Zootekni Nedir ve Ne İş Yapar? Zooteknist Maaşları Ne Kadar?
Zootekni dünyanın en ilginç mesleklerinden biri. Bu nedenle biz de sizler için güzel bir yazı hazırlamaya karar verdik. Gelecekte hayvanlarla ilgili değişik ve ilginç bir iş yapmak isteyenlerin ilgisini çekecek bu meslek hakkında detaylı bilgileri bir araya getirdik.
Şimdi gelin beraber “Zootekni nedir ne iş yapar? Zootekni iş imkanları nelerdir? Çalışma şartları nasıldır?” sorularının cevaplarını inceleyelim. Böylece siz de bu enteresan meslekle ilgili merak ettiğiniz her noktayı en ince ayrıntısına kadar öğrenebilirsiniz.
İçindekiler
Zootekni Bölümü Nedir?
Zootekni bölümünü duyan herkesin aklına ilk olarak “Zootekni ne demek?” sorusu gelir. Günlük hayatta hiç kullanmadığımız ve duymadığımız bir tabir olduğu için ilk etapta garip gelmesi normal.
Peki, zooteknik nedir? Zootekni evcil hayvan yetiştirme ve üretme bilimidir. Esasında hayvanların evcilleştirilmesi, kafes içinde yaşayan hayvanların uysallaştırılması ve güvenli bir şekilde idare edilmesi sanatıdır.
Zooteknist Nedir?
Zootekni bölümünden mezun olan kişiler zooteknist unvanı alırlar. Tarım ve hayvancılıkta kullanılan hayvanların üretimi, verimlerinin geliştirilmesi, bakımları ve beslenmeleri ile ilgili çalışmalar yürüten kişiler “Zooteknist Ziraat Mühendisi” veya “Zootekni mühendisi” olarak isimlendirilir. Bunun yanı sıra zootekni mühendisliği yapanlar hayvan yetiştiriciliği ve tarım konusunda da uzmanlardır.
Nasıl Zooteknist Olunur?
Zooteknist olmak için üniversitelerin dört yıllık olan zootekni veya zooteknoloji olarak isimlendirilen bölümünden mezun olmanız gerekir.
Zootekni bölümü bulunan üniversiteler:
- Ege Üniversitesi
- Ankara Üniversitesi
- Uludağ Üniversitesi
- Akdeniz Üniversitesi
- Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Selçuk Üniversitesi
- Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Adnan Menderes Üniversitesi
- Çukurova Üniversitesi
- Dicle Üniversitesi
- Bursa Uludağ Üniversitesi
- Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Atatürk Üniversitesi
- Erciyes Üniversitesi
- Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Namık Kemal Üniversitesi
- Uşak Üniversitesi
- Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
Hayvancılık ile ilgili en önemli bölümlerden biri olan zootekni bölümünde ilk yıl; tarih, bilgisayar, matematik, Türk dili gibi derslerin yanı sıra; botanik, zooloji, genel mikrobiyoloji gibi bölüm ile alakalı dersler de mevcuttur. İkinci yılda daha çok bölümle alakalı dersler yoğunlaşmaktadır. Üçüncü ve dördüncü yıllarda ise yine bölümle alakalı dersler yoğundur ve bunun yanı sıra staj da programı da yer almaktadır.
Zooteknist Taban ve Tavan Puanları
Zootekni okumak isteyen öğrencilerin sayısal (SAY) puanlarına göre bu üniversiteler için tercih yapmaları gerekmektedir. Ayrıca bu bölüm üniversitelerin ziraat fakültelerinde okutulmaktadır.
Bölümün taban ve tavan puanları çeşitli illerdeki üniversitelere göre değişiklik gösterse de ortalama 200.000 – 300.000 aralığındadır. Aynı şekilde üniversitelerin kontenjan sayıları da yirmi ile otuz arasında değişiklik göstermektedir.
Zootekni Mezunu Ne İş Yapar?
Gelelim zooteknist ne iş yapar sorusunun cevabına. Tanımlarda da biraz belli olduğu üzere bu meslek hayvanlarla yakından ilgilidir. Görev tanımları ise şu şekilde özetlenebilir:
- Hayvanların yaşam koşullarını incelemek ve gerekli görülen iyileştirmeleri yapmak.
- Hayvanların verimliliklerinin artılması için çalışmalar yürütmek.
- Üreticileri verimli ve sağlıklı hayvancılıkla ilgili bilgilendirmek.
- Hayvanların verimli bir şekilde üremesi için gerekli hazırlıkları yapmak.
Zootekni İş Alanları Nelerdir?
Zootekni ne iş yapar sorusunun cevabını verdiğimize göre zootekni iş imkanı konusuna geçebiliriz. Aslında bu mesleği icra eden kişiler hayvancılık ve tarım yapılan her yerde çalışabilirler. Zootekni iş imkanları ve çalışabilecekleri kurumlardan bazıları şu şekildedir:
- Tarım ve Orman Bakanlığı
- Tarımsal araştırma enstitüleri
- Tarımsal amaçlı kooperatifler
- Bankalar
- Belediyeler
- Üniversiteler
- Hayvansal gıda üretimi için kurulan çiftlikler
Yukarıda sıraladığımız herhangi bir yerde çalışmak için başvuruda bulunabilirsiniz. Tabii kamuda memur olarak çalışabilmeniz için KPSS’ye girmeniz ve yeterli puanı almanız gerekiyor. Onun dışında hayvancılık sektörü ve zootekni iş ilanları sayfalarını takip ederek kendinize uygun bulduğunuz pozisyonlara başvurabilirsiniz. Size yardımcı olacak linkleri bölüm sonunda bulabilirsiniz.
Kariyer.net sitesindeki hayvancılık sektörü ilanlarına ulaşmak için TIKLAYINIZ!
Jooble.org’da yayınlanan zooteknist iş ilanları detaylarını görüntülemek için TIKLAYINIZ!
Zeotekni Maaşları Ne Kadar?
En merak edilenlerden biri de zooteknist maaşları. Zootekni maaş oranları çalışılan kuruma ve şehre göre değişiklik gösterir.
Güncel verilerine göre devletteki zootekni maaşları 3.500 – 5.000 TL arasındadır. Ancak kıdem ve özel durumlara göre maaşlar farklılık gösterebilmektedir.
Özel sektörde ise maaşlar asgari ücretten başlar. Zooteknistin tecrübesine ve başarısına göre artış gösterir. İyi çiftliklerde çalışan başarılı zootekni mühendislerinin maaşları 10.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir.
Sizlere zootekni nedir maaşları nasıldır, nerelerde çalışılabilir sorularının cevaplarını en ince ayrıntılarına kadar anlattık. Siz de merak ettiğiniz ve bu yazıda cevabını bulamadığınız noktalar varsa bunlarla ilgili bizimle yorumlar ya da iletişim sayfası aracılığıyla irtibata geçebilirsiniz.
Bir önceki yazımız olan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Mezunları Nerelerde Çalışabilir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.