İş İlanlarım.Net – Güncel İş İlanları

Nasıl Gardiyan Olunur? 2020 Maaşları Ne Kadar? Şartları Neler?

29.05.2020

Herhangi bir suç işleyerek adalet sistemi tarafından özgürlüğü kısıtlanan ve hapis cezasına çarptırılmış kişilerin kendilerine uygun görülen cezayı çekmeleri için getirildikleri cezaevlerinde çalışan memurlara gardiyan yani diğer bir adıyla infaz koruma memuru denmektedir. İnfaz koruma memurları ıslah evleri ve cezaevlerinde bulunan suçluların ihtiyaçlarını karşılayarak, suçluların ıslah edilmesine ve topluma yeniden kazandırılmasına yardımcı olurlar.

Gardiyan Ne İş Yapar?

  • Cezaevine getirilen hükümlülerin üzerini arayarak taşıdıkları kıymetli bir eşya varsa alarak emniyet altında bulundururlar
  • Cezaevindeki hükümlü ve tutuklularla ilgili bazı kayıtlar tutarlar
  • Koğuşları belirli aralıkla kontrol eder, iş yapan tutukluları denetim altında tutarlar
  • Pencere ve bahçe kapılarının düzgün şekilde kapatılıp kapatılmadığını kontrol ederek firar girişimi ile ilgili bir durum olup olmadığının tespitini yaparlar
  • Hükümlü ve tutukluların banyo, tıraş, yemek ve kantin ihtiyaçlarını karşılayarak görüşlere refakat etme, revire götürme, mahkemeye hazırlama ve cezaevi yetkilileriyle görüştürme gibi işlerden gardiyan sorumludur
  • Günde en az 3 kere tutukluların ve hükümlülerin sayımını yaparlar
  • Cezaevinde çıkabilecek olaylara soğukkanlılıkla ve büyük bir kararlılıkla derhal müdahale ederek olayın giderek büyümesini engeller ve cezaevinin düzenini yeniden sağlarlar
  • Cezaevinde zaman zaman genel ya da kısmi aramalar yaparak içeri sokulması ve bulundurulması yasak olan eşyaların ya da maddelerin girişini engeller
  • Ağır ceza merkezi olmayan aynı zamanda idari memurun ve katibin bulunmadığı ceza evlerinde sevk edilme işlemlerinden ve idareden tümüyle sorumludurlar
  • Cezaevinin temiz tutulmasından sorumludurlar.

Nasıl Gardiyan Olunur?

İnfaz koruma memurları, Adalet Bakanlığına bağlı devlet memuru olarak çalışırlar ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabidirler. İnfaz koruma memuru olmak iki farklı yöntem ile mümkündür. İlk olarak Adalet Bakanlığınca genelde her sene yayınlanan infaz koruma memuru alım ilanlarını takip etmelisiniz. İlanlarda istenilen başvuru şartlarına uyum gösteriyorsanız yapmanız gereken tek şey bu ilana başvurmaktır. Gardiyan olmak için hangi bölümü okumalıyım diye merak ediyorsanız, gardiyan olmak için lise ve dengi bir okuldan mezun olmuş olmanız yeterlidir. Lisans ya da ön lisans mezunu olma şartı aranmamaktadır. Peki gardiyan olmak için hangi sınava girilir? Gardiyan alımlarında KPSS şartı aranmaktadır. Ayrıca kilo ve boy şartı ile birlikte yaş şartı da aranmaktadır.

Gardiyan Olmak İçin Nereye Başvurulur?

  • Gardiyan olmak isteyen adaylar uygulamalı ve sözlü sınava katılabilmek için bakanlığın internet sitesinden ya da adalet komisyonu başkanlıklarından EK-1 başvuru formu alarak doldurmaları gerekmektedir.
  • Ardından KPSS sınavı sonuç belgesi ve öğrenim belgesi ile birlikte son başvuru günü çalışma saatleri bitene kadar Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi ve Adalet Komisyonu Başkanlığına başvuruda bulunacaklardır. Başka merciler üzerinden yapılan ve kargo ya da posta yoluyla gönderilen başvurular kabul edilmez.

Gardiyan Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

  • 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48 inci maddesinde belirtilen özellikleri taşıyor olmak
  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • En az lise ya da dengi okuldan mezun olmak,
  • Boy uzunluğunun cm cinsinden son iki rakamıyla kilosu arasındaki bulunan farkın 13′ten fazla ve 17′den az olmaması. Örnek vermek gerekirse 1.70 cm bir boya sahip adayın en az 53 kg, en fazla 83 kg olması gereklidir.
  • Erkeklerde 1.70 cm, kadınlarda ise 1.60 cm’den kısa bir boya sahip olmamak (bayan gardiyan olmak için gerekli şartlar boy uzunluğu hariç erkeklerle aynıdır)
  • Yapılan güvenlik soruşturmasının olumlu sonuçlanmış olması
  • KPSS sınavından en az 70 puan almış olmak
  • KPSS sınav tarihine göre 30 yaşını bitirmemiş olmak

Eğer bu başvuru şartlarını sağlayabiliyorsanız ve KPSS puanınız gardiyan alımları için yeterliyse bir sonraki aşamada sözlü sınava yani mülakata tabi tutulursunuz. Eğer bu aşamayı da başarıyla geçerseniz Adalet Bakanlığına bağlı çalışan bir infaz koruma memuru olarak göreve başlayabilirsiniz.

Başka Memurluklardan Gardiyanlığa Geçiş Nasıl Olur?

Gardiyan olabilmek için tek yol başvuru şartlarını yerine getirerek Adalet Bakanlığı tarafından yayımlanan ilanlara başvurmak değildir. Eğer gardiyan olmak istiyorsanız başka mesleklerden de gardiyanlığa geçiş yapma gibi bir şansınız var. Bu sisteme kurumlar arası geçiş denilmektedir. Başka bir memuri görevden gardiyanlığa geçiş yapmak isteyen bir kimse geçmek istediği kuruma dilekçe yazarak başvuruda bulunabilir. Dilekçede belirtilmesi gerekenler sicil numarası, kurumu, unvanı, atanmak istediği birim, öğrenim durumu, çalışmak istediği il ve ilçeyi açık bir dille belirtmesi gerekmektedir. Gardiyanlığa geçiş yapmak isteyen kişiler tekrardan Kamu Personeli Seçme Sınavına girmiş ve bir devlet kurumuna atanmış olmalıdırlar.

Gardiyanlar Nasıl Tayin İster?

Öncelikle gardiyanlıkta zorunlu tayinin bulunmadığını söylemek gerek. Gardiyanların tayin isterken bazı şartları yerine getirmesi gerekmektedir.

  • Görev yaptıkları yetki alanı içerisinde en az iki sene hizmette bulunmuş olmaları
  • Atanmak için başvurdukları bölgelerde yaptıkları görev dahilindeki kişilere ihtiyaç duyulması ve uygun bir kadro olması
  • Son hizmet verdikleri yerde son iki sene içinde uyarı ve kınama haricinde ciddi bir disiplin cezası almamış olmaları gerekmektedir.

Gardiyan Çalışma Saatleri Nasıldır?

Gardiyanların çalışma sistemleri 4 vardiya şeklinde düzenlenmiştir. Vardiyası olan gardiyan 12 saat görev yapar. Yani vardiyası olan memurlar 12 saat gündüz 12 saat gece çalışırlar. Gündüz vardiya çalışma saatleri 08:00-20:00 arasındadır. Gece çalışma saatler ise, 20:00’de başlar ve sabah 08:00’de son bulur. Böylelikle kurum içerisinde her daim bir memur bulunmuş olur.

Gardiyanların 2020 Yılı Maaşları Ne Kadardır?

  • Lisans (sözleşmeli) 2020 Ocak Maaşı: 3.160 TL
  • Ön Lisans (sözleşmeli) 2020 Ocak Maaşı: 3.038 TL
  • Orta Öğretim (sözleşmeli) 2020 Ocak Maaşı: 2.922 TL
  • Kadrolu infaz koruma memuru 2020 Ocak Maaşı: 3.927 TL olarak belirlenmiştir.

Sözleşmeli ve kadrolu olarak çalışan iki farklı grup infaz koruma memuru olduğu için dolayısıyla iki grup arasında maaş farkları da mevcuttur. Ayrıca izin ve diğer haklar da sözleşmeli ve kadrolu çalışanlar arasında farklılık göstermektedir. Kadrolu olarak çalışan gardiyanlar 657 sayılı kanunda bulunan hakların hepsine sahipken sözleşmeli olarak çalışan gardiyanlar bu hakların bazılarına sahiptirler. Örneğin; cenaze, düğün ya da babalık gibi izinler kadrolu olan gardiyanlara göre daha kısadır ve yıllık izinler de bir sonraki yıla devretmemektedir.

Zabıta Memuru Nasıl Olunur? Şartlar ve Maaşlar

 Nasıl Astsubay Olunur? Nereye Başvurulur?

Bir önceki yazımız olan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Mezunları Nerelerde Çalışabilir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.