İş İlanlarım.Net – Güncel İş İlanları

Çeyiz Parası, Yardımı Nasıl Alınır? Şartları, Başvuru ve Evraklar

26.12.2018

Devlet, maddi imkanı yetersiz olan vatandaşlara, destek olmak amacıyla son yıllarda pek çok uygulamayı yürürlüğe soktu. Bu uygulamalardan biri de çeyiz parasıdır. Yetim aylığı alan ve maddi imkanları yetersiz olan kadınlara devlet tarafından evlendikleri zaman belirli bir miktarda ödeme yapılır. Erkeklerde ise böyle bir uygulama söz konusu değildir. Erkekler sadece belirli bir yaşa gelene kadar yetim aylığı uygulamasından faydalanabilirler.

Nikahlanan kadının yetim aylığı direkt olarak kesilir. Bunun yerine çeyiz yardımı ödeneği için başvuruda bulunması şartıyla 2 yıllık yetim aylığını tek seferde alabilir. Fakat kadının boşanması durumunda eğer evliliği 2 yıldan daha az sürmüşse tekrar yetim aylığı alabilmesi için SGK’ya başvuru yapması ve boşanma tarihinin ardından 2 yıl geçmesi gerekir. Çünkü 2 yıllık yetim aylığı parası çeyiz ödeneği olarak tahsis edilmiştir.

Yetim Aylığı Nedir?

Ölüm aylığı olarak da bilinen yetim aylığı sigortalı olan anne ya da babanın vefatı üzerine geride kalan çocuklarına yapılan ödemedir. Çocukların kadın veya erkek olmasına bakılmaz.

Fakat:

  • Erkek çocukları sadece 18 yaşına kadar yetim aylığı almaya devam edebilir.
  • İstisnai bir durum olarak eğer erkek çocuk orta öğrenim kademesinde eğitimine devam ediyorsa 20 yaşına gelinceye kadar,
  • Yüksek öğrenim kademesinde eğitim görüyorsa 25 yaşına gelene dek yetim aylığını almaya devam edebilir.
  • Erkek çocukları 25 yaşını doldurunca artık vefat etmiş olan anne ya da babalarından kalan sağlık yardımından faydalanamaz, yetim aylığını alamazlar.
  • Kadınlar ise sigortalı bir işte çalışmadıkları ya da evlenmedikleri takdirde sağlık yardımından yararlanmaya ve yetim aylığını almaya devam ederler.

Çeyiz Parası Nedir?

Halk arasında evlenme yardımı olarak da bilinen çeyiz parası:

  • Yetim kadınların SGK’dan aldıkları yetim aylığının evlenmeleri sonucu kesilmesi nedeniyle devlet tarafından bir kereye mahsus olmak kaydıyla verilen aylığın 2 yıllık miktarı şeklinde tahsis edilen ödeneğe denir.
  • Çeyiz parası peşin olarak ödenir ve bu parayı almak isteyenlerin mutlaka başvuruda bulunmaları gerekir.
  • Yetim aylığı almakta olan kadınlar evlendikleri zaman bu aylık kesilir.

Çeyiz Parası Kimlere Verilir?

Çeyiz parası:

  • Baba ya da annenin vefatı üzerine yetim aylığı almakta olan kadınlar çeyiz yardımından faydalanabilir. Aynı durumda bulunan erkeklerin ise böyle bir hakları bulunmaz.
  • Çeyiz parası ödeneğinden yararlanmak isteyen kadınların yetim aylığı alıyor olması gerekir. Sadece kadınlara verilmekte olan çeyiz parası, yetim aylığı alan ve işten ayrılmış olanlara da verilir.
  • Çeyiz parası yardımı almak isteyenlerin 4B (BAĞ-KUR) ve 4A (SSK) kapsamında hak sahibi olabilmeleri durumunda başvurular Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri ile SGK Merkez Müdürlüklerine yapılır.
  • Çeyiz parası ödeneğini alabilmenin iki koşulu vardır. Bunlardan biri anne ya da babadan yetim aylığı alıyor olmaktır. İkincisi ise yetim aylığını alırken evlenmektir.
  • Dul olup da ikinci evliliğini yapacak olanlar çeyiz parası yardımı alamazlar.
  • Yetim maaşı alırken sigortalı işe giren ve bundan dolayı yetim maaşı kesilen kadınlar evlenirken çeyiz parası ödeneği alamazlar. Çeyiz parasının alınabilmesi için evlenilen tarihte yetim aylığının alınıyor olması gerekir.

Çeyiz Parası Yaş Sınırı Var mı?

Yetim aylığı almakta olan kadınların çeyiz parası alabilmeleri için herhangi bir yaş sınırı yoktur. Çeyiz parası alabilmek için sağlanması gereken temel şart ilk kez evleniyor olmaktır. 

Çeyiz Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Çeyiz parası yardımı alınabilmesi için:

  • Öncelikle başvuruda bulunulması gerekir.
  • Yetim aylığı alan kadınlar, evlendikleri tarihten başlayarak 5 yıl içinde çeyiz parasına başvuruda bulunmadıkları takdirde bu haklarını tamamen kaybederler.
  • Başvuru için Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlükleri ya da Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüklerine müracaat etmek gerekir.
  • Başvuru sırasında hak sahibinden Evlenme Ödeneği Talep Dilekçesi istenir. Bu dilekçe örneğine aşağıdan ulaşabilirsiniz.
  • Bu dilekçenin ek kısmına evlenme cüzdanının bir fotokopisi eklenir. Eğer yapılan evlilik, nüfus kütüğüne kayıt edilmişse evlilik cüzdanı fotokopisi istenmez. Sadece başvuru talep dilekçesi yeterli olur.

Evlenme ödeneği talep dilekçesi örneğini görüntülemek için TIKLAYINIZ!

Çeyiz Parası Ne Kadar?

Çeyiz parası tutarı, başvuru yapmış olan kişinin almış olduğu yetim aylığı baz alınarak hesaplanır.

Başvuruda bulunan kişinin:

  • En son almış olduğu yetim aylığı tutarının 2 yıllık toplu miktarı hesaplanır ve bu tutar hak sahibine bir defada topluca ödenir. Yani SGK’dan yetim aylığı almakta olan kadınlar evlendikleri zaman aldıkları son maaş tutarının 24 katını çeyiz yardımı ödeneği olarak alırlar.

Örneğin:

  • Sosyal Güvenlik Kurumundan 750 lira yetim aylığı almakta olan bir kadın evlendiği ve çeyiz parası için başvuruda bulunduğu takdirde 24×750 lira = 18 bin lira çeyiz parası almaya hak kazanır. Aynı hesaplamaya göre yetim aylığı 500 lira olan bir kadına ise peşin olarak 12 bin lira kadar çeyiz parası ödenir.

Çeyiz Parası Nereden Alınır?

SGK çeyiz parası yardımını Ziraat Bankası’na yatırır. Şahsi hesapları bulunan hak sahipleri kendi hesaplarından parayı tahsil edebilirken, şahsi hesabı bulunmayanlar ise parayı vezneden TC. kimlik numarasını ibraz ederek de çekebilirler.

E-Devlet Sistemi Üzerinden Çeyiz Parası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

E-Devlet sistemi, birçok kurumsal bilgiye anında erişme imkanı sağlamasıyla vatandaşlara pek çok konuda büyük kolaylıklar sağlıyor.

E-Devlet sistemi üzerinden çeyiz parası sorgulanabilmesi için sırasıyla şu işlemler yapılır:

kimliğimi sorgulama

  • Yazının sonunda paylaşmış olduğumuz bağlantıya tıkladıktan sonra karşınıza çıkacak sayfadaki ”Kimliğimi Şimdi Doğrula” sekmesine tıklayınız.

e-devlet giriş

  • Kimliğimi şimdi doğrula butonuna tıkladıktan sonra karşısınıza kimlik doğrulamanızı ve kişisel e-Devlet hesabınıza giriş yapmanızı sağlayacak giriş ekranı gelir. Bu sayfadaki ilgili boşluklara talep edilen bilgileri girerek sisteme giriş yapabilirsiniz. Henüz bir e-Devlet şifresi edinmediyseniz herhangi bir PTT şubesine giderek 2 TL karşılığında şifrenizi satın alabilir ya da mobil imza, e-imza- T.C. kimlik kartı, internet bankacılığı gibi alternatif yöntemlerle sisteme giriş yapmayı tercih edebilirsiniz.

şahıs ödeme durumları görüntüleme

  • Sisteme giriş yaptıktan sonra karşınıza yukarıdaki ekran görüntüsünde gördüğünüz sayfa gelecek. Başlangıç tarihinin olduğu yere çeyiz parası yardımı için başvuru yaptığınız tarihi yazınız. Bitiş tarihine ise o günün tarihini yazın. Sayfanın alt kısmında yer alan sorgula sekmesine tıklayarak sorgulama işlemini yapabilirsiniz. Sorgulama işlemi 1 dakika kadar sürebilir.

E-devlet üzerinden çeyiz parası sorgulama işlemi yapmak TIKLAYINIZ!

Bir önceki yazımız olan Bu Numara Kimin? Beni Kim Aramış? [ÜCRETSİZ] başlıklı makalemizde Beni Arayan Numara Kim, Bilinmeyen Numara Kime Ait ve Bilinmeyen Telefon Numarası Sorgulama hakkında bilgiler verilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.