Milli Eğitimden İlköğretim Öğrencilerine Arapça Dersi Geliyor
MEB 2. Sınıftan İtibaren Arapça Dersi Verilecek
Merhaba Sayın Okurlarımız. Milli Eğitim Bakanlığı yeni bir uygulamaya imza atmaya hazırlanıyor. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün göndermiş olduğu yazı üzerine ilköğretim 2. sınıftan itibaren öğrencilere Arapça Dersi gösterilecek ve eğitim verilecek. Gelen bilgilere göre Arapça Dersi 2016-2017 eğitim-öğretim yılından itibaren İlköğretim 2. sınıflarından itibaren uygulamada olacak. İlköğretim öğrencileri için Arapça dersinin konulması konusunda karar alan Milli Eğitim Bakanlığı’na Eğitim-SEN’den tepki geldi. MEB yapmış olduğu açıklamada Din Öğretimi Genel Müdürlüğü‘nün 08/10/2015 tarihli yazıya ilişkin görüşmeler üzerine İlköğretim Arapça Dersi (2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8. Sınıflar) Öğretim Programı”na göre, 2016-2017 yılından itibaren ilköğretim 2 ve 5. sınıflardan başlamak üzere kademeli olarak uygulanmaya başlanacak.
350 MİLYON KİŞİ ARAPÇA KONUŞUYOR
Din Öğretimi Genel Müdürlüğü yapmış olduğu açıklamalarda Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olan okullarda bulunan öğrencilerin 2 ile 5. sınıftan itibaren Arapça Ders görmesine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Dünya genelinde 22 ülkede 350 Milyon insanın Arapça konuştuğunu ve Birleşmiş Milletler tarafından da bu dilin kabul edilen resmi diller arasında olduğuna dikkat çekti.
AMAÇ : “İlköğretim Arapça Dersi Öğretim Programı ile öğrencilerin hayat boyu kullanabilecekleri dinleme-anlama ve konuşma becerilerini kazanmaları amaçlanmıştır.” şeklinde bir ifade ile öğretilecek olan bu dersin öğrencilere vereceği faydalarından bahsedilmiştir.
EĞİTİM-SEN TEPKİLİ
Eğitim-SEN’den yapılan resmi açıklamada “MEB’in amacı, iddia edildiği gibi yabancı dil öğretmek ise Arapça öğretim programını neden Din Öğretimi Genel Müdürlüğü hazırlamaktadır? MEB toplumun hafızası ve aklıyla dalga geçmeyi bırakmalı, asıl amacının ne olduğunu açıklamalıdır.” şeklinde oldu.
Yine Eğitim-SEN’den gelen bir diğer tepkili açıklama ise” MEB’in Arapça sevdasının tek nedeni, sadece dini kitapları ve yayınları okumalarını sağlamak, bu anlamda “dindar nesil yetiştirme” hedefine uygun adımlar atmaktır. Hazırlanan öğretim programı asıl amacın çocuklara yabancı dil öğretmek olmadığını göstermektedir.” ifadelerinde açık bir dille eleştirilmiştir.
Not: Belirtmek istiyoruz ki bu dersi seçmeli olarak sadece isteyen öğrenciler alması konusunda da bilgiler var. Yani zorunlu değil seçmeli olarak alınabilecek bir derstir.
Bir önceki yazımız olan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Mezunları Nerelerde Çalışabilir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.