İş İlanlarım.Net – Güncel İş İlanları

Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Mezunları Ne İş Yapar? İş Olanakları Neler?

17.07.2019

Sağlık alanında kariyer yapmak isteyen ve üniversite sınavına giren öğrenci adaylarının favori bölümlerinden birisi de ağız ve diş sağlığıdır. Geniş bir çalışma alanına sahip olan bu bölümden mezun olanlar için her türlü hastane ve diş kliniğinde iş imkanı bulunmaktadır. İki senelik bir ön lisans bölümü olan ağız ve diş sağlığında dersler toplamda dört döneme yayılır ve derslerde alınan teorik bilgiler laboratuvar ortamında ve stajda pratiğe dökülür. Bu sayede bu bölümde okuyan öğrenciler, mezun olmadan önce mesleklerini daha yakından tanıma ve birikimlerini zenginleştirme imkanına sahip olurlar.

Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Nedir?

Ülkemizde pek çok devlet üniversitesinde ve özel üniversitede yer alan bir bölüm olan ağız ve diş sağlığı, iki yıllık bir ön lisans bölümüdür. Sağlık meslek liselerinden mezun olan öğrencilerin ek puanla daha avantajlı şekilde yerleşme hakkına sahip olduğu ağız ve diş sağlığı bölümü, diğer meslek liselerinden, anadolu, sosyal bilimler ve fen liselerinden de öğrenci kabul etmektedir.

Ağız ve diş sağlığı bölümü hakkında bilgi vermek gerekirse, bu bölümden mezun olanların temel görevleri diş operasyonları esnasında gerekli olabilecek bütün araç ve gereçlerin temizliğini sağlamak ve diş hekiminin gerçekleştirdiği tüm operasyonlar esnasında gerekli malzemeleri diş hekimine sağlayıp hekime destek olmaktır. Eğitim boyunca öğrencilere bu konularda bilgi verilir ve staj imkanlarıyla ağız ve diş sağlığı bölümü okuyanların mesleki tecrübesinin artırılması amaçlanır.

2 yıllık ağız ve diş sağlığı bölümü imkanları arasında en önemli konulardan birisi stajdır. Staj esnasında öğrenciler ilk mesleki deneyimlerine adım atarlar ve birlikte çalıştıkları hekimler ve sağlık kuruluşları sayesinde önemli bilgiler elde ederler. Ayrıca derslerde alınan teorik bilgiler ve laboratuvar ortamındaki uygulamalar sayesinde sağlam bir altyapı ile üniversiteden mezun olurlar.

Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Dersleri Nelerdir?

Ağız ve diş sağlığı bölümlerinde eğitim toplamda dört dönem, yani iki sene olarak planlanır. Bu dört dönemde genel olarak öğrencilere verilen dersler şunlardır:

  • Ağız ve diş sağlığında araç gereç bilgisi
  • Ağız ve diş sağlığında madde bilgisi
  • Diş morfolojisi
  • Ağız ve diş anatomisi
  • Ağız ve diş fizyolojisi
  • Bilgisayara giriş
  • Ağız ve diş sağlığında klinik çalışma yöntemleri
  • Hastalıklar bilgisi
  • Sterilizasyon ve dezenfeksiyon yöntemleri
  • Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi
  • Temel İngilizce
  • Mikrobiyolojiye giriş
  • Muayenehane yönetimi ve hasta kayıt
  • Diş hekimliği radyolojisi ve korunma yöntemleri
  • Tıbbi dokümantasyon
  • Sağlık bilimlerinde deontoloji ve etik

Ağız ve diş sağlığı bölümü olan üniversitelerde ders programının değişiklik gösterebileceğini göz önünde bulundurunuz. Bu ders programı her üniversitede birebir aynı olmak durumunda değildir.

Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Bu bölümden mezun olan öğrenciler, mezuniyetlerinden sonra ağız ve diş sağlığı teknikeri olarak hayatlarına devam ederler. Alanlarında çalışmak isterlerse bu unvan ile kariyerlerini sürdürürler. Ayrıca ağız ve diş sağlığı bölümü KPSS atamaları ve alımlarında “sağlık teknikeri” kadrolarına da başvuruda bulunabilir.

Bölümün mezunları ağız ve diş teknikeri olarak devlet hastanelerinde, özel hastanelerde, ağız ve diş sağlığı merkezlerinde, üniversite hastanelerinde, eğitim ve araştırma hastanelerinde, diş protez laboratuvarlarında ya da özel kliniklerde çalışabilirler. Özel kurumlardaki işe alım süreci kurumun politikasına göre farklılık gösterse de devlet kadrolarında memur olarak yer almak için yapmaları gereken tek şey KPSS’ye girip yeterli puanı aldıktan sonra atanmayı beklemektir.

Ağız ve diş sağlığı bölümünden mezun olan kişiler, çalıştıkları yerde bir bakıma diş hekimi yardımcısı olarak görev alırlar. Diş hekimlerinin gözetiminde yaptıkları işlerden bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Diş doktoru hastanın ağız yapısına göre ölçü alırken, ağız ve diş sağlığı teknikeri ise hazırlanacak olan protezi, diş telini ya da diğer araç gereçleri bu ölçüleri göz önüne alarak hazırlar ya da hazırlanması için gerekli işlemleri yapar.
  • Oluşturulan modellerin ve protezlerin hem sağlığa uygun hem de estetik hale gelmesi için çalışmalar yapar.
  • Herhangi bir nedene bağlı olarak hasar gören protezlerin onarımı ve bakımıyla ilgili çalışır.
  • Diş doktorunun ya da kendisinin kullandığı aletlerin bakımını üstlenir ve uygun bir şekilde korunmasını sağlar.

Diş Protez Bölümü Ne İş Yapar?

Diş protez programından mezun olanlar da diş hekimine yardımcı olarak kliniklerde ve laboratuvarlarda çalışırlar. Mezun olanlar diş protez teknisyeni unvanı alırlar ve diş, çene, yüz protezleri ile ilgili çalışmalar yaparlar.

Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Maaşları Nasıl?

Ağız ve diş sağlığı bölümüyle ilgili net bir maaş bilgisi verebilmek için ilk olarak kişinin hangi alanda ve kurumda çalıştığını bilmek gerekir. Bu sebeple özel sektör ve kamu ayrımı yaparak maaş bilgisi vermek daha doğru olacaktır. Kamu kurumlarında çalışma hayatlarını sürdüren teknisyen ve teknikerler en az 3.500 Türk Lirası seviyesinde maaş alırlar ve döner sermaye farklarıyla birlikte bu maaş seviyesi daha yukarı çıkabilir. Buna ek olarak tekniker ya da teknisyenin çalıştığı alandaki hizmet yılı da maaşın yukarı çıkmasını sağlayan etmenlerden biridir.

Özel sektörde ise durum biraz daha farklıdır ve genelde tecrübe esastır. Alanında deneyimli bir tekniker en az 3 bin TL seviyesinde maaş alırken yeni başlayanlar ise asgari ücret seviyesinde ya da biraz daha üstünde maaş alırlar. Özel sektörle ilgili vermiş olduğumuz maaşlar ortalama değerlerdir. Burada verilen değerlerin çok üstünde maaş alan ağız ve diş sağlığı bölümü mezunları olduğunu da unutmamak gerekir. Özel sektördeki maaş durumunun tamamıyla çalışılan firmaya, tecrübeye ve firmanın maaş politikasına bağlı olarak yukarı ya da aşağı yönlü hareket ettiği söylenebilir.

Yurt dışında görev yapan teknikerlere bakıldığında ise ABD, Almanya, Fransa gibi ülkelerde çalışan teknikerler yılda ortalama 24 bin ile 64 bin Dolar arasında maaş alırlar. Fakat bu ülkelerde çalışmak için iyi bir mesleki birikime ek olarak yabancı dilin de gerekli olduğunu söylemek gerekir.

Ağız ve Diş sağlığı Bölümü 2019 Taban Puanları Nasıl?

2019 yılında üniversite sınavına giren ve tercih süreci içerisinde olan üniversite adayların en merak ettiği konulardan birisi de ağız ve diş sağlığı bölümünün taban puanlarıdır.

2018 yılındaki yerleştirme işleminin sonucuna göre ilk 30 üniversitenin ağız ve diş sağlığı bölümünün üniversitelere ve burs oranına göre taban puanlarını inceleyebilirsiniz:

Bir önceki yazımız olan PDR Nedir? PDR Çalışma Alanları Neler, PDR Maaşları Ne Kadar? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.