İş İlanlarım.Net – Güncel İş İlanları

Ortopedik Protez ve Ortez Mezunları Ne İş Yapar? İş Olanakları Neler?

19.07.2019

Ortopedik protez ve ortez bölümü, TYT puan türü ile alım yapan bir ön lisans programıdır. Bu programda dersler toplamda dört dönemde öğrencilere verilir, dolayısıyla 2 senelik eğitim söz konusudur. Bölümde eğitim alan öğrenciler teorik bilgilere ek olarak laboratuvar ortamında ve stajlarda ciddi bir pratik deneyimi de elde ederler. Bu deneyim ileride çalışma hayatlarında kendilerini daha rahat hissetmelerini sağlar.

Ortopedik Protez ve Ortez Nedir?

Ortopedik protez ve ortez bölümü hakkında bilgi almak isteyenlerin ilk merak ettiği, bu bölümün ne amaçla kurulduğu ve nasıl çalışmalar yaptığıdır. Bunu net bir şekilde anlatabilmek için ilk olarak bölümün adındaki kelimelerin anlamlarını vermek gerekir. Protez, organ ya da uzuv kaybı yüzünden oluşan işlev kaybını önlemek için üretilen yapay organ veya uzuvdur. Ortez ise herhangi bir sebeple desteğe ihtiyaç duyan, sabitlenmesi ya da düzeltilmesi gereken vücut bölümlerine uygulanan yardımcı cihazdır. Ortopedik protez ve ortez bölümü de bu konularla ilgili çalışmalar yapar.

TYT puanı ile alım yapan bu bölüm, 2 senelik bir ön lisans programıdır. Ortopedik protez ve ortez bölümü mezunları programı başarıyla tamamladıklarında “ortopedik protez ve ortez teknikeri” unvanını alırlar.

Ortopedik protez ve ortez bölümünde okuyup tekniker olacak kişilerin el ve parmak becerilerinin yüksek olması gerekir. Buna ek olarak şekil ve uzay ilişkilerine yönelik algıları açık olmalı, titiz ve dikkatli kişilik özelliklerine sahip olmaları beklenir. Ayrıca bu meslekte çalışacak kişilerin toz ve kimyasal maddelere karşı alerjik reaksiyon beslememeleri gerekir.

Ortopedik Protez ve Ortez Ne İş Yapar?

Programdan mezun olan teknikerler el, ayak gibi uzuvların kaybedilmesi halinde bu uzuvların işlevlerini kısmen de olsa yerine getirebilecek yapay uzuvların (protezlerin) ve vücutta desteklenmesi, düzeltilmesi, korunması gereken kısımlar için uygulanan yardımcı cihazların (ortezlerin) yapımında görev alırlar.

Ortopedik protez ve ortez teknikerleri hastanelerin rehabilitasyon birimlerine bağlı olarak faaliyet gösteren atölyelerde görev alırlar. Hastanelerdeki “sağlık teknikeri” kadrolarında ortopedik protez ve ortez bölümünden mezun olan kişiler için de iş bulunur. Bu alanda çalışan kişiler, protez ve ortez üretimi yapan yerlerde de çalışabilirler. Buna ek olarak mezunlar kendi iş yerlerini açarak protez ve ortez üretimi, satışı ya da bakımı yapabilirler. Sürekli gelişen bir dal olması sebebiyle eleman ihtiyacının giderek arttığı bir alan olan ortopedik protez ve ortez programından mezun olan kişilerin mesleki deneyimleri ve becerileri ne kadar artarsa, girecekler işlerde sahip olacakları imkanlar da o kadar yüksek olur.

Ortopedik Protez ve Ortez Dersleri Nelerdir?

Ortopedik protez ve ortez bölümünde verilen dersler üniversiteden üniversiteye farklılık gösterebilir. Ortopedik protez ve ortez bölümü dersleri tamamıyla okul yönetiminin belirleyeceği müfredata göre öğrencilere sunulduğu için ortada bazı farklılıkların olması son derece doğaldır fakat genel olarak bu bölümde okuyan öğrenciler her okulda benzer dersleri alırlar. Müfredatlar arasındaki farklılık çok büyük değildir ve genel ders içerikleri birbirine oldukça yakındır.

Ortopedik protez ve ortez bölümü okuyanların üniversite eğitimleri sırasında alacakları bazı dersler şunlardır:

  • Temel anatomi
  • Klinezyoloji
  • Fizyoloji
  • Biomekanik
  • Malzeme bilgisi
  • Mesleki teknoloji
  • Proteze giriş
  • Desen ve modelaj
  • Orteze giriş
  • Pozitif psikoloji
  • İlk yardım
  • Ortez analizi ve değerlendirmesi
  • Protez analizi ve değerlendirmesi
  • Sağlık kurumlarında iletişim
  • Meslek etiği
  • Biyomedikal teknoloji
  • Protez ve ortezde klinik hastalıklar
  • Türk dili
  •  Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi
  • İngilizce
  • Tıbbi terminoloji
  • Teknik resim
  • Genel hukuk
  • Genel muhasebe
  • Rehabilitasyon
  • İş güvenliği

Ortopedik Protez ve Ortez Öğrencileri DGS ile Hangi Bölümlere Geçebilir?

Üniversitelerin 2 yıllık ön lisans bölümlerinde eğitim alan öğrenciler, Yükseköğretim Kurumunun onay verdiği bölümlere dikey geçiş yaparak dört yıllık bölümlerde eğitim hayatlarına devam edebilirler. Bunun için Türkçe ve matematik sorularından oluşan Dikey Geçiş Sınavı’na girilmesi ve geçiş için yeterli puanın alınması gerekir. YÖK’ün ortopedik protez ve ortez öğrencileri için DGS hakkı tanıdığı bölümler şunlardır:

  • Biyomedikal mühendisliği
  • Protez ortez
  • Fizyoterapi ve rehabilitasyon

Ortopedik Protez ve Ortez İş İmkanları Nelerdir?

Bu bölümden mezun olanlar kamuda ve özel sektörde kendilerine iş bulabilirler. Mezunların kamuda genel olarak devlet hastanesi, üniversite hastanesi, şehir hastanesi, eğitim ve araştırma hastanesi gibi sağlık kurumlarında, özel sektörde ise özel hastaneler ve protez ile ortez konusunda çalışmalar yapan şirketlerde iş bulması mümkündür.

Kamuda çalışanlar ortopedik protez ve ortez KPSS atamaları ile işlerine yerleştirilirler. Dolayısıyla bunun için Kamu Personeli Seçme Sınavı’na girilmesi ve yeterli başarı puanının alınması gerekir. Merkezi alımlarda ortopedik protez ve ortez teknikerliği için açılan bir kadroya adayların yaptıkları tercihlere göre KPSS puanı en yüksek olandan en düşük olana doğru atama yapılır. Mülakatla yapılan alımlarda ise KPSS puanına bakılarak belli sayıda aday mülakata çağrılır ve burada komisyonun yapacağı değerlendirme sonucunda işe alınmaya hak kazanan kişiler belirlenir. Merkezi alımda söz konusu kadroyu tercih edenler arasından KPSS puanı en yüksek olan kişinin ataması kesinken mülakatla yapılan alımlarda bu durum söz konusu değildir. Söz konusu kadroya mülakata çağrılanlar arasından en yüksek KPSS puanına sahip kişi girebileceği gibi en düşük puanla mülakata çağrılan kişi de girebilir.

Özel sektörde ise KPSS gibi bir şart aranmaz. Kişinin mesleki deneyimi ve becerisi işe alım sürecinde değerlendirilir ve liyakat sahibi olduğu belirlenen aday işe alınır.

Ortopedik Protez ve Ortez Maaşları Nasıl?

Ortopedik protez ve ortez maaşı konusunda en önemli faktör çalışılan sektördür. Kamuda ve özel sektörde verilen maaşlar arasında önemli farklılıklar bulunur. Kamuda, yani devlete bağlı bir hastanede ya da başka bir sağlık kuruluşunda çalışan ortopedik protez ve ortez teknikeri yaklaşık 3800 TL seviyesinde maaş alır. Bu maaş döner sermaye ve diğer ek ödeneklerle dönem içerisinde artabilir. Ayrıca kamuda kademe atlanması ve deneyimin artması durumunda da maaş yükselmeye devam eder.

Özel sektörde ise durum biraz daha farklıdır. Ayırt edici bir beceriye sahip olmayan yeni mezun bir tekniker asgari ücret seviyesinde maaş alırken bu alanda uzmanlaşmış, üretim ve bakım konusunda kendisini ispatlamış kişiler kamudakinden de yüksek maaşlar alabilir. Burada maaşı belirleyen, çalışılan kurumun maaş politikası ve kişinin nitelikleridir.

Ortopedik Protez ve Ortez Taban Puanları Nasıl?

Bu bölümün taban puanı ve başarı sıralamasını belirleyen faktörler üniversitenin sağladığı imkanlar, akademik kadro, kampüsün yer aldığı bölge, burs imkanları gibi etmenlerdir. Ortopedik protez ve ortez bölümü hangi üniversitelerde var diye merak ediyorsanız aşağıdaki tablodan hem üniversiteleri hem de bu okulların taban puanları ile başarı sıralamalarını öğrenebilirsiniz:

 

ÖSYM kılavuzundan tüm üniversitelerin taban puanlarını incelemek için TIKLAYINIZ

Bir önceki yazımız olan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Mezunları Nerelerde Çalışabilir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.