İş İlanlarım.Net – Güncel İş İlanları

CİMER Şikayet Hattı Başvurusu Nasıl Yapılır? CİMER Başvuru Sonucu Sorgulama

02.03.2019

CİMER adıyla faaliyetlerini sürdüren kurum sayesinde Cumhurbaşkanlığı ile görüş, şikayet, öneri, başvuru gibi konularda iletişime geçmek ve bu konularla ilgili bir geri dönüş almak mümkündür. Bir konu hakkında şikayeti olan bir vatandaşın yapmış olduğu başvuru, CİMER tarafından değerlendirilir ve eğer konu başka bir kurumun sorumluluğundaysa yapılan başvuru oraya sevk edilir. Diğer kuruma sevk edilen başvuruyu yine CİMER üzerinden takip etmek mümkündür. Sevk edilen başvuruya ilişkin diğer kurumların yapacağı her işlem CİMER üzerinden takip edilebilir ve vatandaşlar aşamalardan haberdar olabilir.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her bireyin anayasal hakkı olan dilekçe aracılığıyla şikayetini dile getirme hakkının daha etkin ve doğru bir şekilde kullanılabilmesi adına hizmet veren bir kurum olan CİMER, kamu kurum ya da kuruluşlarıyla vatandaşlar arasında yaşanan problemleri hızlı ve etkin bir şekilde çözmeyi amaçlıyor. Ayrıca bu kurum sayesinde belirli konularda cevap arayan vatandaşlar da merak ettikleri konulara dair yanıtlara ulaşabiliyorlar. Bu süreçte CİMER, vatandaşlara e-posta ya da kısa mesaj vasıtasıyla başvurularına ilişkin önemli bir gelişme yaşanması halinde bilgi veriyor ve sürecin daha başarılı şekilde işlemesi için gerekenleri yapmaya devam ediyor.

CİMER’le Nasıl İletişime Geçilir?

CİMER, Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi içerisinde faaliyet gösteren bir kurumdur. Dolayısıyla kurumla yapılacak yazışmalar için; T.C. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi: 06560 Beştepe – Ankara adresi kullanılabilir. 

  • Telefonla iletişime geçmek için 0312-525-55-55 CİMER iletişim numarası kullanılabilir. Faks ile kurumla iletişime geçmek için kullanılması gereken numara ise 0312-525-58-31’dir.
  • CİMER şikayet hattı telefon numarası ise 150’dir. Bu numarayı arayan vatandaşlar çağrı merkezi ile iletişime geçebilir ve yetkili personele şikayetleri hakkında detayları aktarabilirler.

CİMER Başvurusu Nasıl Yapılır?

Türkiye Cumhuriyeti İletişim Başkanlığı çatısı altında faaliyetlerini sürdüren CİMER’e başvuru yapmak için kurumun resmi internet sitesinden faydalanabilirsiniz.

  • İnternet üzerinden CİMER’e başvuru yapmak için ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayıp kurumun resmi web sayfasını açın.

  • Resmi internet sitesi üzerinden iki şekilde başvuru adımını başlatmak mümkündür. Sağ bölümde gördüğünüz “başvuru yap” formunda ilgili boşluklara T.C. kimlik numarası, isim, soyisim, annenin evlenmeden önceki soyadının ilk ve son harfleri, cep telefon numarası gibi bilgileri girip “onay kodu gönder” butonuna basabilir ve sonrasında gelen onay kodu ile sisteme giriş yapabilirsiniz.
  • Diğer taraftan formun üzerinde yer alan “e-devlet ile başvuru yapmak için tıklayınız” yazısının yer aldığı butona basarak e-devlet üzerinden daha pratik bir şekilde başvuru işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

  • E-devlet kapısı kimlik doğrulama sisteminde ilgili boşluklara sırasıyla T.C. kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi yazmanız gerekecektir. Bu bilgileri doğru bir şekilde girdikten sonra “sisteme giriş yap” yazısına tıklayarak giriş işlemini tamamlayabilirsiniz.
  • Eğer henüz bir e-devlet şifresi satın almadıysanız size en yakın PTT ofisine gidip yetkili personele kimlik belgenizi göstererek e-devlet şifrenizin yazılı olduğu zarfı satın alabilir ve sisteme giriş yapabilirsiniz.
  • Şifrenizi unutmanız halinde ise “şifremi unuttum” seçeneği yardımıyla şifrenizi sıfırlamanız mümkündür fakat bu işlem yalnızca sistemde cep telefonu numarası kayıtlı olan kullanıcılar için geçerlidir, eğer sistemde cep telefonu numaranız kayıtlı değilse yeniden PTT merkezine gidip yeni bir şifre zarfı satın almanız gerekebilir.
  • Ayrıca e-devlet şifresi yerine alternatif yöntemleri kullanarak da sisteme girmek mümkündür. Giriş sayfasında üst bölümde yer alan menüyü kullanarak internet bankacılığı, elektronik imza, T.C. kimlik kartı ya da mobil imza seçeneklerinden herhangi birisini kullanarak da sisteme giriş yapabilirsiniz.

  • Sisteme giriş yaptıktan sonra e-devlet sisteminin Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi ile bilgi paylaşımına izin vermeniz gerekiyor. Bunun için karşınıza çıkan sayfadaki “onayla” yazısına tıklayın.

  • Sisteme giriş yaptıktan sonra ilk olarak üstteki menünün hemen altında yer alan formdan ne hakkında başvuru yapmak istediğinizi seçin. İstek, ihbar, bilgi edinme hakkı, şikayet ya da görüş öneri seçeneklerinden birini işaretleyin.
  • Daha sonra MERNİS’ten çekilen kimlik bilgilerinizi kontrol edin, eğer bilgiler güncel değilse sağ üst tarafta yer alan “MERNİS bilgilerimi güncelle” yazısına tıklayın. Ayrıca eğitim durumu, e-posta adresi gibi boş kalan yerleri kendiniz doldurabilirsiniz. Tüm bilgilerin doğruluğunu kontrol edip eksik yerleri doldurduktan sonra “ileri” yazısına tıklayın.

  • Bu aşamada ise CİMER’e başvuruya ilişkin detayların yer aldığı bir metin yazmanız gerekir. Ayrıca başvuru hakkında destekleyici nitelikte bir delil ya da görüntü bulunuyorsa “dosya seçiniz” butonuna tıklayarak bunları sisteme yükleyebilirsiniz.
  • En fazla 1500 karakterden oluşan metni yazdıktan ve içeriğinde kaba ya da müstehcen görüntülerin yer almadığı dosyaları yükledikten sonra sağ alt tarafta yer alan yeşil renkli butonun içerisindeki “ileri” yazısına tıklayın.
  • Bu aşamadan sonra başvuruya ilişkin detayları kontrol etmeniz ve her şeyin doğru olması halinde başvuruya onay vermeniz, işlemi tamamlamak için yeterli olacaktır.

 CİMER’e internet üzerinden başvuru yapmak için TIKLAYINIZ

Posta Yoluyla CİMER’e Nasıl Başvuru Yapılır?

Her ne kadar çok fazla tercih edilmese de CİMER’e internet üzerinden başvurabildiğiniz gibi dilekçe yazarak posta yoluyla da başvurabilirsiniz. Bunun için bir dilekçe yazıp söz konusu belgeyi Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine posta ya da kargo yoluyla iletmeniz yeterli olacaktır.

CİMER şikayet dilekçesi örneği için TIKLAYINIZ!

CİMER Başvuru Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

CİMER’e yapmış olduğunuz başvurunun durumunu sorgulamak için iki farklı yöntem kullanabilirsiniz. İsterseniz kurumun resmi internet sitesi üzerinden, isterseniz e-devlet sisteminden başvuru sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

1. CİMER sitesinden başvuru sorgulama

  • CİMER’in resmi internet sitesi üzerinden başvurunuzu sorgulamak için ilk olarak bu bölümün en altında paylaşmış olduğumuz bağlantıya tıklayın.

  • Kurumun resmi web sitesini açınca sağ taraftaki form bölümünde “başvuru sorgula” bölümüne tıklayın.
  • Başvuru sorgulama işlemi için ilgili boşluklara sırasıyla T.C. kimlik numarası, ad, soyad, annenizin evlenmeden önceki soyadının birinci ve sonuncu harfi ile cep telefonu numarasına ilişkin bilgileri girip “onay kodu gönder” yazısına tıklayın.

  • Daha sonra cep telefonunuza gelen onay kodunu ilgili boşluğa yazın ve “devam et” butonuna tıklayın.
  • Eğer kod gelmediyse ya da bir hata söz konusu olduysa “SMS kodunu tekrar gönder” yazısına tıklayarak yeni bir onay kodu alabilirsiniz.

  • Karşınıza çıkan ekranda kuruma yapmış olduğunuz başvuruya ilişkin metin, ekte iletmiş olduğunuz dosyalar ve diğer detaylar çıkacaktır. Başvurunun ne durumda olduğunu öğrenmek için “başvuru hareketleri için tıklayınız” yazısına tıklayıp hangi aşamada olunduğuna dair fikir sahibi olabilirsiniz.

CİMER’in resmi web sitesinden başvuru sorgulama işlemi için TIKLAYINIZ

2. E-devlet sisteminden başvuru sorgulama

E-devlet sistemi üzerinden cep telefonu onay koduna ve diğer bilgileri girmeye gerek kalmadan daha hızlı ve pratik şekilde de başvuruya ilişkin sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

  • Bunun için ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayın ve e-devlet sisteminden CİMER’e yapılan başvuruyu sorgulamaya yardımcı olan hizmeti açın.

  • Sisteme giriş yapıp işlemlere başlamak için öncelikle “kimliğimi şimdi doğrula” yazısına tıklayın

  • Sisteme giriş yaptıktan sonra otomatik olarak Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine yapmış olduğunuz başvuruların yer aldığı bir liste çıkacaktır. Bu listede başvuru kodu, başvuru tarihi, başvuru tip ve başvuruya ilişkin detayları öğrenmek mümkündür.
  • Sorgulama yapmak istediğiniz başvurunun yer aldığı satırın en sağında kalan “detay” butonuna tıklayarak başvurunun hangi aşamada olduğunu öğrenebilirsiniz.

  • Detay bölümüne tıkladıktan sonra başvuru metniniz ve diğer detayları göreceksiniz, alt tarafta ise “hareket listesi” bölümüne bakarak yapmış olduğunuz başvurunun hangi aşamada olduğunu tespit edebilirsiniz.

E-devlet sisteminden CİMER’e yaptığınız başvuruları sorgulamak için TIKLAYINIZ

CİMER’e Yapılan Başvurular Kaç Günde Sonuçlanır?

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne iletilen başvuruların 30 iş günü içerisinde cevaplanması beklenir. Yapılan başvurunun detayına ve başvuruyla ilgilenen kurumun yoğunluğuna bağlı olarak başvurunun cevaplanma süresi değişebilir. Bir başvuru üç iş günü içerisinde cevaplanabileceği gibi yasal sürenin sonunda yani otuzuncu iş günü içerisinde de cevaplanabilir. Yasal sürenin geçmesine rağmen başvurusuna yanıt alamayan vatandaşlar durumu CİMER şikayet hatlarına bildirebilir ve konuya ilişkin detayları öğrenebilirler.

Bir önceki yazımız olan 2020 Güncel Pasaport Harçları - Ücretleri Ne Kadar? Öğrenci Pasaportu başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.