İlahiyat Mezunları Ne İş Yapar? İlahiyat İş Olanakları Neler?
Üniversite sınavlarına girecek birçok genç bölüm seçmeden önce detaylı bir araştırma yapıyor. Bölümlerin meslek tanımları, iş alanları ve çalışma koşullarıyla ilgili bilgi edinen kişiler kendilerine uygun mesleği tercih edebiliyorlar. Bu nedenle biz de sizler için meslekleri tanıtmaya devam ediyoruz.
Bu yazımızda ilahiyat bölümü meslekleri üzerinde duracağız. Üniversite eğitimini bu alanda yapmak isteyenlerin akıllarında oluşan “İlahiyat okuduktan sonra ne olabilirim? İlahiyat okuyanlar hangi meslekleri yapabilir? Erkeklerle sık sık karşılaşıyoruz. Peki, ilahiyat mezunu bayanlar ne iş yapar?” gibi soruların cevaplarına odaklanacağız. Eğer siz de ilahiyat nedir ne iş yapar diye düşünüyor ve ilahiyat bölümü hakkında bilgi edinmek istiyorsanız, sizler için hazırladığımız bu rehberi inceleyebilirsiniz.
İçindekiler
İlahiyat Nedir?
“İlahiyattan mezun olanlar ne iş yapar?” sorusuna cevap vermeden önce bu bölümü daha yakından tanıyalım. Meslek tanımını daha detaylı öğrenmek aklınızdaki ilahiyattan ne olunur konusunun açıklığa kavuşmasını sağlayacaktır.
İlahiyat, İslamiyet dininin akademik olarak incelendiği bir disiplindir. Bölüm kapsamında İslamiyet dininin psikolojik ve felsefik boyutları detaylarıyla ele alınır.
Üniversitelerin 4 yıllık fakültelerinden birisi olan ve lisans eğitimi veren bu fakülteler İslam dinini her yönüyle ele alan, özellikle de bilimsel olarak araştırmalar yapan bir alan olarak da tanımlanabilir. İlahiyat, dinin geçmişten günümüze kadar olan gelişimi ve değişimi hakkında bilgiler toplayarak aydın din adamı yetiştirmek amacıyla kurulmuş bir bölümdür.
İlahiyat bölümünün ön lisans programı da vardır. Anadolu Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi çatısı altında verilen eğitimler açık öğretim fakültesine bağlıdır. Yani dileyen kişiler açık öğretim ile 2 yıllık ilahiyat okuyabilir. Fakat bu bölüm kapsamı lisans eğitiminden daha dardır ve ön lisans mezunların seçebileceği ilahiyat meslekleri de sınırlıdır.
Kimler İlahiyat Bölümünü Seçmeli?
Eğer kendinizi İlahiyat alanında geliştirmek istiyorsanız öncelikle sabırlı ve araştırmacı bir yapınız olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra felsefe ile uğraşma konusunda son derece istekli olmanız da meslek için çok önemlidir. Kendinizi iyi derecede ifade edebilmelisiniz. Topluluk karşısında nasıl konuşmanız gerektiğinin bilincinde olmanız gerekiyor.
İlahiyat Fakültesi Mezunu Ne İş Yapar?
İslami ilimler fakültesinde okumak isteyen birçok kişinin ilk düşündüğü ilahiyat mezunu ne iş yapabilir oluyor. Elbette hayatı boyunca bu işi yapacak kişilerin ilahiyat okuyanlar ne olur diye düşünmesi ve ilahiyat mezunları iş imkanları hakkında araştırma yapması oldukça normal. Biz şimdi sizlere ilahiyat fakültesi meslekleri hakkında detaylı bilgi vereceğiz ve islami ilimler fakültesi mezunları ne iş yapar sorusunun yanıtını açıklığa kavuşturacağız.
İlahiyat Fakültesi Mezunları Ne İş Yapar?
Aslında ilahiyat iş imkanları açısından oldukça geniş bir bölüm. Bu nedenle ilahiyat bölümünün geleceği parlak diyebiliriz.
“İlahiyat mezunu ne iş yapar?” sorusunun cevabını şu şekilde açıklayabiliriz:
- İlahiyat mezunları kitleleri ve danışanları İslamiyet diniyle ilgili bilgilendirmek yükümlü kişilerdir.
- Bu bölümden mezun olanlar dinle arasındaki ilişkiyi ve gelişimi de inceleyerek ilahiyat disiplinine katkıda bulunurlar.
İlahiyat mezunu ne yapar konusunu açıklığa kavuşturduk. Eğer siz de bu bölümden mezun olursanız nerede çalışırsanız çalışın bu misyonu benimsemeniz gerekiyor. Şimdi gelelim ilahiyat okuyunca ne olunur ve ilahiyat çalışma alanları nelerdir konusuna. “İlahiyat bölümünde hangi meslekler var ve bu kişiler nerelerde çalışabilir?” sorularının yanıtı da şu şekildedir:
- Diyanet memuru
- İmam
- Vaiz
- Müftü
- Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni
- Kuran kursu öğreticisi
- Akademisyen
Böylece islami ilimler mezunu ne iş yapar, nerelerde çalışır hususlarını açıklığa kavuşturmuş olduk. Tabii bu noktada belirtmemiz gereken bir detay var. Bahsettiğimiz alanların çoğu devlet bünyesinde çalışmayı gerektiriyor. Yani yukarıda saydığımız yerlerde çalışmak isteyen kişilerin KPSS’ye girerek istenilen başarı seviyesini karşılaması gerekiyor.
İlahiyat okuyan ne olur sorusunun cevapları arasında yer alan öğretmenlik seçeneği için de formasyon almak gerekiyor.
İlahiyat iş olanakları arasından akademisyenlik kariyerini seçenlerinse ALES, YDS gibi akademik sınavlara girerek eğitim görecekleri okulun istediği şartları sağlaması gerekiyor. Bu alanda ilerlemek isteyen araştırma görevlilerinden ilahiyatla ilgili makaleler yazmaları ve araştırma yürütmeleri bekleniyor.
2 Yıllık İlahiyat Mezunları Ne İş Yapar?
Şimdiye kadar 4 yıllık ilahiyat mezunu ne yapar konusu üzerinde durduk. Biraz da “İlahiyat önlisans mezunları nerelerde çalışabilir? sorusunun yanıtlarına bakalım.
Aslında ilahiyat ne iş yapar sorusunun yanıtı her iki eğitim programı için birbirine benzerdir. Yalnızca önlisans mezunlarının birkaç ek belgeye ihtiyacı vardır. 2 yıllık ilahiyat mezunları ne iş yapabilir?
- Önlisans mezunları yeterlilik belgesi almaları halinde imam, müezzin veya Kuran kursu öğreticisi olarak çalışabilirler.
- Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile 4 yıllık lisans bölümüne geçen ilahiyat öğrencileri eğitimlerini bitirdikten sonra formasyon alarak öğretmenlik yapabilirler veya din ile ilgili devlet kurumlarında görev alabilirler.
Özel Sektörde Çalışan İlahiyatçı Ne İş Yapar?
İlahiyat mezunu özel sektör çatısı altında da çalışabilir. Eğitim süresince Arapça öğrenen ilahiyatçılar Arapça bilen çalışan arayan özel kurum ve kuruluşlara başvurabilirler. Mesleğini bu şekilde icra eden birçok ilahiyat mezunu vardır.
İlahiyat Mezunları Hastanede Çalışabilir mi?
İlahiyat fakültesinden ne olunur diye düşünen herkesin aklına takılan konulardan biri de hastanede çalışma imkanları. Aslında ilahiyat mezunları için hastanelerde tanımlanan bir görev yoktur. Fakat dini danışmanlık ve rehberlik eğitimi alarak Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından görevlendirilen kişiler hastanelerde manevi danışman olarak görev alabilirler.
İlahiyatçılar Ne Kadar Maaş Alır?
Devlet bünyesinde çalışan ilahiyat mezunları görev yaptıkları kadro derecesine ve kuruma göre memur maaşı alırlar. Bu konuda detaylı bilgiyi sizler için hazırladığımız maaş makaleleri arasında bulabilirsiniz. Ortalama bir değer vermek gerekirse de devlette çalışan bir ilahiyat mezunu en az 3.000 – 3.500 TL maaş alır diyebiliriz. Özel sektör maaşlarıysa tamamen çalışılan pozisyona ve şirkete bağlıdır ve oldukça değişkendir.
Diyanet İşleri Personeli Maaşları Ne Kadar
Bir önceki yazımız olan Fason İşler İle Para Kazanmak - Dışarıya Fason İş Veren Firmalar başlıklı makalemizde Ankara da Fason İş Para Kazanmak, Bursa Fason İş İlanları 2015 ve Ev Hanımlarına Fason İş Verenler hakkında bilgiler verilmektedir.
Cok guzel bi meslek ama bayanlarin çalışma alanlari kisitli biraz ve maaslarda sanirim bi yanlislik var
ben erzincan ilahiyat fakultesinden mezun oldum kpssden atanamadım şimdi iş bakıyorum bana göre iş bulabilirmiyim
Suan bir iş bulabildinizmi cunku bende ilahiyat bolumu istiyorum mezyn olduktan sonra bosta kalirmiyim acaba
ben bir kızım ve ilahiyat fakültesinden mezun olduktan sonra hangi meslekleri olabilirim