İş İlanlarım.Net – Güncel İş İlanları

Otomotiv Mühendisliği Maaşları ve İş İmkanları

Otomotiv, halk arasında bilinen adıyla, araba mühendisliği son yılların en popüler mesleklerinden biri. Dünya genelinde en iyi ve gözde mühendislik dalları arasında yer alan bu bölüm ülkemizde de oldukça merak ediliyor. Biz de tercih yapacak gençlere ve meslek seçimi yaparken kararsız kalan kişilere yardımcı olmak için hazırladığımız meslek rehberlerine otomotiv mühendisliği ile devam ediyoruz. Bu yazımızda; Otomotiv mühendisliği ne iş yapar? Nasıl araba mühendisi olunur? Otomotiv mühendisliği maaş ve iş imkanları açısından nasıl bir meslek? gibi soruların cevaplarını yanıtlayacağız. Böylece sizlere otomotiv mühendisliği hakkında bilgi vermeyi ve otomotiv mühendisliği geleceği konusunda fikir oluşturmayı umuyoruz. Dileriz ki ileride bu mesleği yapmak isteyenler için faydalı bir makale olur. Şimdi dilerseniz başlayalım. 

Otomotiv Mühendisliği Nedir?

Mesleği tam anlamıyla tanımak çok önemli. Bu nedenle otomotiv mühendisliği ne iş yapar maaşları nasıldır konusuna gelmeden önce bölümü açıklayalım.

Otomotiv mühendisliği; kamyon, otobüs, araba gibi motorlu taşıtların tasarım ve üretim aşamasında çalışacak ve bu aşamaların gelişmesine katkı sağlayarak gerekli kontrolleri gerçekleştirecek kişilerin eğitim gördüğü bir programdır. Otomotiv mühendisleri farklı mühendislik disiplinleri üzerine karma bir eğitim alırlar ve eğitimleri boyunca edindikleri bilgileri motorlu taşıtların dizayn, üretim ve geliştirme aşamasında kullanırlar. 

Otomotiv Mühendisi Ne İş Yapar?

Otomotiv mühendisliği biraz makine mühendisliğine benzetilebilir. Ama daha önce de dediğimiz gibi bu alan motorlu taşıtlar üzerine uzmanlaşan kişilerin görev yaptığı bir alandır. Otomotiv mühendisinin görev tanımında yer alan işlerse şu şekilde sıralanabilir: 

  • Her türlü motorlu kara taşıtına ait projeleri hazırlamak.
  • Araçların amaçlarına göre sınıflandırılması neticesinde denge hesaplarını yapmak.
  • Araca uygun bileşenleri belirlemek.
  • Aracın en güvenli seviyeye ulaşmasını sağlayacak teknik detayları belirlemek.
  • Aracın üretiminde kullanılan parçaların kalitesini denetlemek.
  • Üretimin kalitesini denetlemek.
  • Sorun yaşanan noktaları raporlayarak çözüm üretmek.
  • Var olan bir taşıtın geliştirilmesi için gereken projeleri oluşturmak. 

Otomotiv Mühendisliği İş İmkanları Neler? Otomotiv Mühendisleri Nerelerde Çalışabilir?

Otomotiv mühendisliği farklı bir dal olduğu için mesleği tercih etmek isteyenlerin kafasında “Otomotiv mühendisi iş bulabilir mi? Otomotiv mühendisliği iş imkanı geniş bir meslek mi?” soruları oluşuyor. Elbette kimse iş bulamayacağı bir meslek sahibi olmak istemez. Bu nedenle çekincelerinizde haklısınız. Ama merak etmeyin. Otomotiv mühendisliği iş olanakları oldukça geniş bir meslek.

Adından da anlaşılacağı gibi otomotiv mühendisleri otomobil üretimi ile ilgili alanlarda çalışır. Otomotiv mühendisinin görev yapabileceği yerlerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Otomobil üretim fabrikaları
  • Yan sanayi fabrikaları
  • Yetkili servis ağları
  • Araç muayene istasyonları
  • Askeri alanlar
  • Türk Hava Yolları (THY)
  • Devlet Su İşleri (DSİ)
  • Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD)

Otomotiv mühendislerinin yukarı saydıklarımız dışında tüm büyükşehir belediyelerinde çalışabilme olanakları da vardır. Ayrıca TÜLOMSAŞ, MKEK, TÜVASAŞ gibi kurumlarda da çalışabilmektedirler. 

Gördüğünüz gibi otomotiv mühendisliği çalışma alanları hem özel sektör hem de kamu bazında oldukça geniş. Tabii kamuda çalışmanız için KPSS’ye girmeniz gerekiyor. İstenilen puanı aldıktan sonra açık kadrolara başvurarak devlet bünyesinde otomotiv mühendisliği yapabilirsiniz. 

Nasıl Otomotiv Mühendisi Olunur?

Araba mühendisliği maaş konusuna geçmeden önce otomotiv mühendisi nasıl olunur, ona da bakalım.

Eğer sizlerde geleceğin otomotiv mühendislerinden olmak istiyorsanız ÖSYM tarafından yapılan YGS sınavından iyi bir puan almış olmanız gerekiyor. Böylece iyi bir üniversitede 4 yıllık lisans programı olan bu bölümü okuyabilirsiniz. Ne kadar iyi üniversiteden mezun olursanız iş bulmanız o kadar kolay olacağını unutmayınız.

Otomotiv Mühendisliği Ne Kadar Maaş Alır?

Belki de en çok merak edilen konu, otomotiv mühendisliği maaşları. Son olarak bu konudan bahsederek yazımızı bitireceğiz.

Otomotiv mühendisi maaşları sabit değildir. Daha doğrusu özel sektör ve kamu için oldukça farklıdır diyebiliriz. Ama kamu içerisinde maaşlar belirli bir aralıktadır.

Kamuda otomotiv mühendisliği maaşı 5.500 TL civarından başlar ve 6.700 TL’ye kadar çıkar. Aradaki fark kadro derecesine ve kurumun ek ücret politikasına göre değişir. 

Özel sektörde otomotiv mühendisi maaşı minimum mühendis maaşından başlar ve artar. Bu miktar 7.000 TL’ye kadar çıkabilir. Burada belirleyici olan şirketin maaş politikası ve kişinin işteki başarısıdır. 

DHMİ Tekniker Ne İş Yapar?

İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?

Bir önceki yazımız olan Oses Çiğköfte Bayilik Şartları ve Franchise Bedeli başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 17 YORUM
  1. Berat dedi ki:

    Yunay abi ben otmotiv müemdisi olmak istiyorum bana nasıl yardımcı olabilirsin henüz liseye gitmiyorum

  2. Ibrahim dedi ki:

    Otomotiv muhendisligi nasil bir bolum iyi mi? Kotumu? İs bulma olanagi nasil ? Bittikten sonra aleme gibi dolasacakmiyiz calisma saatleri nasil bilgi verirmisinz

  3. han dedi ki:

    Abi bu sene ortalama kocaeli teknoloji fak otomotiv müh. Ya da cukurova üniversitesi (ingilizce) otomotiv müh ne puanim yeticek bu universtelere gitmelimiyim yoksa mezuna kalip bursa uludağ universtesi icin mi calismaliyim . Ya da cukurova otomotiv muhendisligi ingilizce oldugu icin is bulmada diyer uni lere gore kolaylik saglar mi yardimci olursaniz cok sevinirim

  4. rürü dedi ki:

    sizce kızlar için ne kadar uygun bir meslek ve çalışma şartları nasıl biraz bilgi verir misiniz

  5. bulut dedi ki:

    tunay bey öncelikle işinizde kolaylık ve başarılarınız devamını dilerim.ben bir üniversitenin bölümünü okuyorum fakat bıraktım artık istemiyorum. bugun sınava girdim bir senedir araştırıyorum ve otomotiv mühendisliğine geçiş yapacağım. benim sıkıntı duyduğum nokta şu yaşım 26 şuan mezun olana kadar kendimi çok iyi şekilde geliştirmem gerektirdiğinin farkındayım.mezun olduğumda yaşım bi hayli ilerlemiş olacak olacak bunun bana yansıyacağı dezavantajları neler olabilir. bu konuda yardımcı olabilir misiniz bana.teşekkür ediyorum şimdiden.

  6. Buhara dedi ki:

    Abi teknoloji fakültesinde okumakla mühendislik fakültesine gitmek arasında ne fark var

    1. Otomotiv Mühendisi dedi ki:

      Fark önceden vardı şimdi ise Hiç bir fark yoktur

  7. Burak dedi ki:

    Tunay Abi Gazi Üniversitesi yada kocaelide üni. okursak iş imkanımız nasıl olur

  8. Tunay dedi ki:

    Bu yoruma ben cevap vereyim Mahmut kardeşim İstanbul üniversitesi yada onun düzeyinde iyi bir üniversitede mezun olursan makina yada otomativ fark etmez bunlar birbirine paralel bölümlerdir şimdiden otur ve derslerine sıkı çalış iki bölümüde sadece Türkiye’de değil tüm dünyada konuşturabilirsin 1 yıl Türkiye’de çalıştım şimdi Almanya’da bir otomotiv fabrikasında mühendisim kendini geliştirirsen daha iyilerinizde yapabilirsin

    1. İbrahim Halil dedi ki:

      Tunay bey ben de yurtdışında staj yapmak istiyorum lakin buldugum bırkaç şirket genelde şehirden uzak ve benım tercıh etmek ıstemedıgım şartlarda. Bu konuda bana yardımcı olmak gibi bir şansınız var mı ?
      iletişim : ibrahimhalilkoyun@outlook.com

    2. Anıl dedi ki:

      Tunay bey ben otomotiv mühendisliği okuyorum bana bu konu hakkında bilgilerinizi paylasabilirmisniz

    3. Muharrem dedi ki:

      Tunay bey merhaba, ben gemi mühendisiyim lisansı ingilizce okudum başlangıç seviyesinde de almancam var yüksek lisansı kocaelide otomotiv mühendisliginden yapıyorum tamda yaptığınız gibi yapmak istiyorum almanyada bir otomobil fabrikasında çalışmak.. bu süreci anlatabilirseniz ve neler yapmam gerektiğini anlatabilirseniz çok memnun olurum bilgilendirmenizi bekleyeceğim saygılarımla muharrem.ozhan25@gmail.com

    4. Nevzat dedi ki:

      tunay abi aylık maaşı nasıl ne kadar

  9. Mahmut enes dedi ki:

    Ben makine mühendisi olmak istiyorum. Yine de otomotiv mühendisi olmak da istiyorum. Gerçi henüz liseye gideceğim. Ama şimdiden hedeflerimiz belirlemek iyi olur diye düşündüm. Sizce otomotiv mi daha iyi yoksa makina mi?

    1. Burak dedi ki:

      Makina Mühendisliği otomotiv müh den daha kapsamlı ve iş imkanı daha fazladır.

    2. otm dedi ki:

      otomotiv mühendisliği diplomasıyla makinedende atanabilirsin.

      1. Osman dedi ki:

        Otomotiv Mühendisiyim, şuan dünyaca ünlü bir firmanın Arge bölümündeyim, bolca yurt dışına gidiyorum, kısaca istediğiniz bölümü seçin, işi seviyosan iş sende bitiyor…