İş İlanlarım.Net – Güncel İş İlanları

Memurun Siyasi Parti Çalışmalarına Katılması Dert Açabilir

17.10.2015

Memur Siyasi Parti Çalışması Yapabilir Mi ?

Merhaba Sayın Okurlarımız. Bildiğiniz üzere 1 Kasım 2015 tarihinde Pazar günü erken seçim için milyonlarca seçmen sandık başına gidecek. Ancak şuan kamu kurumlarında memur olarak görev yapan personellerin seçim çalışmalarına katılması zaman zaman kötü sonuçlara sebebiyet vermiştir. Bu yüzden bir devlet memuru olarak siyasi partilerin seçim çalışmalarına katılmanız ve bunun ortaya çıkması durumunda ceza alabilir hatta memuriyetiniz son bulabilir. Yani şunu söyleyebiliriz ki devlet memuruysanız ve  bir siyasi partinin veya adayın lehine veya aleyhine olacak şekilde çalışmalarda bulunmaları sonucunda hiç istenmeyen sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Kamu kurumunda devlet memuru olanları yakından ilgilendiren 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu bu konuda net bir şekilde bilgiler vermekte memur olanları bilgilendirmektedir.

MEMURLAR BU HABERE DİKKAT EDİN

DEVLET MEMURU SİYASİ ÇALIŞMALARA KATILABİLİR Mİ ?

Mevzuatta karşımıza çıkan bu konuyla ilgili önemli maddeleri sizlere bir kere daha aktarmak istiyoruz. Çünkü ülkemizde son zamanlarda sık sık seçim  olması memurların dikkat etmesi gereken bir takım noktalar var. Bunlar arasında;

Madde 6 –  Devlet memurları, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve kanunlarına sadakatla bağlı kalmak ve milletin hizmetinde Türkiye Cumhuriyeti kanunlarını sadakatla uygulamak zorundadırlar.D

Madde 7 – (Değişik: 12/5/1982 – 2670/2 md.) Devlet memurları siyasi partiye üye olamazlar, herhangi bir siyasi parti, kişi veya zümrenin yararını veya zararını hedef tutan bir davranışta bulunamazlar; görevlerini yerine getirirlerken dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep gibi ayırım yapamazlar; hiçbir şekilde siyasi ve ideolojik amaçlı beyanda ve eylemde bulunamazlar ve bu eylemlere katılamazlar.

Yukarıda yer alan bilgilerde de dikkat edeceğiniz üzere devlet memurları siyasi partiye üye olamaz ve ne zararına ne de yararına davranış gösteremez şeklinde açık bir şekilde hüküm bulunmakta. Bu durumlardan herhangi birisine katılan devlet memuru ceza alabilmektedir.

CEZALAR NELER OLACAK ?

A – Uyarma : Memura, görevinde ve davranışlarında daha dikkatli olması gerektiğinin yazı ile bildirilmesidir.
B – Kınama : Memura, görevinde ve davranışlarında kusurlu olduğunun yazı ile bildirilmesidir.
C – Aylıktan Kesme : Memurun, brüt aylığından 1/30 – 1/8 arasında kesinti yapılmasıdır.

Madde 125 – (Değişik: 12/5/1982 – 2670/31 md.)

“Görevin yerine getirilmesinde … siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep ayrımı yapmak, kişilerin yarar veya zararını hedef tutan davranışlarda bulunmak” veya “Herhangi bir siyasi parti yararına veya zararına fiilen faaliyette bulunmak” durumlarında ceza verilmesi yapılabilmektedir.

Madde 125  –  “İdeolojik veya siyasi amaçlarla kurumların huzur, sükûn ve çalışma düzenini bozmak …” veya “… siyasi veya ideolojik amaçlı bildiri, afiş, pankart, bant ve benzerlerini basmak, çoğaltmak, dağıtmak veya bunları kurumların herhangi bir yerine asmak veya teşhir etmek” ya da “Siyasi partiye girmek” gibi durumlarda memurluktan çıkartılması gibi sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.

ÖZET: Yukarıda yer alan maddelerden ortak çıkartılacak bir sonuç şu olmakta. Eğer bir devlet memuru bu belirtilmiş olan yapılmaması gereken yasaklara uymazsa ve yapmaya devam ederse Uyarma,Kınama ve en son olarak Memurluktan çıkartılmaya kadar gitmektedir.

İster mesai saatleri içerisinde olsun ister mesai saatleri dışında olsun herhangi bir siyasi etkinlikte bulunan devlet memurları bu gibi cezalarla karşı karşıya gelebilir.

Kaynak:Editör
kaynak

 

Bir önceki yazımız olan Polis Özel Harekat Olmak İçin Boy Kilo Şartları ve Yaş Kriteri başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.