Devlette Çalışan Laborant Maaşları
Kamuda Çalışan Laborant Maaşları
Bilim hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Şuanda yaşadığımız evler, bindiğimiz arabalar, giydiğimiz kıyafetler, sağlıklı oluşumuz, bir çok hastalığın çözülmesi hepsi ve daha fazlası bilim sayesinde çözülmüştür. Ve bilim çok hızlı bir şekilde gelişmeye devam etmektedir. Özellikle insan sağlığı konusunda yapılan çalışmalar, ortalama insan ömrünü arttırmış ve insanların daha kaliteli bir yaşam sürmesine olanak sağlamıştır.
İnsanların dışında, bitkilerin ve hayvanların sağlıklı olması da hayat için oldukça önemlidir. Ayrıca canlılardaki sağlıksızlık ülkelerin ve dünyanın ekonomisini de olumsuz yönde etkilemektedir. Canlıların sağlıklarının korunması hususunda birçok çalışma yapılmaktadır. Hastalıklarının veya biyolojik yapılarının görüntülenmesi, çözüme kavuşturulması amacıyla laboratuvarlar kurulmaktadır. Laboratuvar, oldukça hassas çalışma alanlarıdır.
Bu alanlarda çalışan, ortamın düzenini sağlayan, tüm çalışmaları yapan kişilere ise “laborant” adı verilmektedir. Laborantlar hakkında hazırladığımız bu yazıda; meslek hakkında bilgilere, çalışma alanları ve iş olanaklarına, maaşlarına değineceğiz.
Laborantlar Ne İş Yaparlar?
Laborantlar, laboratuvar ortamındaki tüm her şeyden olduğu kadar, laboratuvar çalışmalarının tümünden de sorumlu olan kişilerdir. Laboratuvardaki araç ve gereçlerin temiz tutulması, bir sonraki çalışma için hazırlanması, laboratuvarın temizliği ve hijyeni başlıca ortam görevleri arasında yer almaktadır.
Asıl görevleri ise; insan, hayvan veya bitkiden gerekli örnekleri almak, çalışma için hazırlamak, çalışmada kullanılacak malzemeleri hazırlamak, gerekli test ve analizleri yapmak, etiketleme işlemlerini yapmak, yapılan çalışmalar sonucunda vardıkları bulguları düzenli ve titiz bir şekilde raporlamaktır.
Çalışmaların dikkatli bir şekilde yapılması ve doğru sonuçlara varılması hayati önem taşımaktadır. Çalışma ve raporlarda yapılacak herhangi bir yanlışlık çok ciddi boyutlarda zararlara neden olabilmektedir. Bu nedenle laborant olmak isteyen veya olan kişiler, işlerini fazlasıyla dikkatli yapmalıdırlar.
Ayrıca çalıştıkları konuda yetkin, laboratuvar kurallarına hakim, temizliğe özen gösteren, yaptığı işi raporlamada başarılı olmaları gerekmektedir. Laboratuvar ortamı çok hassas olması sebebiyle bu özellikleri taşımayan kişilerin, laborant olarak mesleklerinde ilerleme şansları az olmakla beraber, yaptıkları hatalar büyük ve geri dönülemez olduğu takdirde işlerini kaybetme noktalarına gelebilmektedirler. Laborant olan kişilerin tüm canlıların bilimi olan biyolojiye de ilgili olmaları, araştırmayı ve öğrenmeyi seven kişiler olmaları gerekmektedir.
Laborantların çalışma ortamları, adından da anlaşılabileceği üzere laboratuvarlardır. Yani temiz, genellikle sessiz ki bazı zamanlarda çalışan ekipmanların sesi çok olabilmektedir, dikkatli olunmadığı durumlarda tehlikeli ortamlardır. Laborantlar kimi zaman oturarak, kimi zaman ise ayakta çalışmak durumundadırlar. Ayrıca elde ettikleri bilgileri, bilgisayar ortamına aktarmak için de bilgisayar başında çokça vakit geçirmeleri gerekebilmektedir.
Laborant İş Olanakları ve Maaşları
Laborantlar; laboratuvar ortamı kurulan her yerde çalışma şansına sahiptirler. Bu yerlerin başında; hastaneler, bazı fabrikalar, araştırma merkezleri, zirai çalışma yapılan yerler, tahlil işletmeleri gelmektedir. Laborantlık hakkında merak konusu olan maaşlar ise laborantın çalışmış olduğu yere göre farklılıklar göstermektedir. Ortalama bir rakam vermek gerekirse laborant maaşları 1.500 TL ila 2.500 TL arasında değişkenlik göstermektedir.
Bir önceki yazımız olan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Mezunları Nerelerde Çalışabilir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.