İş İlanlarım.Net – Güncel İş İlanları

Mekatronik Mühendisi İş Olanakları ve Çalışma Alanları

06.05.2015

Mekatronik Mühendisliği Bölümü Geleceği Var Mı ?

Merhaba Sayın Okurlarımız. Ülkemizde daha bir kaç yıl öncesine kadar adı pek bilinmese de yurt dışında oldukça popüler olan ve ülkemizde de yavaş yavaş öğrencilerin ilgi gösterdiği bölümlerden birisidir Mekatronik. İngilizce “Mechanics ve Electronics” uyarlanmasıyla bu ismi ülkemizde almıştır. Özellikle üniversite de bu bölümü tercih edecek olan öğrenciler bölüm hakkında araştırma yapmaktadır. Ayrıca bölümü okuyanlarda bu alandan mezun olduktan sonra ne gibi yerlerde iş bulunabilir bunun üzerine araştırmalarını sürdürmektedir. Öncelikle şunu belirtelim ki Elektronik,Makine ve Yazılım Kontrol Mühendisliğinin birleşimden oluşan ürünler,cihazlar üretiminde bu mühendislere ihtiyaç vardır.Mekatronik Mühendisliği okumak istiyorsanız şunu söyleyebiliriz ki teknolojiye ilginizin olması gerekmektedir. Çünkü bu mühendislik dalı son teknoloji hatta geleceğin teknolojisini günümüzde kullanarak akıllı cihazlar üretmektedir. Örnek vermek gerekirse Çamaşır Makineler,Buzdolapları ve evimizde ki diğer akıllı beyaz eşyalar bu mühendislerin ürünüdür.Detaylara geçerek sizleri daha da bilgilendirelim.

Mekatronik Mühendisliği

Mühendis oldum çamaşır makinesi mi üreteceğim demeyin sakın. Ülkemizde hatırı sayılır derecede dev beyaz eşya markaları var. Ve bu firmalar yoğun bir şekilde Mekatronik Mühendisi aramaktadır. Benim gözüm daha yükseklerde diyenler içinde İş Sahaları genişlemektedir. Şu şekilde örnek verelim.

Mayın Tarama Robotları,Gece Görüş Sistemleri,Bankamatikler gibi günlük yaşantımızda kullandığımız ya da kullanacağımız ürünlerin üretilmesinde geliştirilmesinde Mekatronik Mühendisleri faaliyet göstermektedir. Ayrıca Otomotiv Firmalarında, Uçak Bakım Firmalarında yani Havacılık sektöründe, Akıllı Robot üretimi yapan firmalarda çalışabilirler. Yurt dışı eğitimi önemli bir konudur. Yüksek Lisans Yaparsanız gerçekten çok iyi şirketlerde iş bulabileceğinizin garantisi var. Sadece ülkemiz için değil yurt dışında çalışabilirsiniz.

 

Anacak Eğitimi zordur dersleri ağırdır diyebiliriz. Genellikle matematik ağırlık dersler üniversitelerde öğretilmektedir.DGS’den geçiş imkanı var mı ? Elbette. 2 yıllık Meslek Yüksek Okulunun Makine Bölümlerinden mezun olanlar Dikey Geçiş Sınavını kazanırlarsa ve tercih edeceği üniversite o bölümden alım yapacaksa 4 yıllığa geçişi mevcuttur. Yani 2 yıllık bir Makine Bölümü öğrencisi Mekatronik Mühendisi olabilir.

Alt kısımda yer alan en fazla tercih edilen üniversitelerin Mekatronik Mühendisliğinde 2014 ve 2015 yıllarında almış olduğu öğrencilerin kontenjanları,taban ve tavan puanları yer almaktadır. Üniversiteye gitmek için bu kadar puan almış olmanız gerekiyor.

Durumu son olarak özetleyecek olursak dünya genelinde teknoloji bu kadar hakimken bu mühendislerin boşta kalmayacağını ilerisi için çok ihtiyaç olacağını kesin bir dille söyleyebiliriz. Kazanmak için yüksek puan almış olunması gerekmektedir. Çalışma alanları devlet kurumlarında ve özel sektörlerde olabiliyor. Devlette Roketsan,TUBİTAK gibi kurumlarda çalışırken özel sektörde ilgili teknoloji devlerinde iş bulunabilir.

Üniversite Adı Programın Adı Kon Taban Puan Tavan Puan
Yıldız Teknik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği (İngilizce) 41
440,37297
455,70969
Yıldız Teknik Üniversitesi Mekatronik 36
433,51526
459,30489
Bahçeşehir Üniversitesi Mekatronik
(İngilizce) (Tam Burslu)
8
432,26440
442,89966
Marmara Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği 40
403,47060
422,06689

 

Kaynak:Editör
Kaynak

Bir önceki yazımız olan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Mezunları Nerelerde Çalışabilir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 6 YORUM
  1. Yasin Tüysüz dedi ki:

    İyi günler ben lise son öğrencisiyim Ama elektirik ve elektronik mühendisliğimi yoksa mekatronik mi okumayalım hangisi daha iyi olur kararsız kaldım

  2. Atakan dedi ki:

    Herkese merhaba ben 10. Sınıf öğrencisiyim ve teog puanım 477 idi aynı istikamette devam etiğimi düşünüyorum. Sizce yıldız teknik ingilizce kazanma şansım var mı

    1. Melis dedi ki:

      Bence kesinatı var ama aynı tempo da çalışmaya devam edersen :))

  3. Ogz dedi ki:

    Merhaba ben Anadolu lisesi okuyorum ve mekatronik istiyorum benim için zorluk çıkarır mı ne yapmalıyım

  4. ANIL dedi ki:

    Dostum oncelikle sunu diyim mimarlikla mekatronik cok alakasiz seyler bu ikisi arasinda kalamazsin makine ile mekatronik arasinda veya elektrik ve mekatronik arasinda kalsan falan anlarimda mimarlikla mekatronik arasinda kalman baska birsey sen mimarligi seviyosundur kafan mekatronige basiyodur bence ben mekatronik okuyorum bolum cok iyi ama bolum her universitede de yok yani saglam bi puanin olucak mekatronigi tercih edersen en az 2 dil bil ben sana oyle soylim ingilizcen kesin olsun bide ayriiyeten bi dilin daha olsun turkiyede bir cok yerde calisirsin dediler bana bi kac tane de sahit oldum is bulma konusunda kafam da rahatladi sectim direk avrupa varsa kafanda havada kapiyolarmis bunlarin aklinda bulundur oyle tercih yap ama ne istediginden emin ol cunki bahsettigon iki sey cok farkli seyler.

  5. Ahmet Can dedi ki:

    Öncelikle bu faydalı bilgi verici yazınızdan dolayı teşekkür ederim. Ben bir anadolu lisesinde okuyorum 3. Sınıfım . Matematik, fizik, kimya biyoloji benim en sevdigim ve başarılı olduğum dersler. Yani ben bir sayısal öğrencisiyim. Ben mimar olmak istiyordum fakat bilgisayara ve yazılıma büyük bir ilgim var hatta kendi çapımda yazılım bile yazabiliyorum. Arkadşlarım bana bu mesleği önerdi bende internette araştırmaya başladım. Ama henüz mimarlık ve mekatronik mühendisliğini karşılaştırmalı olarak artı ve eksi yönlerini anlatan bir site bulamadım. Sizce hangi meslek daha iyi ve seçmem gerekli? Bana yardımcı olabilirmisiniz?