İş İlanlarım.Net – Güncel İş İlanları

Sigortası Olmayanlar Sağlık Ocağına Aile Hekimine Gidebilir Mi?

14.06.2017

Ülkemizde bir süre önce sağlık sisteminde değşiklikler yapılmıştı. Bu değişikliklere göre, sigorta kapsamında çalışan insanların sağlık sigortaları işverenler tarafından yapılıyor. Bu kişilerin bakmakla yükümlü olduğu birinci dereceden aile fertleri de söz konusu kişinin sigortasından faydalanabiliyor. Bir de uzun zaman önce geçilen “Genel Sağlık Sigortası” yani GSS sistemi var. Bu sistem de 18 yaşın üzerindeki çalışmayan ve öğrenci olmayan kişileri kapsıyor. 

Eğer sağlık sigortanız varsa, sigortanız üzerinden dilediğiniz yerde istediğiniz gibi ücretsiz muayene olabiliyorsunuz. Tabii bu devlet hastaneleri için geçerli. Özel hastanelerde özel sağlık sigortası geçiyor. Birçok şirket çalışanına özel sağlık sigortası da yapıyor. Bu sigortaların anlaşmalı olduğu hastanelerde kişiler poliçe kapsamında muayene ve tedavi olabiliyorlar.

Aynı zamanda eğer öğrenci iseniz anneniz ya da babanız sigorta kapsamında ise onların üzerinden de bakılmanız mümkün. Ancak Genel Sağlık Sigortası kapsamında iseniz yapmış olduğunuz gelir testi doğrultusunda aylık ödeyeceğiniz prim devlet tarafından belirleniyor. Ve kişilerin sağlık sisteminden ücretsiz olarak yararlanmak için bu primleri ödemeleri gerekiyor.

Genel olarak sağlık sisteminin çalışma şeklini özetledik. Peki, sosyal güvencesi olmayanlar sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanır? Sigortası olmayan sağlık ocağına gidebilir mi? Sigortasız kişiye aile hekimi ücretli mi? Sağlık güvencesi olmayan vatandaşların en çok merak ettiği konuların başında aile sağlığı merkezlerine muayene olup olamayacakları geliyor. Biz de sizler için hazırladığımız bu yazıda “Sağlık ocakları sigortasız bakıyor mu? Sigortam yok, sağlık ocağı para alır mı?” sorularının yanıtlarını detaylı bir şekilde açıklayacağız. Siz de sigortam yok sağlık ocağında muayene olabilir miyim diye düşünüyorsanız, bu yazıyı inceleyebilirsiniz. 

SGK’sı Olmayan Sağlık Ocağında Muayene Olabilir mi?

Herkesin yaşadığı yani ikamet ettikleri yerde sağlık ocakları bulunmaktadır. Her sağlık ocağında ise aile hekimleri mevcuttur. Sağlık ocağına gittiğiniz taktirde sizin bölgenize bakan aile hekimine muayene olabilirsiniz. Herhangi bir sağlık sigortanız olmasa da aile sağlığı merkezinden hizmet alabilirsiniz. Yani “Sağlık ocağında sigorta olmadan muayene olur mu?” sorusunun cevabı, evettir. 

Peki, Sigortasız Kişilere Sağlık Ocağı Ücretli mi?

Sigortasız sağlık ocağına gidilir mi konusuna açıklık getirdik. Dediğimiz gibi çalışmasanız ve herhangi bir sosyal güvenceye dahil olmasanız da gidip aile hekimliğinde muayene olabilirsiniz. Fakat eğer hiçbir sağlık güvenceniz yoksa, yani çalışmıyor veya GSS primlerinizi dışarıdan ödemiyorsanız, sağlık ocağı muayene ücreti miktarını ödemeniz gerekir. Konuyu şöyle özetlemek gerekirse:

Sigortasız Aile Hekimine Gidilir mi?

Evet, gidilir. Sigortası olmayan vatandaşlar da sağlık ocaklarına gidebilirler. 

Sağlık Ocağı Ücretsiz Midir?

SGK’lılara, emeklilere, ailesinden sigortalı kişilere ve GSS prim borçlarını ödeyenlere ücretsizdir. 

GSS Prim Borcunu Ödemeyenler İçin Sağlık Ocağı Ücretli midir?

Geliri belirli bir seviyenin altında olan kişiler için GSS zorunlu değildir. Bu kişilerin primleri devlet tarafından ödenir ve sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanabilirler. Fakat gelir seviyesi uygun olmasına rağmen GSS ödemeyen kişiler için sağlık hizmetleri ücretlidir. 

Sağlık Ocağı Sigortasız Muayene Ücreti Ne Kadar?

GSS primini ödeyenlerin aile hekimi sigortasız muayene ücreti diye bir ücret ödemelerine gerek yoktur. Sigortalılar ve genel sağlık sigortası primini ödeyenler muayene ve sağlık ocağında yapılan testler için herhangi bir ücret ödemezler. Yani GSS primlerinizi ödediğiniz sürece çalışmasanız dahi sağlık ocağında kan tahlili, idrar tahlili, muayene gibi hizmetlere para vermeniz gerekmez.

Fakat SGK’nız yoksa ve gelir seviyeniz belirlenen minimum değerden yüksekse ve buna rağmen genel sağlık sigortası primini ödemiyorsanız, sağlık ocağında aldığınız muayene hizmeti karşılığında ücret ödemeniz gerekir. Bu ücret reçeteyi götürdüğünüz eczane tarafından tahsis edilir. 

Genel Sağlık Sigortası Primi Ne Kadar?

Yazı boyunca GSS olarak bilinen sistemden bahsettik. Bu sistemle çalışmayan ve herhangi bir sağlık güvencesi olmayan kişilerin de sağlık sistemlerinden ücretsiz bir şekilde faydalanabilmesi için geliştirmişti. Peki, bahsettiğimiz bu prim neye göre belirleniyor, kimler GSS ödemesi yapıyor? 

Kimler GSS Öder?

Genel sağlık sigortası, 18 yaşından büyük olup çalışmayan ve herhangi bir aile bireyinin sigortasından faydalanamayan kişiler için geçerli bir sistem. Bu sisteme dahil olan kişiler her ay belirlenen miktarda prim ödemesi yaparak sağlık hizmetlerinden faydalanma hakkı kazanıyor. 

Sistemin dışında tutulanlar ise gelir seviyesi genel sağlık sigortası primini ödeyemeyecek kadar düşük olan kişiler. Bu sınır 2020 yılı için 981 TL olarak belirlendi. Yapılan gelir testinde gelir seviyesi bu meblağın altında kalan kişilerin GSS primleri devlet tarafından ödenir ve bu kişiler sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde faydalanabilirler. 

Gelir Seviyesi Nasıl Belirlenir?

Geliri düşün olan ve çalışmayan kişilerin gelir seviyesi kaymakamlıklara bağlı olan “Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı” tarafından belirlenir. Gelir testinde kişinin aylık geliri ve bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısı baz alınır. Çıkan sonuca göre GSS prim miktarı belirlenir. 

Daha öncesinde sağlık ocağında ücretli muayene olduysanız, gelir testi yaptırdıktan sonra geçmişe dönük ücret iadesi de alabilirsiniz. Eğer gelir seviyeniz GSS ödemeye yetmiyorsa, eczaneden aldığınız makbuzla kaymakamlığın ilgili vakfına başvurabilirsiniz. 

İş yeri İçin Sağlık Raporu Nereden ve Nasıl Alınır?

SGK İşten Ayrıldıktan Sonra Ne Kadar Geçerli?

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.