İş İlanlarım.Net – Güncel İş İlanları

2020 KPSS Başvurusu Nasıl Yapılır? Başvuru Ücreti Hangi Bankaya Yatırılacak?

28.05.2020

2020 Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS), kamu kurum ve kuruluşların bazı kadro ve pozisyonlarında ilk defa atanacaklar için düzenlenen bir sınav niteliğindedir. Kamu personeli olmak isteyenler, yıl içerisinde çeşitli dönemlerde gerçekleştirilen Kamu Personeli Seçme Sınavı hazırlıklarına son gaz devam ederken bir yanda da adaylar KPSS başvurularının aşamalarını ve sınav tarihlerini araştırmaya başladılar. Adaylar, KPSS başvurusunun nasıl yapılacağını da merak ediyor. ÖSYM tarafından KPSS adaylarının başvuru aşamasında ve sınav süresinde takip etmesi gereken adımlar açıklandı. Peki,  KPSS başvuruları nasıl yapılır? 2020 KPSS sınavları ne zaman yapılacak? İşte, KPSS’e dair merak edilen bütün detaylar…

“Kamu görevlerine ilk defa atanacaklar için yapılacak sınav hakkında genel yönetmelik” hükümleri kapsamında KPSS kılavuzu yayımlandı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yayınlanan kılavuzda; KPSS sınavları tarihleri ve başvuru aşamaları belirlendi. Sınava girecek adayların bu kılavuzda yer alan bilgiler ışığında başvurularını tamamlamaları gerekir. Aynı zamanda sınav tarihlerini kesin bir şekilde öğrenmek isteyenler için ÖSYM- 2020 KPSS kılavuzu en kesin bilgileri içeren kaynaktır.

Kamu görevlerine ilk defa atama yapılacak kadrolar A grubu kadrolar ve B grubu kadrolar olmak üzere ikiye ayrılır. Bu gruplar sayesinde, adayların girecekleri sınavları belirler:

  • KPSS A Grubu Kadrolar: Başbakanlık, Bakanlıklar, bunların müsteşarlık, başkanlık ve bağımsız genel müdürlük düzeyindeki bağlı ve ilgili kuruluşları ile bağlı ortaklıklarındaki, özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen ve belirli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutulan mesleklere ilişkin kadro ve görevler ile il özel idareleri ve belediyelerin teftiş kurullarına
  • KPSS B Grubu Kadrolar:190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin eki listelerde yer alan, genel ve özel bütçeli kurumlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunlar ile kurulan fonlar ve kefalet sandıkları, il özel idareleri ve belediyeler, il özel idareleri ve belediyelerin kurdukları birlikler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine atama yapılacak kadro ve görevlere atanacaklar içindir.

Kamu Personeli Seçme Sınavı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kamu Personeli Seçme Sınavına başvurular internet üzerinden yapılabileceği gibi başvuru merkezlerine adayın bizzat müracaat etmesi şeklinde de yapılabilir.

İnternet aracılığıyla başvuru yapmak isteyen adayların; ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli fotoğrafı ve eğitim bilgisi bulunması gerekir. Şartlara uygunluk gösterenler başvurularını bireysel olarak ÖSYM’nin resmi web sitesinden yapabilirler.  Adayların başvuru yapmasından önce o yıl belirlenen sınav ücretini ilgili bankalar üzerinden yatırmaları lazımdır. Başvuruda gerekli olan geçerli fotoğraf ve eğitim bilgisinin şartları şu şekilde belirlenmiştir:

  • Geçerli Fotoğraf: Son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinden çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş fotoğraf şeklinde tanımlanır.
  • Eğitim Bilgisi: Yükseköğretim Bilgi Sistemi (YÖKSİS) veya ÖSYM arşivi kaynaklı olup herhangi bir düzeltme/ değişiklik bulunmayan bilgileri ifade eder.

ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı veya eğitim bilgisi bulunmayan adaylar, başvurularını ÖSYM başvuru merkezlerinden yapabilirler. Başvuru merkezlerinden yapılan müracaatlar, resmi iş günü ve resmi iş saatlerinde alınır. Başvuru merkezlerinin adresleri, başvuru tarihlerinde ÖSYM’nin resmi web sitesi üzerinden yayınlanır. Adaylar kendilerine en uygun olan merkez üzerinden başvurularını yapabilirler.

KPSS Ücretleri Hangi Bankalara Yatırılır?

Kamu Personeli Seçme Sınavı ücreti, her yıl ÖSYM tarafından düzenlenir. KPSS ücretlerinin yatırılacağı bankalar arasında; T.C Ziraat Bankası, Akbank, Türk Ekonomi Bankası (TEB), Deniz Bank, Kuveyt Türk, PTT ve Halk Bankası yer alır.

2020 KPSS Ne Zaman Yapılacak?

Kamu Personeli Seçme Sınavı, farklı oturumlardan oluşur:

KPSS A Grubu ve Öğretmenlik (GENEL YETENEK-GENEL KÜLTÜR, EĞİTİM BİLİMLERİ)

Sınav tarihi: 06.09.2020

KPSS A Grubu ve Öğretmenlik (ALAN BİLGİSİ) 1. Gün

Sınav tarihi: 12.09.2020

KPSS A Grubu ve Öğretmenlik (ALAN BİLGİSİ) 2. gün

Sınav tarihi: 13.09.2020

KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT)

Sınav tarihi: 20.09.2020

ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine Nasıl Girilir?

Bir önceki yazımız olan KPSS'de Hiç Matematik Yapmadan Sınav Kazanılabilir Mi ? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.