İş İlanlarım.Net – Güncel İş İlanları

Uzay Mühendisliği Bölümü ve İş İmkanları Hakkında

15.04.2015

Üniversite Uzay Mühendisliği Bölümü Özellikleri 

Merhaba Sayın Okurlarımız. Ülkemizde pek tercih edilmese de bu alanda hevesli olanlar ve uzaya ilgi duyan insanların bu bölümde okumalarından yola çıkarak sizlere bu bölüm hakkında bir araştırma yaptık. Hangi üniversitelerde var bu konuya değinmek istiyoruz. İstanbul Teknik Üniversitesi,ODTÜ ve Türk Hava Kurumu Üniversitesinde bu bölümde öğrenciler okumaktadır. Peki mezun olduktan sonra ne oluyor ? Astronot mu ? Yoksa Uzay Mekiği  Kaptanı mı ? Bir hevesle bu bölümü okumak gerçekten büyük bir hata olur diyebiliriz. Çünkü bölüm havalı,farklı olduğu kadar da zor bir bölümdür. Matematiksel işlemlerin yoğun olarak kullanıldığı bunun yanında fizik,fen ve diğer mühendislik dallarının karışımını bu mesleği yapacak olan insanlar Uzay ve Uzay Araçları için kullanacaklar diyebiliriz.

Uzay Mühendisliği

Uzay Mühendisleri Türkiye’de Ne İş Yapar ? : Aslında bu sorunun yanıtını vermek zor olmasa gerek. Ülkemiz uzay araştırmaları açısından pek ilerde sayılmaz. O yüzden bir hevesle okunan bu bölümden mezun olduktan sonra Uzay Araştırma Merkezinde çalışmak gibi bir hayaliniz varsa hayalde kalabileceğini unutmayınız. Şöyle bir durumda var. NASA yıl içerisinde uluslararası sınavlar yapmakta ve staj başvurularını kabul etmektedir. Eğer bu sınavlardan başarı ile geçerseniz kendinizi NASA’da bulabilirsiniz.

Nerede Çalışabilir ? :Durum elbette bu kadar iç karartıcı değil. Ülkemizde Türk Hava Kurumunda,Savunma Sanayinde,TUBİTAK-SAGE, TÜBİTAK-UZAY, Yazılım-Bilişim,ROKETSAN,Havayolu Şirketlerinde,Uzay Ar-Ge firmalarında,Türk Hava Yollarında ve Türk Havacılık Sanayi(TAI) gibi kurumlarda da çalışabilmektedir. Yani Uzay Mühendisliğini bitirdikten sonra İş Olanakları yok değil. Yıl içerisinde bu kurumlar mühendislik dallarında Uzay Mühendisliği bölümünden de personel ve memur alımı yapmaktadır. Yani içiniz ferah olsun.

Uzay Mühendisliği Bölümü gerçekten zor bir bölümdür diyebiliriz. Zaten kazanabilmek için Üniversite Sınavlarında iyi bir puan almış olmak gerekmektedir. Belli başlı üniversitelerde olduğundan alımlarda ona göre yıl içinde az olmaktadır. Yani çok az öğrenci hayalini kurduğunu bu mühendislik için üniversiteye yerleşiyor diyebiliriz. Üniversitede bu bölümle alakalı neler gösteriyorlar bu konuya da değinmek istiyoruz.

Uzayı ve uzayda hareket eden araçların izlenmesi,tanınması gibi dersler gösterilmektedir.Bir cismin bir aracın uzaya nasıl gönderileceğini uzayda nerede durması gerektiğini nelere maruz kalacağını ve kaldığını,istenilen yörüngeye oturtulması gibi karmaşık süreçler sizleri bekliyor diyebiliriz. Gerçekten epey zor bir bölüm.Gözünüzü korkutmak için söylemiyoruz. Bu bölümde okuyacak öğrencinin problem çözme kabiliyeti oldukça güçlü olmalıdır.Disiplinli bir çalıştırma gerekeceği için şakaya gelmeyecek işleri yapacak olan bu mühendisler bir sorun ve bir problem karşısında hızlı fikirler üretebilmelidir. Teknolojiyi de yakından takip etmesi gerekmektedir. Buna karşılık olarak güncel bilgisinin de özellikle de uzayla ilgili güncel bilgileri sık sık takip etmesi faydasına olacaktır.

Kaynak:
Kaynak

Bir önceki yazımız olan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Mezunları Nerelerde Çalışabilir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.