İŞKUR Başvurusu Nasıl Yapılır? Gerekli Belgeler Neler?
Günümüzde artarak devam eden işsizlik sorunu, işsiz bireyleri İŞKUR’da iş aramaya ya da İŞKUR üzerinden eğitim görmek üzere başvuruda bulunmaya itiyor. Ancak İŞKUR’a kaydolabilmek için belirli şartların sağlanması gerekir. Bu noktada İŞKUR’a kaydolma sebebi önem taşıyor. Çünkü kurumun verdiği hizmetlere bağlı olarak her hizmet için kayıt şartları farklılık gösteriyor. Günümüz şartlarında İŞKUR şubelerinde sıra beklemek yerine internet ortamında İŞKUR’a kolaylıkla başvuru yapmak mümkün.
İçindekiler
İŞKUR Başvuru Şartları Nelerdir?
İŞKUR başvurusunda bulunacak olan kişilerde 3 temel şart aranıyor. Bu şartlar;
- 14 yaşını doldurmuş olmak,
- Kayıt esnasında fiili olarak askerlik görevinde bulunmamak,
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak şeklinde sıralanabilir.
İŞKUR Başvurusu Nasıl yapılır?
İŞKUR başvurusu yapmak için aşağıda paylaştığımız bağlantıya tıklayıp aşağıdaki adımları takip edin.
- Aşağıda bağlantıya tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst köşesinde bulunan internet şubesi butonuna tıklayın.
Karşınıza ”iş arayan” ve ”işveren” olmak üzere iki seçenek çıkacak. Bu seçeneklerden kendinize uygun olanını seçip o bölümdeki ”giriş” sekmesine tıklayın.
Giriş yapabilmeniz için T.C. numaranız ve şifrenizi girin. Eğer sistemde üyeliğiniz bulunmuyorsa üye olabilir ya da dilerseniz sol alt köşede bulunan ”e-devlet ile giriş” sekmesine tıklayarak e-devlet şifreniz ve T.C. numaranız ile sisteme giriş yapabilirsiniz.
Açılan sayfada karşınıza birtakım seçenekler çıkacak. Yapmak istediğiniz işleme göre girişinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Eğer özgeçmişinizi oluşturmadıysanız sistem sizden özgeçmiş oluşturmanızı isteyecektir. Aktif iş arayışına geçebilmeniz için özgeçmiş oluşturup iş arayışınızı aktif hale getirmeniz gerekir. Bu şekilde sistem size danışman da atamış olur.
Yukarıda bahsi geçen işlemleri yapamıyorsanız muhtemelen üyelik oluşturmadınız. Tüm bu işlemlerden önce üyelik oluşturmalısınız. Bunun için öncelikle İşkur sitesi üzerinden yine ”internet şubesi” seçeneğine tıklayıp iş arayan iseniz sol tarafta bulunan ”üye ol” seçeneğine tıklayın.
Önce üyelik sözleşmesini onaylayıp sonrasında üyelik bilgilerinizi doldurmanız gerekir.
“İŞKUR’a üye olamıyorum” problemi yaşıyorsanız, üyelik esnasında hatalı bilgi girmiş olabilirsiniz. Bununla birlikte yanlış bağlantı adresi üzerinden işlem yapmaya çalışıyor olma ihtimaliniz de bulunuyor. Yukarıdaki adımlar doğrultusunda ilerlemeniz halinde İŞKUR’a sorunsuz bir şekilde üye olabilirsiniz.
İŞKUR başvuru için gerekli belgeler, sisteme üye olurken doldurduğunuz tüm bilgileri içerdiğinden, İŞKUR kayıt için sizden haricen evrak teslimi talep etmez.
İŞKUR başvurusu yapmak için TIKLAYINIZ!
İŞKUR Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?
Yukarıda anlattığımız işlemler sırasında karşınıza çıkan ”Üye ol” seçeneğini tıklayarak üyelik işlemini başlatabilirsiniz.
- Üye ol seçeneğine tıkladıktan sonra karşınıza çıkan sayfadaki üyelik sözleşmeyi onaylayın.
- Daha sonra kişisel bilgilerinizi içeren boşlukları teker teker doğru bir şekilde doldurmanız gerekir. Ardından güvenlik kodunu doğrulayın.
- İkinci sayfada adres bilgisi ve şifreyi de oluşturup tüm bilgilerinizi onaylayın.
Tüm bilgilerinizi eksiksiz olarak girip onayladığınızda İŞKUR üyelik işlemini gerçekleştirmiş olacaksınız.
İŞKUR Kayıt Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır?
İlk olarak İŞKUR’un sitesine girmeniz gerekiyor. Sonrasında ”İŞKUR’a üye ol” seçeneğini tıklayın. Karşınıza çıkan yeni sayfada tüm adımları takip edip gereken bilgileri doldurduktan sonra alt alta iki kutucuk karşınıza çıkacak. Üstteki kutucuğa size gösterilen doğrulama kodunu girin. Alttaki kutucuğa ise T.C. kimlik numaranızı yazıp gerekli diğer bilgileri girerek işleminizi tamamlayın. Bu şekilde İŞKUR kayıt yenileme işleminiz gerçekleşmiş olacak.
İŞKUR İş Başvurusu Nasıl yapılır?
Yukarıda belirtilen şekilde üyelik işlemlerinizi gerçekleştirip sisteme giriş yaptıktan sonra özgeçmişinizi de oluşturduysanız sisteme üye girişi yaparak iş başvurusunda bulunabilirsiniz.
- Sisteme giriş yaptıktan sonra karşınıza birçok seçeneğin bulunduğu iş arayan sayfası çıkacak. Burada ”iş ilanları” sekmesini tıklayın.
Eğer daha önceden kayıtlı bir aramanız varsa yukarıdaki ”kayıtlı aramalarım” bölümünden aramanızı seçebilirsiniz. Halihazırda bir kayıtlı aramanız yoksa onun altındaki filtreleme seçeneklerini kullanarak size uygun özellikleri filtreleyip özelliklerinize uygun iş ilanlarını listeyebilirsiniz.
Aradığınız özellikleri girdikten sonra aşağıda yer alan ”ara” butonuna basın. Sayfanın alt kısmında bir liste göreceksiniz.
- Bu liste üzerinden istediğiniz ilanın üzerine tıklayarak o ilana ait ayrıntılı bilgi içeren sayfayı görebilirsiniz.
Karşınıza çıkan iş ilanı sayfasında iş tanımı, işçide aranan özellikler, iş yerinin konumu, mülakatın gerçekleşeceği yer ve işveren iletişim bilgileri gibi gerekli tüm bilgileri bulacaksınız. Size uygun olduğunu düşündüğünüz ilana başvurmak için verilen bilgilerin altına doğru ilerlediğinizde bilgilerinizin doğruluğunu ve özelliklerinizin ilanla uyumunu taahhüt etmenizi isteyen küçük bir kutucuk göreceksiniz. İlana başvurabilmek için bu kutucuğu işaretlemeniz gerekir. Onun altında ise ön yazı ekleme alanı mevcut. O alana bir ön yazı yazdıktan sonra sol alt köşedeki ”başvur” butonuna tıklamanızla birlikte başvuru işleminiz tamamlanır.
İŞKUR, iş ilanlarıyla işçileri buluşturmanın dışında, işçilerin daha kalifiye hale gelmesi için onlara eğitim imkanı sunar. Bunlardan biri de işbaşı eğitim programlarıdır. Peki, işbaşı eğitim programı nedir ve bu programlara nasıl katılım sağlanır?
İŞKUR İşbaşı Eğitim Programlarına Nasıl Başvurulur?
İşbaşı eğitim programları, kurumda kaydı bulunan işsiz bireylerin mesleki açıdan deneyim elde etmeleri ve daha önce teorik olarak eğitimini gördükleri mesleklerde uygulama imkanı bulmaları ve çalışacakları ortama daha kolay adapte olmalarını amaç edinen programlardır.
Bu programlara başvurmak için, önce İŞKUR’un sitesine girin.
- İş arayan hesabınıza giriş yaptıktan sonra karşınıza çıkan sayfanın en üst bölümünde sıralanan seçeneklerden ”online işlemler” butonuna tıklayın.
- Çıkan seçenek kutusundan ”kurs/programlar” seçeneğine, oradan da ”kurs/program bilgileri” seçeneğine tıklayın.
- Karşınıza gelen sayfada ilgili alanları size uygun şekilde doldurduktan sonra kurs türünü ”işbaşı eğitim programı (İEP)” olarak tercih edin ve sol üstte bulunan ”ara” butonuna tıklayın.
Bu işlemin ardından sayfanın alt bölümünde liste sıralanacaktır. Bu listeden size uygun olduğunu düşündüğünüz bir eğitim programına tıklayın. Ayrıntılı bir bilgi sayfası açılacak, okuduktan sonra katılmak istiyorsanız sayfanın sonunda bulunan ”başvur” butonuna tıklayarak başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Bunların dışında ayrıca doldurmanız gereken bir İŞKUR işbaşı eğitim programı başvuru formu yoktur.
İşbaşı Eğitim Programlarından Yararlanma Şartları
- İŞKUR’a kayıtlı ve işsiz olmak
- 15 yaşını tamamlamış olmak
- İşverenin 1. ya da 2. dereceden kan hısmı ya da eşi olmamak
- Emekli olmamak
- Programın başlayacağı tarihten önceki 3 aylık dönemde programa başvuru yapan işverenin çalışanı olmamak
- Programın başlayacağı tarihten önceki son 1 ayda uzun vadeli sigorta kollarına ait prim ödemesini gerçekleştirmiş olmak
- İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmış olmak
Yukarıda belirtilen şartları sağlayan ve programı aksatmayacak olan öğrenciler de bu programlara başvurabilirler.
Tarımsal faaliyette bulunanlar ile isteğe bağlı sigortalı sayılanlar, sosyal yardım, engelli maaşı ve dul yetim aylığı alanlar da bu eğitim programlarından faydalanabilirler
İŞKUR İşsizlik Ödeneği Başvurusu Nasıl Yapılır?
İşsizlik ödeneği, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nda belirtilmiş olan şartların sağlanması durumunda kişiye işsiz kaldığı dönemde kanunun belirttiği süre ve miktarda yapılan ödemedir.
İşsizlik ödeneğinden faydalanmak için hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde İŞKUR’a başvuruda bulunmak gerekir. Başvuruyu şahsen ya da elektronik ortamda yapmak mümkün. Mücbir sebepler olmaksızın 30 gün içinde işsizlik ödeneği için başvuru yapılmadığı takdirde, başvuruda gecikilen süreler toplam hak sahipliği süresinden düşülür. Bu sebeple, işsizlik ödeneğine hak kazanmışsanız, işten çıkış tarihinizden sonraki 30 günlük süreyi aşmamaya dikkat edin.
İşsizlik ödeneği başvurusunda bulunmak için İŞKUR’un sitesine iş arayan olarak giriş yapın.
- Giriş yaptıktan sonra önünüze çıkan seçeneklerden ”işsizlik ödeneği/iş kaybı/tazminatı başvurusu” seçeneğine tıklayın.
- Karşınıza çıkan taahhütnameyi okuyup kabul ettikten sonra yeni bir ekrana yönlendirileceksiniz.
Bu ekranda bilgilerinizin doğruluğunu kontrol edin ve sizden istenen bilgileri ilgili boşluklara girin. Tüm bilgilerinizin girişini tamamladıktan sonra ”kaydet” butonuna tıklayıp bilgilerinizi güncelleyin.
- Aynı zamanda e-devlet hesabınız üzerinden de arama butonuna ”işsizlik ödeneği’‘ yazıp arama yaparak bu işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.
İşsizlik Ödeneğinden Yararlanma Şartları
- Kendi isteği ve kusuru dışında işsiz kalmış olmak
- Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak
- Hizmet akdinin feshinden önceki son 3 yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olmak
- Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak
İkinci maddenin istisnaları mevcuttur. Yani, 120 günün içinde işçinin çalışamadığı özel durumlar olması halinde bu süreyi çalışmadan geçirmiş olsa da çalışmış sayılır.
Son 120 günde kesinti sayılmayan haller:
- Hastalık
- Disiplin cezası
- Gözaltına alınmak
- Hükümlülükle sonuçlanmayan tutukluluk hali
- Kısmi istihdam
- Grev
- Lokavt
- Genel hayatı etkileyen olaylar
- Ekonomik kriz
- Doğal afet
- Fesih tarihinde çalışmamak
- Ev hizmetlerinde 30 günden az çalışmış olmak
- Kısa çalışma ödeneği
- Yarım çalışma ödeneği
Bir önceki yazımız olan 2020 Güncel Pasaport Harçları - Ücretleri Ne Kadar? Öğrenci Pasaportu başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.