İş İlanlarım.Net – Güncel İş İlanları

Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur Hapis Cezası Var mı?

02.05.2017

Merhaba Sayın Okurlarımız. Günümüzde çok sayıda insan aktif olarak bankaların vermiş olduğu kredi kartlarını kullanmaktadır. Doğal olarak halkımızın büyük bir çoğunluğunun ise kredi borçları yükü altında olduğu ortadadır. İnsanların bir kısmı kredi borcunu düzenli bir şekilde ödeyerek daha sonraki aşamalardan kurtulsa da bazı kesim ise bankalara olan kredi borcunu ödemekte zorlanmaktadır. Bankalara olan kredi borcunu ödemeyen insanların kafasındaki tek soru ise “Eğer borcumu ödemezsem bir diğer aşama ne olur?” sorusudur. Bizler de sizler için banka kredi borcunuzu ödemediğiniz durumlarda sizleri nelerin bekleyebileceğini araştırdık.

Kredi borcunun ödenmediği ilk dönemlerde banka çalışanlarından sık sık telefon alarak borç miktarınızın ve ödeme sürelerinin tarihlerini öğrenecek şekilde hatırlatmalar alırsınız. Ancak kredi borcunuzu ödememeye devam ettiğiniz sürece günlük olarak bankalardan gelen çağrıların sayısı da gittikçe artacaktır. Size sık sık borcunuzun miktarı ve ne zaman ile ne kadar ödeme yapacağınız sizi arayan kişiler tarafından sorulacaktır.

Bankalara kredi borcunuzu ödeyemediğiniz taktirde yasal takipten önünüzde üç aylık yani 90 günlük bir süre bulunmaktadır. Eğer bu süre zarfı içinde borcunuzu öderseniz gecikme dolayısıyla gecikme faizi ödeyip sorunsuz bir şekilde borcunuzu kapatmış olursunuz. Eğer borcunuzu ödemediğiniz gün sayısı üç ayı geçerse ve borcunuzu ödeyemeyecek durumda iseniz hakkınızda bankalar tarafından yasal takip başlatılmaktadır.

Banka Tarafından Borcun Ödenmesi İçin Ek Süre Veriliyor?

Tüm bunların yanı sıra kredi kartı borcu bu süreçte de ödenmez ise yasal takip söz konusu olacağı için Merkez Bankası Kara Listesi olarak adlandırılan kara listeye girmeniz de söz konusu olabilmektedir. Borcunuzu ödeyemediğiniz durumda sizlere banka tarafından 7 günlük bir ek süre verilmektedir. Bu süre zarfında borcunuzu yapılandırmak için bankadan talepte bulunabilirsiniz. Hatta siz talepte bulunmasanız bile borcunuzu daha rahat ve uzun vadede ödeyebilmeniz için bankadan bu teklifi almanız mümkündür. Borcunuzu yapılandırırsanız maddi gücünüz de hesaba katılarak borcunuz taksitlere bölünür ve bu ölçüde yeni faiz uygulanır.

Yasal Takip Süreci Ne Zaman Başlatılıyor?

Borcunuzu yapılandırmayı kabul etmezseniz ya da size verilen süreler içerisinde bankanın talep ettiği azami borç miktarını ödemezseniz ise banka avukatları tarafından yasal hukuki süreç başlatılır. Bu noktada bankanın avukatları sizlerle iletişime geçerek yasal sürecin nasıl işleyeceği hakkında bilgilendirme yapar. Merkez Bankası’nın kara listesine girme ihtimalinin yanı sıra icra takibinin başlatılması, maaşınızın bir kısmına el konulması, banka hesaplarınızın bloke edilmesi gibi işlemler ile karşılaşmanız mümkündür.

Kredi Borcu Ödenmezse Hapis Cezası Alınır mı?

Bankaların vermiş olduğu süre boyunca ödeme yapmadığınız taktirde hukuki bir süreç başlayabilir ve hatta icra takibi gelebilir. Ancak anayasamızın 38. maddesinde geçen “Hiç kimse, yalnızca sözleşmeden doğan bir yükümlülüğü yerine getirememesinden dolayı özgürlüğünden alıkonulamaz.” maddesi gereğince kimse suç sayılmayacak bir durumdan dolayı özgürlüğünden mahrum bırakılmamaktadır. Fakat dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bankalara kredi borcunuz dolayısıyla icralık duruma gelirseniz ve miktarı önemli olmaksızın borcunuzu ödeyeceğinize dair taahhütname imzaladığınız taktirde hapis cezası almanız mümkündür. Bu yüzden avukatlar tarafından önerilen ödeme planlarına göre ödeme yapmaya uygun olmayan borçluların herhangi bir şekilde imza atmamaları tavsiye edilmektedir.

Bir önceki yazımız olan 2017 Yılı Zamlı Alkol İçki (Rakı, Votka, Bira, Viski) Fiyatları başlıklı makalemizde Absinthe Fiyatları 2017, Efes Bira Fiyatları 2017 ve Rakı Fiyatları 2017 hakkında bilgiler verilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.