İş İlanlarım.Net – Güncel İş İlanları

İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur? 2020 Maaşları

29.05.2020

Türkiye’de son yıllarda en çok ilgi gören yeni meslekler arasında yer almakta olan “İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı” mesleği, çok kişi tarafından merak edilip araştırılmaktadır. 2012 yılında kabul edilen ve yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında çeşitli kriterler kapsamındaki kamu ve özel iş yerlerini denetlemek için İş Güvenliği Uzmanı diye tabir edilen kişilere ihtiyaç duyulmaktadır.

İş Güvenliği Uzmanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kapsamında belgelendirilen ve bu doğrultuda görevlendirilen kişidir. Mimar ve mühendis gibi teknik uzmanlığı olan kişiler iş güvenliği uzmanı olabilmektedir. Tüm bunlara ek olarak ise üniversitelerin fizik ve kimya gibi teknik bölümlerinden mezun olan kişiler de gerekli eğitim ve iş güvenliği programlarının ardından iş güvenliği uzmanı olabilmektedir.

Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus ise belirtilen bölümlerden mezun olan her kişinin iş güvenliği uzmanı olamayacağıdır. İş güvenliği uzmanı nasıl olunur sorusunun yanıtı için öncelikli olarak bazı kamu kurumlarının ve kuruluşlarının, üniversitelerin ya da özel eğitim kurumlarının vermiş olduğu en az 220 saatlik eğitimini başarıyla tamamlamaları gerekmektedir. Eğitim teorik ve pratik olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır.

Teorik eğitim 180 saat olarak pratik eğitim ise 40 saat olarak bilinmektedir. Bunun ile birlikte teorik eğitimin 90 saatini uzaktan eğitim yöntemiyle de almak mümkündür. Ayrıca iş güvenliği uzmanlarının aldıkları eğitimler doğrultusunda A, B ve C sınıfı gibi belgelere de sahip olması gerekiyor. Sınıflarına göre iş güvenliği uzmanlarının çalışma alanlarını belirtecek olursak; C sınıfı az tehlikeli iş alanlarında, B sınıfı az tehlikeli ve tehlikeli iş alanlarında, A sınıfı ise çok tehlikeli iş sınıfları olarak belirtilen yerlerde çalışabiliyorlar.

İş güvenliği nasıl olunur sorusunun cevabını merak ediyorsanız sizler için hemen yanıtlayalım. İş güvenliği ve sağlığı uzmanı olmak isteyen adayların, aldıkları eğitimlerin sonunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan sınavdan en az 70 puan almaları gerekmektedir. Sınavdan 70 puan ve üstü alan adaylar ise bakanlık tarafından yetki belgesi alarak bu unvanı elde etmektedirler.

İş güvenliği uzmanı maaşları ise çalışılan yerlere göre değişiklik gösterdiği için net bir şey söylemek mümkün değildir. Ancak, A sınıfı sertifikasına sahip olan iş güvenliği uzmanlarının diğer sınıflara göre daha yüksek maaşlar talep ettikleri de bilinmektedir. Tehlikeli sınıf olarak tabir edilen iş yerleriyle çalışan iş güvenliği uzmanları daha çok maaş almaktadır.

Sınıflara Göre İSG Maaşları

Bir önceki yazımız olan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Mezunları Nerelerde Çalışabilir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.