İş İlanlarım.Net – Güncel İş İlanları

Elektronörofizyoloji Nedir? Elektronörofizyoloji Mezunları Ne İş Yapar?

18.07.2019

Elektronörofizyoloji hem sağlık alanında hem de akademik araştırmalarda istihdam sağlayan önemli bir bölümdür. Beyindeki fizyolojik değişimlerin incelenmesine yönelik çalışmalar yapan bu program, üniversitelerde iki senelik bir ön lisans programı olarak yer alır. Bu bölümden mezun olanlar hem kamuya bağlı kurumlarda hem de özel sektörde istihdam edilir. Ayrıca geniş çaplı araştırmalarda da elektronörofizyoloji programından mezun olan adaylara ihtiyaç duyulur.

Elektronörofizyoloji Nedir?

Elektronörofizyoloji, fizyoloji ile nörolojinin önemli bir dalıdır. Beyinde meydana gelen bilişsel ve davranışsal fonksiyonların analiz edilmesi ve bu fonksiyonların bozulması halinde ortaya çıkan problemlerin tespiti için ihtiyaç duyulan nörofizyolojik yöntemlerin kullanılmasında görevli personel yetiştiren bir bölümdür. Uzman hekimlerin denetiminde çalışan elektronörofizyoloji teknisyenleri, beyinle ilgili tetkiklerde ciddi bir rol oynarlar.

Elektronörofizyoloji ne demek diye merak edenler için bölüm adının kısa bir tanımını yapmakta fayda olacaktır. Elektronörofizyolojinin anlamı beyin ve sinir hücrelerinin elektriksel fizyolojisidir. Bölüm bu fizyolojinin incelemesine yönelik çalışmalar yapar.

Bu mesleği tercih edecek olanların mesleki performanslarının ve araştırma arzularının son derece yüksek olması gerekir. Beyinde meydana gelen hastalıklar, kardiyolojik problemlerle birlikte dünyada üzerinde en çok araştırma yapılan ve çok sayıda insanın maruz kaldığı hastalık grubunu oluşturur. Bu sebeple dünyanın pek çok yerinde büyük bütçeli beyin araştırmaları yapılmaktadır. Bu araştırmalar için kurulan ekiplerde görev alacak ve özel olarak bu alanda teknisyenlik eğitimi almış personele hem ülkemizde hem de dünyanın çeşitli noktalarında ciddi bir ihtiyaç vardır. Avrupa Birliği ve ulusal projelerde de bu teknisyenlerin yer alması gerekir. Araştırmacı olmak isteyen teknisyen adaylarının dikey geçiş yapma imkanları da vardır.

Elektronörofizyoloji Nasıl Bir Bölüm?

Elektronörofizyoloji bölümü, iki senelik bir ön lisans programıdır. Bu programda öğrenciler toplamda dört dönemlik bir eğitim görür ve tekniker olarak mezun olurlar. Eğitim sırasında yalnızca teoriye dönük bir müfredat yoktur, aynı zamanda öğrencinin pratik uygulamalara da aşina olması amaçlanır. Bu bağlamda laboratuvar ortamında yapılan incelemeler ve stajlar son derece önemlidir. Elektronörofizyoloji bölümü okuyanlar staj ve laboratuvar ortamındaki imkanları değerlendirirse mezun olmadan önce önemli bir birikime sahip olma şansını elde edebilirler. Bu da ileride iş alanında daha başarılı olmalarına olanak tanır.

Elektronörofizyoloji Dersleri Nelerdir?

Bölümler aynı olsa bile tüm üniversitelerin ders programı bütünüyle benzer olmayabilir. Yani müfredatta üniversiteden üniversiteye farklılık olması mümkündür. Fakat genel olarak aynı bölümlerdeki pek çok ders birçok üniversitede ortaktır. Elektronörofizyoloji için de benzer bir durum söz konusudur.

Bu bölümde eğitim gören öğrencilerin aldıkları dersler genel itibarıyla şunlardır:

  • Fizyoloji
  • Temel anatomi
  • Temel farmakoloji
  • Tıbbi terminoloji
  • Nörofizyolojik cihaz ve ekipmanlar
  • Elektroensefalografi – EEG
  • Kognitif nörofizyoloji
  • Nöroloji
  • Uyku EEG’si ve PSG
  • Sinir ve kas anatomisi
  • Biyofizik
  • Psikoloji
  • İletişim becerileri
  • Üniversite kültürü
  • Atatürk ilke ve inkılap tarihi
  • Türk dili
  • İngilizce
  • Sağlık hukuku
  • Meslek etiği
  • Halk sağlığı
  • Duyusal uyarılmış potansiyeller
  • İlk yardım

Elektronörofizyoloji Mezunları Ne İş Yapar?

Elektronörofizyoloji bölümü olan üniversitelerde bu dalda eğitim alan öğrenciler mezun olduklarında elektronörofizyoloji teknisyeni olarak çalışabilirler. Teknisyenler elektronörografi, elektroensefalografi, uyarılmış potansiyel incelemeleri ve polisomnografi yaparlar ve elde ettikleri verilere göre inceleme protokolleri geliştirip buldukları sonuçları uzman hekimle paylaşırlar. Elektromiyografi, intraoperatif monitörleme gibi uygulamalar esnasında doktora destek olurlar. Elektronörofizyoloji teknikerleri nöroloji, kulak burun boğaz, psikiyatri, pediatri, fizyoloji, göğüs hastalıkları gibi alanlarda uzman olan doktorların gözetiminde çalışmalarını gerçekleştirebilirler. Bu bölümlerin yer aldığı hastane ve polikliniklerin uyarılma potansiyelleri, elektroensefalografi ve uyku ünitelerinde görev alabilirler. Ayrıca yurt içi ya da yurt dışındaki bilimsel araştırmalarda da elektronörofizyoloji teknisyeni olarak çalışabilirler.

Elektronörofizyoloji İş İmkanları Nelerdir?

Bu bölümden mezun olanların iş imkanları arasında hem kamu hem de özel sektör bulunur. Kamu sektöründe devlete bağlı hastaneler en önemli iş alanlarından birisidir. Teknisyenler devlet hastanesi, şehir hastanesi, eğitim ve araştırma hastanesi, üniversite hastanesi gibi sağlık kurumlarında çalışabilirler. Özel sektörde ise genelde özel hastaneler ve poliklinikler önemli iş alanları arasında yer alır. Bu bölümden mezun olan teknisyenler, çeşitli araştırmalarda görev alabilse de bu çok fazla istihdam sağlamaz.

Kamuda çalışacak olanlar elektronörofizyoloji KPSS atamaları ile işe yerleştirilirler. Dolayısıyla kamuda çalışabilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavı’na girilmesi ve bu sınavda başarılı olunması gerekir. Merkezi alımlarda en yüksek puan alan adaydan en düşük puana doğru atamalar yapılır. Mülakatla yapılan alımlarda ise adaylar, KPSS puanlarına göre çağrılır ve komisyon adayların liyakat ve birikimlerini değerlendirip işe alıma yönelik kararını verir. Merkezi alımda en yüksek puanın ataması kesinken mülakatla yapılan alımlarda çağrılan en düşük puanlı adayın da işe alınması mümkündür.

Özel sektörde ise KPSS ile atanma gibi bir durum yoktur. Mezun olanlar elektronörofizyoloji iş ilanlarına bakarak ilgili kurumlara iş başvuruda bulunur ve iş görüşmesi olumlu geçerse bu kurum bünyesinde çalışmaya başlarlar.

Elektronörofizyoloji Maaşları Ne Kadar?

Bu alanda çalışan kişilerin maaşları sektöre göre değişim gösterir. Ortalama değerler hakkında konuşmak gerekirse devlete bağlı bir kamu kurumunda çalışan teknisyen yaklaşık 3800 Türk Lirası maaş alır. Döner sermaye ve diğer ek ödeneklerle bu maaşın yükselmesi mümkündür. Ayrıca kişinin bu alanda daha uzun süre çalışması ve deneyim kazanması halinde maaşı da artacaktır.

Özel sektörde ise yeni mezun bir çalışan için maaşların daha düşük olduğunu söylemek mümkündür. Asgari ücret seviyesinden başlayan elektronörofizyoloji teknikeri maaşı, ortalama 2.500 TL seviyesindedir.  Elbette alanında belli bir başarı elde etmiş ve kendisini ispatlamayı başarmış teknikerlerin maaşları daha yüksek olabilir. Bu tip durumlarda özel sektördeki maaşların kamudakinden de yüksek olması mümkündür.

Elektronörofizyoloji Taban Puanları Nasıl?

2019 üniversite sınav sonuçlarının açıklanması ve tercih döneminin başlamasıyla birlikte merak edilen konulardan birisi de elektronörofizyoloji programının taban puanları ve başarı sıralamaları oldu. Bu bölümün puanı ve sıralaması, üniversitenin kalitesine, bulunduğu şehre, burs olanağına, akademik kadrosuna ve diğer çeşitli kriterlere göre değişiklik gösterir. Eğer elektronörofizyoloji bölümü hangi üniversitelerde var diye merak ediyorsanız ve bu üniversitelerin taban puanlarını ve başarı sıralamalarını öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki listeyi inceleyebilirsiniz:

 

ÖSYM kılavuzundan bütün üniversitelerin elektronörofizyoloji programı taban puanı ve başarı sıralamasını incelemek için TIKLAYINIZ

Sağlık alanında öğrenci yetiştiren farklı ön lisans programları hakkında bilgi almak için:

Ameliyathane Hizmetleri Bölümü Mezunları Ne İş Yapar? İş İmkanları Nasıl?

Odyometri Nedir? Odyometri Mezunları Ne İş Yapar? İş Olanakları Nelerdir?

Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Mezunları Ne İş Yapar? İş Olanakları Neler?

Bir önceki yazımız olan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Mezunları Nerelerde Çalışabilir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.