Sadece Oyun Oynayarak Nasıl Para Kazanabilirim? [GARANTİ YOLLAR]
Dünyanın her geçen gün değişmesiyle birlikte yeni meslek grupları ve para kazanma yöntemleri ortaya çıkıyor. Bundan birkaç yıl önce Youtuber denildiğinde insanlar birbirlerine garip bir şekilde bakarken artık Youtuber’lık ya da yayıncılık gözde mesleklerden biri haline gelmiş durumda.
Çağın getirdiği yeni ve heyecan uyandıran, para kazanmanın en etkili yollarından biri de oyun oynayarak para kazanmak. Kağıt üzerinde “kolay para” olarak düşünülen bu durum aslında arkasında büyük bir emek ve adanmışlık barındırıyor. Ayrıca parmakla gösterilen, oyun oynayarak geçimini sağlamayı başaran birkaç istisnai yayıncının aksine çoğunun başka meslekleri var.
Tüm zorluklarına rağmen, oyun oynayarak para kazanmak isteyenlerin izleyebileceği birkaç farklı yol bulunuyor. Bu adımların çoğu maddi kaynak talep etmiyor gibi görünse de hepsinin temelinde sermaye zaman. Yani bu yöntemle para kazanmak isteyenlerin büyük bir adanmışlık göstererek, günlük yaşantılarının büyük bölümünü oyun oynayarak geçirmeleri gerekiyor. Bu profesyonelliği ve disiplini her gün muhafaza etmek de sanılanın aksine kolay bir durum değil.
İçindekiler
Profesyonel Oyuncu Olmak
Profesyonel bilgisayar oyuncuları, yani e-sporcular için günümüzün rock yıldızları desek yanlış bir tabir kullanmış olmayız. Oyun sektörünün ve oyunculuk anlayışının tekli oyuncudan rekabetçi anlayışa dönüşmesi e-sporcu kavramını ortaya çıkardı. E-spor’da da tıpkı diğer spor dallarında olduğu gibi takımlar ve ligler mevcut. Battle royale, MOBA, ya da kart oyunu türlerinde e-sporcular, ya bir lig yarışı içerisinde diğer takımlarla mücadele ederek ya da oyun için düzenlenen turnuvalara takımı adına katılarak kazanç elde etmeye çalışıyor.
E-spor müsabakaları neticesinde kazanılan ödüller, turnuvanın büyüklüğüne göre sponsor firmaların tedarik ettiği bilgisayarlar, mouse’lar ya da çeşitli bilgisayar ekipmanları olabildiği gibi milyonlarca dolar da olabiliyor. Ancak oyun oynayarak para kazanma fikri kulağa ne kadar cazip gelse de, tüm spor dallarında olduğu gibi e-sporcu olmak da hiç kolay değil. Öncelikle e-spora erken başlamak çok önemli. Ayrıca yalnızca keyif için oynadığınız bir oyuna profesyonel gözle bakmalı ve tıpkı bir yere işe gider gibi saatlerce bu oyunda vakit harcayarak antrenman yapmalısınız ki, oyunu oynayan milyonlarca kullanıcı arasından sıyrılıp profesyonel bir takımda kendinize yer bulup para kazanabilesiniz. Rekabetçi oyun sektöründe 2019 yılı itibarıyla profesyonel oyuncu olabileceğiniz sayısız oyun bulunuyor.
1. League of Legends
Dünyanın en çok aktif oyuncuya sahip oyunlarından biri olan League of Legends’da 5 kişiden oluşan iki takım mücadele ediyor. İzometrik açıdan gördüğümüz oyunda temel amaç rakibin tüm kulelerini yok ettikten sonra “nexus” adı verilen merkezini havaya uçurmak. Kulağa basit gelse de yüzden fazla oynanabilir karakteri, sürekli değişen oyun metasıyla LoL’ün mekaniklerine ayak uydurmak ve bu oyunu oynayan profesyonel bir oyuncu olmak oldukça zor. Her şeyden önce, önünüzde aşmanız gereken milyonlarca rakibiniz bulunuyor. LoL’de dereceli maçlarda galibiyet aldıkça puan, puan aldıkça lig atlıyorsunuz. En üst lige ulaştığınızda ise sizi profesyonel oyuncular bekliyor. Buradan sonrası sizin yeteneklerinize ve takımların sizi tercih edip etmeyeceğine kalıyor.
2. Counter Strike: Global Offensive
Half-Life adlı klasik bilgisayar oyununun motorunu kullanarak geliştirilen bir mod olan Counter-Strike, çıkış tarihinin üzerinden 18 yıl geçmiş olmasına rağmen çağa ayak uydurmayı başararak popülerliğinden hiçbir şey kaybetmedi. Terörist ve anti-terör timi olarak iki takımın yarıştığı Counter-Strike’ta farklı haritalara göre kazanma faktörü değişiyor. Genel olarak rakip takımın tümünü öldürdüğünüzde maçı kazanıyorsunuz ancak, rehineleri kurtarma ve belirli alanlara bomba yerleştirerek patlatma gibi görevler neticesinde de galibiyet elde edebiliyorsunuz. Eskimeyen oyun Counter Strike, hala uluslararası turnuvalarda en çok oynanan ve en çok ödül dağıtan oyunlardan biri. Ayrıca markanın son oyunu Global Offensive’de (GO) maç sonunda çeşitli sandıklar kazanıyorsunuz, bu sandıklardan da maddi kazanç sağlamanız mümkün.
3. Hearthstone
Çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunu (MMORPG) World of Warcraft karakterlerinin kullanıldığı bu kart oyununda takımlar yerine bireyler yarışıyor. 9 farklı kahramandan birini seçip 30 kartlık destenizi hazırlıyorsunuz ve dereceli maçlara girerek en üst seviyeye ulaşmaya çalışıyorsunuz. Her bir kahramanın kendine özgü kartları ve “hero power” adı verilen bir yeteneği bulunuyor. Destenizin tümünü kahramana özel kartlardan oluşturabileceğiniz gibi her kahramanın kullandığı bağımsız kartlardan da destenize ekleyebiliyorsunuz. Oyunda “Standard” ve “Wild” adı verilen iki seçenek bulunuyor. Standard seçeneğinde, oyuna son iki yılda eklenmiş kartlarla destenizi hazırlayabilirken Wild’da oyundaki mevcut binlerce kart arasından deste yapabiliyorsunuz. Eğer oyuna yeni başladıysanız tahmin edilebilirliğin daha mümkün olması açısından “Standard” seçeneğinde oynamanızı öneririz. Oyunun geliştiricisi Blizzard tarafından her sene düzenlenen turnuvaların yanı sıra bölgesel turnuvalara da katılmak ve yüz binlerce dolarlık ödüller kazanmak mümkün. Hız ve pratikten ziyade Hearthstone’da rakibinizin destesini ve hamlesini öngörebilmeniz sizi bir adım ileriye ve galibiyete taşır.
4. DOTA 2
Tıpkı Counter Strike gibi, başka bir oyuna mod olarak geliştirilen Defence of the Ancients (DOTA), yaratıldığı oyunun popülaritesini geçerek kendine profesyonel liglerde vazgeçilmez bir yer edinmeyi başardı. Leauge of Legends’ın fikir babası olan DOTA’da amaç, LoL’de olduğu gibi üç farklı koridordan harekete geçerek rakibin kulelerini yerle bir ederek üssünü ele geçirmek. DOTA’da beş kişiden oluşan iki takım birbiriyle mücadele ediyor. Amaç ve yapı olarak LoL ile aynı olsa da karakterleri ve oyun içi mekanikleriyle fark yaratan DOTA, pek çok profesyonel oyuncunun iddiasına göre daha karmaşık bir yapıya sahip. Milyonlarca dolar ödüllü dünya şampiyonasının yanı sıra düzenlenen pek çok siber turnuvada kendine yer bulmayı başaran DOTA 2, dünyanın en çok kazandıran oyunlarından biri.
5. Fortnite
“Battle Royale” adı verilen ve kabaca tabirle “yaşayan son kişi” olmaya çalışılan oyun türünün rüzgarından çıkan Fortnite, ücretsiz olması, renkli grafikler kullanması ve atası PUBG’ye (Player Unknown’s Battlegrounds) kıyasla daha düşük sistem özelliklerinde oynanabiliyor olması sebebiyle öncüllerini geçerek en çok oynanan Battle Royale oyunu olmayı başarmış durumda. Bir harita üzerinde, belli bir noktaya iniş gerçekleştirdiğiniz Fortnite’da çeşitli alanları yağmalayarak ihtiyaç duyacağınız silah, içecek, ilk yardım çantası gibi malzemeleri bulmaya çalışıyorsunuz. Hayatta kalmanızı sağlayacak ekipmanları bulduktan sonra da aynı alan içerisindeki diğer oyuncuları tespit ederek onları ortadan kaldırmaya çalışıyorsunuz. Başlangıçta haritanın tamamında dolaşabilen oyuncular, zaman geçtikçe daralan alan dolayısıyla belli bir noktada toplanmak zorunda kalıyor. Bu da final çatışmalarını daha da heyecanlı hale getiriyor. Fortnite, internetten oyun oynayarak para kazanmak isteyenlerin tercih edebileceği en popüler yol. Şu anda en çok oynanma ve izlenme oranına sahip Fortnite’da turnuvalara katılıp ödüller alabileceğiniz gibi oyunun yayıncısı olarak da kazanç elde etmeniz mümkün.
Oyun İçi Eşyalar Satmak
Fiziksel bir varlığı olmayan ve bir gün hiçbir işine yaramayacağını bildiği sanal bir objeye para vermek kimilerine hiç mantıklı gelmese de bu yöntemle ayda binlerce dolar kazanan pek çok kişi var. Bir dönemin popüler oyunu Knight Online’da nadir bulunan eşyalar için pek çok insanın cep telefonunu ya da arabasını sattığı biliniyor. Aynı şekilde halen daha oynanmayı sürdüren World of Warcraft’ın altın çağında oyun içi altın ve nadir eşyaların satışı söz konusuydu. Oyun türleri ve markaları değişse de oyun içi eşya alışverişi günümüzde hala son derece popüler ve maddi getirisi olan bir yol.
1. Counter Strike: Global Offensive
Counter Strike’ın son ürünü Global Offensive’den bahsederken maç sonunda galip gelmeniz halinde çeşitli sandıklar kazandığınızdan bahsetmiştik. Bu sandıklardan “skin” adı verilen silah kaplamaları çıkıyor. Steam adı verilen oyun platformu üzerinden oynanabilen CS: GO’da elde ettiğiniz bu skin’leri meraklısına hatırı sayılır meblağlara satarak para kazanabilirsiniz. Örneğin şu anda bizde “sniper” olarak bilinen AWP’nin Dragon Lore adlı skin’i 1555 dolara alıcı bulabiliyor. Günümüz kuruyla bu rakam tam 8190 TL yapıyor. Tabii bu rakam eşyanın nadirliğinden kaynaklanıyor. O sebeple her açacağınız sandıkta bu eşyayı bulabileceğinizi ümit etmeyin ancak daha yaygın bulunabilen ve yine yüksek fiyattan satabileceğiniz pek çok eşya bulunuyor.
2. Player Unknown’s Battlegrounds (PUBG)
Fortnite’la birlikte dünyanın en popüler battle royale oyunlarından biri olan PUBG’de oyun sonunda belli bir miktar oyun içi para kazanıyorsunuz. Bu parayı “rewards” ekranından sandık satın almak için kullanıyorsunuz. Bu sandıktan şansınıza göre eşyalar çıkıyor ve nadirliğine göre yüzlerce euro’ya satabiliyorsunuz. Bu eşyaları Steam üzerinden satabileceğiniz gibi Bynogame ya da Reddit gibi sitelerden de satmanız mümkün ancak resmi Steam satışları hariç gerçekleştireceğiniz işlemlerde sorumluluk tamamen size ait. PUBG’de nadir bir eşyayı 170 Euro ile 516 Euro arasında bir fiyata satabilirsiniz.
3. Artifact
WoW karakterlerinden esinlenen Hearthstone’a rakip olarak geliştirilen yeni kart oyunu Artifact’in karakterleri de DOTA 2’den alınmış. Hearthstone’a benzer mekaniklere sahip oyunda destenizi oluşturarak rakibi alt etmeye çalışıyorsunuz. Oyunda bulunan bazı nadir kartları Steam üzerinden satarak para kazanabilirsiniz. Şu an için oldukça yeni olan bu oyunda, oyuncu sayısı arttıkça elde edeceğiniz kazanç da o doğrultuda artacaktır. Bu nedenle erkenden oynamaya başlayıp kart koleksiyonunuzu şimdiden genişletmeniz yararınıza olur.
4. Depth
Bir terörist grup ya da zombi istilasına karşı savaştığınız oyunların aksine Depth’de düşmanınız karanlık sulardan geliyor. Bir köpek balığına karşı mücadele verdiğiniz ve oldukça değişik bir oynanışa sahip olan Depth’te, galip geldikçe çeşitli silahlar ve ekipmanlar kazanıyorsunuz. Bu ekipmanları Steam Pazar’da satmanız mümkün. Ancak PUBG ve CS:GO’nun aksine Depth’in ekipmanları nispeten daha kolay bulunabildiğinden fiyatları diğer oyunların satışlarında olduğu kadar yüksek değil. Ancak oyunu bolca oynayarak, bolca ekipman elde ederek pazarınızı genişletebilir ve halk arasındaki tabirle “sürümden kazanabilirsiniz”. Depth’de düşen eşyaları 0.3 ila 225 dolar arasında bir fiyattan Steam Pazar’da satmanz mümkün.
5. H1Z1
Bir virüs salgınından sonra zombiye dönüşen insanlara karşı mücade verdiğiniz H1Z1, sonradan benzer tür ve mekanikte pek çok oyun çıkmasına rağmen popülerliğini korumaya kararlı görünüyor. Oyunda başarı elde ettiğinizde içinden rastgele çeşitli eşyalar çıkan kasalar elde ediyorsunuz. Bu kasadan çıkan eşyaları Steam Pazar’da listeliyor ve nadirliğine göre gerçekten yüksek paralar kazanabiliyorsunuz. Eşyanın nadirliğine göre fiyatı değişiyor. Örneğin şu anda 70,000 civarında satılmakta olan “nomad crate” adlı eşyanın fiyatı 0,03 dolarken Pazar’da yalnızca 3 adet satışı bulunan “J!nx T-Shirt” tam 1,158 dolara satılıyor. Bu rakamlarla da H1Z1 hayli yüksek para kazandıran oyunlar arasına girmeyi başarıyor.
Yayıncı Olmak
Özellikle Enes Batur ve Orkun Işıtmak gibi Youtuber’larla, Jahrein, PintiPanda gibi Twitch yayıncılarının kazançları ortaya çıktığından beri gençlerin en büyük hayali popüler bir Youtuber olarak yüksek kazançlar elde etmek. Ancak sanılanın aksine, yayıncı olmak hiç kolay bir iş değil. “Oturduğu yerden para kazanıyor” algısı yayıncıların üzerine yapışmış olsa da pek çok içerik üreticisi arkasında büyük bir yapım ekibiyle birlikte orijinal içerik üretmeye çalışıyor. Ayrıca düzgün yayın yapabilmek için upload hızı yüksek bir internet bağlantısına, güçlü bilgisayar sistemlerine, kaliteli bir mikrofon ve kameraya ihtiyacınız var. Tüm bunlara sahip olsanız bile, bugün yayına başlasanız belli bir izleyici kitlesine ulaşmanız birkaç seneyi bulabilir. Bu sebeple yayıncı olmak ve oynadığınız oyunları insanlarla paylaşırken bir yandan para kazanmak kolay bir iş değil. Ancak yine de bu yolda ilerlemek istiyorsanız, 2018 sonu verilerine göre Twitch platformunda en çok izlenen oyunlar;
- Fortnite (111.93 milyon saat)
- League of Legends (109.02 milyon saat)
- Call of Duty: Black OPS 4 (63.43 milyon saat)
- DOTA 2 (35.24 milyon saat)
- World of Warcarf (25.49 milyon saat) olarak belirtilmiş.
Telefondan Oyun Oynayarak Para Kazanmak Mümkün mü?
Artık neredeyse uzuvlarımızdan biri haline gelen akıllı telefonlarda oyun oynayarak para kazanmak hem mümkün hem değil. Bazı oyun firmaları, oyunlarının çıkışından önce test edilmesi için bazı tester’lara ödemeler yapıyor ancak bu tester’lar genelde o oyun firmasının bulunduğu ülkede oluyor. Ayrıca, hemen hepsi ödeme olarak Paypal’i tercih ediyor. Paypal’in ülkemizde yasaklı olduğunu düşünürsek, eğer yurt dışında bir hesabınız yoksa kazancınızı ülkemizdeki bir banka hesabına aktarmanız mümkün değil.
Mobil oyunlardan para kazanabileceğiniz bir başka yol ise, hesap satışıdır. Clash of Clans gibi popüler oyunların ileri seviye hesapları çeşitli sitelerde alıcı bulabiliyor. Ancak onca saatlik emeğinize rağmen bu hesaplar ancak birkaç yüz liradan satılıyor. Bu nedenle tabiri caizse attığınız taş vurduğunuz kuşa değmiyor.
Son olarak “trivia” adı verilen bilgi yarışması tabanlı çeşitli mobil oyunlara katılarak da para kazanabilirsiniz ancak burada final sorusunu bilen yarışmacı sayısına göre toplam ödül bölüştürüldüğünden elde edeceğiniz kazanç değişkenlik gösteriyor. Eğer final sorusunu bilen tek kişi olursanız bir seferde 20-30.000 liralık bir ödül kazanabilirsiniz ancak, bu bilgi yarışması oyunlarının en popülerlerinden birinde bu durum yalnızca iki kez yaşandı. Kalan durumlarda kazancınız 0,20 TL ila 1,50 TL arasında değişiyor. Toplam kazancınız 20 TL olmadan da hesabınıza aktaramıyorsunuz. En iyimser tabirle her yarışmadan 1 TL kazanacak olsanız bile haftada 14 TL’den ayda 420 TL bir gelir elde etmiş olursunuz. Bu rakam da bir kazançtan ziyade ancak harçlık olabilir.
Bir önceki yazımız olan Seyahat Acentası Bilet Satış Ofisi Nasıl Açılır? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.