İş İlanlarım.Net – Güncel İş İlanları

Öğretmenlerin Doğum İzni Ne Kadardır? Tüm Detaylar

26.12.2018

Kadınların iş hayatında daha aktif bir şekilde rol almalarını sağlamak amacıyla devlet tarafından uygulanan bazı yardım politikaları mevcuttur. Doğum izni de bu yardım politikalarından bir tanesidir. Analık izni olarak da adlandırılan bu sosyal destek, evlat edinen anneler için de geçerlidir. Kadınların doğum öncesi doğuma hazırlanma sürecini ve doğum sonrası dinlenme sürecini kapsayan bu sosyal haktan faydalanmak isteyen öğretmenler için ise durum diğer kamu çalışanlarına göre biraz farklıdır.

Öğretmenlerin Doğum İzni

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde çalışan kadın öğretmenlerin hamlilelik döneminde ve doğum sonrasında kullanabilecekleri izinlere dair haklarının ayrıntıları aşağıdaki gibidir:

  • Öncelikle annenin doğum izni kapsamında 16 haftalık izin hakkı mevcuttur. Bu hakkın 8 haftası doğumdan önce, 8 haftası doğumdan sonra kullanılır.
  • Eğer anne çoğul gebelik yaşıyorsa doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 hafta daha eklenir.
  • Anne, sağlığı elverdiği takdirde doktor onayıyla doğumdan öncek son 3 haftaya kadar çalışabilir.
  • Ağer anne doğumdan önceki izin hakkını eksik kullandıysa, çalıştığı süreler doğum sonrasında kullanacağı izin süresine eklenir. Aynı zamanda, annenin sağlık durumuna göre bu sürelerin doktor raporuyla uzatılması da mümkündür.
  • Erken doğumun söz konusu olması halinde de doğum öncesi kullanılamayan izin süreleri doğum sonrasına eklenir.

Buna ek olarak 2016 yılında düzenlenen yasayla birlikte doğum sonrası izin 6 aya çıktı. Ancak söz konusu bu izin süresi, ücretsiz olarak kullanılabilir. İzinde olduğu süre boyunca anne maaş alamaz.

Emzirme İzni

Çalışan kadınların çocuk sahibi olduktan sonra kullanabileceği haklardan biri de emzirme iznidir. 1 yaşında küçük çocuklar için ilk 6 ay boyunca günde 3 saat, 6 aydan sonra 1,5 saat süt izni kullanılabilir. Ancak bu izin süreleri, okul öncesi ve ilkokul öğretmenlerine derslerin aksamaması ve dolayısıyla öğrencilerin mağdur olmaması için ders saatlerinin dışında kullandırılır.

Doğum İzninin Yaz Tatiline Denk Gelmesi

Öğretmenler yıllık izinlerini yaz tatillerinde kullanmak zorundadırlar. Eğer öğretmenin doğum izni yaz tatiline denk gelirse, anne yasal izinde olduğu için diğer memurlar gibi 5 haftalık süreyi doğum sonrası izne ekleyemez.

Bir örnekle açıklamak gerekirse bir öğretmenin ağustos ayının sonunda doğum yapacağını düşünürsek izin hesaplaması aşağıdaki gibi olacaktır:

  • Bu öğretmenin doğum öncesi izni haziranın sonunda başlar ve bu süre içerisinde yasal izinde sayılır.
  • Doğum sonrası izni ise ekim sonuna kadar devam eder.
  • Öğretmen doğum öncesindeki 5 haftalık iznini kullanmayacağını bildirmiş olsa bile, bu süre doğum sonrası iznine eklenmez ve normal sürede işbaşı yapmak zorundadır.

Öğretmen doğum izni hesaplama yapılırken bu detay göz önünde bulundurulmalıdır.

Bir önceki yazımız olan Bu Numara Kimin? Beni Kim Aramış? [ÜCRETSİZ] başlıklı makalemizde Beni Arayan Numara Kim, Bilinmeyen Numara Kime Ait ve Bilinmeyen Telefon Numarası Sorgulama hakkında bilgiler verilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.