İsmail Koncuk: 100 BİN Öğretmen Ataması Yapılması Talebi
Türk Eğitim-SEN 100 BİN Öğretmen Ataması İstiyor
Merhaba Sayın Okurlarımız. Türk Eğitim-SEN Genel Başkanı İsmail Koncuk tarafından yapılan açıklamalara göre bu yıl sonuna kadar yani 2015 yılının sonuna kadar 100 BİN Öğretmen ataması yapılması yönünde talepte bulundu. 2015 yılında yapılmış olan 37 BİN Atamanın daha öncesinden 47 BİN olarak açıklandığını ancak bu kadronun bir anda 37 BİN kadroya düşürüldüğünü dile getiren İsmail Koncuk 2015 yılının sonuna kadar öğretmen ataması yapılası gerektiğine vurgu yaptı. Okularda öğretmen ihtiyacına değinen ve 100 BİN Öğretmen Atamasının yapılmasının zor olmadığına dikkat çeken İsmail Koncuk bu konuda Milli Eğitim Bakanlığının çalışma yapması gerektiğini belirtiyor. 400 BİN’den fazla öğretmenin atama beklediği şu günlerde eğer seçimlerden sonra öğretmen olarak atanmak isteyenlere 100 BİN kadro verilmesi durumunda bu öğretmenler için harika bir haber olarak tarihe geçebilir.
2015 YILININ SONUNA KADAR 100 BİN ATAMA
Bu eğitim-öğretim yılı döneminde öğretmen atama sayısının artırılması yine öncelikli taleplerimiz arasındadır. Yeni eğitim-öğretim yılına az sayıda atama yapılarak girilmektedir. Hatırlanacağı üzere daha önceden 47 bin olarak açıklanan öğretmen atama sayısı her ne olduysa 37 bine düşürülmüştür. 10 bin atamanın akıbetinin ne olacağı henüz bilinmemektedir.
Geçtiğimiz eğitim-öğretim yılında ücretli öğretmenliğin 80 bine ulaştığı, iki yıllık meslek yüksekokulu mezunlarının, açık öğretim mezunlarının bile ücretli öğretmen olabildiği, norm kadro açığının 73 ilde 120 bin 610 olduğu, 417 bin evladımızın atama beklediği ülkemizde öğretmen atamalarının bu kadar yetersiz sayıda olması eğitimin geleceğini çok olumsuz etkileyecek bir durumdur.
Şu da göz önüne alınmalıdır: MEB verilerine göre; ülkemizde öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ilkokulda 18, ortaokulda 17, ortaöğretimde 14’tür. OECD ülkelerinde ise öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ilkokulda 15, ortaokulda 14, ortaöğretimde 14’tür. Bu standartlardan hareket edildiğinde ülkemizde öğretmen açığı ilkokulda 75 bin 667, ortaokulda 66 bin 561, ortaöğretimde de 17 bin 54’tür. İkili eğitimden, tekli eğitime geçilmesi halinde bu rakam daha da artacaktır. Hal böyleyken neden 2015 yılı sonuna kadar 100 bin öğretmen atanması talebimiz dikkate alınmamaktadır? Her şeye kaynak yaratabilen devletimiz neden mevzu bahis eğitim olunca imkânlarını zorlamamaktadır? Biz 2015 yılının sonuna kadar 100 bin atama yapılması konusunda ısrarcıyız. Bu keyfi bir talep değildir.
STAJYER ÖĞRETMENLİĞİN KALDIRILMASI
Yeni uygulamaya göre; MEB stajyerliğin kaldırılmasıyla ilgili isterse yazılı sınav, isterse yazılı ve sözlü sınav yapacak. Bu sene stajyerliğin kaldırılması işlemleri sadece yazılı sınav sonucuna bağlı olarak gerçekleştirilecek.
Bu uygulamayla ilgili şunları söylemek istiyoruz: Öğretmen olarak atananlar KPSS gibi çok zor bir sınavdan geçmektedir. Bu insanların bilgilerinin bir yıllık stajyerlik sürecinin ardından yeniden test edilmesi büyük bir haksızlıktır. Türk Eğitim-Sen olarak stajyerlik döneminde okul müdürü, danışman öğretmen ve müfettiş tarafından yapılan performans değerlendirmesinin stajyerliğin kaldırılması için yeterli olmasını istiyoruz. Performans değerlendirmesini geçenlerin yeniden yazılı ya da sözlü sınava tabi tutulması, onların önüne yeni engeller konulması anlamına gelir. Bunun öğretmenlerin yetişmesine, gelişmesine, mesleki liyakatine katkısı olacağını düşünmüyoruz. Sadece performansa dayalı bir stajyerlik sisteminin eskiden olduğu gibi MEB’de benimsenmesini ve uygulanmasını istiyoruz.
Bu minvalde öğretmen adayları için getirilen yazılı ve sözlü sınav uygulamasının yasadan çıkarılması için gerekli düzenlemeler bir an önce yapılmalıdır. Bu yasal değişiklik yapılana kadar da Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde değişiklik yapılarak yazılı sınavdaki başarı puanının tıpkı performans değerlendirmesinde olduğu gibi 50 olarak değiştirilmesi ve ayrıca çok yoğun ve kapsamlı olan yazılı sınav konularının sadeleştirilmesi için çalışma yapılmalıdır.
100 BİN Öğretmen ataması demek 2015 yılının sonuna kadar bu kadar büyük bir kadroda atama yapılması 400 BİN Öğretmenden geriye sadece 300 BİN Öğretmen kalacağı anlamına geliyor. Elbette sürekli olarak yeni mezunlar oluyor ancak öğretmen ihtiyacını karşılamak ve ücretli öğretmen yerine kadrolu öğretmen ataması yapmak hem okuyanlar için daha hayırlı olacak hem de hemde üniversite öğretmenlik okuyanlar atanamam kaygısı taşımayacaktır.
Bir önceki yazımız olan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Mezunları Nerelerde Çalışabilir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.