İş İlanlarım.Net – Güncel İş İlanları

Rapor Parası Nasıl Alınır? Ne Zaman Yatar?

26.12.2018

Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında sigorta güvencesi altında çalışma hayatlarını sürdüren vatandaşlar, herhangi bir sağlık problemi, yaralanma, sakatlık gibi durumlar yüzünden işe gidemedikleri ve raporlu olarak işten uzak kaldıkları süreçte maddi kayıplarını karşılamak için rapor parası alırlar. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlık problemi yüzünden işe gidemeyenlere ödenen bu rapor paraları, iş göremezlik ödemesi olarak da bilinir. İş göremezlik ödemeleri sayesinde sağlık sorunları sebebiyle işlerinden uzak kalan vatandaşların yaşadıkları maaş kaybına bağlı olarak ortaya çıkan ekonomik kayıpların ortadan kaldırılması amaçlanır. Bu sayede sağlık problemi yaşayan vatandaş, raporlu bir şekilde işe gidemediği günlerin zararını karşılamış ve maddi kaybını ortadan kaldırmış olur.

Rapor Parası Nedir?

Geçici iş göremezlik ödemesi olarak da bilinen rapor parası:

  • Sigortalı bir şekilde herhangi bir işte çalışan bir vatandaşın iş kazası,
  • Hastalık,
  • Doğum,
  • Sakatlık,
  • Yaralanma gibi herhangi bir sebep yüzünden Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş herhangi bir sağlık kuruluşu ya da hekimden aldığı rapora ve bu raporda yazan istirahat süresi boyunca işten uzak kalmasına bağlı olarak ortaya çıkan zararı karşılamaya yarayan bir sosyal destek uygulamasıdır.

Kimler Rapor Parası Alabilir?

Rapor parası alma şartlarının sağlanamadığı durumlarda herhangi bir sağlık problemine bağlı olarak işe gidemeyen vatandaşların maddi kayıpları karşılanmaz. Bu yüzden iş göremezlik ödemesi alacak olan çalışanların bu şartları sağlamaları gerekir.

İş göremezlik ödeneğinden faydalanmak için:

  • Vatandaşın iş göremezlik raporu aldığı tarihten önceki sene içerisinde en az 90 günlük (yani üç aylık) priminin yatırılmış olması gerekir.
  • Ayrıca sağlık kurumu ya da hekim tarafından verilen 1-2 günlük kısa süreli raporlar için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından herhangi bir rapor parası ödenmez.
  • Sağlık kurumu ya da hekimden alınan raporda mutlaka herhangi bir sağlık raporuna ilişkin teşhisin yer alması gerekir.
  • Eğer vatandaşların aldığı sağlık raporunda yaşanan sağlık sorununa ilişkin herhangi bir teşhis bulunmazsa Sosyal Güvenlik Kurumunun rapor parası ödemesi söz konusu değildir.

Ayrıca vatandaşların iş göremezlik raporlarını hangi sosyal güvenlik kurumuna bildirdiklerine de çok dikkat etmeleri gerekir. Zira bazı hastaneler, vatandaşlar için verdikleri iş göremezlik raporlarını kendilerine yakın olan herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna yapabilirler. Fakat iş göremezliğe bağlı olarak rapor parası alacak olan vatandaşların ödenekten faydalanabilmeleri için kendilerinin bağlı bulundukları sosyal güvenlik kurumuna gerekli bildirimi yapmaları gerekir.

SGK Rapor Paralarını Ne Zaman Öder?

Şimdiye dek uygulanan politikaya baktığımız zaman Sosyal Güvenlik Kurumunun sağlık sorunu yaşayan çalışanlar için dağıttığı rapor paralarını her ayın 8’i ile 14’ü arasında ödediğini görüyorduk. Fakat kısa bir süre önce Sosyal Güvenlik Kurumu bu uygulamada değişikliğe gitti ve aralık gözetmeksizin ayın herhangi bir günü rapor paralarını ödemeye başladı.

Rapor Parası Nereden Alınır?

Rapor parası hangi bankadan yatar diye merak edenler için önemli bir gelişme yaşandı.

Geçmişte Ziraat Bankası tarafından ödenen rapor parası uygulamasında bir değişikliğe gidildi ve:

  • Sosyal Güvenlik Kurumu, ödeneklerin dağıtılması konusunda PTT ile bir protokol imzaladı.
  • 2017 senesinin ikinci yarısından itibaren geçici iş göremezlik ödeneklerinin PTT şubelerinden dağıtılmasına yönelik bir karar alındı.

PTT’den Ödemeler Nasıl Alınacak?

İş göremezlik durumuna bağlı olarak Sosyal Güvenlik Kurumunun verdiği rapor paralarını:

  • PTT şubelerinden alabilmek için mesai saatleri içerisinde herhangi bir PTT ofisine gitmek gerekiyor.
  • Mesai saatleri kapsamında vatandaşlara dağıtılan bu ödenekler için PTT herhangi bir masraf ya da komisyon kesintisi uygulamaz.
  • Ödemeyi alacak olan sigortalı çalışanların bizzat PTT şubelerine gidip başvuru yapmaları gerekir, bizzat başvuru yapamayacak durumda olanlar için ise yasal vasileri ya da vekaletname ile yetkilendirilen diğer yakınları başvuru yapıp onlar adına parayı alabileceklerdir.

Rapor Parası Kaç Günde Yatar?

Sigortalı olarak çalışan kişinin yetkili kurum ve hekimlerden sağlık raporu almasının ardından:

  • Bu raporu işverenine iletmesi gerekir.
  • İşverenin raporu, rapordaki bitiş tarihinin içinde olunan aya ait hizmet prim belgesinin iletileceği son güne kadar Sosyal Güvenlik Kurumu sistemindeki e-rapor bölümüne girmesi gerekir. Girmezse hastanedeki Medula sistemi otomatik bir şekilde raporu iletecektir ama bu durumda işverene ceza kesilir.
  • Raporun SGK’ya bildirilmesinden sonra ilgili memurlar raporu inceler ve şüpheli bir durum yoksa onay verir.
  • Bu onayın verilmesinden sonra PTT’ye ödeme talimatı iletilir.

Dolayısıyla burada raporun ne kadar sürede sisteme girildiği ve memurun ne kadar sürede onay verdiği günün belirlenmesinde önemlidir. Bu yüzden net bir gün vermek mümkün değildir.

PTT’ye iletilen rapor paralarının iki ay içerisinde çekilmesi gerekir. Aksi durumda PTT ödeneği iki ayın sonunda Sosyal Güvenlik Kurumu’na geri gönderir. Böyle bir durum oluşursa çalışan kişinin yeniden SGK’ya gitmesi ve bir dilekçe vererek rapor parasını ayrıca istemesi gerekecektir. 5 sene içerisinde alınmayan rapor paraları zaman aşımına uğradığı için sonradan çekilemez.

Rapor Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?

  • Eğer “rapor parası yattı mı” diye merak ediyorsanız Turkiye.gov.tr adresinden hizmet veren e-devlet sistemi aracılığıyla gerekli sorgulamayı gerçekleştirebilirsiniz. Rapor parası sorgulamak için ilk olarak yazımızın devamında sizlerle paylaştığımız linke tıklayın.

  • Linke tıklayıp ilgili sayfayı açtıktan sonra giriş yapabilmek için “kimliğimi şimdi doğrula” butonuna tıklayın.

  • Kimlik doğrulamasını gerçekleştirmek için sizden istenen T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi bilgilerini uygun boşluklara doğru bir şekilde girin ve “sisteme giriş yap” yazısına tıklayın.
  • Eğer henüz bir e-devlet şifresi temin etmediyseniz kimliğiniz ya da kimlik yerine geçen herhangi bir resmi belge ile size en yakın PTT ofisine giderek e-devlet şifrenizin yazılı olduğu zarfı satın alabilirsiniz.
  • Şifrenizi unutmanız halinde “şifremi unuttum” butonuna bastıktan sonra sizden istenen kimlik bilgilerinizi ve bir yakınınıza ait T.C. kimlik numarasını uygun boşluklara girdikten sonra cep telefonu numaranıza gelen güvenlik kodunu sisteme girmeniz yeterli olacaktır. Eğer sistemde cep telefonu numaranız kayıtlı değilse şifrenizi sıfırlamak için yeniden PTT ofisine gitmeniz gerekir.
  • Ayrıca e-devlet şifresine alternatif olarak mobil imza, elektronik imza, T.C. kimlik kartı ya da internet bankacılığı yöntemlerinden birini seçerek de sisteme giriş yapıp sorgulamanızı gerçekleştirebilirsiniz.

  • Sisteme giriş yaptıktan sonra eğer hakkınızda herhangi bir iş göremezlik ödemesi bildirilmediyse ekran görüntüsünde yer alan uyarı ile karşılaşırsınız. Diğer taraftan adınıza bir rapor parası ödemesi yapıldıysa bu ödemeye ilişkin tüm bilgiler bu sayfada yer alacaktır.
  • Eğer sorgulama sonucunda hatalı bir durumla karşılaştığınızı düşünüyorsanız Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri ile iletişime geçerek durum hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

E-devlet sisteminden rapor parası sorgulamak için TIKLAYINIZ!

Bir önceki yazımız olan Bu Numara Kimin? Beni Kim Aramış? [ÜCRETSİZ] başlıklı makalemizde Beni Arayan Numara Kim, Bilinmeyen Numara Kime Ait ve Bilinmeyen Telefon Numarası Sorgulama hakkında bilgiler verilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.