İş İlanlarım.Net – Güncel İş İlanları

Nasıl İtfaiyeci Olunur? Nereye Başvurulur? 2020 Maaşları ve Şartları

29.05.2020

Bazı meslekler vardır ki, içerisinde tam manasıyla görünmeyen kahramanlar barındırır. Dünyanın en tehlikeli işlerinden biri olarak kabul gören itfaiyecilik, bütün bu zorluklarına rağmen günümüzde oldukça ilgi görüyor. Geniş çaplı bir eğitimle donatılan itfaiye erleri, mesleklerinde yetkin duruma gelene kadar bir hayli sancılı aşamalardan geçiriliyor.

İtfaiyeci Olmak İçin Hangi Üniversite Tercihleri Yapılmalıdır?

İtfaiye eri olmak için bazı belediyeler üniversite mezunu olma şartı aramıyor. Lise mezunlarının görev aldığı birçok teşkilat söz konusu. Fakat itfaiyeciliğe dair özel olarak üniversitede bir bölüm okumuş iseniz bu size diğer başvuranlara kıyasla büyük bir avantaj ve öncelik getiriyor. İtfaiye eri olmak isteyenler 2 yıl eğitim veren fakültelere, yani üniversitelerin ön lisans programlarına yönelmelidirler. Örneğin Sivil Savunma ve İtfaiyecilik ya da İtfaiyecilik ve Yangın adı altında eğitim veren bölümler bu açıdan idealdir. Türkiye çapında birçok üniversitenin, ilgili meslek yüksek okullarında bu eğitimi almanız mümkündür. Bazı Anadolu Liselerinde de İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği adı altında eğitim verilmekte ve gençler henüz çekirdekten yetiştirilmeye başlanmaktadır. Nihayetinde söz konusu meslek, doğrudan insan hayatıyla ilişkili olduğu için, çalışanlarının donanımlı ve branş anlamında iyi eğitim almış kişilerden oluşması çok önemlidir.

İtfaiyeci Olmak İçin Nereye Başvurulur?

Temel olarak yangınlara anında müdahale edebilen, yangının olduğu bölgede, önce can sonra da mal kaybını önlemek için yoğun çaba sarf eden, bütün bunların yanında her türlü arama kurtarma çalışmalarında ya da ilk yardım gerektiren durumlarda etkin şekilde rol alan kişilere itfaiyeci denir. Görüldüğü üzere itfaiyeciliğin görev tanımı sadece yangınla sınırlı değildir. Onları bir depremin ortasında da görebiliriz, bir ağacın tepesinde mahsur kalmış minicik bir kediyi kurtarırken de. Peki itfaiyeci olmak için esas olarak nereye başvurulmalı ve hangi kurumların ilanları takip edilmelidir? İtfaiyeler belediyelere bağlıdır ve bu yüzden belediye kapsamında alınacak yeni itfaiye erleri ancak belediyeler tarafından ilan edilir. Bu duyuruları takip ederek itfaiye eri olmak adına ilk başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

İtfaiyeci Olma Şartları Nelerdir?

İtfaiyeci olmak için bazı genel geçer koşulların karşılanıyor olması gerekiyor. Bunların yanında bir de ilanı veren belediyelerin bazı özel şartları söz konusu olabilmektedir. İtfaiyeci olmak için aranan temel koşulları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • TC vatandaşı olunmalıdır.
  • İtfaiyeci adaylarının 30 yaşının üzerinde olmaması gerekir.
  • Askerliğin tamamlandığına dair belgenin temin edilmesi gerekir.
  • Bilhassa devlete karşı işlenmiş adli suçlar başta olmak üzere kişinin yüz kızartıcı suçlara bulaşmamış olması, sicilinin temiz olması, başvuru esnasında önem arz etmektedir.
  • İtfaiye eri olmak için minimum lise mezunu olmak icap eder. Öte yandan, ön lisans mezunlarının ilgili bölümleri tamamlaması, lisans mezunu olanların ise Beden Eğitimi/Spor Öğretmenliği bölümlerini tamamlamış olmaları gerekir.
  • Boy açısından erkeklerde en az 1.70 cm, kadınlarda ise en az 1.67 cm olma şartı aranmaktadır.
  • Lise mezunları C ya da E, üniversite mezunları ise B sınıfı ehliyete sahip olmalıdır.
  • Mesleği icra edebilmek için sağlık açısından çok bariz sorunların olmaması gerekir. Duyma, işitme, bronşit gibi temel rahatsızlıklar dışında, bazı psikolojik rahatsızlıkların da kişide bulunmaması önemlidir. Örneğin yüksek adrenalin içeren bu mesleğe aday olan kişilerde korku, heyecan, panik gibi duyguların kronik bir zaafa dönüşmemesi gerekir. Yükseklik fobisi olanlar, duygusal hassasiyete sahip olanlar ya da kekemelik problemi olanlar için itfaiye eri olmak doğru bir tercih olmayacaktır. Bu tip psikolojik eğilimler, kişinin mesleğini verimli ve sağlıklı bir şekilde icra edememesine neden olacaktır. Bu hem kendisine hem de dolaylı yoldan mağdur durumdaki kişilere zarar verecektir.
  • O sene belirlenmiş KPSS taban puanını karşılıyor olmak, aranan bir başka kriterdir.
  • Yüksek donanımlı hastanelerden yangınla mücadelede görev alınabileceğine dair bir doktor raporu istenmektedir.

Bayan İtfaiyeci Ne İş Yapar?

İtfaiye okullarının ağırlıklı olarak erkek öğrencilerden oluştuğunu görüyoruz. Bayan itfaiyeciler, erkek itfaiyecilere kıyasla yüzde olarak oldukça düşük kalıyor. Hatta çoğu zaman bayan itfaiye erlerinin varlığı, doğrudan bir haber değeri bile taşıyor. Doğası gereği itfaiyecilik sert bir iş olsa da cesur ve oldukça başarılı kadınlarımız bu alanda verimli bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Tıpkı erkek çalışanlar gibi kadın itfaiye erleri de en büyük fabrika yangınlarında bile sahada bulunabiliyor. Kadın itfaiyecilerin çoğu, çalışma azmi ve kararlılıklarıyla dikkat çekiyor. Bu durum, onlara karşı ön yargıları bulunan kişilerin algılarını tümüyle değiştiriyor.

İtfaiye Müdürü Nasıl Olunur?

İtfaiye müdürleri, kuruma ait çalışma planını organize eden, yer aldığı teşkilatın belediyeye karşı temsilcisi olan kişilerdir. Dolayısıyla itfaiye müdürleri birçok açıdan en yetkili isimlerdir. Bütün çalışanlardan ve yaşanan olumsuzluklardan öncelikli olarak sorumlu olan müdürler, ulaşım planlarını düzenlemeden, mahallelerde yaptırılan yangın vanalarına kadar birçok konuda yetki sahibidir. Peki itfaiye müdürü olmak için ne yapmak gerekiyor? Önemle belirtmek gerekir ki, bu durum tümüyle, belediyenin itfaiye müdürlüklerinin kendi inisiyatifiyle ilgilidir. Burada kurum içinde rütbe terfisi de gerçekleşebilir, dışarıdan atama da söz konusu olabilir.

İtfaiye Amiri Nasıl Olunur?

Burada da tıpkı müdürlükte olduğu gibi yetki hakkı, il ya da ilçe İtfaiye Müdürülüğü’ne bağlıdır. Amirler, müdürlere bağlı olarak çalışmalarını yürütür. Müdürlerden sonra en yetkili kişilerdir ve müdürlere kıyasla daha çok teknik konulara odaklıdırlar. Araç ve gereçlerin temin edilmesi ve teftişi dışında, personel grubuna karşı belli iş sorumlulukları yüklenebilirler. Personel izinleri ya da vardiyalarda sorumluluk alabilmektedirler. Genelde personel içerisinde deneyimli isimler rütbe terfisi alıp, amir olarak çalışmaya başlarlar.

İtfaiyeci Maaşı Ne Kadardır?

Belediye kapsamında hizmet veren itfaiyeciler, 2020 itibarıyla güncel olarak 3 bin 800 TL maaş alıyorlar. Tabii birçok alanda olduğu gibi itfaiyecilikte de bazı sınıfsal rütbeler söz konusu. Elbette kazançlar da buna bağlı olarak artış göstermekte. Örneğin itfaiye çavuşları 100 TL, itfaiye başçavuşları ise 200 TL civarında bir fark alıyorlar. Öte taraftan itfaiye amirleri ise aylık olarak 4 bin 400 TL maaş alıyorlar. Burada bahsettiğimiz itfaiye maaşları ortalama ücretler olup, görev yapılan lokasyona, belediyeye ve kişinin özel durumlarına göre değişiklikler gösterebilmektedir.

 Nasıl Zabıta Memuru Olunur?

Gardiyan Olmak İsteyenlerde Aranan Şartlar Neler?

Bir önceki yazımız olan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Mezunları Nerelerde Çalışabilir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.