2019 LGS Sınavı Ne Zaman Yapılacak? Sınavın Kapsamıyla İlgili Detaylar
Türkiye genelinde 8. sınıftaki öğrencilerin, orta öğretime geçiş uygulamaları doğrultusunda yapılacak olan Liseye Geçiş Sınavı (LGS) başvuru süresi 14 Nisan’da tamamlandı. Lise eğitimine devam edecek öğrencilerin gözü Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayımlanan LGS kılavuzuna çevrildi. Peki yayımlanan kılavuza göre; LGS sınav tarihi ne zaman? Sınavın kapsamında neler yer alıyor? LGS sınavına dair hem öğrencilerin hem de ebeveynlerin kafasında bir sürü soru işareti bulunuyor. İşte LGS sınavına dair merak edilen bütün detaylar…
Lise Geçiş Sınavına; resmi ya da özel ortaokullar, imam hatip ortaokulları ve geçici eğitim merkezlerinin 8. sınıflarında öğrenim gören öğrenciler girmektedir. Bu öğrencilerin, tercihleri ve aldıkları puanlar neticesinde fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, özel program ve proje uygulayan eğitim kurumları ile mesleki, teknik, Anadolu liselerinden hangisine yerleştireceğine ilişkin düzenlemelerin yapılması amacıyla gerçekleştirilen merkezi sınavdır. MEB tarafından LGS sınavının kapsamı, sınav tarihleri ve sonuçların değerlendirilmesine dair bilgileri içeren sınav kılavuzu yayınlandı.
İçindekiler
LGS Sınavının Kapsamı Nedir?
Merkezi sınav, tüm il merkezleri ile başvuru sayısına göre gerekli görülen ilçe merkezlerinde ve sınava girecek sayısının en az 10 olması durumunda belirlenen yurt dışı sınav saatlerinde yapılacak. Sınava girecek öğrencileri iki oturum bekler. Toplamda çoktan seçmeli olarak 90 soru sorulur. İki oturumda aynı gün içerisinde arka arkaya yapılır.
Birinci oturum; 50 soruluk sözel alandan oluşur ve süresi 75 dakikadır. Birinci oturumda, 8’inci sınıf Türkçe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil derslerine ilişkin sorular sorulur. İlk oturum, Türkiye saatiyle 9.30’da başlar.
İkinci oturum ise; 40 soruluk sayısal alandan oluşur ve süresi 80 dakika olacaktır. İkinci oturumda Matematik ve Fen Bilimlerinden sorular yöneltilecektir. Sayısal dersleri kapsamında Temel Matematik, Geometri, Fizik, Kimya, Biyoloji konuları yer alır. İkinci oturum, Türkiye saatiyle 11.30’da başlayacaktır.
LGS Sınavına Girme Şartları Nelerdir?
Adayların LGS sınavına girmesi için ilk aşamada başvuru işlemlerini tamamlamaları gerekir. MEB LGS sınavı kılavuzuna gore; başvuru işlemleri ve sınav sonuçlarına dair bütün işlemler elektronik ortamdan yapılmaktadır. Merkezi sınav başvuru ve sonuçlarına ilgili işlemlerde herhangi bir sorunla karşılaşmak istemeyen adayların, elektronik ortam üzerindeki bilgilerinin kayıtlı ve güncel olması gereklidir. Aday başvurularının geçersiz sayılabileceği durumlar ise açıkça belirtilmiştir:
- Elektronik ortamdaki öğrenci bilgilerinde eksiklik, çelişki veya hata varsa
- Sınav başvurusu elektronik ortamda okul müdürlüğü tarafından onaylanmamışsa
- Yurt dışından başvuru yapan öğrencilerin belgelerinde eksiklik varsa adayların sınava girmesi mümkün olmamaktadır.
LGS Sınav Giriş Belgesi Nasıl Alınır?
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen LGS sınav kılavuzuna göre; sınav giriş belgeleri 22 Mayıs’ta yayınlanacak. Adaylar bu belge sayesinde sınava girecekleri yeri tam olarak öğrenecekler.
Üzerinde adayın fotoğrafının bulunduğu sınav giriş belgesi, 22 Mayıs 2019 tarihinden itibaren elektronik ortamda okul müdürlükleri tarafından alınabilmektedir. Müdürlüğün sınav giriş belgesinin çıktısını aldıktan sonra mühürleyerek onayladıktan sonra öğrenci adayına teslim etmesi gerekir.
Yurt dışında e-okul sistemine kayıtlı olmayan öğrenciler, sınav giriş belgelerini 22 Mayıs 2019 tarihinden itibaren bulundukları ülkenin Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilik, Başkonsolosluk veya Konsolosluklarından alacak ve onaylatacaklardır.
2019 LGS Sınavı Hangi Tarihte Yapılacak?
Milli Eğitim Bakanlığınca düzenlenen LGS sınavı, 1 Haziran 2019 Cumartesi günü yapılacak. Sınava girecek adayların 1 Haziran’da saat 09.30’da ilk oturuma; saat 11.30’da ise ikinci oturuma girerek sınavlarını tamamlamaları beklenir.
LGS sına sonuçlarının ilan tarihi ise; 24 Haziran 2019 Pazartesi günü belli olacak. Adaylar ilan edilen puanlara göre, tercihlerini yapabilecekler.
Bir önceki yazımız olan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Mezunları Nerelerde Çalışabilir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.