Podoloji Bölümü Nedir? Mezunları Ne İş Yapar? İş Olanakları Nelerdir?
Podoloji genel olarak ayak bakımı ve ayak sağlığıyla ilgilenen bir bölümdür. Üniversitelerin iki yıllık ön lisans programlarında yer alan bu bölüm, TYT puanıyla öğrenci alır. Toplamda dört dönemlik bir ders programına sahip olan bu bölümden mezun olanlar kamuda ve özel sektörde kendilerine iş bulabilirler. Türkiye’de henüz yeni bir alan olan podolojiye son yıllarda rağbet artmaktadır.
İçindekiler
Podoloji Nedir?
Sağlık alanıyla ilgilenmeyenlerin belki de ilk kez duyduğu bir kavram olan podoloji, genelde üniversite tercih dönemlerinde hem öğrenciler hem de veliler tarafından merak edilir. Podoloji, “podos” ve “logos” kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşan bir kavramdır. Ayak hastalıkları ile ilgili tedavi ve bakım çalışmalarıyla ilgilenen bir sağlık alanıdır. Yani podoloji ne demek sorusuna verilecek cevap, ayak rahatsızlıklarını ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar yapan bir sağlık alanı olduğu şeklindedir. Podolojiyi kısaca ayak bilimi olarak tanımlamak da mümkündür.
Podoloji Bölümü Nedir?
Üniversitelerin genelde sağlık meslek yüksekokullarında yer alan bir ön lisans programıdır. Toplamda dört dönemden, yani iki yıllık bir programdan oluşur. Podoloji eğitimi alan öğrenciler, üniversite yaşamları boyunca ayak sağlığıyla ilgili önemli bilgiler edinirler. Buna ek olarak hasta hakları, sağlık yönetimi gibi konularda da eğitim alan podoloji öğrencileri, yalnızca teorik eğitim almazlar. Aynı zamanda laboratuvar ortamlarında yaptıkları incelemeler ve stajlarla bu teorik eğitimi pratiğe dökerek bilgi ve birikimlerini zenginleştirirler. Bu sayede üniversiteden mezun olmadan önce mesleki deneyim elde etmiş olur ve iş hayatına hazır bir şekilde eğitimlerini tamamlarlar.
Podolog Nedir?
Podolog, sağlık hizmetleri sınıfında yer alan bir unvandır. Üniversitelerin iki senelik ön lisans programı olan podoloji bölümünü başarıyla tamamlayıp mezun olanlara podolog unvanı verilir. Podologlar, bireylerin ayak sağlığının muhafaza edilmesi ve bakımına yönelik hizmet veren kişilerdir.
Podologları, hastayla ilgilenen uzman doktorun teşhisine ve tedavi için yaptığı yönlendirmelere bağlı olarak hastaların ayak tedavisiyle ilgilenen sağlık teknikerleridir. Bu sebeple halk arasında ayak sağlığı uzmanı ya da ayak hastalıkları uzmanı olarak da bilinirler.
Podoloji Dersleri Nelerdir?
Podoloji ders programı üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebilir çünkü her üniversitenin kendi müfredatını belirleme hakkı mevcuttur. Fakat genel olarak birçok temel ders, her üniversitede aynıdır ve programlar birbirine benzerlik gösterir.
Podoloji okuyan öğrencilerin aldığı dersler şunlardır:
- Türk dili
- İngilizce
- Genel anatomi
- Genel fizyoloji
- Temel mikrobiyoloji
- Podoloji
- Podoloji uygulamaları
- Halk sağlığı
- Tıbbi terminoloji
- İş sağlığı ve güvenliği
- Kalite yönetim sistemleri
- Biyokimya
- Ayak ortopedisi
- Patoloji
- Alt ekstremite nörolojisi
- Podoloji uygulamaları
- Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi
- Hastalıklar bilgisi
- Diyabet ve ayak sağlığı
- Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları
- Tıbbi etik İletişim becerileri
- İş ve sosyal güvenlik hukuku
- Biyofizik Ayak deri hastalıkları
- Diyabet ve beslenme
- Araştırma yöntem ve teknikleri
- Psikoloji
- İlk yardım
- Tıbbi biyoloji ve genetik
- Halkla ilişkiler
Podoloji DGS Geçiş Bölümleri Nelerdir?
İki yıllık ön lisans eğitimi alan öğrenciler, YÖK tarafından belirlenen bazı dört yıllık fakültelere dikey geçiş yapma hakkına sahiptir. Bunun için DGS’ye girip Türkçe ve matematik sorularını çözerek başarılı puan almak yeterlidir. Bu kapsamda podoloji bölümünde okuyan öğrencilerin DGS ile geçiş yapma hakkının olduğu bölümler şunlardır:
- Hemşirelik
- Fizyoterapi ve rehabilitasyon
DGS ile yukarıdaki bölümlere geçiş yapmayı planlayan öğrencilerin aşağıdaki içerikleri incelemesi faydalarına olacaktır:
Nasıl Hemşire Olunur? Liseden Olunur mu? Erkek Hemşire ve Başhemşire
Fizyoterapist Nasıl Olunur – Fizik Tedavi Uzmanı Olmak
Podoloji Mezunları Ne İş Yapar?
Podoloji programından mezun olan öğrenciler, hastanelerde podolog ya da podoloji teknikeri unvanı ile çalışabilirler. Ayrıca ortopedik ayakkabı ile diğer yürümeyle ilgili cihaz ve eşyaların üretimiyle ilgilenen firmalarda da çalışma imkanı bulabilirler. Bu firmaların üretim tesislerinde ve yönetiminde podoloji mezunları görev alabilir. Buna ek olarak masaj ve fitness merkezlerinde de podoloji mezunlarının çalışması mümkündür. Başta futbolcular olmak üzere pek çok sporcu ayak sağlığına çok önem verir ve bu sporculara yönelik hizmet veren kuruluşlarda podoloji vazgeçilmez alanlardan birisidir. Diğer taraftan podoloji mezunları kendi üretim tesislerini açarak piyasada rağbet görme ihtimali olan ayak sağlığı malzemelerini üreterek ticaret de yapabilirler.
Genel olarak podoloji programından mezun olanların verdikleri hizmetler şu şekildedir:
- Tırnak hastalıkları uzmanı olarak batık tırnak rehabilitasyonu ve diğer tırnak sorunlarının tedavisi
- Diyabetik ayak rehabilitasyonu
- Şekil bozukluğu olan ayakların rehabilitasyonu
- Nasırlı ayak rehabilitasyonu
- Çatlak topuk tedavisi
- Aşırı terleyen ayakların bakımı
- Cerrahi olmayan ortoz uygulamaları
- Ayaktaki mantar hastalığının bakımı ve tedavisi
Podoloji İş İmkanları Nelerdir?
Podoloji mezunları kamuda ve özel sektörde kendilerine iş bulabilirler. Kamuda genel olarak devlet hastanesi, şehir hastanesi, üniversite hastanesi, eğitim ve araştırma hastanesi gibi sağlık kurumlarında özelde ise özel hastanelerde, ayak sağlığıyla ilgilenen merkezlerde, sporcu sağlığına yönelik hizmet veren kurumlarda, ayak ve yürümeyle ilgili üretim yapan firmalarda podoloji programından mezun olanların iş bulması mümkündür.
Kamudaki işlerde KPSS şartı aranır ve mezunların Kamu Personeli Seçme Sınavına girerek bu sınavdan başarılı bir sonuç alması gerekir. Merkezi alımlarda KPSS puanı yüksek olan aday doğrudan tercih ettiği işe atanır. Mülakatla yapılan alımlarda ise KPSS puanına göre adaylar mülakata davet edilir ve komisyon, davet edilen adaylar arasından bir seçim yapar. Özel sektörde ise KPSS şartı yoktur, podoloji iş ilanlarına bakan podologlar ilgili kurumlara iş başvurusunda bulunur ve kurumun yapacağı değerlendirme ile işe alım süreci tamamlanır.
Podoloji Maaşları Ne Kadar?
Podolog olarak çalışanların maaşları sektöre göre değişiklik gösterebilir. Kamuda çalışan bir podolog, ortalama olarak 3.800 Türk Lirası seviyesinde maaş alır. Bu maaşa döner sermaye ve diğer ek ödeneklerin eklenmesi halinde ücret artabilir. Ayrıca kamuda geçirilen çalışma süresine bağlı olarak da maaşın yükselmesi mümkündür.
Özel sektörde ise durum biraz daha farklıdır. Maaş, kurumların fiyat politikasına göre değişiklik gösterir. Bir podolog en düşük asgari ücret seviyesinde maaş alır. Diğer taraftan daha büyük kurumlarda bu maaş, kamuda verilen ücretin üstüne çıkabilir.
Podoloji Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları
2019 üniversite sınav sonuçlarının belli olması ve tercih dönemine girilmesi ile birlikte taban puan ve başarı sıralamaları en çok merak edilen bölümlerden birisi de podolojidir. İki senelik bir program olan podoloji bölümü hangi üniversitelerde var diye merak ediyorsanız ve bu üniversitelerin taban puanlarını öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki listeyi inceleyebilirsiniz:
ÖSYM kılavuzundan tüm üniversitelerin podoloji programı taban puanı ve başarı sıralamasını incelemek için TIKLAYINIZ!
Bir önceki yazımız olan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Mezunları Nerelerde Çalışabilir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.