Sağlık Fizikçisi Nedir, Nasıl Olunur? Sağlık Fizikçisi Maaşları
Sağlık, bu hayattaki en değerli şey. Sağlıksız yaşamlarda kişilerin üretken ve enerjik olabilmesi pek mümkün değildir. Ayrıca sağlığı bozulan insanların hayattan aldıkları zevk azalır, kendilerini daha mutsuz hissederler. Bu nedenle insanlar sağlıklarına dikkat ettikleri sürece mutlu olabilirler ve bulundukları topluma katkı sağlayabilirler diyebiliriz İşte bu nedenle insanların sağlıklarının korunması amacıyla devletler tarafından çeşitli sağlık hizmetleri sağlanmaktadır. Ve bu sağlık hizmetlerinde görev yapan binlerce farklı personel vardır.
Konularında uzman olarak yetiştirilen personeller; insan sağlığının korunması, sağlıksız insanların tedavi edilmesi, önleyici tedbirlerin alınması gibi bir çok konuda gece gündüz çalışmaktadırlar. Yani aslında sağlık sektörü bizim gördüğümüzden ve bildiğimizden çok daha geniş. Bizler genelde hastanelerde doktor, hemşire, hasta bakıcı gibi görevlilerle karşılaşıyoruz. Oysaki sağlık sektörünün arka planında çalışan çok farklı ve çeşitli disiplinler de var.
Sağlık sektöründe teknoloji ve birçok bilim de etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Sağlık fizikçisi olan kişiler de, insan sağlığı konusunda etkin bir şekilde görev alan meslek grubuna mensupturlar. Bu meslek halk tarafından çok fazla bilinmez. Ama sağlık sektörü açısından oldukça hayati görevleri olan sağlık fiziği disiplini herkesin hayatına bir şekilde dokunur. Biz de bu yazımızda bu bilinmeyen meslekle ilgili bilgiler vereceğiz. Sağlık fizikçisi ne demek, ne iş yapar ve maaşları nasıldır sorularının cevaplarını ayrıntılarıyla sunacağız.
İçindekiler
Sağlık Fizikçisi Nedir?
Daha önce de belirttiğimiz gibi sağlık fizikçileri halk arasında pek bilinmez. Ama bu meslek grubunun yaptıkları iş insan sağlığı konusunda çok önemli bir yere sahiptir. Sağlık fizikçisi, uzman doktor tarafından belirlenen radrasyon tedavilerinin planını çıkaran kişilerdir. Yani bu tedavinin insan bedeni üzerindeki etkilerinin öngörerek en uygun tedavi dozunu bulur ve uygulamaya koyarlar.
Bir diğer deyişle sağlık fizikçisi, çalıştığı kurumun tüm radyasyon aletlerinin bakım, depolama ve kullanımından, bu aletlerle ilgili önleyici tedbirlerin alınmasından ve gerekli ölçümlerinin yapılmasından sorumlu kişilerdir.
Sağlık Fizikçisi Ne İş Yapar?
Sağlık fizikçilerinin birçok görevi bulunmaktadır. Sağlık fizikçisi görev tanımı içerisinde yer alan konuları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Uzman doktorlar tarafından uygun görülen radyasyon tedavilerinde gerekli radyasyon cihazlarının belirlenmesi.
- Radyasyon tedavisinin ne şekilde ve ne sıklıkta olacağının planlanması.
- Uygun doz belirlenen radyasyon tedavisinin uygulanması.
- Çalıştıkları kurumdaki tüm personel, hasta ve hasta yakınlarının radyasyondan korunması amacıyla gerekli önlemlerin alınması.
- Hastanenin radyasyona karşı güvenlik kurallarının belirlenmesi.
- Hastanede görev yapan kişilerin radyasyon doz ölçümlerinin yapılması ve bunların raporlanması.
- Olası bir kaza durumunda radyasyona maruz kalmış kişilerin radyasyon doz tespitinin yapılıp raporlanması.
- Oluşan radyoaktif atıkların kurallara uygun bir şekilde imha yerlerine aktarılması.
- Alınacak radyasyon makinelerin belirlenmesi, incelenmesi ve tamirat görmüş makinelerin düzgün çalışması için gerekli kontrollerin yapılması.
- Makine kullanımları için verilecek eğitimlere katılarak makinelerde çalışan tüm personelin bu eğitimleri almasını sağlamak.
- Makinelerin düzenli olarak bakımlarının yapılmasını sağlamak.
- Kaynakların uygun şekilde depolanması.
- Kullanılacak kaynakların zaman ölçümlerinin yapılması.
Sağlık Fizikçisi Nasıl Olunur?
Sağlık fizikçisi oldukça zordur. Daha doğrusu emek isteyen uzun bir yolculuk gerektirir. Sağlık fizikçisi bölümü diye bir lisans bölümü yoktur. Öncelikle bunu belirtelim.
Bu alanda çalışmak isteyen kişilerin öncelikle 4 yıllık bir lisans programı olan “Fizik ve Fizik Mühendisliği” bölümlerinden mezun olmaları gerekmektedir. Ardından ise nükleer fizik dalında yüksek lisanslarını tamamlamış olmaları gerekir.
Bu şartları yerine getiren adaylar, KPSS’den yeterli puanı aldıkları takdirde sağlık fizikçisi olarak tercih yapabilirler. Günümüzde sağlık fizikçisi alımı çok fazla yapılmıyor. Bu nedenle sağlık fizikçisi atamaları azdır diyebiliriz. Çünkü genellikle her hastanede bir adet sağlık fizikçisi çalışmaktadır. Durum böyle olunca kadro sayısı da azalıyor diyebiliriz.
Sağlık Fizikçisi İş İmkanları
Sağlık fizikçileri her türlü sağlık kuruluşunda çalışabilirler. Tabii radyasyon alanı olan hastanelerden bahsediyoruz. KPSS ile atanan sağlık fizikçileri devlet hastanelerinde görev yapabilirler. Dileyen kişiler özel hastanelerde ve kliniklerde de çalışabilirler.
Sağlık fizikçileri yüksek lisanstan sonra akademik kariyerlerine devam ederek geleceğin sağlık fizikçilerini de yetiştirebilirler. Tabii akademisyen olmak için ALES ve YDS gibi sınavlardan belirli puanlar almak ve başvurulan okulun şartlarını sağlamak gerekiyor.
Sağlık Fizikçisi Maaşları Ne Kadar?
Medikal fizik uzmanı maaş aralığı çalışılan yere, hizmet yılı ve derecelerine göre değişir.
Devlete yeni başlayanlar için radyoterapi bölümü maaşları 4.000 TL civarındadır. Devlette sağlık fizikçisi maaşı 5.000 TL’ye kadar çıkar. Döner sermaye ve diğer gelirler de hesaba katıldığında maaşın biraz daha artacağını söyleyebiliriz.
Özel sektörde çalışan medikal fizik uzmanı maaşı 3.500 – 5.000 TL arasındadır. Bu rakam hastanenin maaş politikasına göre değişir.
Bir önceki yazımız olan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Mezunları Nerelerde Çalışabilir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.