İş İlanlarım.Net – Güncel İş İlanları

İhracat Fazlası Ürünler Nasıl Alınır? Karlı Bir İş mi?

06.02.2019

Son birkaç yıldır ülkemiz giyim sektöründe ihraç fazlası ürün furyası esiyor. Pek çok yerel konfeksiyon mağazası ve pazar tezgahında “ihracat fazlası” olduğu iddia edilen, dünyaca popüler markaların ürünleri mağaza etiket fiyatından 5-10 kat daha ucuza satılıyor. “Ucuz etin yahnisi yavan olur” felsefesiyle hemen herkesin aklına bu ürünlerin sahte olduğu gelse de bu yaklaşım her zaman doğru değil.

İhracat Fazlası Ürün Nedir?

Dünyaca ünlü markalar, maliyeti düşürmek amacıyla ürünlerini kendi ülkeleri yerine iş gücü, malzeme ve nakliyenin daha uygun olduğu Asya ülkeleri veya Türkiye gibi yerleri tercih ediyorlar. Her ne kadar Asya kıtası son dönemde bu konuda öne geçmiş olsa da ülkemiz de halen daha kaliteli tekstil ürünlerinin ucuza mal edilebildiği sayılı ülkelerden biri konumunda. Bu da ihracat fazlası ürün satışının basit, hızlı ve kolay para kazanmanın yollarından birisi haline getiriyor.

Üretici firma, yaşanabilecek aksaklıkları göz önünde bulundurarak toplam sipariş sayısından daha fazla ürün imal eder. Kumaşta renk kayması, dikiş kayması, yırtık, sökük gibi markanın kalite standartlarına uymayan ürünler, sipariş veren firma tarafından teslim alınmaz. Böylece fazla sayıda üretilen ürünlerle birlikte sipariş miktarı dengelenmiş olur. Bu ihracat fazlası defolu ürünler de üretici firmanın elinde kalır.

Bir diğer senaryoda ise üretilen konfeksiyon ürünlerinin hiçbirinde sorun çıkmaz. Bu durumda da yedek olarak üretilmiş ürünler imalatçıda kalır. Üretici firma zaten teslim ettiği ürünlerin ücretinden, elinde kalan bu ürünlerin maliyetini karşıladığı için, bu ürünlerin ona getirdiği tek yük depolama maliyetidir. İmalatçı, bu yükten de kurtulmak için elinde kalan ürünleri uygun fiyattan perakende satış yapan firmalara verir. 

İhracat Fazlası Ürünleri Orijinal midir?

Açıkçası bu sorunun net bir cevabı yok. İhracat fazlası toptan giyim ürünleri orijinal olabildiği gibi bu furyadan faydalanmak isteyen kurnazların piyasaya benzer ürünler sokması nedeniyle sahte de olabilir.

Bazı markalar, imalatçının elinde kalan ürünlerinin piyasaya satılmadan önce etiketlerinin kesilmesini şart koşuyor. Bu nedenle almayı düşündüğünüz ürünün etiketi kesilmişse orijinal olma ihtimali daha yüksek. Ancak pek çok konfeksiyon mağazası, bu ihracat fazlası marka ürünlerin satışını kesilen etiketlerin yerine yenisini dikerek yaptığından %100 kesin bir şey söylemek mümkün değil.

Ürünün ihracat fazlası olmasına rağmen etiketinde “Made in China” yazması da orijinallik konusunda kesin bir veri sunmuyor. Çünkü ürün, ihraç edilmek üzere Asya ülkelerinden “ithal” edilmiş de olabilir.

Bu noktada elinizdeki ürünün orijinal olup olmadığını anlamak için sezgilerinize güvenmekten başka çareniz kalmıyor. Eğer ürünün kumaşı kaliteli değilse, defolu olmamasına rağmen dikişlerinde, marka logosunda dikim hataları ve bariz bir kalitesizlik varsa muhtemelen o ürün sahtedir. Fakat markanın, ürünü tam da bu sebeplerden dolayı almamış olabileceğini de unutmayın. Özetle ihracat fazlası ürünlerin orijinal olup olmadığı konusu tam bir muamma.

İhracat Fazlası Ürünler Nereden Alınır?

Özellikle marka ürünlerin ihracat fazlası satışlarında Türkiye’deki on binlerce konfeksiyon mağazasının ve pazarcının rakibiniz olduğunu düşünürsek elinizi çabuk tutmanız gerekiyor. Bu işle uğraşan pek çok mağaza ve pazarcının imalatçı firmayla doğrudan bağlantısı vardır ve ürünler satışa çıkmadan önce firmayla irtibat kurarlar. Bu bağlantıyı kurarak ürünler üretici firmanın elinden çıkmadan alımını gerçekleştirebilirsiniz.

İhraç fazlası ürünler için izleyebileceğiniz bir diğer yol da ikinci el satış siteleridir. Genellikle popüler markalar haricindeki ürünler bu sitelerde toptan fiyatına listelenip satışa sunuluyor. Eğer kısa bir süre için bu işi yapmayı düşünüyorsanız ikinci el sitelerinden toptan ürün çekerek satış yapabilirsiniz. Ancak uzun vadede kesinlikle bir imalatçıyla bağlantı kurmanız gerekiyor. Bu sayede hem marka ürünleri elde edebilir hem de aracıyı ortadan kaldırarak maliyeti düşürebilirsiniz.

Son olarak bazı Facebook gruplarında da uygun fiyata ihraç fazlası ürünleri bulabilmeniz mümkün.Bu gruplarda imalatçı firmalar ya da aracılar ellerindeki ürünleri satışa sunuyorlar. Ancak buradan alışveriş yaparken satıcının güvenilir olduğundan ve başka kullanıcıların satıcıya olumlu referans verdiklerinden emin olun. Aksi halde hilenin çok fazla döndüğü bu sektörde dolandırılıp elinizdeki sermayeden olabilirsiniz.

İhracat Fazlası Ürün Satışı Karlı mı?

Binlerce mağaza ve pazar tezgahının yıllardır bu işi yaptığını düşünecek olursanız karlı olduğunu söylemek mümkün. Ancak tek maliyetinizin bu ürünler olmayacağını unutmayın. Mağaza ya da tezgah kirası, elektrik, su ve nakliye gibi kalemler de maliyetinize eklenecek. Bu nedenle ürünlerin satış fiyatını belirlerken bu faktörleri de hesaba katmayı unutmayın.

Bir önceki yazımız olan Seyahat Acentası Bilet Satış Ofisi Nasıl Açılır? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.