İş İlanlarım.Net – Güncel İş İlanları

Nasıl Komando Olunur? Kadınlar Olabilir mi? Gönüllü Olunur mu?

30.07.2018

Bedelli askerliğin kabul edilmesiyle pek çok kişi bedelli askerlik için istenen ücreti toplayabilmek adına evlerini, arabalarını satarken askerlik çağı gelen pek çok gencin aklında da başka bir soru daha var. Yakın zamanda askerlik görevlerini icra edecek olan gençlerin çoğunluğu askerde komando olmak için kolları sıvadı. Aranan fiziksel özelliklere ulaşabilmek için bir yandan düzenli antrenman yaparken diğer yandan komando olabilmek için diğer şartları titizlikle inceliyorlar.

Komando Nedir?

TDK’daki anlamına göre komanda “özel yetiştirilmiş askerlerden oluşan birlik ve bu birlikte görevli askerlere verilen isimdir.  Her türlü hava ve coğrafi koşulda görev yapabilecek üstün muharebe eğitimine ve yeteneğine sahip askerlere komando denir. Eğitimlerinin zorluğu ve görev aldıkları operasyonlardaki çetin şartlar sebebiyle komandolar Türk Silahlı Kuvvetlerinin gururu ve ülkemizin göz bebeğidir. Komando unvanının yarattığı hayranlık ve duygusal yoğunluk sebebiyle pek çok Türk genci, askerlik görevini komando olarak yapmak istemektedir.

Nasıl Komando Olunur?

Komando olmak için her şeyden önce gönüllü olmak gerekir. Gönüllü komando nasıl olunur sorusunun yanıtını da bu şekilde verebiliriz: Aslında her komando gönüllüdür.

Komando olabilmek için gönüllülük esas olsa da bu koşul tek başına komando olabilmek için yeterli değildir. Komando olmak isteyen adaylar her şeyden önce kapsamlı bir sağlık testine tabi tutulurlar. Komando olmak isteyen adaylardan;

  • Göz muayenesi,
  • Tam kan sayımı ve sedimantasyon,
  • Kan şekeri,
  • Üre,
  • Kreatinin,
  • AST,
  • ALT,
  • Akciğer grafisi,
  • Bilirubinler,
  • Tam idrar tahlili,
  • HBsAg,
  • EKG gibi pek çok test sonucu istenir.

Gerekli görülmesi halinde başka laboratuvar testleri de istenebilir. Bu testler sonucunda komando olmaya engel teşkil edebilecek herhangi bir rahatsızlığı bulunmayan adaylar acemi birliğinde komando eğitimi almaya hak kazanırlar.

Komando olmak isteyen kişilerin genelde uzun boylu olması gerektiği yönünde bir inanış olsa da bu bilgi yanlıştır. Komando olabilmek için adayın boyunun 160 santimden uzun olması yeterlidir. Komando olmak için aranan özelliklerden biri de adayın boy kilo oranının dengeli olmasıdır. Boy kilo oranının hesabını, boyunuzun santim cinsinden değerinin son iki hanesine 10 ekleyerek ya da çıkararak yapabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse, boyunuz 180 ise, kilonuz 70 kilogramdan az, 90 kilogramdan fazla olmamalıdır. Bu nedenle komando başvurusu yapmadan önce boy kilo oranınızın şartlara uygun olup olmadığına emin olun.

Komando adaylarının gözlerinin sağlıklı olması da komando olmak için gerekenlerden biridir. Mevzuata göre, göz hastalıkları A bölümünde değerlendirilen ve -3 değerini aşan hipermetropi, miyopi ve diğer eksenler arasındaki farkı 1 değerini aşan muhtelif cins astigmatizması olanlar komando olamazlar.

İstenen sağlık testlerinin kapsamlı olmasından da anlaşılacağı üzere komando olma şartlarının başında sağlıklı ve fit olmak gerekiyor. Öyle ki, sağlık sorunları nedeniyle daha önceden celp tarihini ertelemiş adaylar da komando olma şansını kaybediyor.

Komando olmak isteyen askerlik yükümlülerinin merak ettikleri diğer bir konu da komando olmak için lise şart mı sorusudur. Komando olabilmek için herhangi bir eğitim seviyesi şartı yok ancak uzman erbaşlık gibi, askerlik görevini bir meslek haline getirmek isteyen adaylarda en az lise mezunu olma şartı aranıyor.

Komando olabilmek için bir istisnai durumdan bahsetmek gerekir. Bazı durumlarda acemi birliğinde komando seçimi yapılabilir. Örneğin kişi komando olmak için gönüllü olmadıysa, sağlık durumunda komando olmasına engel teşkil eden bir rahatsızlık tespit edilmezse, eğitim sırasında gösterdiği başarıya göre bazı acemi erler de komando yapılabilir. Örneğin gerekli fiziksel özellikleri taşımasa bile bir aday atışlarda yüksek başarı gösterirse, keskin nişancı olarak komando birliğine alınabilir.

Bayan Komando Nasıl Olunur?

Kadınlarda askerlik görevi zorunluluk değil gönüllük esasına dayalı olduğundan kadın adaylar askerlikte astsubay ya da subay görevlerinde yer alırlar. Komando olmak isteyen kadınlar da 2017 yılında yapılan değişikle astsubay ve subay eğitimi alarak komando olabilir ya da sözleşmeli personel alımlarını takip ederek Türk Silahlı Kuvvetlerinde çeşitli rütbe ve pozisyonlarda görev alabilir. Ülkemizde 1500’ün üzerinde kadın, subay olarak çalışmaktadır.

Komando Eğitimi

Fiziksel şartları sağlayan adayların acemi birliklerine teslim olduktan sonra yoğun ve zorlu eğitim süreci başlar. Bu eğitim süreci boyunca, uzun mesafe koşu, barfiks, şınav, mekik, yakın dövüş gibi eğitimlerin yanı sıra çeşitli mesafelerde atış talimleri yaptırılıyor.

Bu eğitimin süresi acemi birliğine ve teslim olunacak usta birliğine göre değişiyor ancak ortalama 1,5 aylık bir zaman dilimini kapladığını söylemek mümkün. Kimi birliklerde bu eğitim 1 ay sürerken Doğu ve Güneydoğu bölgelerine asker gönderdiği bilinen eğitim tugaylarında bu süre 2-3 aya ulaşabiliyor.

Komandonun Görevleri Nelerdir?

Komandolar, genel olarak aldıkları eğitimin ağır olması sebebiyle terör bölgelerinde görevlendirilirler. Askerlik sürelerinin büyük bölümünü kışlada değil, operasyonlarda ve operasyonlara bağlı oluşturulan üs bölgelerinde geçirirler. Üs bölgeleri terör bölgesi olarak kabul edilen lokasyonlarda, karakollar ve komutanlıkların birkaç kilometre ötesine kurulan yerlerdir. Üs bölgeleri düşmanla sıcak çatışmaya ilk girilen yerler olduğundan burada görev yapan askerlerin asıl görevleri karakolları ve komutanlıkları korumak, hareket tespiti halinde koordinat vererek bunu harekat merkezine bildirmektir. Harekat merkezinin ve karakol komutanının talimatları doğrultusunda verilen emri yerinde getirmek askerde komando ne yapar sorusunun yanıtlarından biridir. Bu emir yalnızca üs bölgesinin korunması olabileceği gibi eğer terörist faaliyeti tehdit edici şekilde yaklaşıyorsa harekete geçmek ve çatışmaya girmek de olabilir.

Komandolar, görevlerinin sertliği sebebiyle usta birliğindeki komutanları tarafından diğer askerlere kıyasla daha çok korunur ve kollanır. Tabii burada disiplinsiz hareketlerinin hoş görülmesi gibi bir durum anlaşılmamalı. Ancak diğer erlere kısıtlı ya da tamamen yasak olan telefon kullanımı gibi haklar komandolarda görev haricinde kullanmak kaydıyla, bir nebze de olsa daha serbesttir. Askerde komando olmanın faydaları görev yaparken pek fazla hissedilmese bile terhis belgesini alıp eve dönüldüğünde yaşanan ve yaşatılan gururla birlikte ne kadar kutsal bir iş başardıkları anlaşılmış olur. Komandolar, askerlik eğitimin en sert ve acımasız haline tabi tutulup, operasyonların ve sıcak çatışmaların içerisinde görev aldıklarından normal hayata adapte olmaları, diğer erbaş ve erlere kıyasla biraz daha vakit olabilir.

Bir önceki yazımız olan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Mezunları Nerelerde Çalışabilir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.