olması teori açıklamaları için gereklidir. İktisatçılar ekonominin tamamını etkileyen güçleri ve eğilimleri de analiz etemktedir.

İKTİSAT MEZUNLARI NE İŞ YAPAR?

İktisat mezunlarının çalışma alanları çok geniştir. Hem bir çok kamu kuruluşunda hem de özel sektörlerin finans bölümlerinde çalışma imkanına sahiplerdir. Özellikle bazı bakanlıklarda açılan müfettiş, denetçi ve uzman yardımcılığı kadroları genellikle iktisat mezunlarının en çok tercih ettiği iş türleri arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra kamu bankaları ya da özel bankalar, yerli ya da uluslararası firmalar gibi başka sektörlerde de iktisat bölümü mezunları iş bulma imkanına sahiplerdir.

Tüm bunlara ek olarak bölüm mezunları yüksek lisans ve doktora yaparak akademik kariyer yapma imkanına da sahiplerdir. Akademik kariyer yapan iktisatçılar üniversitelerde ders vermenin yanı sıra kaliteli ve başarılı çalışmalar ile tanınan iktisatçılar arasında da yer almayı başarabilir.

Kimi iktisat mezunları devlet kurumlarda çalışmayı çok ister ve bunun için genellikle devlet kurumlarının iktisat mezunlarına özel açtığı kadrolara girmek için yazılı sınavlara hazırlanırlar. Kimileri ise biraz daha riski göze alarak özel sektörde kendini geliştirip daha iyi yerlere gelmek için çabalarlar. Genellikle büyük firmaların finans departmanlarında çalışmak isteyip CEO’luğa kadar yükselmek isteyen iktisat mezunları da vardır. Tabiki olmaz diye bir şey yoktur fakat şu anda Türkiye’de iktisat mezunlarının sayısına bakıldığı zaman gerekli sonuç yine iktisatçılar tarafından çok kolay bir şekilde anlaşılabilir. Çok fazla iktisat ya da işletme bölümü mezunun olması bu bölüm mezunu kişileri başka sektörlere de yönlendirmektedir.

Tüm bunların yanı sıra günümüzde bir çok iktisat mezunu gerek kamu bankalarında gerek ise özel bankalarda çalışmayı istemektedir. Fakat bankalar sadece iktisat mezunlarını değil; matematik, işletme, kamu yönetimi, ekonometri gibi farklı bölüm mezunlarına da iş vermektedir. Dolayısıyla oluşan bu rekabet ortamından dolayı bazı iktisat mezunları ya da işletme mezunları, mezun oldukları alandan farklı bir iş yapmayı tercih edebiliyorlar. İktisat çok önemli bir alandır, kendini geliştiren bir iktisatçı daima iyi bir kariyer sahibi olabilir.

Bir önceki yazımız olan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Mezunları Nerelerde Çalışabilir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.