Perfüzyonist Ne İş Yapar | Maaşları Ne Kadardır?
Sağlık sektörünün, teknolojinin ve bilimin aynı doğrultuda, hızla gelişmesiyle birlikte, bugün bir çok insan daha sağlıklı durumda ve yaşam süresi de bir o kadar artmış vaziyettedir. Eskiden ölümcül olarak nitelendirilebilecek bir çok rahatsızlık günümüzde çok kolay bir şekilde çözülebilmekte, hasta kişi sağılığına kavuşturulabilmektedir. Sağlık oldukça geniş ve kendi içerisinde bir çok dala ayrılmış bir yapıdır ve bir çok kişi sağlığa hizmet etmektedir.
Sağlık konusunda çalışan kişiler farklı alanlarda uzmanlaşarak, insanlara en iyi hizmeti sunmaya, en kolay şekilde insanları sağlıklarına kavuşturmaya çalışmaktadırlar. Bu yazımızda sağlık sektörünün ayrılmaz parçası olan ve ameliyatlarda büyük bir sorumluluğu üstlenen perfüzyonist mesleğinden bahsedeceğiz. Yazımızın devamında, perfüzyonist ne iş yapar, nasıl perfüzyonist olunur ve perfüzyonist maaşları ne kadardır gibi soruların cevaplarını bulacak, mesleği daha yakından tanıyacaksınız.
İçindekiler
Perfüzyonist Ne İş Yapar?
Perfüzyonist mesleğinden bahsetmeden önce perfüzyon ne demek, ondan biraz bahsedelim. Perfüzyon; kısaca doku kanlandırılması anlamına gelmektedir. Yani ameliyat esnasında, kalbi durdurulan hastanın kanının bir şekilde vücuda pompalanması işlemidir. Bu işlem bazı özel cihazlar kullanarak yapılmaktadır. Bu cihazları kullanan, hastanın kan dolaşımının düzgün bir şekilde sağlayan kişilere de perfüzyonist adı verilmektedir.
Perfüzyonistlerin görevleri; görev yaptıkları yerdeki kalp-akciğer makinesini ve hastanın diğer hayati koşulları için gerekli olan oksijen cihazını mümkün olan en iyi ve en dikkatli şekilde yönetmek, ameliyattan önce cihazların hazırlığını tamamlamak, ameliyat esnasında hastanın tüm hayati değerlerini kontrol etmek ve raporlamak, gerekli durumlarda nakledilecek organ veya doku varsa bunların muhafazasında görev almak, doktorların talimatları doğrultusunda ilaçları uygulamak, hastanın taşınmasına eşlik etmektir.
Daha öncede belirttiğimiz gibi perfüzyonist mesleği oldukça yüksek bir dikkat gerektirmektedir. Yapılacak en ufak bir yanlışlık hastanın hayatına mal olabilecektir. Bu nedenle mesleği seçecek kişilerin dikkatli olmaları, insanları sevmeleri ve insan ilişkilerinde başarılı olmaları, ekip ile uyum içerisinde çalışabilen kişiler olmaları, kendilerine verilen işi titiz bir şekilde yapıyor olmaları gerekmektedir. Çalışma ortamları, kapalı alanlar olan hastaneler ve ameliyathanelerdir. Bu nedenle kişilerin kapalı alanlarda durmayı sevmeleri de gerekmektedir. Ayrıca perfüzyonist olarak çalışanlar uzun saatler boyunca ameliyathanede kalabilmektedirler. Bu gibi durumlarda sabırla dikkati korumak önemli olmaktadır.
Nasıl Perfüzyonist Olunur?
Perfüzyonist olabilmek için en az 2 yıllık olan Perfüzyon Teknikleri bölümünden mezun olunması gerekmektedir. Ayrıca lisans ve yüksek lisans programları da mevcuttur. Bu bölümden mezun olan adaylar devlet bünyesinde çalışabilmek için KPSS ye girerler. Aldıkları puan doğrultusunda tercih yaparak devlet hastanelerine atamaları yapılır. Perfüzyonistlerin özel hastanelerde de çalışma şansı vardır. Bunun için ise hastanenin isteyebileceği özel şartlar dışında, bölümden mezun olmak yeterlidir.
Perfüzyonist Maaşları
Perfüzyonist olan ve devlet hastanelerinde çalışan kişiler, memur statüsünde maaş almaktadırlar. Mesleğe yeni başlamış bir perfüzyonistin maaşı ortalama olarak 2.500 TL kadardır. Bu rakama döner sermaye, mesai, nöbet gibi diğer gelirler dahil değildir. Bu ek ücretler eklendiği zaman ise perfüzyonist maaşları 3.000 TL civarlarında olmaktadır. Özel hastanelerde ise perfüzyonist maaşları ortalama 2000 TL – 2500 TL civarındadır.
Bir önceki yazımız olan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Mezunları Nerelerde Çalışabilir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Belirtmek isterim ki; “Perfüzyonist olabilmek için en az 2 yıllık olan Perfüzyon Teknikleri bölümünden mezun olunması gerekmektedir.” cümleniz yanlıştır. PERFÜZYONİST, Sağlık Bakanlığı tarafından verilmiş “Perfüzyonistlik Yetki Belgesi” olanlar ve 26 Nisan 2011 yılında resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren kanuna göre; perfüzyon alanında SADECE LİSANS eğitimi veren fakülte veya yüksekokullardan mezun ve diğer LİSANS eğitimleri üzerine +”perfüzyon” alanında YÜKSEK LİSANS yapan kişilerdir.