İş İlanlarım.Net – Güncel İş İlanları

Bahçe Tarımı Mezunları Ne İş Yapar? İş Olanakları Nelerdir?

01.08.2019

Bahçe tarımı bölümü, fidan ve süs bitkileri yetiştiriciliği, peyzaj ve kaliteli tohumculuk, mantar yetiştiriciliği ve organik tarım gibi faaliyetleri kapsayan, 2 yıllık bir eğitim programıdır. TYT puanı ile tercih edilen ve taban puanı 167 seviyelerinden başlayan bu bölümün mezunları genellikle özel sektörde çalışır. Bahçe tarımı bölümünden mezun olan öğrenciler bahçe bitkileri, tarla bitkileri, toprak bilimi ve bitki besleme gibi bölümlere DGS ile geçiş yaparak eğitimlerini lisans programına tamamlayarak iş olanaklarını artırabilirler.

Bahçe Tarımı Bölümü Nedir?

Ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesi hariç hemen her bölgesinde bahçe tarımı yapılması mümkün. Bu potansiyeli kullanarak daha verimli ve bilinçli üretim yapmak amacı ile, özellikle 2000 yılından sonra birçok üniversitede meyvecilik ve fidancılık faaliyetlerini kapsayan pek çok bölüm kuruldu. Bu bölümler daha sonra bahçe tarımı adı altında birleşerek öğrenci yetiştirmeye ve bu konuda nitelikli bireyler yetiştirmeye başladı.

Bahçe tarımı bölümünün eğitim süresi tüm üniversitelerde 2 yıldır. Bu süreçte öğrencilere zorunlu ve seçmeli mesleki derslerden oluşmak üzere bitkilerin fizyolojisi ve morfolojisi, yetiştiriciliği, beslenmesi, işlenmesi, muhafazası, pazarlanması, ambalajlanması, hastalık ve zararlılarla mücadele gibi konular ile alakalı teorik ve pratik dersler verilmektedir.

Bahçe tarımı bölümü hakkında bilgi sahibi olmak isteyen adaylar için bölümün amacı şu şekilde tanımlanabilir: Hayvansal ve bitkisel üretime ilgi duyan, açık hava koşullarında çalışmaktan hoşlanan, inceleme ve araştırmaya meraklı, düzenli çalışabilen, sorunlar karşısında farklı çözümler üretebilen, doğam yaşam ve çevre bilincine sahip, çevre başta olmak üzere tüm konularda etik değerlere bağlı, eleştirel düşünme becerisine sahip organik tarım teknikerleri yetiştirmektir.

Kimler Bahçe Tarımı Bölümünü Tercih Etmeli?

Bahçe tarımı alanında çalışmak isteyen bireylerin;
  • Fenni bilimlere, özellikle biyolojiye ilgisinin olması,
  • Açık havada çalışmaktan hoşlanması,
  • Beden ve zihin bütünlüğü ile arazide çalışabilecek kadar sağlıklı olması,
  • Tarımsal ilaç veya ürünlere alerjisinin olmaması gerekir.

Bahçe Tarımı Bölümü Dersleri

Üniversiteden üniversiteye küçük farklılıklar görülse de genel olarak bahçe tarımı dersleri şu şekildedir;

  • 1. yarıyıl dersleri: Botanik, Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği, Fidancılıkta Mekanizasyon, Bahçe Bitkileri Tarımı, Toprak Bilgisi ve Bitki Besleme, Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 1, Yabancı Dil 1 (İngilizce)
  • 2. yarıyıl dersleri: Bitki Fizyolojisi, Fidancılıkta Sertifikasyon, Fidancılık Uygulamaları 1, Asma Fidan Yetiştiriciliği, Meyve Yetiştiriciliği, Türk Dili 2, Yabancı Dil 2 (İngilizce), Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 2, Staj
  • 3. yarıyıl dersleri: Fidancılıkta Doku Kültürü ve Biyoteknoloji, Bitki Büyüme Düzenleyicileri ve Uygulamaları, Meyve Yetiştiriciliği 2, Meyve Fidanı Yetiştirme Tekniği-1, Fidancılık Uygulamaları 2, Bitki Koruma ve Biyolojik Mücadele, Süs Bitkileri ve Fidanı Yetiştiriciliği.
  • 4. yarıyıl dersleri: Bitki Islahı ve Genetik, Fidancılık Uygulamaları 3, Sulama, Fidan Muhafaza ve Pazarlama, Fidanlık Tesisi ve İşletmeciliği, Meyve Fidanı Yetiştirme Tekniği 2, Seminer, Staj

Bu derslerin yanı sıra ilgili üniversitenin yönetmeliğinde belirtilen staj ve mezuniyet projesi gibi çalışmaları başarı ile tamamlayan öğrenciler, dördüncü yarıyıl sonunda mezun olmaya hak kazanırlar.

Bahçe Tarımı DGS Geçiş Bölümleri

Bahçe Tarımı bölümünden DGS ile geçiş yapılabilen beş farklı lisans bölümü bulunuyor. DGS’de başarılı olan tüm bahçe tarımı öğrencileri, aşağıdaki 4 yıllık bölümlerden herhangi birine dikey geçiş yapabilir:

  • Bahçe bitkileri
  • Toprak bilimi ve bitki besleme
  • Bahçe bitkileri üretimi ve pazarlama
  • Tarla bitkileri
  • Bitki koruma

Bahçe Tarımı Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Bu bölümden mezun olan bireyler, bahçe tarımı alanında uzman olarak görevlendirilen ziraat mühendislerinin gözetimi ve denetimi altında bazı görevleri yerine getirirler. Bu görevleri;
  • Bilimsel tarım yöntemleri ile ayıklama, budama, gübreleme, ilaçlama,
  • Sebzeciliğin ve meyveciliğin bilimsel tarım yöntemleri ile yapılması amacıyla araştırmalar yapma,
  • Sebze ve meyveleri her türlü zirai hastalıktan korumak için tedbirler alma,
  • Ambalajlama ve pazarlama konularında yaşanması muhtemel problemlere çözümler üretme şeklinde sıralamak mümkündür.

Bahçe Tarımı Mezunları Nerelerde Çalışır?

Bahçe tarımı bölümünü başarı ile tamamlayan mezunlar başta Tarım ve Orman Bakanlığı ile bakanlığa bağlı kurumlarda çalışabilirler. KPSS sonucunda kamu kadrolarına yerleştirilen mezun sayısı sınırlı olsa da kamu kurumlarına atanmak imkansız değildir.

Bahçe tarımı bölümü iş olanakları kamu sektöründe sınırlı olduğu için, bu bölümden mezun olanlar genellikle özel sektörde çalışıyor. Aynı zamanda çeşitli tarım arazilerine sahip olan mezunlar, edindikleri bilgiler sonucunda kendi arazilerinde modern tarım yaparak veya özel bir sera oluşturarak iyi bir kazanç elde etme şansına sahipler.

Bahçe Tarımı KPSS Atamaları

Doğa ile baş başa olmak, çeşitli bitki, sebze ve meyvelerle uğraşmak herkesin hayalinde olsa da Türkiye’de iş olanakları diye de bir gerçek var. Kendi tarım arazisi olmayıp bu bölümü okumak isteyen öğrenciler, tüm umutlarını KPSS’ye bağlayarak atanmayı hayal etmemeli. Çünkü bu bölüme her atamada kadro verilmiyor, verildiğinde ise puanlar 85’in altına düşmüyor. Her şeye rağmen bu bölümü okuyup KPSS’ye girmeyi düşünüyorsanız, şimdiden sıkı bir şekilde çalışmayı göze almanız gerekiyor.

Bahçe Tarımı Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?

Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndan yeterli puanı alarak bir devlet kurumunda göreve başlayan Bahçe Tarımı mezunları, ilk etapta 2500 TL civarında maaş alırlar. Özel sektörde çalışan bireyler ise, çalışılan kuruma ve üstlenilen görevlere bağlı olarak bundan daha düşük veya daha yüksek maaşlar alabilirler. Burada özellikle fidancılık işleriyle ilgilenen personel maaşlarının daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Bahçe Tarımı Taban Puanları

Bahçe tarımı bölümünün taban puanlarını incelediğimizde üniversitelerin 170 ve 205 puan aralığında kaldığını görüyoruz. En yüksek puanlı ve en çok tercih edilen üniversite Diyarbakır’daki Dicle Üniversitesi. Başta Ege Üniversitesi ve Mersin Üniversitesi olmak üzere bazı üniversitelerin kontenjanlarının dolmadığı dikkat çekiyor. Buna rağmen Konya Selçuk ve Antalya Akdeniz başta olmak üzere 5 yeni üniversitenin bu bölümü yeni açtığını ve alım sayısının bir önceki yıla göre daha çok olacağını söyleyebiliriz.

Bahçe tarımı bölümü hangi üniversitelerde var diye merak ediyorsanız aşağıdaki tablodan hem üniversiteleri hem de bu okulların taban puanları ile başarı sıralamalarını öğrenebilirsiniz:

bahçe tarımı taban puanları

bahçe tarımı taban puanları

bahçe tarımı taban puanları

ÖSYM kılavuzundan tüm üniversitelerin taban puanlarını incelemek için TIKLAYINIZ! 

Diğer Bölümler:

Sivil Havacılık Bölümü

Yerel Yönetimler Bölümü

Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü

Podoloji Bölümü

Bir önceki yazımız olan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Mezunları Nerelerde Çalışabilir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.