İş İlanlarım.Net – Güncel İş İlanları

En Etkili CV Hazırlama Teknikleri Nelerdir? En Etkli Boş CV Örnekleri

02.03.2019

İşe alım süreci başvurudan mülakata kadar herkes için zorlayıcı bir deneyimdir. Aynı ilana başvuran yüzlerce aday arasından dikkat çekmek ve o işe en uygun kişi olduğunuzu göstermek için elinizdeki tek veri özgeçmişinizdir. Kabul gören farklı özgeçmiş örneklerini inceleyerek kendi CV’nizi oluştursanız bile dikkat etmeniz gereken bazı detaylar var. Bu detaylara CV’nizde yer vermeniz size yeni kapıların açılmasını sağlayabilir.

Etkili CV Hazırlama Yöntemleri

CV’nizin başvurduğunuz şirkette dikkat çekmesini sağlayabilecek ve sizi diğer adaylardan bir adım öne çıkaracak bazı teknikler mevcut. Bu adımları uygulayarak işe alınma ihtimalinizi artırabilirsiniz.

1. 30 saniyede dikkat çekmeye bakın

İşe alım uzmanlarının tecrübelerinden yararlanarak yapılan araştırmalar, bir CV’nin “30 saniyelik bakış süresi”ne sahip olduğunu gösteriyor. Yani CV’nizin insan kaynaklarını etkilemek için yalnızca 30 saniye gibi kısa bir süresi var. Bu kadar kısıtlı zamanda büyük bir etki yaratmak için;

  • Başvurduğunuz şirkete göre daha sıra dışı veya geleneksel bir tasarım tercih edin. Örneğin reklam ve medya şirketleri özgünlük, yaratıcılık gibi faktörleri ön planda tutup yaratıcı CV örneklerini incelerken, geleneksellikten yana olan eski bir şirkete başvurduğunuzda özgün CV’niz görmezden gelinebilir.
  • Sırf kalabalık görünsün diye üniversitedeyken kazandığınız yerel bir yarışmanın ödülünü CV’nize eklemenize gerek yok. Bunun yerine direkt sonuç odaklı ve işverenin önem verdiği noktaların yazılı olduğu bir CV hazırlamanız dikkat çekmenizi kolaylaştırabilir.
  • İlk bakışta dikkat çekmesini istediğiniz geçmiş iş tecrübeleriniz veya sizi o işe alınmanız için bir adım öne çıkaracak özelliklerinizi ilk sıralarda yer alacak şekilde CV’nizi hazırlamaya çalışın.

2. Kendinizi sorun çözücü biri olarak gösterin

Yeni bir kişiyi işe alma süreci, işe alınacak kişi kadar şirket için de ayrı bir sorun teşkil eder. Çünkü şirket açısından yüzlerce başvuru arasından belli kriterlere ve donanıma sahip, verilen görevleri eksiksiz yerine getirerek çarkların dönmesini sağlayacak birinin bulunması gerekir. Bu noktada iş ilanında şirketin ihtiyaç duyduğu özellikler devreye girer. Şirketin ihtiyaç duyduğu özelliklere sahip olduğunuzu göstermenin bir yolunu bulun. Sırf dolu görünsün diye CV’nizi gereksiz bilgilerle donatmak yerine, şirketin ilanda belirtmiş olduğu kriterlere sahip olduğunuzu gösteren veriler ekleyerek basit CV örneklerinden uzaklaşın.

Örneğin satış temsilciliği ile ilgili bir iş ilanı gördünüz. Firmanın satması gereken ürünleri var ancak sorun şu ki potansiyel müşteriler bu ürünleri almak istemiyor. CV’nizde bu sorunu nasıl çözeceğinizi anlatmanız ve aradıkları cevabın sizde olduğunu göstermeniz işe alınma ihtimalinizi artıracaktır.

3. Önemli noktalara dikkat çekin

Bu adımda 1. ve 2. adımda yaptıklarınızı kombine etmeniz gerekiyor. İşverenin önem verdiğini düşündüğünüz önemli bilgileri dikkat çekici hale getirin. Size özel yetenekleriniz, tecrübeleriniz ve işle ilgili özelliklerinizi, işe alım sorumlularının dikkatini çekecek şekilde düzenleyin. Bu bilgileri daha dikkat çekici hale getirmek için;

  • Ayrı paragraflara ayırabilir,
  • Kalın, italik veya altı çizili hale getirebilir,
  • CV’nin en üst kısmına taşıyabilirsiniz.

Ne yaparsanız yapın, CV’nize göz ucuyla bile bakıldığında bu verilerin dikkat çekmesini sağlayın.

4. Şirketle ilgili araştırma yapın

Özellikle ülkemizde başvuru süreçlerinde yapılan en büyük hatalardan biri başvuru yapılan şirketle ilgili hiçbir araştırma yapmadan görüşmeye gitmektir. Yapılan araştırmalar şirket hakkında bilgi sahibi olan araştırma yapmış adayların, işe alım oranlarının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Bunun sebebi tüm şirketlerin birbirinden farklı yapıda olmalarından kaynaklanır ve buna bağlı olarak tüm ilanlara aynı CV ile başvurmanız işe alınma ihtimalinizi zayıflatır. Örneğin, muhasebe için CV örneklerine göz atın. Muhasebe firmalarına gönderilen CV’ler daha klasik ve tekdüze yapıdadır. Bu anlayışa sahip muhasebe firmalarına, reklam veya pazarlama şirketlerine gönderdiğiniz CV’yle başvurmanız direkt reddedilmenize neden olabilir. Özgeçmişinizde;

  • Firmanın üzerinde çalıştığı projeler,
  • Bu firmada çalışmak istemenize neden olan faktörler,
  • Benzer şirketler veya oluşumlarda üstlendiğiniz görevler gibi detaylara yer vermeniz firmanın, sizin en uygun aday olduğunuzu anlamasını kolaylaştıracaktır.

5. Eğer daha önce bir yerde çalışmadıysanız yalan söylemeyin

İş başvurularında pek çok aday ne yazık ki işe alınma ihtimalini artıracağını düşünerek önceki iş tecrübeleriyle ilgili gerçeği yansıtmayan beyanlarda bulunuyor. Hasbelkader işe alınmaları halinde de bu durumun ortaya çıkmasıyla birlikte kısa sürede sözleşmeleri feshediliyor. İşe başladığınızda, o sektörde biraz olsun çalışmış birinin kolaylıkla yapabileceği temel bir işi yerine getiremediğinizde zaten bu tatsız durum herkes tarafından anlaşılıyor. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmak yerine dürüst olun. Neden daha önce bir işte çalışmadığınız sorulduğunda, kafanızdaki fırsatı beklediğinizi, yeterli donanıma sahip olmadığınızı düşündüğünüz için kendinizi geliştirmeye çalıştığınızı veya (eğer öyleyse) yeni mezun olduğunuzu söyleyebilirsiniz. Ancak kesinlikle “çalıştım ama sigortasız, çalıştım ama CV’ye yazmaya gerek görmedim” gibi şeyler söylemeyin.

6. Standart meziyetlerden ziyade uyarlanabilir meziyetlerinizi ön plana çıkarın

Her sektör farklı alanlarda hizmet verdiğinden dolayı işe alacağı kişinin de bu alanlarda yetenekli olmasını bekler. Aynı sektör içerisinde devam etmeyi düşünüyorsanız sorun değil ancak farklı bir sektöre geçmeyi düşünüyorsanız CV’nizde standart bir özelliğinizden ziyade uyarlanabilir bir yeteneğinizi vurgulamanız bu geçişi daha kolay hale getirebileceğinizi karşı tarafa aktarmanın en kolay yoludur. Örneğin “X yazılımı çok iyi kullanıyorum” demek o yazılımın kullanılmadığı bir firmaya hiçbir şey ifade etmez. Ancak bunun yerine “yeni yazılımları kolayca öğrenip kullanabilme” özelliğini özgeçmişinize eklerseniz tercih edilme ihtimaliniz artabilir.

7. CV’nizde yaratıcı olun

Firmaların çok büyük bir bölümü işe alım sürecinde geleneksel basılı özgeçmişleri tercih ediyor ancak başvurduğunuz firmaya göre yaratıcılık sınırlarınızı zorlamanız işe alınma ihtimalinizi artırabilir. Yazılı ve tekdüze bir özgeçmiş örneği yerine, bir video ya da grafik tasarım kullanabilir ve bunu indirilebilir bir dosya halinde işe alımla ilgilenen birime gönderebilirsiniz. Bazı sektörlerde standarttan ayrılmanız işe alınmanız için sizden istenen tek özellik olabilir.

8. Detaylara yer verin

CV’nizde yalnızca “X yerde çalıştım” demek çoğu zaman yeterli olmayabilir. Önceki iş yerinizdeki pozisyonunuza göre sağladığınız katkıyı istatistiksel verilerle destekleyin. Örneğin, şirketin satış oranlarını belli bir oranda artırdıysanız bunun verisini başvurunuzda belirtin. Ya da bir sosyal medya hesabı yönetiyorsanız, yönetimi siz devraldıktan sonra gerçekleşen beğeni ve yorum oranını aktarın. Genel bir tecrübeyi ifade etmek yerine kesin, hesaplanabilir verilerle kendinizi anlatmanız, performansınızı göstermek için önemli bir faktördür.

9. CV’nizde boşluk bırakmayın

Dosyanızdaki görsel boşluklardan bahsetmiyoruz, mantık ya da akış boşluklarını kastediyoruz. Diyelim ki geçmiş iş tecrübelerinizi yazıyorsunuz. Çalışma hayatınızda bir dönem işsiz kaldığınız bir dönem oldu. Bu kısmı atlamak yerine,

  • “2015 – 2016 X sebepten dolayı çalışamadım” yazmanız daha uygun olur.

Yapılan araştırmalar, bu tarz boşlukların işverenlerin, adayla ilgili şüphe duymasına ve pamuk ipliğine bağlı olan başlangıç güveninin sarsılmasına neden olduğunu gösteriyor.

10. Her başvuru için ayrı bir CV hazırlayın

4. maddeyle bağlantılı olarak, her iş başvurusunda genel bir CV kullanmayın. 10 ayrı firmaya gönderdiğiniz standart CV’nizle, başvuruda bulunan yüzlerce aday arasından sıyrılmanız ve şirketin aradığı elemanın siz olduğunu göstermeniz mümkün değil. Şirketin ihtiyaçlarını, geçmişini ve mentalitesini iyi analiz ederek CV’nizi buna göre hazırlayın. CV’nizde sektöre hakim olduğunuzu göstermek için sektörel bir dil kullanabilirsiniz ancak bunu bir şova dönüştürüp abartmayın. Ayrıca başvurduğunuz ilan hangi dildeyse, CV’nizi de bu dilde hazırlayıp göndermeyi unutmayın. “Ben X dili biliyorum” demek ayrı bir şeydir, CV’nizi tamamen o dilde hazırlayıp göndermek ayrı bir şey.

Hazır CV Örnekleri

Listemizde yer alan CV örneklerini direkt olarak kullanabileceğiniz gibi, başvuracağınız firmaya göre yeniden düzenleyip tasarlayarak daha yaratıcı ve etkileyici bir hale getirerek de kullanabilirsiniz. Word formatında cv örneklerini düzenlemek için temel düzeyde Office programlarını bilmeniz yeterlidir.

Boş CV örnekleri için TIKLAYINIZ.

İngilizce CV örnekleri için TIKLAYINIZ.

Öğretmenler için CV örnekleri için TIKLAYINIZ.

Staj CV örnekleri için TIKLAYINIZ.

Yeni mezunlar için CV örnekleri için TIKLAYINIZ.

Mühendisler için CV örnekleri için TIKLAYINIZ.

Mimarlar için CV örnekleri için TIKLAYINIZ.

Hemşireler için CV örnekleri için TIKLAYINIZ.

Doktorlar için CV örnekleri için TIKLAYINIZ.

Avukatlar için CV örnekleri için TIKLAYINIZ.

Bir önceki yazımız olan PDR Nedir? PDR Çalışma Alanları Neler, PDR Maaşları Ne Kadar? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.