Nasıl Hostes Olunur? 2020 Kabin Memuru Maaşları ve Aranan Şartları
Ulaşım için hava yolunu tercih eden yolcuların güvenliğini ve memnuniyetini sağlamak pilotların ve kabin ekibinin görevidir. Bunu sağlamak için uçağın içindeki birtakım kontrollerin uçuştan önce yapılması, uçuş sırasında yolculara nasıl davranmaları gerektiği ve herhangi bir tehlikeye karşı alınabilecek önlemlerin anlatılması gerekir. Kabin ekibinin içinde bu görevler hosteslere yani kabin memurlarına aittir. Her ne kadar hosteslerin yalnızca uçaklardaki yiyecek içecek servisinden sorumlu oldukları düşünülse de aslında hostes olmak oldukça özveri gerektiren ve birçok sorumluluğu barındıran iştir.
İçindekiler
Nasıl Hostes Olunur?
Bugün ülkemizde kabin memuru yetiştiren bir lisans programı bulunmuyor. Bu yüzden hostes olmak için hangi üniversiteye gidilmeli sorusunun belirli bir cevabı yok. Herhangi bir ön lisans ya da lisans programından mezun olan herkesin hosteslik için başvuru yapmasında hiçbir engel yoktur.
Hostes olabilmek için gereken şartlar sağlanıyorsa yapılması gereken şey hangi hava yolu şirketinin bünyesinde çalışılmak isteniyorsa o şirketin hostes alımları için açtığı iş ilanlarını takip etmek. Başvurunun ardından CV’nin hostes olmaya uygun görülmesi halinde adaylar bazı sınavlara tabi tutulurlar. Genellikle İngilizce ve genel kültür olmak üzere iki farklı yazılı sınavda başarı gösteren adaylar mülakata çağrılır. Mülakatı da başarıyla tamamlayan adaylar hostes olmaya hak kazanırlar ve kendilerinden beklenenleri öğrenebilmeleri için 2-3 aylık bir eğitim alırlar.
Hostes Olmak İçin Aranan Şartlar
Adaylarda aranan şartlar hava yolundan hava yoluna değişse de kabin memuru olmak için aranan özellikler genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- En az lise, tercihen üniversite mezunu olmak
- 19 yaşını bitirmiş, 27 yaşından gün almamış olmak
- İyi derecede İngilizce bilmek
- Kadınlar için 160-175 cm, erkekler için 170-185 cm aralığında boya sahip olmak
- Kilolu olmamak
- Uçuşuna engel olabilecek bir sağlık sorununun olmaması
- Adli sicil kaydı olmaması
- Daha önce bir hava yolundan disiplin suçu almamış, özellikle itaatsizlik sebebiyle ceza almamış olmak
Hosteslik başvurusu yapabilmek için gerekli azami şartlar bunlar olsa da hava yollarının işe alacakları kişileri seçerken mülakatlara oldukça önem verdikleri bir gerçektir. Fiziksel özelliklerin yanında hosteslerin taşıması gereken birtakım kişisel özellikler de vardır. Örneğin hostes olmak isteyen birinin insanlarla iletişiminin iyi olması beklenir. Çünkü hosteslik insanlarla devamlı olarak iletişim halinde olmayı gerektiren bir meslektir. Bir hostesin yolcularla olan iletişimi ve onlara karşı tutumu çalıştığı hava yolu şirketinin itibarını yükseltip müşteri kazandırabileceği gibi zedeleyerek maddi kayıplara da sebep olabilir.
Ülkemizde hosteslik eğitimine dair bir lisans programı olmasa da bazı üniversitelerde “Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri” ismiyle 2 yıllık ön lisans programları ya da sertifika programları vardır. Ancak tabii hostes olmak için bu programlardan mezun olmak şart değildir.
Her ne kadar başvuru şartlarında direkt olarak yer almasa da hava yolu şirketleri, genel merkezlerinin bulunduğu şehirde ikamet eden adaylara işe alımda öncelik verirler. Bunun sebebi yapılacak uçuşların genel merkezde planlanması, ani bir rota ya da görev yeri değişikliğinde o şehirde ikamet eden adayların daha esnek olmasıdır.
Hosteslik Eğitimi
Normal şartlar altında her hava yolu şirketinin hosteslerinden beklenti ve istekleri farklı. Bu konuda resmi bir standart olmadığı için hostes olmaya hak kazanan kişilerin eğitimi çalışacakları kurum tarafından verilmeli. Ancak ülkemizde bu çapta geniş bir eğitimi her hava yolu şirketi, çalışanlarına sağlayamadığı için eğitimler hava yollarının kendi içlerindeki anlaşmaları doğrultusunda Türk Hava Yolları Uçuş Ekibi Eğitim Müdürlüğü tarafından veriliyor.
Hosteslik eğitimi toplamda 300 saat civarı süren, 2-3 aylık yoğun bir eğitimdir. Hostesliğe başvuru aşamasında ileri seviye İngilizce şart olduğu için bazı eğitimler adayların zaten İngilizce anlayabildikleri varsayılarak İngilizce olarak verilir. Önce yazılı, yani teorik bilgiye dayalı bir eğitim süreci olur. Bu süreç içinde hostes adaylarının aşağıdaki konular hakkında bilgi birikimi edinmeleri beklenir:
- Uçak içi iletişim
- Anons ve diksiyon
- Kabin görevleri
- Uluslararası hava yolu kuralları
- Uçak tanıtımı
- Havacılık İngilizcesi
- Güvenlik ekipmanları
- Uçuş teorisi
Bu alanlarda aldıkları eğitim sonrasında yazılı bir sınava tabi tutulan adaylar bu sınavı geçerek yeterli bilgiye sahip olduklarını kanıtladıktan sonra bu defa hem teorik hem pratik olarak aşağıdaki alanlarda dersler almaya başlarlar:
- Uçak içi servis
- Yolcu hizmetleri
- Güvenlik prosedürleri
- Acil durum prosedürleri
- İlk yardım eğitimi
- Tehlikeli eşyalar
- İnsan ilişkileri
Tekrar bir sınava girdikten sonra başarılı olan adaylar hosteslik sertifikası alarak eğitimlerini tamamlarlar. Bu sertifika birçok hava yolu tarafından geçerli bir sertifika olduğu için sertifika sahipleri farklı bir hava yolu şirketinde çalışmak istemeleri halinde bu imkana sahiptirler.
Hostesin Görevleri Nelerdir?
- Pilotların uçuşlardaki yardımcıları hosteslerdir. Kokpitteki iletişimin büyük bir kısmını sağlayan hostesler aynı zamanda pilotlarla yolcular arasındaki iletişimden de sorumludur.
- Uçaktaki yolcu sayısının satılan biletlerle uyuşması ve bileti olup uçağa bindiği halde koltuğunda olmayan yolcuların tespiti kabin ekibinin sorumluluğudur. Uçakta yerinde olmayan bir yolcu varsa hostesler gözlemleri doğrultusunda bu yolcunun nerede olduğunu öğrenmek zorundadır.
- Uçuş güvenliği hosteslerin aslı görev konularından biridir. Her uçuştan önce acil çıkış kapısının yanındaki koltukta oturan yolcu acil bir durumda yapması gerekenlerden haberdar edilmelidir. Ayrıca kalkışa yakın zamanda 5-6 dakikalık bir sunumla yolculara olası bir kazada neler yapmaları gerektiği hostesler tarafından anlatılmalıdır.
- Hostesler engelli, yaşlı ya da çocuk gibi özel ihtiyaçları olan yolcularla birebir iletişim sağlamalı, bu yolcuların gerekli ihtiyaçlarının ve isteklerinin sağlanması için ellerinden geleni yapmalıdır.
- Uçuş sırasında meydana gelebilecek sağlık sorunlarının ilk yardımı hostesler tarafından yapılmalıdır. Bazı özel durumlarda uçakta yetkili bir doktor olup olmadığı sorularak diğer yolculardan yardım istenebilir ancak bu yardım da hostesin kontrolü altında olmalıdır.
- Uçuş sırasındaki ikramların servisi hostesler tarafından yapılır. Bilet alma aşamasında özel bir menü talep eden yolcuların takip edilmesi ve isteklerinin yerine getirilmesi hosteslerin sorumluluğundadır.
- Hostesler yolculuk bitiminde yolcuların tahliyesine yardımcı olmakla görevlidirler. Hostesler, bir kaza söz konusu olup suya inmek zorunda kalınması halinde şişme merdivenlerin aktif edilmesi ve yolcuların acil çıkış kapılarına yönlendirilmesini sağlamalıdır.
- Uçuşlar arasında uçağın temizliğinden ve güvenliğinden emin olmak adına koridorların, koltuk altlarının ve koltuk üstü bagaj yerlerinin kontrolünü sağlamalıdır.
Hosteslik Maaşları Ne Kadar?
Hosteslere verilen maaşlar hava yolu şirketine ve görev yerlerine göre değişkenlik gösterir. Genelde söz edilen ücretler 4.000-6.000 TL civarında olsa da bu konuda resmi bir açıklama ya da belgeyi hava yolu şirketlerinin kendilerinden almak pek mümkün değil. Sivil havacılık kabin hizmetleri maaşları, host maaşları, Pegasus hostes maaşları ne kadar sorularına net bir cevap vermek bu yüzden pek mümkün değil. Kabin memurlarına verilen maaşlar düşünüldüğünde THY hostes maaşlarının diğer hava yollarından daha yüksek olduğuna dair söylentiler mevcut fakat bunun da aynı şekilde bir resmi kaynağı yok.
Hosteslik maaşlarıyla ilgili dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da çoğu hava yolu şirketinin hosteslere uçtukları süreleri dikkate alarak ödeme yapmasıdır. İşe yeni başlayan, kıdemsiz personel genelde kısa süreli, iç hatlar uçuşlarında görevlendirilirken tecrübesi arttıkça ABD, Çin, Kore gibi uzun süreli uçuşlara görevlendirilir, dolayısıyla daha çok para kazanır.
Hostes Olmanın Dezavantajları Nelerdir?
Maddi getirisi yüksek, prestijli ve aynı zamanda dünyayı gezmeye yardımcı olabileceği için mükemmel bir meslek gibi görülen hostesliğin de bazı dezavantajları var elbette.
- Özellikle belirli bir yaşa kadar ailesinin yanından hiç ayrılmamış kişiler hostesliğin ilk yıllarında oldukça zorlanabilirler. Hele ki hava yolu şirketinin genel merkezinden uzakta bir şehirde yaşayanlar ailelerini uzunca bir süre görmeme ihtimalini göz önünde bulundurmalılar.
- İnsanlarla ilişki halinde olmayı gerektiren her meslekte olduğu gibi hosteslikte de ilginç insanlarla karşılaşma ihtimali yüksek. Hostes, bazen yolcunun kendi hatasından kaynaklanan anlaşmazlıklarda bile alttan alarak sorunu çözmeye odaklanmalı.
- Hosteslerin devlet memurları gibi sabit bir çalışma planı yoktur. Uçuş planları aylık ya da haftalık olarak kendilerine bildirilir. Bazı hava yolları çalışanlarına uçuşlar arasında seçim yapma vb. haklar tanırken bazıları da hosteslerin kendilerine verilen plana tam olarak uymalarını bekler.
- Hostesler, bazı zamanlarda farklı saat dilimlerinde yaşamaya uyum sağlayabilecek yapıda olmalı.
- Müşterilerde “birlik” hissi uyandırmanın bir parçası olarak hava yollarının kabin memurları için koyduğu oldukça sıkı kılık kıyafet yönetmelikleri vardır. Hosteslerin kıyafetleri daima ütülü olmalı, hava yolu tarafından belirlenen saç toplama, aksesuar kullanma gibi limitlere uyulmalıdır. Ayrıca kadın hosteslerin kullanabilecekleri rimelden ojeye kadar her şey hava yolu şirketi tarafından belirlenir.
Nasıl Pilot Olunur? Şartlar ve Maaşlar
Kabin Memuru Amiri Maaşları Ne Kadar?
Bir önceki yazımız olan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Mezunları Nerelerde Çalışabilir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.