İş İlanlarım.Net – Güncel İş İlanları

Trafik Zabıtası Nedir? Belediye Trafik Zabıta Görevleri Nelerdir?

Belediye bünyesinde çalışan birçok farklı iş grubu var. Bunlardan biri de zabıta. Belediyeye bağlı olarak çalışan ve polis kuvvetlerine yardımcı olan bu birim de kendi içerisinde de farklı bölümlere ayrılıyor. Son zamanlarda belediye bünyesinde görevlendirilen ve trafikte sürekli karşılaştığımız trafik polislerine yardımcı olmak amacıyla çalışmalarını devam ettirenlerse, trafik zabıtası olarak geçiyor. Biz de bu yazımızda trafik zabıta olarak görev yapan belediye çalışanları hakkında detaylı bilgi vereceğiz. Trafik zabıta olarak belediyelerde çalışmak isteyenlerin akıllarındaki “Trafik zabıta nedir? Trafik zabıtası ne iş yapar? Bu birimde görev yapmak için nereye başvurmak gerekir?” sorularının yanıtlarını detaylı bir şekilde açıklayacağız. Böylece siz de meslekle ilgili bilgi sahibi olabilir ve şartları inceledikten sonra belediyeye başvuruda bulunabilirsiniz.

Trafik Zabıtası Nedir? 

Trafik zabıta trafik hizmetlerini yürütmekle görevli belediye memurudur. Yani bu işi yapan kişiler belediye trafik memuru olarak da adlandırılabilir. Zabıta Trafik Şube Müdürlüğü bünyesinde istihdam edilen bu personeller, belediyenin yetki alanı içerisinde trafiğin denetlenmesinden ve trafik hizmetlerinin düzenli bir şekilde yürütülmesinden sorumludurlar.

Trafik zabıtalarına özel araç ve özel kıyafetler tahsis edilir. Ekip halinde trafikte bulunan trafik zabıtalarının, trafik polislerinde olduğu gibi, beylik tabancaları yoktur. Bu dikkat çeken önemli bir ayrımdır. Ayrıca zorunlu olmadığı sürece trafik zabıtasına genel zabıta işleri verilmez. 

Trafik Zabıta Ne İş Yapar? 

Büyükşehir belediyelerinde yeni kurulan şube müdürlüklerinde istihdam edilen personeller hem otomobille hem ticari araç tarzı araçlarla hem de motosikletler ile görevlerini icra ederler. Trafik zabıta görevleri ağırlıklı olarak trafiğin akışı ile ilgilidir. Şehir içinde trafiğin daha hızlı akması ve ihlal yapan sürücülere işlem yapmak ve tutanak tutmak gibi görevleri vardır. 

Trafik Zabıtanın Görevleri Nelerdir?

Trafik zabıta görevi trafikte asayişi ve düzeni sağlamak olan belediye personelleridir demiştik. Ama tabii trafik zabıtanın görevleri yalnızca bunlar değil. Mesleki görev tanımları oldukça geniş. Peki, zabıta ne işe yarar, tam olarak hangi işleri yapar?

  • Belediye sınırları içerisinde yer alan bölgede bulunan karayollarının kenarlarındaki tesislerin idari belgelerini kontrol etmek ve gerekli yasal belgeleri bulunmayanlar hakkında yasal işlemleri yapmak.
  • Trafik Şube Müdürlükleri tarafından belirtilmiş olan araç trafik park noktası yeri dışında bulunan araçların; karayolu, meydan, sokak ve yol üzerindeki park yerlerinin denetimlerini yapmak ve gerekli araçların çekilmesini sağlamak.
  • Yasalar çerçevesinde belirlenmiş olan deniz, kara, demiryolu üzerinde bulunan toplu taşıma araçları ve taksilerin ücret ve saat tarifelerinin denetimini yapmak ve ilgili tarifeleri düzenlemek.
  • Belediye sınırları içerisinde yapılan alt yapı çalışmalarının öncesi ve sonrasında gerekli önlemlerin almak.
  • Belediyelerce karayollarına yerleştirilen trafik levhalarının denetimini yapmak ve hasarlı olanlar hakkında tespitlerde bulunmak.

Trafik Zabıta Nasıl Olunur?

Trafik Zabıta Şube Müdürlüğü’nde görev almak isteyenlerin alım yapılacak ilan duyurularını kaçırmaması gerekmektedir. Belediyeler tarafından verilen ilanlar neticesinde trafik zabıta alımları yapılır. Bu aşamada kişilerde aranan şartlar ise şu şekildedir:

  • En az lise mezunu olmak.
  • 25 yaşını bitirmemiş olmak.
  • Vücut kitle endeksinin ilanda belirtilen değer aralığında olması.
  • KPSS’den 70 ve üzeri almış olmak.

Yaş şartı bazen belediyeye göre değişiklik gösterebilir. Bu bakımdan açılan ilandaki şartları iyi incelemenizi öneririz. Başvuru sonrasında adaylar belediyenin açtığı yazılı ve sözlü zabıtalık sınavına girer. Bu sınavlarda başarılı olan kişiler göreve başlatılır. 

Ayrıca belirli bir süre uzman çavuş ya da farklı rütbeli askerlik  kadrolarında görev yapan Türk Silahlı Kuvvetleri personelleri de TSK’dan istifa ettikten sonra trafik zabıta olarak belediyeye geçiş yapabilir.

Hangi Belediyeler Trafik Zabıtası Alımı Yapıyor?

Tahmin edeceğiniz üzere büyükşehir belediyeleri bu kadrolara personel alımı yapmaktadır. Çünkü Trafik Zabıta Şube Müdürlükleri şu an için yalnızca büyükşehir belediyelerinde var. Siz de İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Adana ve Antalya gibi illerin belediyeleri tarafından açılan ilanlara başvurarak trafik zabıta olabilirsiniz.

Zabıta Nasıl Olunur?

Nasıl Bekçi Olunur?

Bir önceki yazımız olan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Mezunları Nerelerde Çalışabilir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.