İş İlanlarım.Net – Güncel İş İlanları

2020 ALES/1 Ne Zaman Yapılacak? Sınavın Kapsamıyla İlgili Detaylar

28.05.2020

ÖSYM tarafından Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) kılavuzu açıklandı. Yayınlanan kılavuzda sınava girecek adayların yerine getirmesi gereken adımlar ve başvuru tarihleri belirtildi. Aynı zamanda kılavuz sınavla ilgili başvuru, sınav ve sınav sonuçlarının değerlendirilmesi esaslarını kapsamaktadır. Sınav tarihini bekleyen adayların gözü kulağı yayınlanan kılavuza çevrildi. Peki 2020 yılında ALES sınavı ne zaman yapılacak? Sınavın kapsamı nelerden oluşuyor? İşte 2020 yılında yapılacak ALES sınavına dair bütün detaylar…

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı(ALES); Türkiye’de lisansüstü eğitime girişte, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde ve teknik öğretmenler için mühendislik tamamlama programlarında ilgili kurumların kullanacakları puanları veren bir sınavdır. ÖSYM sınava başvuru şartlarını, sınavın uygulama şekline ve sonuçların değerlendirilmesine ilişkin kuralları açıkladı.

2020 ALES Sınavının Kapsamı Nedir?

ALES sınavına belirlenen şartlara uygunluk gösteren ve başvurularını tamamlayan adaylar katılabilmektedir. Sınav, 81 il merkezi ile Lefkoşa’da yapılacaktır. Sınavda adaylara sayısal ve sözel olmak üzere iki farklı test uygulanır. Sayısal testi adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme becerilerini ölçmeye yönelik 50 sorudan; sözel testi sözel becerilerini ölçmeye yönelik 50 sorudan oluşmaktadır. Sorular, belirlenen yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlilikleri ve bilgiyi ölçmeye yönelik değildir. Bu nedenle farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri şekilde hazırlanmaktadır.

ALES Sınavına Girme Şartları Nelerdir?

Adayların ALES sınavına girmesi için ilk adımda başvuru işlemlerinin tamamlamaları gerekir.  Adayların başvuruları elektronik ortamdan alınmaktadır. 2020 ALES kılavuzuna göre; adayların başvuru işlemlerinde izleyeceği adımlar belirlenmiştir:

  • Aday başvuru formu, başvuru süresi içinde ÖSYM’nin kurumsal web sitesi üzerinden temin edilmelidir. Ayrıca başvuru formunun dağıtımı ve satışı yapılamayacaktır.
  • Merkezi kayıtlarında geçerli bir fotoğrafı bulunmayan adaylar, başvurularını belirlenen bir başvuru merkezi aracılığıyla yaparlar.
  • Merkezi kayıtlarında geçerli bir fotoğrafı bulunan adaylar, başvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla veya diledikleri başvuru merkezinden yapabilirler. (Geçerli fotoğrafın niteliği, başvuru sahibinin son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinden çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmiş olması gerekir.)
  • Başvuru merkezinden yapılabilecek başvurularda adaylara kolaylık sağlanması açısından, başvuru merkezlerinin adresleri ÖSYM sitesinde belirtilmiştir. Adayların kendilerine en yakın adresteki başvuru merkezinden, resmi iş gününde ve saatinde alınmaktadır.
  • Adayların başvuru bilgilerinin sisteme kaydını yaptıktan sonra sınav ücretini yatırarak başvurularını tamamlaması gerekir.

ALES Sınav Ücreti Ne Kadardır?

ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından sınav ücretleri belirlenmiş ve ÖSYM’nin internet sayfasından kamuoyuna duyurulmuştur. Adayların sınav ücretiyle ilgili dikkat etmesi gereken konulardan biri; başvuru merkezleri ve bankalar tarafından kılavuzda belirtilen ücretlerin dışında herhangi bir işlem için ayrıca ücret talep edilemeyeceğidir. Aynı zamanda çeşitli nedenlerle sınava giremeyen, sınava girdiği halde başarı sağlayamayan veya sınavı geçersiz sayılan, başvurusu kabul edilmeyen adayların ödedikleri sınav ücretlerini geri almaları mümkün değildir. ÖSYM tarafından sınav ücreti 130 TL olarak belirlenmiştir. ALES geç başvuru sınav ücreti ise 195 TL olarak değişiklik gösterir.

ALES Sınavı Ne Zaman Yapılacak?

2020 ALES sınav ve başvuru tarihlerini ÖSYM kendi web sitesi üzerinden açıklamıştır. ALES sınav giriş yerleri sınav tarihinden 1 hafta önce aynı şekilde ÖSYM sistemi üzerinden sorgulanabilecektir. ÖSYM takvimine göre açıklanan sınav tarihleri şu şekildedir;

  • ALES/1 SINAV TARİHİ: 16 Ağustos 2020
  • ALES/2 SINAV TARİHİ: 6 Aralık 2020
  • ALES/2 BAŞVURU TARİHLERİ: 01-12 Eylül 2020

2020 KPSS Ne Zaman? Başvurular Nasıl Yapılır?

ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine Nasıl Giriş Yapılır?

Bir önceki yazımız olan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Mezunları Nerelerde Çalışabilir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.